Annons

Läsarfråga: Inreda trapphus med högt till tak

Inlägget innehåller reklam / annonslänkar
 
I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (min tid finansieras med annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 
 

———————————-
Fråga: Jag bor i ett hus byggt 2009, i tidstypisk modern stil med snedtak och stora fönster. På övervåningen har vi ett dött område som jag inte kan få till och skulle behöva din hjälp. Trapphuset har högt till tak med otillgängliga fönster och jag upplever det som ett mycket svårmanövrerat område. Vad kan man göra för att skapa en mer ombonad känsla med enkla medel? / Emma
Svar: Utmaningen med dessa trapphus är att få till balans, volym och proportioner. Och funktionalitet. Man vill ju inte inreda sig till vardagsproblem som skapar krångel med städning och underhåll. Därför tycker jag inte att du ska ställa saker i fönsterpartiet som ni får svårt att nå när det ska vattnas eller dammtorkas. Däremot skulle jag föreslå en tydligare fokuspunkt, med en rejält stor men ändå luftig lampa. 
Gör belysningen dimbar via vägguttaget så kan ni använda den både som skarp funktionsbelysning och svag dekorationsbelysning. Lampan skapar ett blickfång som tar bort tomrummet, utan att kväva det och kommer också att synas utifrån. För att dra i proportionerna föreslår jag passepartouer runt konsten och lite större ramar, där någon/några tar upp träslaget i trapphuset. Istället för växter i fönstret – satsa på väggamplar med Cissus eller Murgröna.  
Förslag på produkter nedan innehåller adlinks till Adtraction / Awin och APPRL.
 
Lampor
Moooi Random Light, Nordiska galleriet
Heracleum från Nordiska Galleriet 
Kotten designklassiker, Svenssons i Lammhult
 
Tavelramar
Tavelram i Ek med svart hänge från Designtorget
Tavelram i ek, Granit
Tavelram i ek från Ellos 
 
Vägg
Väggvaser i glas, Ellos
Glasvaser i glas från Cosahomestories
Krokier / motiv från Cosahomestories / Trendenser & Friends
Passepartouter från Clas Ohlson

Kommentarer

 • Gabbi skriver:

  Så snyggt! Du är ett geni!

 • Hannah skriver:

  Måste bara kommentera och tacka för att du ger tips för vanliga hus och hem.Så här bor många jag känner men jag ser aldrig nybyggda villor på nätet annat än på Styleroom där är det mesta smaklöst. Tack!

 • Sarah skriver:

  Vilken rolig ny kategori av inlägg du har börjat med! Heja Trendenser!

 • Lovisa skriver:

  Men så fint! Vilka bra tips ?

 • Emma T skriver:

  Älskar utrymmen där fokus inte måste vara "praktiskt"! I brevet står "ombonat" och jag tänker textil, kanske en riktigtfin matta på väggen? Som kontrast mot de "hårdare" fönstren? Eller kanske matta i själva trappan? Vår ser ut såhär:
  https://emmassamling.wordpress.com/2017/11/29/om-ordet-pynt/
  och har hållt riktigt bra.

 • Malin lindgren skriver:

  Hej!
  Jag har också ett problem med belysning i taket högt över trappan (typ 4 meter).
  Hur sjutton får ni upp lampan dit och hur gör ni när ni ska byta ljuskällan?

 • Lillemor Carlsson skriver:

  Hej! Vill ha en lampa i trapphuset. Hur man vet hur stor man ska ha? Kan jag skicka bild på min hall och få förslag och lite anna inredning?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.