Annons

Lookalikes: Linné Carafe

Tredje gången gillt, eller vad säger man? Jag har visat lookalikes på Artilleriets Linné Carafe två gånger tidigare men nu tror jag ändå att Rum21’s egna varumärke Department tar priset med sin modell som fått namnet Paris. Det skiljer 2 deciliter i innehållsmåttet men i övrigt är de så förvillande lika att jag inte hade kunnat se skillnad ens med förstoringsglas. Jag vet inte om Artilleriets gröna känns så himla värst ”exclusive” längre när man tittar på denna. Eller vad säger ni om de här? Lika som bär? 
Bild 1: Linné Carafe Artilleriet Exclusive, 2,2 L. Pris 990 kr
Bild 2: Paris från Department, Rum21. 2 L. Pris 899 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • manda skriver:

  Konstigt att det inte ens skiljer något i pris, varför skulle man då köpa en kopia…

 • Frida skriver:

  Manda: Är det konstiga verkligen att det citat "inte är någon prisskillnad" eller att man får göra två så identiska produkter? Det måste ju vara samma leverantör tänker jag, eller är det lagligt att göra två så snarlika varor?
  För övrigt tror jag inte att alla håller med om att 200 kronor inte är någon skillnad. Det motsvarar ju ändå ca 20% av prislappen på orginalet (Artilleriets karaff som lanserades först).

 • Anonym skriver:

  Vadå 200 i prisskillnad?

 • Manda skriver:

  Självklart är det det som är konstigast och inte priset!! Jag har originalet själv och tycker det är jättetråkigt med alla skamlösa kopior. Men blev ändå förvånad över det snarlika priset!

 • Jesper skriver:

  Väldigt tråkig utveckling de senaste åren. Jag uppfattar i alla fall att respekten för originalen har försvunnit mer och mer. För mig är det en tydlig trend.
  Har också sett att en del etablerade aktörer börjat med replikor av designklassiker. Vore intressant att höra vad Frida och andra tycker om det?
  Ett exempel från Artilleriet: https://www.artilleriet.se/sv/furniture/armchairs/chair-black-finish
  Blev förvånad när jag först såg ovan.

 • Emma T skriver:

  Jag kan verkligen inget i ämnet här men funderar lite fritt…
  Vem har designat karaffen? Om det är en person på det tjeckiska glasbruket (där jag tror linne görs?) så kanske det är själva glasbruket som "äger" rättigheten till karaffen och då kan sälja den till vem som helst?
  Bara en tanke som slog mig, när en soffa låg aktuell i huvudet;
  Soffan fanns i precis samma modell på EM, sofa store och någon annan stans som jag inte minns just nu. Jag frågade då butikschefen hur det kom sig och han berättade att de alla helt enkelt beställer från samma fabrik och där görs X antal soff-modeller. Ingen hade härmat den andra utan alla hade helt enkelt köpt samma soff-modell…
  Tanken bara slog mig nör jag läste svaret ovan, att det kanske är samma leverantör, men jag är som sagt varken insatt eller kunnig och borde kanske därför inte tänka eller fundera högt… 🙂

 • Rum21 skriver:

  Hej,
  Vad kul att du uppmärksammar vår nya munblåsta karaff Paris. Denna karaff skapas enligt ritningar från år 1984, i en fabrik som formgivit och producerat denna stil enda sedan dess. Själva designen är alltså äldre än både oss och de flesta av våra konkurrenter. Våra kunder har efterfrågat en karaff, och när vi fann denna 34år gamla vackra design hos fabriken kändes den helt rätt för oss. Vi tycker det är superkul att få lyfta den och har initialt valt fyra härliga färger.
  En liten trevlig anekdot som fabriken delade med sig av är att vaserna i folkmun kallas för Ananas-karaffer.
  Önskar dig en fortsatt trevlig dag 🙂
  Vännerna på Rum21

 • Theresd skriver:

  Hej! Mig veterligen är inte karaffen unik för varken Artilleriet eller Rum21, utan finns att få från flera producenter och leverantörer. Uppfattningen grundar sig nog snarare i ur liten inredningsmarknaden är i Sverige och hur lite vi i Sverige har koll på den utländska marknaden. Det räcker med ett besök på franska Maison & Objet för att förstå att karaffen finns för vilken inredningsbutik som vill och kan för att ta in.
  Ett intressant ämne tycker jag!

 • Anonym skriver:

  Kanske en jättedum fråga men om karaffen inte är unik kan man sätta sitt varumärke på den och säga att det är ens egen då? Blir det inte falsk marknadsföring av alla parter?

 • Gammalt glas skriver:

  Kannan har tillverkats av olika glasbruk bl a danska längre tillbaka i tiden. Så det finns inget unikt med Artilleriets.

 • Anonym skriver:

  Det unika med den gröna är väl att Artilleriet tagit farm färgkoden själva?

 • Anonym skriver:

  Ha ha. Så unik att rum21 och Newport kan ta fram en nästan likadan för att surfa på samma våg… Kejsarens nya kläder?

 • Anonym skriver:

  Detta tycks vara en helt allmän produkt utan känd formgivare som många uppskattar. Kanske rent av tillverkade på samma glasbruk av samma glasblåsare. Det är ju inte tal om lookalikes, brytande av upphovsrätt eller kopiering här.
  Ingen av butikerna har heller mig veterligen hävdat att deras material, form eller färg är unik..
  Fokusera på sådant som är skamligt, olagligt och upphovsrättsligt hemskt istället, diskussionen här blir felaktig och löjlig..

 • Anonym skriver:

  Om man jämför dem så är det påtaglig skillnad i vikten!
  Rum21 varianten väger betydligt mindre vilket gör att priset kan sänkas…. men på bekostnad av att produkten inta alls känns lika ”gedigen”. Fritt fram att välja vilken man föredrar…. men låt er inte luras av att de skulle vara av samma kvalitet för det är det inte. Möjligt att de tillverkas på samma ställe men man har inte bara hyvlat i priset utan kvalitetskänslan har också skalats av !

 • Trendenser skriver:

  Sorry, jag menade den i klarglas. På denna gröna modell skiljer det 91 kronor – men på den klassiska modellen i klarglas skiljer det 191 kronor mellan (Rum21 tar 799 kr mot Artilleriets 990 kr). Rundade uppåt 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.