Annons

Om influencers och reklam för osunda flygvanor

I december 2015 enades världens länder om Parisavtalet med målsättningen att hålla den globala temperaturökningen under 2 grader. Om vi misslyckas kommer det innebära allvarliga förändringar i klimatet och hot mot människans existens. För att lyckas måste vi sänka våra koldioxidutsläpp till max 2 ton/ per person och år (idag har svensken ett snitt på 11 ton/per person och år). Det här kommer kräva stora omställningar. För företagen och industrin – men även för oss privatpersoner. Vi måste också ta ansvar och förstå var vi själva kan bidra och göra störst skillnad på kortast tid.

 
För många är flygresor den enskilt värsta CO2-utgiftsposten som vi har möjlighet att påverka här och nu – på individnivå. Oavsett vad politikerna beslutar i höst.
 
Jag har räknat lite på vad flygresandet till några destinationer som ofta syns i sociala medier ”kostar” i termer av totala utsläpp och växthusgaser, per person. Till min hjälp har jag använt kalkylatorn på Utsläppsrätt.se (oberoende klimatfakta). 
 
Vad ”kostar” egentligen en flygresa per person, tur och retur, till dessa distanser i utsläpp (Co2 justerat för FN’s klimatpanels RFI på x 2,7)? 

Stockholm – London ( 1433 km x 2 ) = 1,3 ton 
Stockholm – Paris (1544 km x 2) = 1,5 ton 
Stockholm – St Tropez (1948 km x 2) = 1,8 ton 
Stockholm – Biarritz  (2209 km x 2) = 1,9 ton 
Stockholm – Palma / Mallorca (2537 km x 2= 2,2 ton 
Stockholm – New York (6321 km x 2) = 6,1 ton 
Stockholm – Maldiverna (7790 km x 2) = 7,5 ton 
Stockholm – Sri Lanka (7735 km x 2) = 7,5 ton 
Stockholm – Bangkok (8270 km x 2) = 8 ton 
Stockholm – Cancún / Mexico (8803 km x 2) = 8,5 ton 
Stockholm – Los Angeles (8882 km x 2) = 8,6 ton 
 
Källa: Utsläppsrätt.se*
 
Förstår ni varför jag känner frustration när jag scrollar runt i instagramflödet och ser hur mycket vi influencers flyger. Hela tiden. Flera gånger per år. Utan att ifrågasättas. Vi måste sätta det i perspektiv. Är det verkligen rimligt att vi, som nu ska ner till 2 ton koldioxidutsläpp per person och år, inspirerar varandra att flyga mer när det kostar så mycket för klimatet? Det övergår mitt förstånd att vi helt ogenerat kan få fortsätta inspirera och marknadsföra en flygande livsstil som ideal. Utan att skämmas. 
 
Flygplan drivs än så länge med fossilt bränsle vilket innebär att det bildas skadliga utsläpp av koldioxid vid förbränningen. Eftersom luftfartens utsläpp till största delen sker på hög höjd i atmosfären bidrar även andra ämnen (utöver koldioxid och vattenånga) till att flygets totala påverkan på klimatet är omkring dubbelt så stor som enbart flygets utsläpp av koldioxid. Källa: Transportstyrelsen 
 
Visst kan vi i framtiden blanda ut dagens fossila bränsle med sk. biobränsle, men för att odla så mycket som skulle behövas om hela jordens befolkning flög som svenskarna så menar kritiker att vi skulle behöva odla det på hela jordens landareal. Våra nuvarande flygvolymer är alltså inte försvarbara, inte ens med biobränsle.
 
På 70-talet rökte man mycket och överallt. Idag vet vi bättre och har stränga regler med varningstexter på all reklam som handlar om tobak, eftersom det innebär risker för vår egen och andras hälsa. Vi kanske borde införa ”informationstexter” även på reklam för långflygningar eftersom de ju bevisligen kan skada klimatet och jordens hälsa. I väntan på bättre alternativ och för att öka medvetenheten, om inte annat? 
* Via kalkylatorn hos den partipolitiskt oberoende sajten utsläppsrätt kan du själv beräkna de totala utsläppskostnaderna RFI och Co2 för din planerade resa med flyg, bil eller tåg.

Kategorier:

Kommentarer

 • Maria skriver:

  Heja Frida! Du är grym!

 • MLS skriver:

  Tack Frida för att du tar upp detta ämne så konkret. Jag har slutat att läsa många bloggar på grund av att bloggarna har skygglappar på när det gäller detta ämne. Pinsamt tycker jag att det blir när olika podd- och bloggpersonligheter berättar om hållbara val men ändå som du skriver flyger flera gånger om året. Det spelar nästan ingen roll vilka klimatsmarta val som görs i vardagen när man väljer att flyga ett par gånger om året. Jag tycker att det är toppen att du uppmärksammar detta. På https://www.klimatkalkylatorn.se kan man uppskatta sitt eget koldioxidutsläpp och det var i alla fall en tankeställare för mig när jag fick mitt resultat.

 • Anonym skriver:

  Heja dig, älskar Trendenser 2.0!

 • Sofia skriver:

  Så bra att du tar upp detta!!

 • Alice skriver:

  Fantastiskt inlägg! Älskar att du för dessa ämnen på tal medan typ alla andra influencers blundar och lever på.

 • Nina skriver:

  Äntligen någon som belyser detta! Tack!

 • Stina skriver:

  Tack!
  Blir så innerligt glad av att du tar upp detta. Du behövs. Och snälla, fortsätt göra det du gör!

 • Fundersam skriver:

  Klokt och genomtänkt inlägg som vanligt, Frida! Du känns proffsig ut i fingerspetsarna även när du berör områden utanför inredningsbranschen, vilket behövs i influencerkretsar där det snurrar allt snabbare utför med konsumtion, flygande och sjuka ideal.
  Tänker osökt på Isabella Löwengrip och hennes gäng där flyg nyttjas för långa och korta resor flera ggr i veckan, både för jobb, nöjen och klänningsinköp. Sjukt omodernt!
  Detta kan VI ALLA bidra med oavsett om vi röstar på Mp eller SD eller allt däremellan. Heja!

 • Mia skriver:

  Så bra skrivet Frida!! Så pedagogiskt och konkret! Jag blir så glad att du tar ansvar och när du skriver om miljöfrågor har du alltid ordentligt på fötterna. Jag som jobbar med frågorna ser för ofta att andra bloggare som försöker, men som har lite för lite information och går ut med både felaktigheter och information som inte är genomtänkt tyvärr. Men inte du!

 • Lisa skriver:

  Så bra att du tar upp detta! En annan aspekt av utsläpp genom flyg är ju även alla flygtransporter av produkter, t.ex inredningsprodukter och livsmedel som flygs över halva jordklotet. Skulle köpa äpplen igår och såg att de KRAV märkta äpplena kom från Nya Zeeland!!?? Vad är logiken i det? Köpte givetvis svenska närproducerade äpplen istället.

 • Så himla himla bra inlägg! Älskar att du också förmedlar känslan av att vi har makt att ta tag i detta själva. Att det inte bara handlar om politiska strategier utan till syvende och sist också om sådant vi har makt att påverka i vår egen vardag. Vi kan vänta på att politikerna subventionerar och straffbeskattar eller kommer så kan vi som röstar också leva upp till omställningskraven I VÅR VARDAG!!

 • Anonym skriver:

  Tack för en tänkvärd text. Har reagerat på många influencers flygvanor men aldrig skrivit något om det. Man vill ju inte framstå som ett troll. Förhoppningsvis blir det skämmigt att slentrianflyga och pinsamt att stoltsera med weekendresor och drömmiga resmål i framtiden när fler förstår vad det kostar för miljön och alla oss som följer personens äventyr……

 • Johanna skriver:

  Tack för att du sätter ord på mina tankar. Riktigt bra och viktigt inlägg. Har tänkt mycket på det, att det är creddigt att flyga mycket och långt när det borde vara tvärtom..

 • Anna skriver:

  Äntligen! Det är (vad jag vet) bara du och Emma Sundh som vågar gå ut och belysa vårt sjuka flygbeteende. Heja er! Jag anser helt klart att förutsättningarna för ett drägligt liv på jorden är högsta prioritet. Hur kan det vara nått annat?! Kommer nästa världskrig att handla om drickbart vatten?

 • Linda H skriver:

  Har blivit så vansinnigt besviken på många populistiska influencers som pratar hållbarhet när det gagnar deras intressen men sedan agerar tvärtemot privat. Fattar att detta innebär konsekvenser för dig men oj vad du växer i mina ögon!!

 • Anonym skriver:

  Så viktigt! Inget politiskt parti har en linje som kan övervinna den enskilda individens egen beslutsmakt i den här frågan.

 • Hanna skriver:

  Ett livsstilsval som gör mycket större skillnad är att skaffa färre barn (källa: https://www.lu.se/article/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest-effektiva-for-att-minska-din-klimatpaverkan). Det vore intressant att se liknande diskussion kring det, men det verkar inte vara någon som vill ta den diskussionen i de stora bloggarna tyvärr.

 • Tack för bra och tydligt inlägg. Denna lyxkonsumtion är en av globaliseringens otäcka baksidor. Det skrämmer mig att våra barn tidigt skolas in i denna typ av resande och hur denna livsstil är en statusmarkör.

 • Lena skriver:

  Om antalet barn är kritiskt för utsläppen finns det nog många anda länder och kulturer än Sverige som behöver se över sin familjepolitik. På temat marginaleffekt. Avstår hellre från att flyga än att fortplanta mig. Haha.

 • Heja dig, för att du lyfter detta! Håller helt med!!!

 • Rakel Hatz skriver:

  Jag är så extremt glad att du tar upp detta! Såååå viktigt!

 • Fundersam skriver:

  Hanna:
  Det kan ju iofs ha att göra med att de flesta som skaffar riktigt många barn inte bor här. Vi skaffar ju i regel två barn och det ”ersätter” i stort sett bara mamman och pappan. Det är kanske folk i andra länder som ska ner till den nivån innan vi börjar med tvångssterilisering här i Sverige?

 • Jennie skriver:

  Så bra inlägg!

 • Ninni skriver:

  Frida ?? !!!

 • Linnea skriver:

  Och jag har märkt att om någon läsare/följare ställer frågor kring hur influencern tänker kring miljö och flyg är ett vanligt svar:
  Att resa är ju mitt jobb

 • Anonym skriver:

  Man kan också tänka på att många inte flyger raka spåret till sin destination utan anslutningsflyger till ex Stockholm eller gubbar som London, Frankfurt etc och kryssar mellan olika flygplatser och byter plan för att komma ner i pris på biljetterna…

 • Anonym skriver:

  Gubbar = hubbar (flygplatser som har många och billigare avgångar) ?????

 • Karolina skriver:

  Bra!!!! Så bra att du skriver om detta! Sluta flyga, ät upp maten (=släng inte mat), cykla mer är ganska enkla åtgärder i vardagen.
  Testa att leva utan bil också, nu efter drygt två år utan egen bil saknar vi det inte det minsta.

 • Anna skriver:

  Bra Frida, tack!

 • Ida skriver:

  Intressant inlägg… Jag undrar hur du, Frida, tänker kring alla arbetstillfällen som skapas tack vore flygresor? Har du någon räcknare till hjälp som beräknar hur många jobb, speciellt i de fattiga delarna av världen, som kommer försvinna för varje % i minskat antal flyresor? Och då pratar jag inte ens om turistnäringen (hotel, taxi, mat, etc

 • Hannah skriver:

  TILL IDA
  Fattiga länder som lever av turism kommer ju inte kunna göra det ändå om vi får extremväder och global uppvärmning om vi forsätter flyga? Hur tänker du?

 • Anonym skriver:

  Tack för ditt inlägg. Dock tycker jag att det är en ensidig analys. Det är viktigt att titta från ett helhetsperspektiv, vad vi äter, biltrafik, transporttrafik, utsläpp från båtar/färjor mm. Har de senaste dagarna läst två mycket intressanta artiklar, en som ifrågasätter politikers miljöpolitik och idag Johan Rockström, om Vinstlotter i hållbar teknik.

 • Frida skriver:

  Tack för all feedback
  Anonym: Ja, jag håller med dig. Det är en ensidig analys – om man utgår ifrån att det här är det enda jag kommer skriva och tycka till om i den här frågan ? Vänta och se.

 • Sandra skriver:

  Heja dig som belyser denna viktiga fråga!
  Och Ida: det är väl viktigare att bevara vårt jordklot än att se till att de arbetstillfällen du pratar om inte försvinner – för om det blir klimatkris kommer dessa arbeten försvinna ändå. Vi måste agera nu om vi ska kunna leva på den här planeten.
  Dessutom tror jag att i förlängningen kommer våra konsumtions- och resevanor att anpassas till en grönare och hållbarare ekonomi, vilket kommer att skapa helt andra arbetstillfällen.

 • Sandra skriver:

  köttätandet är den allra värsta klimatboven. Varför diskuteras inte det mer? https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/kottet-ar-varsta-klimatboven

 • Erika skriver:

  Fantastiskt!!

 • Jessica skriver:

  Så skönt att läsa att det finns dem som tar upp detta ämne. Jag tycker resandet accelererar i de sociala flödena och bland influencers och jag har på riktigt mått illa av att se det. Själviskhet och total ignorans. Jag har även sett dem som fått direkta frågor svara att de inte är beredda att göra avkall på frihet att flyga hur mycket de vill och ”alla andra fortsätter ju flyga”. Mår på riktigt illa! Så tack Frida! För att du vågar och orkar ta ställning. Tack!

 • Angelica skriver:

  Åh vilket bra inlägg Frida! Så härligt att du sticker ut hakan och går mot strömmen. Heja dig!

 • Agnes skriver:

  Så viktigt att denna fråga lyfts!!!!

 • Anna skriver:

  Så tröttsamt m kommentarer som ”men kött då!”, ”men bilkörning då!”.
  F ö anser jag att miljömedvetna bloggare kanske skulle sluta med blogglove o länkar till sina mer nonchalanta bloggkollegor. Varför stötta o bidra till försörjning till de som snarare arbetar för konsumtionshets än emot? Tipstacka ja kanske det, men länka mm… nej.

 • Lisa skriver:

  Så bra inlägg, tack!!

 • Annica skriver:

  Fantastiskt bra inlägg! Heja dig!! ?

 • Hanna skriver:

  TILL LENA OCH FUNDERSAM:
  Fast den argumentationen håller ju inte riktigt – både finländare och amerikanare flyger mer än svenskar. Då kan ju de sluta flyga istället för att vi ska göra det, eller? Handlar det inte i slutändan om hur man som individ kan göra sin livsstil mer klimatvänlig?
  Och det är ju inte så att två barn bara "ersätter" två föräldrar, eftersom barnen i sin tur kan tänkas skaffar barn, och deras barn skaffa barn etc etc.
  Jag tänker att alla inte kan göra allt, men att alla kan göra någon förändring. Personligen kommer jag inte att skaffa några barn, jag äger ingen bil, jag cyklar till jobbet, jag bor ganska litet, handlar inte mer saker än jag behöver, äter mycket sällan kött etc etc. MEN jag kommer inte att sluta flyga en gång per år (inom Europa), eftersom det ger mig så otroligt mycket. Går det att ta sig till destinationen med tåg på rimlig tid så tar jag dock så klart gärna tåget.

 • Martin skriver:

  Som Hanna skriver ovan så finns det inget som gör så stor skillnad för utsläppen som ifall folk i västvärlden skaffar färre barn. En barnlös måste göra 37(!) jorden runt-flygresor OM ÅRET för att släppa ut lika mycket koldioxid som någon som inte flyger alls men skaffar ett barn.

 • Maria skriver:

  Älskar din upptrappade kämparanda och klimatanalys! Gällande att barn är en stor bidragande faktor till utsläpp – absolut men i den studien så räknades även barnens barn och deras barn in. Att flyga är ingen mänsklig rättighet men att skaffa barn (om man kan) är det. Det ena är biologiskt, det andra är en lyx. Stor skillnad.

 • Martin skriver:

  Maria: Det finns både kulturella och biologiska orsaker till allt från att folk vill skaffa barn, till att folk vill resa till andra länder, och till att det startas krig. Att något delvis är biologiskt betyder inte att något är bra att göra eller att det borde vara en rättighet.
  Angående "men i den studien så räknades även barnens barn och deras barn in" – hur skulle man annars räkna för att få ett rättvisande resultat, menar du?

 • Sara skriver:

  Det är superbra att detta tas upp, det är ett viktigt problem. Dock är flygesor/transport bara en liten del, köttkonsumption och allmän konsumption är också något som måste ändras från grunden för att uppnå de CO2 mål du beskriver. Alla bloggar som handlar om konsumption/inspiration osv bidrar til ökad konsumtion. Om man ser till ett livscyelperspektiv för det man konsumerar (e.g. kläder, inredningsprylar, boende) utgör det ofta en mycket större del av ens totala CO2-avtryck än transportrelaterade utsläpp. Infuences är extrema i båda avseenden, men deras läsares CO2-avtryck består nog till större del av den allmänna konsumption som influencers säljer/uppmuntrar. Ex. den perfekta stilen/looken, det perfekta hemmet, osv.

 • Jonas Pelz skriver:

  Äntligen någon som tar upp detta ämne. Bra skrivet!

 • Emma skriver:

  Tack Frida för att du lyfter detta! Hållbarhet och resande hoppas jag att fler influencers kommer fundera kring, diskutera och ifrågasätta. Detsamma gäller deras samarbetspartners, är det verkligen i dessa ohållbara sammanhang som de vill att deras produkter ska synas?

 • Theres skriver:

  Malena Ernman har länge känts rättså ensam i sin kamp för minskat antal flygresor och i att till och med nobba flyg. Underbart att du också tar upp kampen!

 • Fundersam skriver:

  Jättebra om ni avstår från att skaffa barn, men alla ska och kan inte göra det för då dör mänskligheten ut. Vi behöver naturligtvis jobba för att minska jordens befolkning på andra sätt, tex genom upplysning, preventivmedel etc, just i den frågan. Angående flygresorna är det en annan del inom samma resa mot det gemensamma målet att rädda jorden, eller hur? Är väldigt intresserad avvatt se statistiken om finländare och flygresor, var hittar jag den?

 • Emma Elwin skriver:

  Hej!
  Så bra inlägg!! Verkligen viktigt att vi pratar om detta.
  Vi har kört bil ner till Biarritz de senaste två somrarna vilket är så himla smidigt då vi får ner all packning (barnvagn och barnresesäng, surfbrädor mm) utan minsta problem. Framför allt så kan vi resa till surfen utan att känna samma skuld som vi gjorde när vi flög 5 grr om året för surfens skull.
  Sen har vi sagt att vi som familj (gäller även för mig i jobbsammanhang) bara ska flyga en gång om året dock har vi inte behövt flyga de senaste två åren ändå för de har funnit så mycket annat kul att göra här i norden 🙂 sen vi började med det här jag inte alls känt mig så begränsad som jag trodde, snarare mer kreative med att hitta nya lösningar och att utforska det som finns här hemma!
  Tack för grym blogg! <3

 • Anna skriver:

  Tack för att du tar upp en viktig fråga! Heja dig!

 • EmmaG skriver:

  Vi börjar närma oss en kritisk massa. Jag tror verkligen det. Dagen kommer då pendeln svänger och vi inte längre ser på flygresor med avundsjuka utan med lätt avsmak.
  I helgen flög jag Malmö-STHLM ToR. Och jag har gått och funderat på det. Att det har blivit så enkelt att flyga att det nästan är som att ta bussen. MEN – jag insåg också någonting. En flygresa är inte njutbar. Och om det är någonting jag vill göra på semestern är det att njuta av tiden som är mig given. Så varför ska man då lägga x antal timmar på att joxa med säkerhetskontroller, förseningar och transfers när man skulle kunna låta HELA resan bli en njutning och upplevelse?
  Till vintern har vi bokat nattåg till Åre. Första gången och jag ser redan fram emot resan. Hoppa in i kupén, mysa med barnen, sova och sen vara framme! DET låter som lyx i mina öron. Hoppas det lever upp till förväntningarna.

 • Karin skriver:

  Superbra inlägg, så konkret! Jag blir matt när influencers säger/skriver "vi måste göra vad vi kan!" och sen nöjesflyger flera gånger om året. Lite tidningsåtervinning och vegetariska luncher kan aldrig kompensera upp det.

 • Emma skriver:

  Grymt Frida, SÅ bra att du tar upp detta.

 • Johanna Jacobson skriver:

  Heja dig! Du är så viktig som tar upp detta!!!

 • Rebecka skriver:

  Viktigt att någon vågar ifrågasätta detta, kanske ännu mer att det faktiskt är en influencer som gör det och som själv ogenerat gjort sig skyldig till att skryta med surf och solsemestrar en gång i tiden. All cred för det. Bra att du är självkritisk! Önskar att fler vore det.
  Jag mår illa när jag läser influencers som gör en stor affär av att citat: brinna för hållbarhet, samtidigt som de står för en överkonsumtion av mode, flygresor, möbler och mat som är helt genomvidrig. Kejsarens nya kläder? Det är inget annat än egoistiskt vansinne att flyga på flera semestrar per år eller att frossa i säsongens nyheter. Det är som någon skrivit ingen mänsklig rättighet. Att få fortplanta sig är däremot det så det är ju en helt absurd diskussion att vi ska sluta föda barn för att överleva. Då överlever vi inte i vilket fall så med den inställningen är det bara att flyga på då?
  Jag hoppas dock att du om du tar bilen nästa gång då INTE kör med bensin eller diesel utan med elbil. Kör man med fossilt bränsle till Biarritz (med en kombi vilket jag gissar att du kommer behöva för att få ner brädan) så kostar den bilsträckan också över 1 ton koldioxid tur och retur om du kör kortaste vägen.

 • Karin skriver:

  Bra och träffsäkert Frida! Jag blir oerhört provocerad av det växande antalet "influencers" som har reser och konsumerar utan en tanke på miljön. Därför har jag gjort ett medvetet val att varken följa, besöka bloggar eller se vlogs från personer som lever och marknadsför denna ohållbara livsstil. Jag tänker, när besöksstatistiken sviker så försvinner pengarna (sponsringen) som underhåller livsstilen. Det är mitt sätt att försöka påverka.

 • Carina skriver:

  Jättebra skrivit men tyvärr så tror jag att de som flyger bara för att det är kul o för att det är status att resa på många semestrar skiter i detta fina o tänkvärda inlägg

 • Therese skriver:

  Jättebra inlägg!! Heja!

 • Sanna skriver:

  Tack Frida! Mer sånt här!

 • Susanna skriver:

  Bra att du tar upp detta!?

 • Susanne skriver:

  TACK för att du är så himla klok och med dina kanaler sprider detta. Jag våndas dagligen över hur vi lever och vad man ska göra och detta är ju verkligen något som vi måste hjälpas åt med. Önskar att vi alla kunde gilla här och nu mer, inte ständigt förbättra allt utan acceptera. Sjukt svårt…

 • Matilda skriver:

  SÅ BRA! Att vara influencer innebär (tyvärr) till stor del ofta att influera andra till att konsumera – oavsett om det är kläder eller flygbiljetter. Att köpa och byta ut sin garderob/inredning flera gånger om året är inte hållbart. Förutom om det inhandlas i andra hand då. Vi har blivit så vana vid det här slit- och släng-samhället. Ser vi tillbaka bara 30 år var samhället helt annorlunda. Min svärmor pratar om hur hon sydde om sina egna slitna kläder till barnkläder och mina farföräldrar pratar om hur ”det sista av osten” som inte gick att hyvla lades in k en saltlösning och blev som egen Salladsost. Det är så oroväckande hur vi handlar och beter oss idag. För att vi som I-land med god ekonomi kan få allt så ”billigt”. Ett par jeans för 200 kr blir ju – såklart – inget annat än slit/släng, vem sätter sig och lagar något som kostar så lite?
  Vi talar ju ofta om i Sverige att ”vårt lilla land inte spelar roll i det stora hela”. Ofta dras referenser till Kina. Men vad folk helt verkar ha glömt i dessa situationer är att vi är en bidragande faktor till ex Kinas utsläpp. För visst köper vi alla – ganska ofta – kläder och prylar märkta med ”made in China”?

 • emma sundh skriver:

  TACK för detta inlägg! Tack, tack, tack och åter tack! Kan vi inte göra något tillsammans kring detta? Kram Emma

 • Josefine skriver:

  Återigen; TACK TACK TACK Frida!
  Blir så otroligt glad att du skriver om detta! Blir så upprörd över den livsstil som influencers "inspirerar" till; en livsstil av mycket resor till exotiska länder. Det upplevs som att detta är en "lyckad" livsstil som resulterar i välmående, hälsa och framgång och många av oss har nog svårt att förstå att detta ju inte alls är en sanning. Jag vill se mer av; idag besökte vi lekparken med barnen, njöt av solen och tog en kopp kaffe i fiket. Nej, det låter inte alls lika exotiskt men är för barn minst lika roligt (jo, faktiskt). Och skulle det en dag inte vara lika roligt så är det såhär – nej, livet är ju inte alltid superkul och på topp, men att vi öht har det så bra vi har i Sverige ska vi vara så otroligt tacksamma för. Självklart kan man ngn gång göra en resa (men då borde man faktiskt innan räkna på om ens årsförbrukning medför att man "har råd" med det). Sluta med alla onödiga resor och börja uppskatta hur fantastiskt bra man har det hemma/i närheten/utan flygresor. Tycker också att många motiverar med att "det är trist att vara hemma i kalla Sverige på vintern" osv. Jo, det är det kanske men livet är ju inte alltid kul och mtp hur bra vi har det i övrigt får man ju stå ut med att det är mindre kul ibland. Vi har det för bra i Sverige för vårt eget bästa!

 • Katarina skriver:

  Men vilket bra inlägg! Tack!

 • Ami skriver:

  Tack för att du gör din röst hörd för klimatet! Starkt!

 • Rebecca skriver:

  Tack att du tar upp detta!
  Jag har aldrig kommenterat i en blogg förut men känner att jag måste instämma i hyllningskören. Vi har några få år på oss att vända utsläppskurvan och möjlighet att nå tvågradersmålet. Alla behöver bidra. Den konsumtionshets (med bl.a. massor av flygresor) som många influensers förmedlar bidrar inte. Jag är så tacksam över att du använder din stora plattform för dessa viktiga frågor. Nu är din blogg än mer läsvärd!

 • Karoline skriver:

  Tack för detta inlägg! Har slutat helt att läsa bloggar som bara manar till konsumtion (oftast dold), i stil med: Jag prioriterar resor, men gör så HIMLA mycket annat för miljön. Insert kräksmiley

 • Anonym skriver:

  Det här gör mig så glad. Äntligen någon som vågar säga det jag många gånger tänkt. Visst kan vi äta vegetariskt (viktigt) och dra ner på bilkörning (jätteviktigt) men flyget står för så ohemult stora utsläpp att man blir förbannad när man tänker på det. Absolut ingen mänsklig rättighet att flyga till Ällll Ääääj 3 gånger på ett år när man varit på solsemester och visningar i Paris alldeles nyss ändå har man mage att säga att man brinner för hållbarhet. Eller flyga till Indien flera gånger per år? Rimligt? Eller veckopendla till möten i Europa som vissa influencers.
  Kan inte med att rösta på Miljöpartiet pga att de driver andra frågor jag inte står för så blir glad av tanken på att mycket makt också ligger hos mig. Oavsett vilket parti jag röstar på. Hoppas bara fler inser det och använder sin möjlighet att vända trenden innan det är för sent.

 • Maria skriver:

  Det finaste vi har finns ju dessutom mitt framför våra ögon. Unikt och exotiskt för så många. Sveriges natur. Vi måste värna om den och våra hav.Jag har följt s.k bloggar som skrivit om hållbarhet samtidigt som de flyger kors och tvärs. När de/hon sedan ifrågasätts försvarar de sig märkligt och ofta med att de minsann är så "hållbara" i övrigt och har jobbet som gör att de måste resa. Inköp i Indien med resor dit osv är inte hållbarhet. Så tack Frida för att du finns och lyfter dessa livsviktiga ämnen..

 • Sofia skriver:

  Tack Frida för att du tar upp detta! Det känns som vi har en elefant i rummet med galopperande klimatförändringar samtidigt som influencers normaliserar en livsstil där de förbrukar sitt årliga utsläppsutrymme flera gånger om varje månad. Jag har slutat följa många av dem, känner mig ledsen och upprörd när många av oss försöker göra medvetna val samtidigt som männsikor med många följare och stor makt låtsas som att vi inte alls behöver göra några uppoffringar. Moderaterna går till val på en utbyggnad av Arlanda och Annie Lööf påstår att vi inte behöver flyga mindre, vi ska satsa på biobränsle istället. Den lösningen finns det ju öht inget stöd för bland etablerade forskare och när jag påpekade det på hennes instagram så fick jag ett snäsigt svar. Avföljde henne också, mycket besviken på att en person som säger sig vara Alliansens gröna röst uttalar sig så populistiskt och bortser från vad forskningen säger när hon förmodligen vet bättre.

 • Sofia skriver:

  Till Martin ang. att skaffa med
  Det stämmer ju att varje barn som föds i princip är en ekologisk katastrof till vi hittar ett sätt att leva klimatneutralt. Vi har två barn och stannar förmodligen där, känns inte rätt att bidra till en ökande befolkning när det vi behöver är en kontrollerad minsking av världens befolkning. Men hur kan ett barn mostvara 37 årliga jordenruntresor? Jorden runt = minst 10 ton CO2. En människa i Sverige orsakar i snitt ca 11 ton utsläpp av CO2 per år. Det går inte riktigt ihop att ett barn skulle motsvara 37 ÅRLIGA jordenruntresor. Det måste ju vara under hela ens livstid? Med det sagt så har jag svårt för personer som Malin Wollin som skaffar 5 barn och ändå hävdar att hon kämpar för miljön genom att äta vegetariskt. Det är ju som att laga benbrott med bamseplåster.

 • Julia skriver:

  4% av koldioxidutsläppet står flygandet för i världen. Betongindustrin står för 10%, och det är även regeringen+industrierna som skapat denna trend för folk att prata om för att VI ska känna oss skyldiga och tro att vi kan rädda världen pga våra val här nere på individuell nivå. Men det är på större plan som avgör utsläppen i större skala, och det i sin tur styrs av pengar. Det är absolut bra att flyga mindre som privatperson, men det som kommer göra skillnad för klimaten är besluten som varken du eller jag kan göra något åt om vi inte väljer att forska i billigare alternativ för dem.
  Bara en tanke.

 • Sara skriver:

  Tack Julia för välformulerat inlägg! Skönt att någon lyfter fram denna skrämselpropaganda som tyvärr förekommer både via politiker å media i skrämmande stor utsträckning.

 • Lina skriver:

  Alltså va!?! Är det skrämselpropaganda om en flygresa ändå motsvarar ett helt års totala utsläpp eller flera gånger mer? Skiter ärligt talat i hur mänga procent det utgör på totalen men jag vill kunna se mina barn i ögonen inte säga att mamma flög varje vecka i jobbet mellan Göteborg och Stockholm trots att det fanns alternativ och trots att vi visste bättre för betongindustrin var minsann värre?

 • Sara skriver:

  Tack tack tack Frida för att du skriver om det här!

 • Hur är det då med utsläpp och sånt för bilar? Vore intressant att veta. Många kör ju bil dagligen. Jag ärlskar att resa/flyga. Dock använder jag lokalbussen eller går eller cyklar till vardags.

 • Maja skriver:

  Väldigt bra och tänkvärt inlägg. Men om vi ska flyga mindre så måste tågtrafiken byggas ut och göras mer effektiv. Reste med SJ i somras och var fem timmar försenad mitt i natten. Och jag är långt ifrån ensam om att bli drabbad av SJ:s kaos. Dessutom måste det bli enklare att boka utrikes tågbiljetter. Så länge det är som i dagsläget så kommer folk att välja flyget.

 • Introvert skriver:

  Bra inlägg! Tänker på skillnaden mellan extrovertas upptäckarlust och introvertas förkärlek för hemmet. Nu gillar jag ändå att resa men ”inte ens” en gång/år. Hunnit med en hel del länder. Uppskattat, slitigt, vackert, trött.
  Finns så mycket fint i Sverige att upptäcka! Bekvämare, snabbare hem. Älskar Österlen.
  Tänker också att om det är någonstans vi bör längta till så är det väl det krypinnet vi fyllt med våra minnen och hobbys..som vi kallar hem. Förstår att man vill resa längre, men inte så ofta?? Mys in er, ordna en fest/middag, pyssla, njut, vila.

 • World by Tina skriver:

  Det som är positivt är att många av resebloggarna (inklusive jag själv) börjar utforska andra alternativ som båt/tåg/buss. Och det finns alternativ! Det kostar bara lite mer tid. Tid som samhället sett till att dom flesta inte har. Jag har valt att leva ett "enkelt" liv hemma i Sverige, med en pytteliten lägenhet som kräver ytterst lite uppvärmning, har ingen tv eller internet hemma. Köper aldrig nya möbler. Allt nödvändigt via second hand. Har visserligen bil, men använder den kanske en gång varannan vecka. Äter hyfsat lite kött och när jag gör det väljer jag närproducerat. Ska jag då också radera mitt största intresse, det som får mig att tycka att livet är spännande – att resa – då känns inte livet speciellt spännande längre. Alla har olika intressen och livsstilar. För mig är det viktigt att få ta del av andras kulturer, att upptäcka och att lära mig saker. Upplevelser som jag inte kan få på något annat sätt än att vara där, på plats, där det händer. Men ja, jag känner mig skyldig och jag gör medvetna var även när jag reser långt, istället för många korta resor gör jag helst längre och är borta ett par månader. I somras valde vi bilen som både transport och boende (bil är ju såklart inte heller bra, men bättre, och det vi "tjänade" in på att inte konsumera el, vatten och andra hotelltjänster gick nog på ett ut). Något som oroar mig – om människor minskar sitt flygande – hur ska de samhällen klara sig som vi bidragit till att göra om till turistställen? Hotell och restauranger kommer gå i konkurs, människor står utan jobb vars familjer blir lidande. Jag säger inte att flyga är bra, jag röstar för kloka alternativ. //Resebloggare & blivande resekonsult – förhoppningsvis med inriktning på miljömedvetna alternativ

 • Matilda skriver:

  Worl by Tina:
  Tror faktiskt inte inlägget riktar sig främst mot resebloggar. Jag tror mode-/livsstilsibfluencers är ”värre” i sammanhanget. Det är mer regel än undantag att de åker på weekends var och varannan månad, åker på 2-3 långresor per år samt åker på diverse reklamresor (ex Nelly.com som skickade ner ett antal influencers till Canne i 24h) mm. Det vore intressant att räkna ut hur långt nägon av de större influencersarna flyger under ett år. Tror det är en riktigt deppig siffra. Men sedan – såklart – skapar inte enbart dessa fåtal personers extrema resande ett superstort avtryck i det stora hela meeen de normaliserar ett extremt resande vilket i sin tur blir väldigt problematiskt.

 • Bara brittiskt skriver:

  Lisa, det mesta av vår frakt sker med fartyg. Frida, grymt inlägg. Kunde inte hålla med mer.

 • Karin skriver:

  Jag vill se bloggare som gör coola resor med tåg! Tänk dig att checka in på första klass-tåg, ta ett stopp i Köpenhamn och fortsätta ner i Europa. Det vore nåt! Heja!
  Tänk att redan Carl och Karin Larsson på sin tid gjorde resor ner till Frankrike. Var det med flyg? Åh nej.

 • karin kruse skriver:

  Wow! Äntligen någon som vågar. Förundras över vissa bloggar på Elle
  Linn och Emilia, vad är det för livsstil, helt klimatvidrig, skulle alla leva så skulle vi gå under snabbare än kvickt

 • Hanna skriver:

  Åh vilket fantastiskt bra inlägg. Har också reflekterat över att det fortfarande är status för många influensers att flyga vilket känns extremt omodernt och det stora inspiratörerna borde verkligen tänka om!

 • Linda skriver:

  Ett mycket bra inlägg, ett ämne som måste belysas mera

 • Christa skriver:

  Vilken oerhört viktigt och bra blogginlägg! Tack för omruskningen. Vi har alla ansvar att tänka på hur vi lever och hur det påverkar miljön.
  /C
  https://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

 • Eva skriver:

  Tack för inspirationen! Jag och min familj reser inte så mycket, så när vi gör det vill vi välja resmål med omsorg. Däremot blir det en del flyg i tjänsten, där resmålet tyvärr inte kan nås med tåg under rimliga omständigheter (tror inte ens det går?).

 • Lina skriver:

  Det här tycker jag är ett superviktigt ämne och jag blir så glad när någon som är så välformulerad som du sätter ord på dessa tankar. Själv blir jag gruvligt irriterad över att "små tips för att leva mer hållbart" som figurerar i diverse tidningar och bloggar. Det är ju de stora och jobbiga besluten som faktiskt betyder något. Om jag är "duktig" och tar med mig en tygkasse som jag tillverkat själv av avlagda kläder så spelar det ingen roll när jag ändå både tar bilen dit, åker på en årlig weekendresa med min man, skaffar fler barn och köper allt större och större hus.
  Det värsta är ju att jag och många andra vet precis det här, men vi dämpar det dåliga samvetet genom att välja ekologiskt och kanske köpa mindre kött, eller slår oss på bröstet för att vi cyklar och sedan pendlar med tåg.
  And still.
  Snart drar jag iväg på resa ner till Fuengirola med familjen och jag vill inte ens tänka på hur många inrikesflygresor jag gjort det senaste året i min tjänst… Jag skäms otroligt mycket över det men ändå gör jag det. Jag skulle nog också behöva den där varningstexten helt enkelt. Men framförallt skulle jag behöva något mer kraftfullt incitament som gör att jag ändrar mina dyra vanor. Och det skulle alla andra Svenssons och influensers också gissar jag.

 • Julia klingspor skriver:

  Bra rutet! Hoppas även på färre inlägg kopplade till ökad konsumtion, så ta bort "månadens önskelista" och "sakerjagunnarmig-grejer". Vi behöver fler influencers som manar till minskad köphets,men vilka företag vågar sponsra dem tro?

 • Julia skriver:

  Så uppfriskande och hoppingivande att läsa ditt välformulerade inlägg Frida. Att diskussioner kring våra flygvanor och influencers påverkan förs i just en inflytelserik blogg!
  Jag tror att vi är många, och kommer bli än fler, som går runt med en diffus rädsla och ångest inför framtiden – inför vilken värld vi kommer att åldras i och se våra barn och barnbarn växa upp i. Och fundera på vilken klimatångest DE kommer att ha 50 år fram i tiden. Vi som lever nu har ju bara sett början av förändringarna…
  Jag känner en sådan maktlöshet och jag tycker att våra politiker är alldeles för fega. INGEN vågar föreslå eller fatta obekväma beslut som skulle gynna miljön och samhället i längden, istället är det kortsiktiga löften som ska få oss att välja dem. Jag tror nästan att demokratin måste sättas åt sidan och en rad obekväma beslut fattas för att vi ska få rätsida på den skenande negativa miljöutvecklingen. Jag tror att Sverige måste våga sticka ut hakan och se sig själva som ett radikalt föregångsland. Och förutom klimatförändringar så har vi så mycket annan miljöpåverkan – sopberg, plaster i hav och havsdjur, giftiga kemikalier som skadar människor djur och natur, och som alla är en direkt följd av allt det vi konsumerar.
  Vår konsumtion och reklamen för all denna konsumtion är ju en enorm post i den negativa påverkan på miljö och klimat. Det vi konsumerar är ju dock väldigt sällan sådant som vi verkligen behöver utan snarare sådant som vi vill ha därför att de ger någon slags kortsiktig tillfredsställelse. Nu när traditionell reklam inte är lika effektiv längre så vet företagen att vi konsumenter nås via influencers. All denna konsumtion; kläder, inredning, renoveringar (kök! när man köpte hus för 30 år sedan så accepterade man kökets utseende, det var inte mer med det), barnsumsinredningar osv osv. får oss ju att hålla oss sysselsatta med att jobba ihop pengar och bara längta efter mer att konsumera istället för att faktiskt lägga tiden på att fundera vilken värld vi egentligen vill leva i och lämna till våra barn. Idag ses shopping som en hobby – det är ju faktiskt helt sjukt. Så mycket tid och pengar vi skulle kunna få över till att umgås med varandra och våra barn om vi lät bli att köpa så mycket och totalrenovera våra hem eller flyga till Thailand.
  Jag tycker att vi alla ska fundera på om de val vi dagligen gör – vad vi köper, vad vi väljer att renovera eller måla om (ja till och med färgen vi köper är en produkt som har en miljöpåverkan), vad vi väljer att arbeta med, hur vi reser osv osv påverkar samhället och miljön. Påverkar min handling världen till det bättre eller inte? Bidrar mitt yrke till en bättre värld eller skadar det till och med miljön? Tyvärr så har jag en känsla av att hela reklamsektorn och större delen av modeindustrin och inredningsindustrin i så fall måste avveckla sig själv. ALLT som tillverkas, även det som är "miljövänligt" kräver energi och råvaror för att produceras och vi uppmanas köpa varorna även fast vi egentligen inte BEHÖVER dem. Vi kan inte fortsätta drömma om nya prylar och kläder, jag önskar att människor istället kunde drömma om hur vi kan skapa en bättre värld. Sorgligt att det ska kännas som en så naiv tanke idag…

 • Evelina skriver:

  Tack för ett viktigt inlägg! Den senaste tiden har jag börjat känna riktig klimatångest, för min skull och för mina barns skull. Förändringarna sker inte snabbt nog. Det krävs en helt annat inställning om vi ska stoppa detta, det räcker inte med att ersätta, vi måste kanske avstå. Den är inte häftigast som har rest eller köpt mest. Vi måste sudda bort töntstämpeln på att tänka på miljön och influencers har ett stort ansvar i att vända den inställningen eftersom er makt att påverka oss läsare är uppenbar.

 • Anonym skriver:

  Instagrambilden med en flygplansvinge fick plötsligt en ny innebörd….

 • Det är så skrämmande med flyget och ändå upplever jag det som om att man provocerar om man pratar om det. Att folk känner sig påhoppade och att alla som ser det som sin rätt att åtminstone göra ett par resor varje år. "jag vill ju visa barnen världen" jomen om det inte finns någon värld kvar att visa??? Länkade en gång till Julias krönika om att bli ifrågasatt men ändå välja att reflektera över det istället för att ge svar på tal och känna sig utpekad. Så bra tycker jag. https://www.expressen.se/gt/kronikorer/julia-mjornstedt-karlsten/hur-kunde-jag-inte-veta-detta/
  I år tog vi bilen på semester, trots fyra ständigt åksjuka ungar och hund på 10 månader. Vi räknade på det innan en hel del, rent klimatmässigt för jag visste inte säkert hur mycket bättre det ändå var. Bil är inte ultimat, allra bäst hade varit tåget, men så mycket bättre än flyget, framför allt för vi är många också.

 • Pethra skriver:

  Riktigt bra inlägg. Tack! ❤❤❤

 • Cecilia skriver:

  Tack tack tack Frida… Som du behövs. Malena Ernman känns så ensam i sin kamp.

 • Linnea skriver:

  Tack för detta inlägg!! ?

 • Alexandra skriver:

  Tack Frida!
  Det gör mig så glad att se att du tar upp det här och att du dessutom som alltid presenterar dina argument med tydliga fakta som grund! Att avstå från att flyga är ju den största ebskilda akt vi kan göra för miljön (dock är det i vissa lägen svårt … själv brottas jag med om jag aldrig igen ska träffa mina svärföräldrar i Colombia … eftersom jag ju tycker flyga är helt fel och det är oerhört svårt att ta sig dit på annat sätt)
  Jag har lite försynt frågat någon annan bloggare – som gärna annars nämner hållbarhet och miljö – hur hen tänker när hen flyger hit och dit … och fått snäsiga svar tillbaka eller oupplysta svar; som att köttätandet är värre för planeten och att det är viktigt att lära känna andra kulturer.
  Samtidigt vill jag ju tro att det för många handlar om just okunskap – att de faktiskt inte inser hur stora utsläpp det rör sig om – och då är det sp viktigt att det finns sådana som du, Frida som så tydligt och pedagogiskt presenterar fakta och argument!
  Fortsätt med det här, du kommer att göra en stor insats för våra barn och barnbarn. Jag hejar på dig!

 • EL skriver:

  Har aldrig kommenterat en blogg förut fastän jag följt flera under många år! Men nu måste jag ju! Tack för att du tar ställning, du ger hopp?

 • Jessica skriver:

  Ja, toppenbra inlägg! Tack för att du tar ställning och belyser detta ??

 • Kim skriver:

  Bra!
  Så nedrans trött på hyckleriet. Vill spy på folk som i ena inlägget skriver om nån ekologisk tröja och hur man ska värna om miljön och i nästa inlägg lägger ut en bild från Thailand, för typ tredje gången i år. Det är inte okej. Inte alls. Inte nog med att dom själva är miljövidriga så inspirerar man andra till att bete sig likadant.
  Jag vet att denna kommentar är bitter och trist. Men jag blir så matt och känner hur tiden lixom rinner ut. Det är våra barns liv vi gamblar med, mina barn, dina barn.
  Vi måste agera. Vi kan inte leva på som om allt är bra.

 • Lotta skriver:

  Äntligen någon som vågar bryta trenden och göra tvärtom! Man blir bara så kräkfärdig på bloggar som alla lyfter fram samma saker ( inredning) och hyllar och beundrar Överkonsumtion tex blondinbella!
  Blev så glad av att läsa detta och hänger med på tåget!
  Lotta

 • Thèrése skriver:

  Så bra skrivet!
  Reflekterar ofta över detta, men när jag skrollar i kommentarsfält verkar det vara fler som argumenterar emot dem som ifrågasätter flygandet än antalet som faktisk ifrågasätter.
  Tack för tips på bra sida med 🙂

 • Mel skriver:

  Håller med föregående kommentar. Ta Blomdinbella som exempel. Hennes resande är inte försvarbart men hon kompenserar det med att vara vegetarian? Hon måste sluta flyga OCH äta vegetariskt. Det går inte att cherry picka!

 • Maria skriver:

  Så bra skrivet, Frida! Att vi måste gå från i snitt 11 ton till max 2 ton säger mycket, vi måste alla verkligen göra skillnader i våra levnadssätt. Blev upprörd när en influencer flög till Los Angeles för tredje gången på mindre än ett år och sen var det en annan som flög till Milano för att prova klänningar.. Vi måste alla ta ansvar och tänka på kommande generationer!

 • Ida skriver:

  MEN HURRA, har sökt runt på "miljövänliga" inspiratörer hela kvällen. Blir så otroligt glad när jag kan läsa sånna här fantastiska inlägg med ett så viktigt och insiktsfullt tema! Fortsätt med ditt grymma jobb och ställningstagande i denna värld som jag nästan hade börjat tappa hoppet om.. (hehe skämt åsido!) heja dig! 😀

 • Michaela skriver:

  SÅ BRA SKRIVET! Jag bor ju själv i Spanien men har faktiskt inte flygit hem en enda gång till Sverige, så jag väntar med flyget tills det är dags att flytta hem 🙂

 • Sofie Lawett skriver:

  Tusen tack!!!!! Hoppas fler influensers hoppar på ditt tåg och att du startat en ny trend❤️❤️❤️

 • Erika skriver:

  Så jävla.bra.

 • jonas skriver:

  Hej! Bra skrivet! Tänkte på det här inlägget när jag hörde det här inslaget om el-flyg på radion idag, kanske kan vi fortsätta flyga i framtiden?
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7004152

 • Molly skriver:

  Så bra att du lyfter detta!!! Finns flera influencers som skriver metervis om hur måna de är om miljö, hållbarhet etc och i nästa inlägg berättar de att de skall ut och flyga IGEN. Som om det faktum att de skaffar somliga av sina ägodelar på loppis uppväger detta ständiga flygande hit och dit. Heja dig som tar up detta!! Beundransvärt!!!/Molly

 • Helena skriver:

  Detta är bra start för medvetenhet om våra vanor. Klokt att tydliggöra med siffror. Du har kommit något på spåret. Såg även uppropet på Facebook om ett flygfritt 2019, https://www.facebook.com/events/1707677615958314/?ti=icl
  Jag försöker tänka att små utflykter ger storslagna minnen för våra barn. Paddla kanot, hiking, mountainbiketur, rafting, kite, fiska mm. Självklart är det spännande med flygsemester men kanske inte varje år.

 • mallan skriver:

  Jättebra att du tog upp ämnet, det behövs mer! Allt resande, men också all konsumtion med kläder, smink o prylar. Tänker också på alla fina buketter o fredagsblommor som odlas o fraktas på tog för långt. Galet!

 • Jan Sjöberg skriver:

  Hej Frida.
  Jag älskar din blogg och följer den dagligen. Nu läser jag ditt inlägg om klimatet och förfäras över det du säger. Flygets påverkan på klimatet är försvinnande litet om vi jämför med utsläppen från industrierna i bland annat Asien, såsom Kina och länder i dess närhet. Indien är ett annat land som friska på med utsläpp. Tyskland och Polen släpper ut massor av olika ämnen genom sina brunkolsverk.
  Nu ska vi stänga väl fungerande ”kärnkraftverk”. Det innebär att på grund av brist på el måste importera el från länder som tillverkar el med hjälp av kolkraftverk.
  Summan av summarum Frida är att det finns mycket större faror med utsläpp än vad flyget kan åstadkomma. Enligt Luftfartsverket står hela världens flyg för tre procent av vår klimatpåverkan. Så var det med det. Ha en skön dag Frida.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.