Annons

Läsarfråga: Hur gör jag sovrummet mysigare?

Inlägget innehåller reklam / annonslänkar
 
I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (min tid finansieras med hjälp av annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med ett rum hemma hos dig eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 
 
———————————-
Fråga: Jag skulle behöva din hjälp med att få mitt sovrum mer inbjudande och mysigt. Jag bor i en hyreslägenhet som har en plastmatta jag inte kan ta bort. Väggarna är vitmålade och de får inte målas om. Tycker om sänggaveln som är stoppad och klädd i vitt linnetyg. Gardinerna tycker jag också om, de är vita och går från tak till golv. Jag är 49 år och ungdomlig/klassisk i min stil. / Helena
———————————-
Svar: Nyckeln till ett ombonat rum tycker jag handlar om att skapa balans mellan en bra översikt och mysiga små vrår (undanskymdhet). Med hjälp av mindre justeringar som fler lampor/ljuspunkter, mer växter och lite större variation i textilierna, (antingen fortsatt vitt på vitt men med mer struktur eller i färgtoner som matchar golvet) skulle du enkelt kunna skapa ”öar” i rummet som känns inbjudande att krypa upp i. 
 
Här är 10 förslag för att göra ditt sovrum mer ombonat
1) Växter med gröna blad bidrar med syre under natten och skapar en hemtrevlig atmosfär i rummet. Förutom krukväxter i fönstret rekommenderar jag även en större golvväxt i hörnet vid gardinen.
2) Fönsterlampor ger en rofylld stämning på kvällen när det är mörkt ute och en mjuk start på morgonen innan du tänder taklampan. Antingen två små hängande eller en större ståendes på fönsterbrädan. 
3) Mattor runt sängen dämpar akustiken i rummmet och skapar en skönare känsla för fötterna när du sätter ner dem på morgonen. Eftersom du har plastgolv skulle jag satsat på två klassiska trasmattor i bomull eller ryamattor i ett naturmaterial som ull vid långsidorna och kanske en gångmatta vid fotänden beroende på rummets storlek. 
4) Fler kuddar vid huvudänden. Att gå från 2 huvudkuddar till 4 på en dubbelsäng kan göra stor skillnad både för det visuella intrycket och för känslan av att krypa ner i en mer välbäddad säng. Vill du inte ha en öppen bäddning med överkast på nedre halvan rekommenderar jag några fler större kuddar att lägga ovanpå överkastet dagtid. Läs mer om bäddningstips här
5) En mjuk pläd över fotändan, som komplement till överkastet. Antingen vit eller med accentfärger, men gärna med en skrynklig / bubblig struktur för att skapa skuggeffekter mot de släta vita väggarna och det släta vita överkastet. Det är också mysigt att ha en extra pläd om man vill lägga sig på den bäddade sängen för att vila eller läsa under dagen. 
6) En taklampa i textil. Den du har idag är fin och ger ett bra allmänljus. Den behöver inte bytas men ger ett ganska hårt intryck. Har du plats för den nuvarande i ett annat rum skulle jag rekommendera en större lampa, med skärm av textil
7) Tavlor. Eftersom sänggaveln är hög tycker jag att du kan satsa på en mindre tavla vid sidan av med ett motiv som matchar din valda accentfärg. Gärna med en träram. 
8) Stämningsbelysning. Det syns inte på bilden men eftersom du har en byrå på andra sidan rummet tycker jag att du ska ställa en (dimbar?) bordslampa på den för att få in ytterligare en ljuspunkt i rummet. 
9) Klädhängare. Vi klär alltid av oss vid läggdags men orkar inte alltid vika in kläderna i garderoben. Lika bra att ordna en plats för det. En klassisk herrbetjänt, en liten pall eller en krokanordning på insidan av sovrumsdörren gör det lätt att hålla ordning.
10) Detaljer på sängborden. En väckarklocka, en karaff med vatten och ett glas, din favoritbok, ett fat att lägga smycken på över natten, en handkräm och en liten växt (exempelvis hemtrevnad). Små vardagliga detaljer som är sköna att ha nära till hands och som bidrar till en känsla av omtanke – om dig själv. 

Kommentarer

  • Ekenäsliv skriver:

    Så många bra tips för att mysa till ett sovrum!
    Ser framför mig hur sovrummet på bilden blev efter dina tips. Det vore jättekul att se hur läsaren gjorde sen. Före och efter är alltid kul! Och nu när du gav så många bra tips vore det ju sååå kul att få se resultatet 🙂
    Just det är så bra med din blogg, den är ärlig med så handfasta tips.
    Ha en fortsatt fin lördag!
    /Anna

  • Anonym skriver:

    Tack för tipsen. 🙂
    Kan du inte snälla tipsa om några snygga vattenrenare (med vattenfilter). Vi ska bygga nytt kök och det är supersvåra att hitta nåt snyggt, säkert många som vill börja gå över till det tänkte jag….

  • Pernilla skriver:

    Superbra inlägg!! Enkelt och lätt att följa, sådan här inlägg är toppen!

  • lagomkul skriver:

    Superbra tips, en lampa i textil är ett måste för mig i sovrummet, och glödlampor med varmare ljus skulle jag också kunna rekommendera.

  • Nadja skriver:

    Ett annat tips på var man kan placera kläderna man tar av vid läggdags: kroklist/er bakom gardinerna! Så har vi och man slipper se massa kläder som bara bidrar till ett rörigt intryck. ?

  • Christa skriver:

    Massor av supertips!! Tack 😀
    /C
    https://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

  • Rebecka skriver:

    Vilket bra inlägg!!

  • Kristin skriver:

    Den här kategorin inlägg är super! Jag skulle vilja lägga till en sak: om man väljer hängande fönsterlampor, kolla hur ljuskällan ser ut underifrån. Kanske vill man sitta eller ligga i sängen med fönsterlamporna tända, utan att bli bländad.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.