Annons

Stylingtipset: Arkitekttriangeln

Vitruvius var en romersk ingenjör som levde under antiken. Han sägs ha varit den första som skrev böcker om byggnader och är bland annat känd för ”The Vitruvian Triangle”, fritt översatt till arkitekttriangeln. Han menade att det viktigaste inom arkitektur är att uppnå balans mellan dessa tre;

 • Estetik (Venustas)
 • Funktion (Utilitas)
 • Hållbarhet (Firmitas) 

En princip som känns högaktuell att påminna om. Men också att använda som beslutskompass i inredning och styling. Har man en förenklad arkitekttriangel i bakhuvudet så tycker jag att det blir enklare att avfärda dåliga köp och inredningslösningar.
Om bara en parameter får fokus (som estetiken i exemplet ovan) blir det lätt obalans. En möbel (eller ett loppisfynd) som bara är vacker att se på men som inte är särskilt funktionell eller långsiktigt blir sällan ett hållbart val i längden. 

Om man istället fokuserar enbart på hållbarhet (eller hållfasthet över tid) utan att ta hänsyn till funktion eller estetik så tror jag inte heller att det blir en långsiktigt realistiskt lösning. Då faller begreppet eftersom man sannolikt lär byta ut det på sikt. 
Med arkitekttriangeln i bakhuvudet får man ett nytt perspektiv på alla bilder och ideal vi matas med i inredningsmagasin och sociala medier. Mycket är väldigt obalanserat. Det känner vi nog på oss, men allt blir så mycket tydligare om man tar på sig de här glasögonen när man ska fatta beslut kring behov och begär i hemmet. 

Kategorier:

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Du brukar ha skitbra bilder men den här fattar jag faktiskt inte. Finns det inga regler över hur jag får lov att dela triangeln? Känns bara som att den är helt godtyckligt delad. Lite på måfå. Eller är jag bara skadad av den matematik jag pluggat?

 • Frida skriver:

  Lina: Det är ingen exakt matematisk formel utan mer en tankemodell om eftersträvan av balans mellan de tre tårtbitarma. Självklart kan man dra i delarna när det kommer till konst eller enstaka detaljer men om totalen blir helt dominerad av estetik eller om bruksföremålen haltar i funktion eller om man gör en inredningslösning bara för att det ska hålla länge så brukar det inte göra just det. Haka inte upp dig på min (ickematematiska) visualisering, den är kraftigt förenklad för att illustrera många av dagens inredningar som är extremt estetiska men inte särskilt praktiska i vardagen.

 • Emma skriver:

  Så bra tips! Självklart iofs ändå glömmer man det när man överväger att köpa en annanas i sprayad låsasmäsing.

 • Katta skriver:

  Tokhyllar dessa ”torra” inlägg pga att de utmanar mitt tänkande. Tack!

 • Lina skriver:

  Tack för svar Frida! Så svårt ibland att vara en fyrkantig ingenjör 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.