Annons

Persedelvård för hemmet

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks 
Istället för att shoppa nytt på mellandagsrean – satsa på att ta hand om det du redan har. Här är tips på persedelvård som jag själv ska ta tag i för att vårda mina möbler och min inredning hemma. Kanske kan inspirera flera?
Tvätt av täcken och kuddar
Jag har beställt Engmo duns tvålflingor för tvätt av duntäcken och dunkuddar. Framställd av rena naturmaterial med förädlade vegetabiliska oljor som återfettar dunet. Oparfymerad. Till en dunkudde används 0,5 dl och till ett duntäcke 0,75 dl tvålflingor. Tvätta i maskin 60 grader. Ställ in maskinen på ett kort skonprogram utan förtvätt. En sköljning räcker. Centrifugera och torka i torktumlare (gärna tillsammans med annan tvätt för att spara energi). Pris 99 kr, hos Svenssons.


Ta bort fläckar på golv och lister mm

Homie Delete Rengöringssvamp suddar bort märken på ytor som glas, rostfritt stål, plast, vita skinnmöbler eller ytor med högglans. Svampen aktiveras av vatten, sedan används den vita delen på ytan för att sudda bort fläckar/märken.

Olja in trämöblerna
Precis som vi smörjer in huden måste oljade trämöbler också behandlas för att inte torka ut och spricka. Rengör först vid behov. Applicera oljan i träets fiberriktning med en mjuk trasa. Innan det torkar (inom 15 min) kan man slipa med fint slippapper i träets fiberriktning. Dra över med en torr trasa så att allt överskott försvinner och ingen hinna bildas på ytan. Vänta minst 24 h innan möbeln tas i bruk. Pris 399 kr, Confidentliving


Putsa upp mässingen
Bistro Putsmedel är Skultunas eget putsmedel för för borstad och etsad mässing och koppar.Piska mattorna

Mattpiska i rotting från Iris Hantverk. Rejäl och av hög kvalité, perfekt för att rengöra mattor med lugg. Är det minusgrader och snö kan du ”tvätta” ullmattor och fårskinn genom att lägga dem på snön och sedan ruska av dem.


Torrschampo för möbler och mattor

Allt kan inte tvättas i maskin men med detta torrschampo kan du ta bort fläckar och bättra på fasta textilier. Bra att ha hemma när olyckan är framme.

Olja in skärbrädorna
Det är inte bara trämöblerna som behöver kärlek. Skärbrädorna i köket måste också behandlas, ofta! Men det är viktigt att använda rätt olja där dvs. en som är lämplig för ytor som kommer i kontakt med livsmedel. Ironwoods skärbrädebehandling består av av mineral- och apelsinolja som innehåller ett naturligt ämne som motverkar dålig lukt och bakteriebildning. Pris 111 kr på Tamburstore (beställningsvara) eller 113 kr på Adlibris.

Kommentarer

 • Elin skriver:

  Dunindustrin är överjävlig för våra stackars djur. Hoppas att dom som använder detta tar reda på att dunet är cerifierat om man nu måste ha dun.

 • Karin skriver:

  Jag reagerade också på dunet. Ett riktigt fluffigt kvalitetsduntäcke har länge legat på min önskelista, men som jag förstår det – efter en hel del research på ämnet – går det inte att göra ett ansvarsfullt köp ur djurperspektiv. Ingen tillverkare, inte ens Engmo, kan garantera att djuren som offras för sitt dun inte har utsatts för lidande. Och lidandet de i så fall utsätts för är, precis som Elin skriver, helt överjävligt. Blir mycket glad om någon kan prove me wrong, eller tipsa om syntetiska alternativ.

 • Anonym skriver:

  Karin och Elin är det inte just därför man bör ta hand om det täcke man redan köpt så inte fler fåglar behöver lida för att man inte ta hand om sitt duntäcke man redan äger?

 • Lis skriver:

  Tänker precis som Anonym, jag köpte mitt duntäcke för 11 år sedan (stor och efterlängtad investering) innan jag hade minsta aning om hur dålig den industrin är. Just därför tar jag bra hand om mitt täcke eftersom jag förmodligen inte kommer köpa nytt när det nån gång går sönder…

  • Pethra skriver:

   Åh, vilket bra inlägg! Underbart om omhändertagandet av det vi redan äger blir en livsstil och en rolig aktivitet som man njuter av. ❤

 • Eva skriver:

  Ta en olivtvål av bättre kvalitet och ett rivjärn och flisa fram lagom till en tvätt. Finns ingen anledning att skaffa specialmedel för allt, olivtvål funkar på siden och ömtåliga material, ylle, makeup-borstar och många använder det även till hårtvätt.

 • Linda skriver:

  Vill tipsa om Malin i Ratans ekologiska tvålar!

  • Pethra skriver:

   Åh, vilket bra inlägg! Underbart om omhändertagandet av det vi redan äger blir en livsstil och en rolig aktivitet som man njuter av. ❤

 • Emma skriver:

  Jag använder vanlig rapsolja till mina skärbrädor, funkar fint och det har vi alltid hemma = inga extra inköp av specialprodukter. Undrar även över ”mineraloljan” som den innehåller, jag har läst att mineralolja är en olja som utvinns från råolja – inget jag vill ha på mina skärbrädor!

 • Tomas skriver:

  Skönt dyr möbelolja på confident. Samma olja från leathermatser kostar en dryg hundring i vanliga möbelhandeln.

  • Anna Kruse skriver:

   Skall testa Ironwoods skärbrädeolja !Har aldrig tagit hand om mina speciellt väl,utom att inte ha kyckling &fisk på dom.Sandpapper och specialolja,blir mumma för brädorna.Tack för tipset…..Denna sidan är såå bra tycker jag !!

 • Nathalie skriver:

  Hej Frida
  Hur rengör du och vårdar Y stolarna? Tips?

 • A-mamman skriver:

  Har någon någonsin smörjt in sin skärbräda?! Jag kanske bara är dålig på underhåll…

 • Sarah skriver:

  Någon som testat att steama sin soffa eller fåtölj med vanlig klädsteamer? Tänker att det borde funka för en uppfräschning?

 • Kristin skriver:

  Förvisso inte inredning, men Vill lägga till skovård till listan! Pysslade om mina skor häromdagen, så fina de blev och tillfredsställande och lite meditativt att ta hand om det man äger!

 • Trendenser skriver:

  Är det samma storlek på flaskan?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.