Annons

DIY: Stovetop simmer pots

Vi inreder för ögonen men hemtrivsel skapas ju även med andra sinnen, som doft till exempel. Nästa grej efter rumssprayer och doftljus? Stovetop simmer pots. En gryta med naturliga ingredienser (citron, tall, gran, lagerblad, eucalyptus, apelsin, lime osv), som får sjuda en stund på spisen och sprider härliga aromer i hela huset. Fritt från kemikalier och komposterbart när man är klar. Det vill jag testa! I USA delar man recept, härmar kända signaturdofter och ger bort hemmagjorda potpurrin. Här hittar du inspo!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Åh vilket bra tips, min mormor brukade ta en kastrull med såpa och vatten och koka upp och låta sjuda för samma effekt, men detta är ju snäppet bättre.
  Tack för tipset!
  Kram Anette

 • Anders skriver:

  Vilken bra idé! Mycket bättre än doftljus och annat.

 • Mia skriver:

  Tack för ett riktigt bra inlägg! Detta ska jag testa!

 • Anna skriver:

  Skall absolut prova! hittade nyligen vinnaljus.se det är en annan idé jag gillar!! elda upp det sista av alla ljus.

 • mallan skriver:

  Äntligen! Visst är det bra. Vid jul funkar det utmärkt att lägga i apelsin el klementinskal o lite nejlika eller kanel.

 • Åsa skriver:

  Så självklart när jag ser det… Tack <3

 • Estela skriver:

  Tack så mycket.

 • Matilda skriver:

  Åh, vilken bra idé!
  Jag gillar verkligen din blogg, både för att jag hittar tonvis med inspiration, men också för att du är väldigt kunnig och skriver saker som är faktabaserade och har vetenskaplig tyngd bakom sig. Därför blev jag lite förvånad över att du använde begreppet "kemikalier" på samma sätt som många andra, då det inte är helt riktigt. Kemikalier är inte nödvändigtvis dåliga. Jag slänger med Svenska kemisamfundets nomenklaturutskotts förklaring nedan, men Wikipedia har en bra mer lättläst och förkortad förklaring.
  God fortsättning, och återigen, tack för det du gör! Jag har hittat så många bra tips här. Jag sitter för tillfället och sätter ihop en fotobok efter att ha sett hur fin som blev 🙂
  Vad är en kemikalie?. Kemivärlden med Kemisk tidskrift, nummer 10, 2001, Martin Ragnar mm

  • Trendenser skriver:

   Hej Matilda, fel av mig. Kanske borde skrivit ”giftiga kemikalier” istället. Men det är inte helt enkelt, för kemikalier som är ofarliga i vissa fall kan vara cancerogena i andra. Alltså samma kemikalie. Som exempel kan limonen (som ger citrondoft i doftljus) bli skadlig när den får kontakt med luften – då aromen omvandlas till det giftiga ämnet formaldehyd, en färglös gas. I oprocessad form anses den kemikalien dock vara så säker att den kan användas till att smaksätta mat (ref. till en studie av professor Alastair Lewis vid National Centre for Atmospheric Science vid University of York). Svårt det där.

 • Matilda skriver:

  Det håller jag med om, till och med vi som kemister har inte alltid koll på vad som är vad. Det som är tråkigt är väl egentligen när budskapet kommer ut att "kemikalier = farligt", för det är helt enkelt bara fel.
  Du får ha en fortsatt trevlig dag!

 • Vad läckert, ser mkt gott ut. Ang "sinnen" så är det just dem jag brukar hörsamma vid våra olika val här i livet för att inte glömma magkänslan, ;-)..

 • Anne skriver:

  Varför inte laga mat eller baka som sprider god doft?

 • Sarah skriver:

  Åh det här brukar jag göra, speciellt i jultider och det bästa är att det nästan alltid blir ”spill” när man gör maten till ett glöggmingel, perfekt att använda och förhöjer hela stämningen!❤️

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.