Annons

En utslagsfråga till nästa köp

Alla nya soffor, sittpuffar, mattor och trendiga säsongsartiklar som vi scrollar förbi i bloggflöden och tidningsreportage. Vart tar de vägen när vi tröttnat? Oavsett hur länge sakerna håller så kommer de ju inte att försvinna när vi är färdiga med dem. Någon kastar sitt på tippen, en annan säljer vidare, en tredje lämnar in på loppis. Oberoende av vad vi väljer så kommer allt såsmåningom att brytas ner och bli en del av jordens kretslopp. Av oss. Av det vi äter, dricker, andas och lämnar vidare till våra barn. Jag har fått många önskemål om en materialvalsguide. Vad är egentligen bra och vad är dåligt för miljön? Det finns så mycket att säga om den saken men en väldigt simpel utslagsfråga man kan ställa sig när man står och väger något i handen inför ett köp är; 
 
Skulle jag kunna släppa ner det här i en svensk insjö? 
 

Och sen lämna det där, i säg 20 till 30 år? Vad skulle hända? En möbel av naturmaterial bryts snabbt ner och återgår till ekosystemet. Konstgjorda material som plast och syntet däremot släpper ifrån sig konstiga partiklar, skapar obalans och påverkar omgivningen medan det vittrar sönder. Vill du verkligen ha det i vattnet du dricker, i maten du äter, i kroppen du lever i? Naturligtvis är det en tillspetsad fråga, men med den i bakhuvudet blir det enkelt att börja se på sakerna vi omger oss med, med helt nya ögon. På vems bekostnad snålar eller prålar vi oss? Vad är egentligen lyx och vad är bara löjligt? Vad är klimatvidrigt och vad är möjligt? 

Kategorier:

Kommentarer

  • Åsa Aabakken skriver:

    Mycket tänkvärt och bra skrivet. Jag behåller mina soffor några år till. Hälsningar Åsa

  • Maria skriver:

    Bra skrivet! Men en fundering jag har är besprutning av möbler, impregnering osv. Det är svårt att veta hur möbler är behandlade och det står sällan skrivet hur det är behandlat. Hur ska man veta var man kan köpa möbler/inredning som är bättre? Själv hade jag inte en tanke på att pallkragar är impregnerade för än denna sommar tex.

  • Frida skriver:

    Maria; alla leverantörer som är anslutna till Möbelfakta / TMF måste redovisa vad möblerna är tillverkade av precis som innehållsförteckningen på mat. Ännu en anledning att handla inhemskt producerat eller i alla fall från svenska företag som följer våra regler och krav. Gör man egna lösningar hemma är det viktigt att tänka på hur man behandlar materialen. Ett naturmaterial med en giftig lack eller impregnering är ju heller inget man vill släppa i en insjö.
    https://www.mobelfakta.se/markning/markta-mobler/produktkategorier

  • Sara skriver:

    Vi är på gång att köpa en ny säng, då vår nuvarande (från Hilding) är dels 16 år gammal och dels för liten för en växande familj med samsovande barn. Jag hade blivit superglad för en sänganalys ur miljö- och materialsynpunkt. Säng och soffa känns som det svåraste en kan välja då komfort är en så stor faktor också.

  • Christa skriver:

    Viktiga frågor och funderingar du lyfter! Tack för ett tankeställande inlägg.
    /C
    https://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

  • Sofia skriver:

    Så som kommentarerna innan mig skrivit: Bra skrivet! Tanken slog mig att du genomgående skriver och formulerar dina texter på ett riktigt bra sätt. Det är kul och medryckande att läsa. Och som i detta fall enkelt att relatera till. Verkligen bra gjort.

  • Lena B skriver:

    Det är så sant. Får kliande utslag av allt skräp vi köper för att det är fräckt och kul en kort stund. Borde vara straffskatt på allt importerat lågprisskräp som säljs idag och subventioner på inhemskt producerad kvalité.

  • Anonym skriver:

    Tänker att vi har kommit väldigt långt i Sverige i de här frågorna jämfört med öststatsländerna och övriga Europa (ex Italien och deras fäbless för plast). Tänk om de hade hälften av vår kvalité och hållbarhet på sina möbler eller om länder som Kuna och Indien ställde lika höga krav på tillverkningen som Sverige gör. Det här tankesättet måste ut i världen, skriv på engelska, påverka fler. Du kan inte bara tala för de redan frälsta. Hur når du ut med detta där det skulle göra störst skillnad?

  • Anna skriver:

    Kan bara instämma. Vi måste se över vad vi konsumerar och varför. Brukar roa mig med att försöka se barnet i våra köpbeslut. Vad är det vi försöker säga om vi skalar bort det vuxet polerade. Vårt inbillade behov, Är det för att imponera på andra, provocera, reagera? Det är ganska roligt när man ser det så naket.

  • Cecilia skriver:

    Väldigt bra frågeställningar du tar upp. Själv tänker jag även på etiska aspekter vid val av material. Läder och dun är exempel på material som kan brytas ned, men som inte enligt mitt tycke, inte går att försvara. Jag hoppas på fler alternativa material i framtiden och ser fram att kunna läsa mer om material i allmänhet. Väldigt intressant att börja tänka på vad allt kommer ifrån och vart det sedan tar vägen.

  • Maria skriver:

    Tack för tipset, det ska jag kolla mer på. Håller helt med dina tankar kring ämnet. Nu köper vi inte så ofta nya grejer, men när vi väl gör det så köper vi enbart möbler från Sverige eller svenska företag. Men jag önskar att det vore lite enklare. Det skulle vara en enkel märkning (tänker som "krav") så att man inte behöver sätta sig in i varje grej man handlar. Helst önskar jag att alla företag bara tillverkade möbler, inredning, kläder osv på ett vettigt vis (miljövänligt, etiskt och hållbart). Men också att vi människor funderar på om vi verkligen behöver så mycket prylar och kläder, eller om man verkligen behöver renovera ett kök från 2015? Tack för dina inlägg! DU inspirerar och bidrar till ny kunskap kring ämnet!

  • Anna skriver:

    I ett tidigare inlägg fick vi ge förslag till önskeinlägg. Jag kom inte på något förslag, men nu – i samband med det här inlägget – så gjorde jag det. Dock är det nog ett ganska obekvämt förslag 😉 Jag skulle gärna se ett skarpt och reflekterande inlägg över vad bloggare "gör"/bidrar till vad det gäller konsumtion. Hur påverkar bloggare våra val när vi konsumerar? Vilka varor marknadsförs? Är det okej? Okej att försörja sig på x antal inlägg om att Ellos har 20 % rabatt, att man hittat "bästa budgetkapet" på Jysk, att man uppdaterat möblemanget i vardagsrummet för tredje gången inom loppet av något år?
    Varför köper vi en en soffa, tillverkad av skit? Ja men bloggar uppmanar ju oss till det?! Hela tiden, dag ut och dag in. Jag kan inte vara intresserad av inredning och läsa bloggar utan att också bli uppmanad att konsumera. Ja, nu kan den liberalt sinnade kommentera att jag måste ta eget ansvar och att det är ett fritt val att konsumera, MEN jämför detta t ex med feta människors konsumtion av skitmat. Där har forskare slagit fast att det är extremt svårt för feta att ensamma ta ansvar för världens "fetmaepidemi", utan att det är ett kollektivt ansvar. Världens konsumtion är ett kollektivt ansvar – men vad gör bloggbranschen? Jag skulle vilja att du sågade lite i den gren du sitter på (även om du numera verkligen inte är jämförbar med resten av Sveriges inredningsbloggare. Men kanske är du den som kan förändra branschen?).

  • Kristina skriver:

    Jag försöker verkligen tänka mig för då det gäller konsumtion. Problemet är ju att ska man köpa bra möbler så är det väldigt dyrt. Vi har flyttat och därför sålt vår gamla soffa för att istället köpa en från Norrgavel (den gamla blev alldeles för liten). Dyrt.
    Sen har vi också två barn som ska ha mattor på sina rum. Jag skulle ju helst vilja köpa två ullmattor. Det vill INTE mina barn ha. De vill ha ryamattor från typ Ellos eller Ikea (som jag aldrig skulle släppa ner i en sjö…). Oavsett om jag skulle kunna övertala (muta) mina barn till ullmattor så blir det också väldigt dyrt vilket innebär att barnen kommer behöva vänta några år på sina mattor…
    Hur gör ni andra med tex barnens rum/möbler?

  • Cattie skriver:

    Så sant, det är ju miljoner gånger bättre att lägga pengarna på något som är tillverkat av ogiftiga naturmaterial och håller i flera generationer än allt detta krafs som finns på marknaden. Bättre att ändra mindre saker efter säsong och lust tycker jag, som kuddöverdrag, filtar, konst, och sånt (fast man sparar naturligtvis det man ändrar tills man vill ta fram det igen). Eller varför inte ha byteskvällar med vänner där alla tar med sig sånt dom har tröttnat på? Håller absolut med om att tänka miljö- och hälsovänligt är jätteviktigt också! Fast jag måste säga att Sverige ligger långt före med sånt tänkande, jag har bott i USA sen 1991 och där vräks det kemikalier på allt. Jag har tom blivit diagnoserad med kemisk överkänslighet där, men här hemma i Sverige tål jag det mesta. Tack och lov! Vill flytta hem i vilket fall som helst! 🙂

  • Fia Hagberg skriver:

    Bra att uppmuntra till reflektion över vad vi köper. Utslagsfrågan rekommenderas dock inte till den reflekterande kund som står med en persisk matta i naturmaterialen ull och silke i handen. Mattan klarar visserligen insjötestet, men hur är det med de små flinka barnahänderna som knutit mästerverket? Inte heller till den som yr av självbelåten förnöjsamhet ratar plaststolarna till syrenbersån och väljer ett par sjövänliga i tropiskt ädelträ. Nåja. Tyvärr förefaller det som de flesta av oss – ivrigt påhejade av uppmaningarna i högerspalten – jobbar på hårt för att proppa igen sjön fullständigt oavsett material och tillverkningsmetoder så för den medvetne konsument som är ute efter en riktigt god nattsömn är det möjligen redan försent. Men tror du kanske att den här kombinationen av utslagsfrågor skulle kunna fungera för den stackare som försöker få någon blund i ögonen alls?
    Skulle jag kunna avstå från den här?
    Och om inte det är möjligt:
    Ligger det redan något liknande där nere och glittrar på sjöbotten som jag skulle kunna fiska upp och använda istället?

  • Sofia skriver:

    Jag skulle önska tips på inköpsställen för kemikaliefria möbler (flamskyddsmedel etc.). Jag har mcs, kemikalieintolerans och har jättesvårt att hitta möbler som jag tål 🙁

  • Josefine skriver:

    Superbra inlägg! Håller helt med. Vi lever så skevt, många av oss. Jobbar för mycket för att kunna köpa fler saker vi inte behöver och åka på fler flygresor vi inte egentligen har behov av vilket leder till sjukskrivningar etc (nu hårdrar jag det men tänk om; tänk om de flesta av oss går ner i tid, reflekterar mer, umgås mer med vänner och familj och konsumerar mindre. Vad händer då? Med miljön, oss själva och framtiden?). Håller med Anna ovan, ett inlägg om alla bloggares bidrag hade jag verkligen velat se. Mådde lätt illa när jag gick in på Ellos hemsida häromdagen där det var ngt i stil med: "Nu är det slut med minimalism, i höst gör vi.." Osv. Så fel. Så fel. Det är inte hållbart – återigen ur flera perspektiv; hälsa, miljö osv – hela tiden förnya, köpa, konsumera. Vi måste alla lära oss landa, vara dör vi är och ibland – ha lite tråkigt bland våra grejer. Vi har det i Sverige generellt för bra.

  • Joakim skriver:

    Mycket bra skrivet.
    Alldeles för många tänker inte längre än näsan (läs plånboken) räcker när de shoppar möbler tyvärr.
    Mvh Joakim

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.