Annons

En guide till mer hållbara val för möbler och inredning

Vad ska man tänka på när man väljer möbler och inredning för att göra mer klimatsmarta och hälsosamma val? Tre viktiga saker förutom produktionen; material, livslängd och deponi. Vad är den tillverkad av, hur länge kommer den att hålla och vad händer när något slits ut (går det att reparera, återvinna eller återföra till naturen utan knussel?). 

Man kan grotta ner sig djupt på mikronivå. Läder och dun är exempelvis inte helt oproblematiska material sett till djurhanteringen, men ingår i det naturliga kretsloppet och framställs inte av fossila / ändliga resurser jämfört med alternativen konstläder som ofta görs av petroleumbaserad plast samt kallskum som framställs av jordgas och olja. Idag finns Svanenmärkta lacker men en knäckt lackad yta är fortfarande svårare att reparera än trä med öppen ytbehandling osv. Med andra ord finns mer att ta ställning till men jag har gjort ett försök till en grov översikt. 

Fakta hämtad från: boken Ekologiskt byggande och boende, Thomas Schmitz-Gunther, Ekobyggportalen om tillsatser i väggfärg, Naturskyddsföreningen frågor och svar om plast, Swedish Research OEKO-TEX

Kategorier:

Kommentarer

 • eKorren skriver:

  Massivt trä är dessutom billigt, om man börjar shoppa runt på auktioner och inte bara i köpcentra och på spånplatteparadiset Ikea.

 • Martin skriver:

  Fantastiskt bra, enkel och tydlig tabell!
  Önskar att alla tänkte på den när de inredde sina hem (och nej Anonym, nu klagar jag inte) och köpte möbler. En ren förbannad jävla skyldighet (ok Anonym, där var jag lite vass)

 • Carina skriver:

  Hej jag var i Spanien för ett par veckor sedan och köpte mig en väska i kork som jag är väldigt förtjust i. Jag tänkte att kork borde kunna användas till mycket i inredning men hur miljövänligt är det?

 • Cecilia skriver:

  Hej! Jag är väldigt skeptisk till dun och läder. Det är bra att du skriver att det inte är helt okomplicerat… Dessa industrier är helt horribla. Tack ändå för intressant läsning och för att du uppmanar alla till att tänka till innan en gör ett köp.

 • Hannah skriver:

  Tack för lärorik sammanställning. Tycker du fortfarande att Sofi Fahrman är en förebild som influencer som flyger flera gånger i månaden och fräser runt på fyrhjulingar? Bara nyfiken.

 • mallan skriver:

  Frida, jag är så glad för att du går mot mer grönt och hållbart! Heja heja dig!
  Ha en fin fredag o helg!

 • Madeleine skriver:

  Väldigt bra lista Frida! Jag såg att kockumsjernverk börjat tillverka emaljerade produkter igen och de anser själva att de är ett bra alternativ till plastprodukter i köket. Vet du mer om detta? Att emaljerade ting är hållbara och vackra är ju en sak, men är deras tillverkningsätt så miljövänligt? Hur ska man tänka här, hållbarhetslängd eller eventuell utsläpp vid tillverkning?
  Tack för att du ifrågasätter och informerar inredningsvärlden, det är väldigt lärorikt!

 • Robert skriver:

  Hej Frida!
  Det är om att läder och dun är bättre än fejkditon, är det din personliga synpunkt eller har du någon verklig källa på det?

 • Linda skriver:

  Du är så bra ✌?

 • Nellie skriver:

  Och viktigast av allt – att vi tänker över vår konsumtion. Är det något vi behöver eller något vi villhöver?

 • Jana Aberg skriver:

  Jag håller absolut med betr. hållbara val, frågar mig bara om folk verkligen har råd att köpa möbler i massivt trä. 2015, 736 miljoner människor i världen levde på mindre än $1.90 per dag.

 • Sofia skriver:

  Tack föe detta!

 • Estela skriver:

  Så himla bra inlägg, tusen tack för att du tar din tid till detta. Hoppas att det här kommer i din kommande bok. ❤

 • Annelie skriver:

  Vilka företag i inredningsbranschen har enligt dig bäst miljötänk? Det finns så himla många saker att tänka på att jag går vilse i miljöträsket.

 • Kristina skriver:

  Fin sammanställning! Bar undrar, borde det inte helt överst stå att köpa begagnat ändå alltid är det bästa? Jag tänker i alla fall att det måste vara bättre att använda det vi redan har än att producera nytt, oavsett helträ eller ej.

 • Anonym skriver:

  Litet inspel ang second hand. Tänker man på material och kemikalier är det inte alltid vintage är det bästa. Finns mycket som är förbjudet i barnleksaker idag som var ok för 10 år sedan. De leksakerna borde inte barn utsättas för. Är det förbjudet i butik borde det vara förbjudet att sälja på loppis!! Samma för porslin och emaljerade kärl som innehöll stora halter av bly förr i tiden som vi kan få i oss när vi äter och dricker ur dessa kärl, muggar etc för att inte tala om stoppade möbler, ullplädar och textilier som behandlades med malmedel och målades med giftiga färger. Hur kan det vara ok att sälja vidare föe användning när det är förbjudet att tillverka och sälja nytt?! Viss vintage är bra men vissa gamla möbler är rena skiten så därför kan man inte generalisera och säga att gammalt alltid är bättre än nytt om man också ska tänka på användarna och den mänskliga hållbarheten och vår hälsa.

 • Catarina skriver:

  Tack för en superbra sammanställning och tack för att du uppmärksammar hållbarhetsfrågan.

 • Emma skriver:

  Har insett att just "var tar det vägen sen"-delen är mer komplex än vad jag trott tidigare. Arbetar på en kommunal VA-avdelning, och har fått lära mig mycket om vad som händer med det vi spolar ner i vasken. Färg, oavsett hur miljömärkt den än må vara, ska aldrig hällas, spolas ner eller sköljas av i avloppet. Den ska in till farligt avfall-delen på återvinningscentralen. Silver som finns i stinkskyddade träningskläder sköljs rakt ut i bäcken, eftersom reningsprocessen inte är byggd för att ta hand om det. Det finns så mycket att lära om detta, och jag blir jätteglad av att du tar upp det så att jag får lära mig mer!

 • Lina skriver:

  Jag uppskattar verkligen allt jobb du lagt ner bakom det här inlägget. Men. Och det är ett stort men. Det finns ingen källhänvisning. Det blir otroligt svårt att då reflektera över hur du kommit fram till din lista på det här sättet. För så som det ser ut nu så skulle detta lika gärna kunna vara dina personliga åsikter.

  • Trendenser skriver:

   Du ser källhänvisningen i texten under. Listan är en utbyggd version av den som finns i boken Ekologiskt byggande och boende, Thomas Schmitz-Gunther (kan lånas på biblioteket).

 • Ida skriver:

  Hej, så bra du förmedlar detta tänk. Det är ju oerhört komplext. Jag jobbar på ett av Sveriges största srkitektkontor o gör kontorsinredningar. Just nu jobbar jag med en myndighet med väldigt höga miljökrav. Har lärt mig så oerhört mkt o standarden har varit Svanen eller motsvarande (omärkt) o mkt omärkt håller faktiskt kraven. Svanen-märkningen är oerhört konstsam för ett företag att köpa licens o upprätthålla så många små företag tvingas skippa det. Oerhört olyckligt. Det jag lärt mig är att satsa på svensk produktion. O i kontorssammanhang är de avsevärt största miljövinsterna om man ser över lokalen o flyttar till mindre o tex arbetar aktivitetsbaserat samt återanvänder möbler.
  Fortsätt det fina jobbet!

 • Sanna skriver:

  Så bra att du tar upp detta på en sån här förståelig och konkret nivå! Dubbelrumme upp!

 • Lina skriver:

  Tack. Den missade jag. Skyller på för liten text i mobilen…

 • Hanna l skriver:

  Tusen tack för din guide Frida! Så bra!

 • Hanna l skriver:

  Tusen tack för din guide Frida! Så bra!

 • Eva skriver:

  Bra info. Har en fundering. Har du tips på soffor som inte innehåller kallskum? Verkar vara svårt att hitta. Är på jakt efter en mysig med stort sittdjup.

 • Pethra skriver:

  Jag återkommer till det här inlägget då och då, för att påminna mig. Ett så väldigt bra, och viktigt, inlägg. Tack finaste Frida, för att du skriver sådant här. <3

 • Pethra skriver:

  Varför är fanér dåligt? Funderar på att köpa en bänkskiva i fanér, men nu blir jag tveksam. Skulle så gärna vilja förstå, men när jag googlar runt hittar jag inget. <3

 • Trendenser skriver:

  Jag kanske var otydlig så justerade texten, tack! Jag menade främst att dun och läder inte kommer från ändliga resurser. Det finns olika plastmaterial men i stort sett alla görs av fossil olja och ska de användas som konstläder eller stoppning brukar de dessutom innehålla mjukgörare eller stabilisatorer som inte är helt oproblematiska ämnen för naturen eller människan. Det har gjorts försök med konstläder av ananas inom mode men det är inget jag sett på möbler ännu.
  Norrgavel som idag är det enda företag som Svanenmärkt alla sina soffor och stoppade möbler använder inget kallskum.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.