Annons

Old in – Snöbollen

Minns ni min loppisletarlista 2018? Där jag skrev att jag skulle söka efter barndomsminnen. Det här är just ett sådant fynd. 15 kronor på Erikshjälpen. Vad får man för det nuförtiden? Inte ens en GB-glass. Kanske måste man vara född på 70-talet för att förstå den nostalgiska kraften i den av etablissemanget så bespottade Snöbollen, men må så vara. Formgiven av Ann Wolff 1973 för Kosta Boda. En vanlig svensk souvernir och folklig klassiker. För mig är den synonym med fredagsmyset när jag växte upp, och nu glimrar det en likadan på mitt eget soffbord.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Sickan skriver:

  Älskar mina snöbollar som kommer från mormor i mitt fall. Pockade fram tre från djupt inne i ett skåp idag när jag var på ett jobb och julstylade hos kund. Superfynd!

 • Jag gillar snöbollen. Helt klart en nostalgiklassiker här också. Grattis till ditt fynd

 • Pethra skriver:

  Den är fin! Vissa saker från min barndom kan jag inte bedöma som vackra eller fula, de är bara laddade med nostalgi och härliga känslor!

 • Stella i Italien skriver:

  Åh snöbollen! Min mamma köpte flera så snart de kom ut på marknaden, och jag har följt i hennes spår. Ingen har någonsin, trots alla försök, lyckats skapa en ljuslykta som bryter ljuset på samma fascinerande sätt.

 • Åh så fin!! <3 Den har jag också minnen ifrån. 🙂
  /V
  https://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

 • Sofie skriver:

  Finns det olika modeller eller årgångar på dessa? Upplever att jag sett både såna som liknar den på bilden där ljuskoppen sitter väldigt högt upp medan dom jag har hemma har ljuskoppen mer i mitten av lyktan..

 • Frida skriver:

  Sofie: Den finns i tre olika storlekar tror jag (kanske har det historiskt funnits fler?). Men lite annan rolig kuriosa är att de allra första modellerna gjordes av rullad glasmassa (dvs man "knådade" den som en snöboll och använde inte en form som idag) därför saknar de tidiga modellera kanten/randen som är ett spår av gjutformen. De första årgångarna hade också större hål dvs ljuskopparna hamnade längre ner men eftersom glaset sprack av värmen från ljuset fick man höja värmeljuset något.

 • Malin skriver:

  Jag älskar snöbollen! Har två i större storleken och en i den mindre. Super fina och bland det bästa "vinter-pyntet" som finns! ?

 • Terese skriver:

  Snöbollar brukar det finnas en hel del av på loppis! De brukar samsas med hallonet och kotten. ? skapligt utskällda med snöbollen och kotten är ju faktiskt rätt coola!

 • M skriver:

  Det som dock varit en risk med dem vill jag minnas, för några år sen var det rubriker om att det finns några som har exploderat på läskiga sätt. Antar att det kanske varit pga dåliga värmeljus, såna som själva ljuset exploderar först eller helt enkelt bara är för varma, och då blir även glaslyktan för varm? Och denna modell är ju väldigt mycket glas, om den väl exploderar. Hittar ingen bra länk vid snabb googling dock.
  Men som alla ljus, oavsett lykta: alltid uppsikt. Så detta är väl inte värre än någon annan lykta, kanske.

 • Madeleine skriver:

  Haha en sån har jag liggandes under min säng. Vet inte om jag tycker den är snygg eller ful. Är 90-talist så har inga speciella känslor för den.

 • Anonym skriver:

  Haha en sån har jag liggandes under min säng. Vet inte om jag tycker den är snygg eller ful. Är 90-talist så har inga speciella känslor för den.

 • Sofia skriver:

  Älskar mina snöbollar!

 • Eva skriver:

  Ja! Bra koncept, old in. Hejaheja!

 • Emma Thun skriver:

  Född -82 men minns att jag köpte två sådana till mina förändrar i julklapp i tidigatonåren ? Nostalgi på hög nivå!

 • ywonne skriver:

  Snöbollen är helt enkelt underbar! Jag som hade en mamma som älskade dem har vuxit upp med dem och det är fina till tusen. Dock så var det att flera av dem exploderade, ja detta var ju innan internets tid:-)
  Spitter över hela rummet , för hemma hos oss hände det ett par ggr.
  Ifall det berodde på värmeljusen eller glasmassan kommer jag inte ihåg. Men vet att snöbollarna fick inte brinna utan tillsyn, utan alltid släcktes när man lämnade rummet. Bra att veta om ni har gamla snöbollar!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.