Annons

Annons: Kockums Jernverk är tillbaka i produktion

* Inlägget presenteras i ett reklamsamarbete med Kockums Jernverk


De allra flesta av oss känner nog igen och har barndomsminnen till Kockums Jernverks klassiska
kokkärl i emalj, med den karaktäristiskt ljusgula färgen och gröna kanten. En svensk designikon som började produceras i Ronneby under slutet av 1800-talet och var en storsäljare mellan 1930-1950 då det lagades grytor som aldrig förr. Sorgligt nog minskade efterfrågan på emaljerade produkter när plasten bredde ut sig i de svenska hemmen och företaget tvingades läggas ner. Men tiderna förändras och hållbara, funktionella material har förmodligen aldrig varit en större hjärtefråga än nu. Det gör mig därför glad att återigen kunna välkomna Kockums älskade produkter in i de designmedvetna svenska köken. Klassiskt, med en tvist!

Förutom nostalgiserien som var en storsäljare back in the days och som fortfarande funkar som en tidlös klassiker, så har Kockums Jernverk  uppdaterat sina klassiska kärl i ett antal nya kulörer. Samtliga tillverkade i blyfri emalj. Här är mina två favoritfärger. 

Produkter i bild: Ugnsform 599 kr, Pot med handtag 699 kr, Såskanna / måttkanna 499 kr, Bellied pot 899 kr

Den här serien hade min mormor och jag har många fina minnen från våra söndagsmiddagar i Övik. Därför känns den som ett självklart val för mig. Vill man däremot ha en mer modern look kanske grått är ett alternativ?  

Produkter i bild: Ugnsform grå 599 kr, Coolander grå 499 kr, Såskanna / måttkanna grå 499 kr

Jag tänker att den grå färgen är väldigt fin mot höstens mustiga grytor, gratänger, såser och inte minst – äppelpajer i ugn. Vilken är din favorit? 

Kommentarer

 • Anonym skriver:

  Wow såå fina!! Minns att vi alltid fick maten serverad i den klassiska Kockums hos farmor och farfar. Vad kul att det återlanseras. Så skönt att slippa plasten och köpa något som håller över tid.

 • Bella skriver:

  Åh jag dör av lycka haha! Durkslagen är det gulligaste ever? ska önska mig i present?

 • Monnah skriver:

  Underbart! Jag har precis tagit in mammas novemberkaktus som stått ute hela sommaren och fått fullt av små knoppar och satt den i en Kockumshink, gul. Den gula blir min favorit här, men får jag se produkterna IRL är det kanske lättare att ta till sig!

 • Sofia skriver:

  Alltså durkslagen! ???

 • M skriver:

  Hej, fina produkter, absolut!
  Jag hittar dock inget på Kockum Jernverks hemsida om var produkterna tillverkas? Är det i Sverige? Ronneby? Kontaktadressen är till Hovås utanför Göteborg, ju. Och jag lyckas inte vid en snabb titt på hemsidan hitta något om tillverkningsort. Vore intressant om det bara är svensk design, eller även svensk tillverkning, helt enkelt.
  (Jag beställde från en annan svensk sajt en emaljerad mugg med etsat motiv, den tillverkades och etsades i Polen innan den skickades till mig.)

 • Sicksn skriver:

  Kockums Jernver producerar nu i Serbien så"kunskapen inte längre finns i Sverige". Läs mer här: https://weekend.di.se/nyheter/emaljgryta-ska-bli-kokhet-igen

 • Elisabeth skriver:

  Hej, jag gillar inte typsnittet på bloggen. Jobbigt att läsa. Annars en väldigt intressant blogg. Kan rekommendera Isabella Lowengrips typsnitt!

 • Elisabeth skriver:

  Hej, jag gillar inte typsnittet på bloggen. Jobbigt att läsa. Annars en väldigt intressant blogg. Kan rekommendera Isabella Lowengrips typsnitt!

 • Elisabeth skriver:

  Hej, jag gillar inte typsnittet på bloggen. Jobbigt att läsa. Annars en väldigt intressant blogg. Kan rekommendera Isabella Lowengrips typsnitt!

 • Lovisa skriver:

  Älskar Kockums produkter. Riktiga klassiker. Kopplar Kockum med hemtrevnad!

 • Helena skriver:

  En reflektion på kommentarerna från "M" och "Sicksn"…
  Har en gammal Kockumskål hemma. Den är från min svärmors morfars hem. Blev både förvånad och en gnutta besviken när jag såg att det står att den är tillverkad i Polen. Inte ens då (30-/40-/50-tal?) låg alltså tillverkningen i Sverige…:(

 • Fundersam skriver:

  Många danska designklassiker tillverkas också i Polen och baltikum nuförtiden Ex. Carl Hansen och Fritz Hansen som alla refererar till som danska stoltheter. Den designen är väl inte mindre danska designklassiker bara för att man inte längre kan producera dem i Danmark? Valet av produktionsplats är väl snarare en fråga om effektivitet än ursprung. Eller är de Polska designklassiker nu?

 • Monnah skriver:

  https://www.askas.se/sv/om-askas_nyheter/kockums-jernverk-har-ateruppstatt.html
  M. Snabb träff med hjälp av Google. Kockumsprodukterna tillverkas nu i Serbien, men planer och förhoppningar för produktion i Sverige igen finns.

 • Anonym skriver:

  Och nu kommer jag på, shit vad mycket nya saker vi måste köpa när vi flyttar hem till Sverige igen, till exempel köksgrejer…

 • Jag tycker den grå varianten är snygg men gillar även den vita med grön kant.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.