Annons

Stylingtips: Storlek matta

Eftersom möbelleverantörerna har lite olika yttermått på sina soffor (och de flesta av oss har lite olika stora vardagsrum) så är det svårt att råda om exakt vilken storlek på matta som är bäst till olika sittgrupper. Det hela hänger på vilka centimetrar just du har att spela med. Men jag vill skicka med en bra tumregel. Eller tre. Om det finns plats brukar det det oftast bli fint om man ställer hela möbelgruppen på mattan. Gör det inte det brukar jag utgå ifrån att 1/3 eller 2/3 av soffan ska vara ”förankrad” på mattan. Helt fristående små frimärken brukar sällan bli bra. Håller du med? 
Trendenser Copyright 2018. All rights reserved.

Kategorier:

Kommentarer

 • Matilda skriver:

  Jag är nog beredd att inte alls hålla med, och tycker det är härligt att bryta mot just denna regel 🙂 titta bara så fint när man tänker utanför boxen:
  https://historiskahem.se/wp-content/plugins/kowboy-vitec/src/kowboy/vitec/cache/cachestorage/img/MED020B9DE534504AFAACB1DF75AB7E87BD_20181012171028.jpg

 • Matilda skriver:

  Såg att bildlänken blev för lång i den förra kommentaren, men här kan man se bilden (och många fler): https://historiskahem.se/vara-hem/?propertyid=OBJ18440_1662523668

 • Linda skriver:

  Håller med! Tycker många av mina vänner har alldeles för små mattor i sina hem. Speciellt när de har mindre fina golv. En stor härlig matta är ju ett perfa sätt att dölja en trist trestavsparkett!

 • Då får jag köpa en stor matta till nya lgh he he

 • Några tips på snygga mattor?

 • Lovisa skriver:

  Bra tips. Våra soffor står 1/3 på mattan. Drömmen vore förstås med en enorm matta där båda sofforna får plats på mattan ?

 • Lisa skriver:

  Tycker mattan i hemmet som Matilda här ovan länkade till känns för liten, trots vackra golv. Det blir inte riktigt lika helt och mysigt med för liten matta.

 • Hanna skriver:

  Håller med om att der är snyggt med stooora mattor. Tyvärr även dyrt och opraktiskt med småbarn i huset. Har du något tips på en prisvärd matta som är hyfsat enkel att rengöra?

 • Sara skriver:

  Vad är dina rekommendationer för runda mattor?

 • David skriver:

  Hej! Jag jag håller med till 100%. Kul också med annan infallsvinkel på mindre matta som Matilda nämner:)
  En ack så intressant fråga om komposition. Mera sådana här polls.

 • MY skriver:

  Det måste väl också bero på vilken matta man har. Om man äger en fin mönstrad matta man tycker om tex en "äkta" persisk matta som i hemmet som Matilda länkade till eller kanske en Märta Måås-Fjetterström matta så är det ju fint att använda den även om den är för liten enligt reglerna och om den är stor nog så är det inte så fint att dölja en stor del av mönstret genom att låta en soffa med låga ben stå 1/3 in på den.

 • Eva L skriver:

  Tryckte fel på Instagram. Tycker dina tipsinlägg är bra. Inte för pekpinniga ???

 • Anonym skriver:

  Personligen håller jag med till fullo, tycker man ser många hem där mattan känns lite för liten eller bara ligger framför soffan. Då tappar man lite av det som gör att det blir ett rum i rummet. Med större matta helt eller delvis under möblemanget skapar man ett sammanhang och helhet som är fin tycker jag. Har man en mindre matta som man gärna vill visa upp kanske det finns en annan fin plats att ha den framme på. Sen förstår jag förstås att det är upp till var o en vad man gillar o inte gillar men tror att detta är något många inte tänker på eller är medvetna om. Så alltid bra med tips!

 • Anna-Maria skriver:

  Kul inlägg! Tycker inte alls att det är pekpinnigt! Det jag skulle vilja höramer om är hur man hanterar och håller dessa stora och tunga mattor rena! Hur många bär ut och piskar dom ???

 • Hanna skriver:

  Om soffan står mot väggen tycker jag det ser konstigt ut om hela soffan står på mattan, dvs att mattan också ligger mot väggen. Då föredrar jag 1/3 eller 2/3. Men för fristående grupper håller jag med om att det är snyggt med en helt omfamnande jättematta!

 • Anna skriver:

  Är 1/3 eller 2/3 att föredra till svängd Howardsoffa med runt soffbord? Fyrkantig eller rund matta? – har provat bådadera, och även koskinn

 • Annika Nylund skriver:

  Håller helt med men varför finns det så så få mattor att köpa som är större än 2x3m?
  Har en större hörnsoffa och har nu köpt från Layered men varför har inte de vanlliga möbellhusen!

 • Anonym skriver:

  Tryckte också fel på Instagram, jättebra inlägg!

 • Anna skriver:

  ÄLSKAR de här tipsinläggen! Inte alls pekpinniga, bara utomordentligt bra råd:)

 • Maria skriver:

  Jättebra inlägg! Skulle vilja ha tips på mattor som är bra för både miljön och hälsan.

 • Eva Hänsch skriver:

  Håller delvis med, det finns egentligen inga tumregler utan snarare rekommendationer på hur man ska tänka i kombination med vad man vill skapa i rummet, vilka möbler och vad man har plats med. Däremot är för små mattor inte så kul och man bör tex tänka att en matta gärna ska gå ca10-20cm utanför soffans armstöd på varje sida, är soffan 240lång ser det bra ut med en matta på 260-270 längd och det räcker gott att mattan ligger kant i kant eller har frambenen på. Vid matbord bör det vara ca 60cm från bordskanten till mattkanten så att man kan dra ut en stol utan att fastna.

 • Anonym skriver:

  Vad är skillnaden mellan tumregler och Rekommendationer?

 • Marie skriver:

  Jeg har faktisk alltid vært litt usikker med tepper og størrelse osv, så dette er kjempenyttig for meg! Vanskelig når man får på plass møbler og det ikke funker, men man ikke helt forstår hvorfor.. Takk 🙂

 • Sally skriver:

  Vi har en lite för liten matta just nu men tycker jag lyckades få till det riktigt bra med den. Vi köpte precis en bjässe till soffa och vår gamla matta kändes onödig att ha liggande under den. Vi köpte en slaga ”u-soffa” som det kallas tror jag och fixk in en 170×240 precis i hålrummet och under schäslongen. Mattan hade gärna fått ha 20cm extra på längden så även armstödet räknats med men man kan inte få aööt ? dessutom lyckades jag fynda en snygg märkesmatta för halva priset och då kändes det värt att strunta i detta som jag annars kan hålla med om i vissa fall. Får väl skicka in en bild för besömning när jag är klar med rummet kanske jag kan få dig att ändra dig 😉

 • Kajsa skriver:

  Ett mycket bra inlägg
  mera mera
  Funderar på matta i sovrum .
  Ska mattan vara lite under sängbenen ?

 • Malin skriver:

  Å vilken bra blogg, här kommer jag att hänga mer! Vill liksom Anna-Maria lära mig om bästa sättet att storstäda dessa mattor vid storstädning på sommaren. Min matta hade legat ihoprullad jättelänge och var mycket mycket dammig och hade fått massa "bös" i sig. Jag både dammsög och piskade den ute på min balkong över räcket(bor i eget hus) men det tog inte alls så bra utan det absolut bästa resultatet fick jag när jag hämtade en rotborste som man använder till hästar, den har grova, långa borst(tänk rotfruktsborste fast i stort format). Den fick upp skräpet från botten s a s.

 • Eva skriver:

  Tror nog att många hade skaffat större mattor om det inte var så att standard storlekarna för färdiga mattor är väldigt få och små i de sk vanliga affärerna ( ikea mio mfl ).
  Jag har letat ganska mycket och numera köper jag 2 st av den törsta storleken och lägger jämsides.
  Fungerar så klart, men inte riktigt lika snyggt.
  Större mattor önskas !!!

 • Anna-Karin skriver:

  Kikade på den länkade lite mindre mattan. Det ut som soffan precis får plats mellan dörr och kakelugn. Kan inte se hur man ens skulle kunna ha en större mätta där då kakelugnen skär av hörnet. Har samma problem men en stålbalk till höger om soffan. Så 170×130 är max för min del.

 • Maria skriver:

  Hej
  Har du tips på vilken storlek på rund matta som är finast att ha när man har fyra fåtöljer och runda bordets diameter är 120cm?
  Tips på var man köper stora runda mattor?

 • Michael skriver:

  Jag förstår att man inte kan visa allt med en enkel graf, men som glad amatör vore det trevligt om det togs hänsyn till ett rum och eventuella fönster också, samt vilket håll fransarna ska vändas.

  Jag har ett sådant där typiskt långsmalt längenhetsvardagsrum, med fönster i ena änden. Sedan har jag två 3-sitssoffor mitt emot varandra med en liten matta i mellan och ett elliptiskt soffbord.

  Jag gillar iden med en stor matta som inkluderar allt men det blir lite tight, och mycket svårare att städa enkelt. Det är ju fortfarande så att sofforna får plats även om de står en 10 cm från väggen men det blir inte lika lätt att gå förbi helt obehindrat. Energin flödar inte lika bra runt i rummet.

 • Trendenser skriver:

  Ingen regel utan undantag brukar det väl heta 😉 Det är klart att det kan vara fint med en liten matta också, i synnerhet om man har så tjusiga golv som i den lägenheten från 1906 som du länkade till men jag tror inte det är så många som har de förutsättningarna och i ett ”vanligt” hem upplever jag ofta att en större matta ger en mer omfamnande och varm känsla än en mindre dito.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.