Annons

Fake fur är fossil fashion

Visst är pälsindustrin ofta en skitig historia och något man helst vill undvika i sitt hem (och i sin garderob) men har ni tänkt på att ”fuskpälsar” inte heller är något bra material – sett ur ett klimatperspektiv. För vad är fuskpälsarna och fuskplädarna egentligen gjorda av? Polyester och akryl. Syntetfibrer som framställs av fossila bränsen (olja och naturgas) och för med sig utsläpp av växthusgaser, lösningsmedel och andra miljö- och hälsofarliga ämnen vid produktionen. Jag tycker att man ska kalla saker vid dess rätta namn och föreslår att vi istället för Fake Fur börjar säga Fossil Fashion från och med nu. Inte lika säljande? Nähä. Men det är väl toppen. 
Foto: Fuskpäls

Kategorier:

Kommentarer

 • MN skriver:

  Framförallt är ju gemene mans klädkonsumtion helt sanslös. De stora kedjorna har i många fall nya kollektioner varje vecka, året runt, och folk köper och köper men bygger egentligen inte upp några garderober som håller över tid. Det är SÅ ohållbart. Vi behöver så mycket mindre i klädväg (och annat) än vad vi i många fall tror.

 • Sara skriver:

  Och om fejkpälsen tvättas antar jag att den släpper en massa mikroplast. Dåligt i alla led.
  Heja dig Frida, ditt engagemang är inspirerande!

 • Anonym skriver:

  Fan vad jobbig du är…. orkar inte få sån här info.

 • Jessica skriver:

  Mitt i prick! Sitter på tåget på väg hem till norr efter konferens i Stockholm. Hade strötid på stan – måste ju passa på – men med nice/need i bakhuvudet blev det intet shoppat… Desto mer häpna insikter om vilken kommers som pågår. Bitter smak.

 • Äntligen någon som lyfter detta? dessa fossilpälsar bryts ej ner i naturen utan bränns, svåra att återvinna materialet

 • Ann skriver:

  Brukar aldrig kommentera, men BRAVO!!! Äntligen lite vettiga inlägg i bloggvärlden!! Ta detta som positiv feedback, men din blogg har blivit så mkt mer intressant sen dessa inlägg (flygandet mm) började poppa upp, hade nästan slutat att läsa innan, men nu har du fångat mitt intresse igen… ??????

 • Nellie skriver:

  Precis! Sammet är också en sån sak, när man tvättar det passerar microplasterna alla filter, även de på reningsverken, det är för smått helt enkelt. Vattnet släpps ut i sjön och fiskar får i sig det, till saken hör att fisken inte kan bryta ner det – det är ju plast..

 • Johanna skriver:

  Oj! Har jag inte tänkt på – så H I M L A bra att du upplyser oss! TACK!

 • Apropå Nellies inlägg: men bomullssammet och sidensammet innehåller väl inte microplaster? Hoppas jag. sNuförtiden är det så himla svårt att ha koll så jag hoppas någon av er vet.

 • Frida skriver:

  Stella: Jag har skrivit ett inlägg om sammet som du kan läsa om du klickar på länken ovan. Eller så kan du klistra in detta i ett nytt webbfönster: https://trendenser.se/2018/february/lasarfraga-har-du-sammet-pa-ditt-samvete.html
  Sammet kan som du påpekar produceras på olika sätt så det gäller att läsa innehållsförteckningen noga.

 • Lisa skriver:

  Din info, dina synvinklar och all din input är så bra! Och så viktig! Jag uppskattar verkligen din blogg numera.
  Kram

 • Johanna skriver:

  Jag visste inte att de var så dåliga för miljön, men det borde man förstås ja kunnat räkna ut om man tänkt efter. Själv är mina funderingar kring päls/fuskpäls att om man inte tycker att det är etiskt med äkta päls bör man kanske inte sprida modet och bidra till att öka efterfrågan på båda genom att använda fuskpäls.

 • JB skriver:

  Jag gillar att du varvar dina raka inredningsartiklar med dessa skarpa opinionsinlägg som du dessutom bygger upp med fakta. Tack! Apropå just fuskpäls och miljön finns det ett jättebra poddavsnitt om detta i "Stil i P1".

 • Hellre kemikalieutsläpp än levande flådda djur säger jag… :/ Men dåligt både och.
  /C
  https://fondofhome.blogg.se – en annorlunda lantlivsblogg

 • Malin skriver:

  Mitt i prick! Det här har jag länge tänkt på och funderat kring. Jag har känt mig ensam i dessa funderingar eftersom de flesta köper fuskpäls helt utan eftertanke. Tack

 • Anna skriver:

  Bra inlägg, sånt här vill jag veta.
  Heja dig!

 • Bea skriver:

  Tycker man kan strunta i all sorts päls, ser inte ens snyggt ut!
  Varför bära djurens päls när vi ändå talar bort vår egen?

 • josefin skriver:

  Bravo! Har läst på om detta förut. Går gärna med min ärvda vintage päls från 60-talet istället. Känns både hållbart och klimatsmart idag. Har alltid undvikit plast i det stora hela. Har alltid känts fel för mig. Men tummen upp och applåder till dig som lyfter detta i en tid av överkonsumtion. Eller när alla tycks byta sina dåliga val mot bättre,….men vad gör det? Bara ännu mer konsumtion! vart man än vänder sig uppmanas man till konsumtion.

 • aino skriver:

  Precis vad jag satt å tänkte när jag såg en reklam för företagets ’fina’ och trendiga fuskpälsar..
  Jättebra att du, som har ett bra medialt gnomslag, lyfter denna fråga!!
  Skulle ett sådant plagg vara aktuellt får jag nog be om att få ärva mammas bröllopspresent från min far 😀

 • Stella i Italien skriver:

  Frida, tack för ditt svar om sammet.

 • Birgitta skriver:

  Skönt att någon mer än jag påtalar att fuskpälsar inte är ett alternativ, utan tvärtom en negativ påverkan på vår miljö. Bär min egen vintage päls när så behövs för att slippa frysa, trots ständiga kommentarer från "politiskt korrekta" fuskpälsbärare.

 • Sofia skriver:

  Älskar din nya inriktning på bloggen!

 • Estela skriver:

  Så himla bra skrivet, bra att tänka på. Olika material är inte bättre än andra. Tack för informationen. Yes, så bra inlägg.

 • S. skriver:

  Jag vet inte om jag tycker det här är så roligt att veta. Du bara klagar och gnäller och pekar på fel. Ska vi inte få ha päls alls då tänker du?! Eller finns det något hållbart alternativ?!!

 • Matilda skriver:

  Älskar att du är så kritisk till dagens konsumtionssamhälle och vågar ta upp obekväma ämnen och sanningar som många helst blundar för! Blir verkligen inspirerad av dig och känner att det ändå finns hopp om en mer hållbar framtid. Tack för att du tar upp ämnen som detta, fortsätt gärna med det ♡
  Vänligen
  20-åring med (mildrad) klimatångest

 • Maria skriver:

  Till S: Det är talande att du är så upprörd och frågar "Ska vi inte få ha päls alls då tänker du?!". Vet du vad – nej det ska vi inte ha. Inte så länge den framställs på det här sättet. Det är just det klimatfrågan handlar om. Obekväma sanningar som handlar om att vi måste göra avkall på vissa saker. Varför väger din önskan om att bära päls tyngre än att hela mänskligheten håller på att gå under? Varför väger din önskan om att bära päls tyngre än att människor tvingas fly från sina hem på grund av exempelvis torka? Det är ju helt vansinnigt och jag finner inga ord för den idioti du ger uttryck för. Men kanske var det ironi, hoppas det.

 • Josefine skriver:

  Håller med din kommentar Maria ang S kommentar. Helt rätt. Vissa saker får vi bara inse att vi inte kan ha. Med tanke på hur ofantligt bra vi har det i Sverige idag känns det ju pinsamt att öht tänka tanken att det är SYND om oss för att vi inte får ha päls. Många idag skulle nog må lite bättre om de insåg hur bra vi har det och vara tacksamma för det vi har istället för att ständigt sträva efter mer.

 • Helena skriver:

  Heja heja!! Mer sådana ögonöppnare. Ska göra en garderobsbesiktning och checka andelen ”fossile fashion”. Kan inte detta bli ett eget inlägg och se hur vi alla har det i garderoben? Dags att outa oss och bekänna hur miljömässiga vi är i vår livsstil.

 • Nathalie skriver:

  Jag gillar att du lär oss om miljöpåverkan och jag tycker om att du nu bloggar om det Du vill. Men hur ska man ”kunna” följa dessa råd utan att bli galen? Och hur dåligt är fuskpäls jämfört med textilier som t.ex viskos? Vill minnas att du önskade dig Rodebjers viskos-kjol. Viskos är väl en naturprodukt men det går åt mer kemikalier att tillverka än något annat tyg vilket gör att även du köper saker som är ljusår från miljövänligt. Ta mitt gnäll delvis som en komplimang – för jag får ont i magen av detta inlägg. Och har helt valt bort mörka träslag nu pga det du lärt mig. Men hur hanterar jag det här??? Köper möbler av lokal snickare med egen skog som avverkar med häst och såg? Enbart ullkläder spunna och stickade av fårägarna själva?

 • Tess skriver:

  Personligen undviker jag all päls, både äkta och fejk. Inklusive pälskanter på jackor etc. Inget medvetet beslut egentligen utan bara att jag tycker det är så extremt fult. Dagens konsumtionssamhälle är extremt och jag försöker göra mitt till att minska. Köper mycket second hand t.ex. Men sedan kommer steget till att bli mer medveten kring vad materialen innehåller, hur de framställs etc. Och jo, ibland shoppar jag också 🙂

 • ullie skriver:

  usch bara det inte är något me djur
  jätte fin ska nog köpa den på metervara
  kram fin torsdag ullie

 • Tove skriver:

  Äntligen!

 • Jag föredrar äkta i alla lägen, men då vill jag att det ska kunna garanteras att djuret haft ett värdigt och bra liv, inte vuxit upp i någon skitig fabrik. Jag är tokig i fårskinn och koskinn som mattor och filtar eller tofflor. Men då viill jag att skinnen ska komma från djur som inte dödats för skinnets skull. Typ om man tar till vara på allt, då känns det okej för min del. Att ett djur far illa och sedan slaktas för dess kropp är inte okej. Att ett djur har ett bra liv, sedan slaktas och alls tas till vara på känns naturligt och fint. När jag dör vill jag bli donator. Jag vill inte att min kropp "slösas bort" om den kan återanvändas. Naturen kan tyckas hemsk med död och så, men för mig är det en fin cirkel, liv och död.
  Jag ser mycket hellre fejkad päls i kläder än jag ser riktig päls. Det går att återanvända en hel del plast och använda igen. Det behöver inte bara eldas upp. För mig är plastindustrin i sig inget problem, utan problemet är att det hela tiden ska upp ny olja. Att återvinna och återanvända fungerar jättebra och är ju det bästa för oss alla.
  Modebranchen är något jag avskyr, denna besatthet av nytt hela tiden. Denna besatthet av "mode", att byta ut och föräldra. Höstsässong, vinter , vår, sommar… i Sverige förstår jag att man inte säljer samma sorts kläder året om, men trenderna i färger och stilar är bara så onödigt. Jag tycker hela klädindustrin är ett enda skämt och handlar så lite jag absolut kan, återanvänder och handlar hellre second hand. Kläder som tillverkas och säljs av kedjor som H&M håller ju ändå inte utan slits sönder så himla fort. Jag har haft samma klädstorlek sedan jag var fjorton (nu närmar jag mig trettio) och jag har fortfarande jeans och hemstickade tröjor kvar från yngre tonåren. Men inte ett enda linne, inga tröjor eller dylikt. Vissa saker slits hårdare, men det känns som att få unga tjejer har sina kläder tills dem slits ut över huvud taget. Man köper något spontant för att det är modernt, använder det ett fåtal gånger, ger sedan bort det, slänger det eller skickar det på loppis. Har inga kompisar som lagar kläder när dem går sönder. Det tycker jag är så tråkigt. Vi kan ta bättre hand om vår värld än vad vi gör.

 • Malin skriver:

  Att ”skamma” är sällan ett konstruktivt sätt att driva förändringar. Det är jättebra information du delar, men att skuldbelägga de som äger och bär fuskpäls känns onödigt. I värsta fall uppmanar du till ökad konsumtion om dina läsare inte längre vågar bära deras redan införskaffade plagg i fuskpäls och känner sig nödgade att köpa nya ”accepterade” kläder.

  • Trendenser skriver:

   Jag skuldbelägger inte dem som äger sådana pälsar. Om du upplever att jag skammar någon så är min känga snarare riktad till magasinen / medierna som okritiskt pumpar ut budskapet Fur Free Fashion som ett hållbart alternativ till päls när det är allt annat än just det.

 • sanne-lee skriver:

  Jag har tänkt på detta ett tag… skulle vara bra om man kunde ha som en ”prislappsmärkning” (eller något annat) på all textil som i princip är plast och därför kommer bidra till att microplast släpps ut tycker jag! Då kan konsumenter lättare avgöra och snabbare än att behöva kolla lappen på alla plagg man köper- de allra flesta gör nog inte det liksom….

 • Intressant vilka många reaktioner detta inlägg får. Bra och viktigt inlägg!
  Min farhåga av detta är bara…. kommer folk gå och köpa äkta päls nu istället då? Som har tillverkats genom djurplågeri. Det vore en oerhört tragisk konsekvens isf.
  /C
  https://fondofhome.blogg.se – en annorlunda lantlivsblogg

 • Jenny skriver:

  Går knappt att hitta bomullsplagg hos kedjorna, det är bara "plastkläder" rakt av. Borde definitivt granskas närmare

 • Micaela skriver:

  Tack för att du lyfter detta! Jag har i många år påpekat hur skadlig fuskpäls är för naturen. Att folk inte själva förstår det är för mig en gåta. Dessutom är de inte ens hållbara när de väl producerats, utan håller bara ett litet tag, till skillnad från riktig päls. Ifall man köper päls second hand eller päls som kommer från djur som fötts upp i Norden kan man dessutom vara säker på att djuret inte har flåtts levande! De tas omhand enligt prima djurskyddslag!

 • Karin skriver:

  Det är svårt! Svårt att veta vad som är bäst för miljön och hela planeten på lång sikt. Naturmaterial som bomull, ull, silke och material från djur som har levt ett gott liv som har avslutats på ett värdigt sätt ser jag inget problem med. Jag tror vi måste bort från kemikalier, plaster mm. Under sommaren förvarade jag en sidenblus i en plastlåda. När jag tog fram den var färgen helt blekt där plasten hade legat an. Känns inte bra med plast på något vis. Enligt min dotter som är kemist är plast ett mycket farligt ämne. Plast, polyester, fuskpäls, teflon mm går bort.

 • Anonym skriver:

  Bra där! Ibland blir folk blinda av att de tror att de gör en bra sak för att de väljer bort en sak för en annan, men få saker gynnar alla..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.