Annons

Stylingtips: Tänk på tapeteffekten

Det har blivit populärt med tapeter igen och utbudet av mönster har förmodligen aldrig varit större än det är nu. Har du svårt att bestämma dig? Tänk inte bara på vilka kulörer och vilken stil du gillar utan också på vilken ”tapeteffekt” du vill få till. Precis som med väggfärg kan du använda tapet för att påverka hur man uppfattar ett rum, men till skillnad från enfärgade ytor ger mönster betydligt fler möjligheter att förvilla och skapa fokusförflyttning – beroende på vilken storlek och riktning du väljer!
En stormönstrad tapet har en tendens att ta för sig, vilket gör att den ofta blir ”huvudpersonen” i ett rum. Bra om du vill förvilla ögat med en självvald fokuspunkt. En stormönstrad tapet kräver dock lite mer yta för att rapporten ska kunna upprepa sig och sväljer gärna möbler som står framför den så man får ta i lite mer med inredningen.  
En småmönstrad tapet har en förmåga att smälta ihop och fungerar mer som en bakgrundskör till inredningen och lyfter de möbler och tavlor du placerar framför den. Bra om du vill skapa mer liv i ett rum, men ändå behålla fokuset på inredningen. 
En kontrastrik tapet kan se helt olika ut i tapetboken och på väggen. Du kanske förälskar dig i bakgrundsfärgen när du ser en liten bit på nära håll, men när våderna sitter uppe ser du plötsligt de ljusa blommorna som poppar ut. Leta alltid reda på en bild som visar tapeten i upprepat format, innan du bestämmer dig. 
Tapeter med liggande linjer har en tendens att få väggarna att kännas längre och rummet att upplevas bredare än det egentligen är. Bra om du vill skapa en förlängd känsla i en ”kort” hall eller bredda ett rum som känns snävt. 

Tapeter med vertikala linjer lyfter istället upp taket och kan få ett rum som har låg takhöjd att upplevas lite rymligare och luftigare. 

Kategorier:

Kommentarer

 • Jessica skriver:

  Tack för fina tips!

 • Karin skriver:

  Vilken otroligt bra förklaring och också illustrerat med olika typer av tapeter. Tack för det!

 • S skriver:

  Hur ska en tänka med antalet väggar att tapetsera? Är det ”ute” med fondvägg/väggar?

 • Lovisa skriver:

  Toppen-tips!

 • Frida skriver:

  S: Jag skulle snarare säga att det är ute att döma ut saker. Fondväggar är toppen i de rum där det inte passar att tapetsera alla väggar så är det vad du vill ha ska du köra på det. En vägg räcker för att skapa stor skillnad.

 • Frida skriver:

  PS och det där med "ute" menade jag inte är fel av dig att oroa dig för utan av andra att säga. Tycker det känns omodernt att peka på någon annans smak eller inspiration och säga att den är passé 🙂

 • Helena skriver:

  Tycker det är svårt med tavlor på en mönstrad vägg. Vår matsal var, när vi köpte huset, tapetserad med en vit tapet med ett bladmönster i olika vita nyanser där vissa är väldigt glansiga. Tapeten är väl helt ok, men jag får inte till det med några tavlor på väggarna. Allt ser så rörigt ut med den tapeten som bakgrund!
  Har du några tips på hur man kan tänka kring tavlor och mönstrade tapeter?

 • Johanna skriver:

  Jag älskar tapeter!! Vi håller på att renovera vardagsrummet och jag kan inte bestämma mej för vilken tapet som hade passat där… vi bor i ett litet hus på landet, men har inte särskilt lantlig inredning, ganska dämpat färgskala i övriga huset… vardagsrummet är litet och rätt lågt i tak. Vad hade passat?!

 • Christa skriver:

  Så roligt att tapeter äntligen är tillbaka!! Livet blir ju ändå lite skojigare med mönstrade väggar… 😀
  /C
  https://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

 • Anonym skriver:

  Alltså jag ÄLSKAR dina inlägg med konkreta och tydliga tips. Typ som detta och det med hur man ska tänka kring mattor under matbordet. De är så tydliga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.