Annons

Stylingtips: Välj rätt gardinupphängning

Att inreda sina fönster med gardiner och generösa textillängder har blivit väldigt populärt sista tiden, men vilken upphängning ska man egentligen välja för att få till ett snyggt fall? Jag har själv köpt fel krokar otaliga gånger eftersom butikspersonalen inte alltid har kunskap och kan ge råd. Därför har jag har gjort ett försök till en gardinupphängningsguide så att ni slipper göra samma dyra felköp som mig. Bidra gärna i kommentarsfältet om du har mer tips att dela med dig av på detta område!
Illustration: Kirsch

Gardinskenor
För att få hotellgardinskänsla behöver man en skena istället för traditionell rundstav som gardinstång. Den kan antingen vara takmonterad eller fästas på väggen ovanför fönstret. Jag har måttbeställt mina via Engelska tapetmagasinet i Göteborg men Kirsch som jag har säljs även på kedjor som Hemtex. Det finns också bra alternativ från Hasta home, Gun, IKEA och Jysk samt Ellos och Jotex. 
 
Enkelspår eller dubbelspår
Vill du ha flera lager tyg kan du välja en skena med fler än ett spår. Då kan du exempelvis hänga ett tunnare / skirare tyg längst in mot fönstret (för insynsskydd dagtid) och ett kraftigare för mörkläggning / dekor in mot rummet. 
Glid på snöre eller lösa plastglid
I gardinskenans spår trär man antingen in lösa glid eller glid på snöre. För att skapa en gardinupphängning med stora perfekta veck är glid-på-snöre fantastiskt bra eftersom de små plastgliden sitter fast på en lina med jämna mellanrum vilket gör att man behåller gardinens form när man drar eller flyttar den längs skenan. 
Foto: Hasta home
 
Gardinband
På gardinlängder som säljs i butik sitter ofta färdigsydda band för montering längst upp på tyget. Måttbeställer eller syr du gardinlängderna själv kan du välja om du vill ha waveband för böljande veck, fållor för motveck, sk rynkband för att kunna dra pennveck hällor att trä direkt på gardinstången. Här ser du det är tänkt att man ska placera upphängningsanordningen beroende på vilken typ av veck och modell på krok du valt. 
Rynkbandskrokar / Räkor
Används tillsammans med waveband att skapa böljande veck. Trä rynkbandskroken i rynkbandets ficka, underifrån och upp, snurra runt, därefter hakar du rynkbandskroken i ringens eller glidets lilla ögla.
1-fingerkok
Används precis som räkorna för att skapa vågor. Kan antingen ha hög eller låg fattning. En hög 1-fingerkrok gör att gardinen hamnar under skenan och gör den synlig medan en låg 1-fingerkrok drar upp tyget en bit och döljer skenan. 
2-fingerkroken
Denna används för att göra enkla små veck i din gardin (alltså inte stora böljande vågor). Namnet förvirrar lite, en 2-fingerkrok ger ett veck. En hög 2-fingerkrok gör att gardinen hamnar under skenan och gör den synlig medan en låg 2-fingerkrok drar upp tyget en bit och döljer skenan. 
4-fingerkrok
Denna krok används för att göra pennveck, franska veck och motveck. Även här förvillar namnet, en 4-fingerkrok ger nämligen tre veck. En en hög 4-fingerkrok gör att gardinen hamnar under skenan och gör den synlig medan en låg 4-fingerkrok döljer lite av din gardinstång/gardinskena genom att dra upp tyget en bit. 
 
Tips!
Storleken på vecken bestämmer du när du trär i fingerkroken. För större veck hoppar du över en eller fler fållor.

Tygåtgång
Om du ska sy gardinlängderna själv och väljer att hänga upp gardinen med combiband, glid-på-snöre samt rynkbandskrok kan du följa denna tabell för att räkna ut hur mycket tyg som går åt. Börja med att bestämma om du vill ha små eller stora veck, det avgör hur mycket tyg du behöver.
Källa: Svea solskydd
 
Fålla snyggt
För att få snyggt fall på gardinen är det bra att korta den så tyget inte släpar i golvet. Hur stort avstånd du ska ha från golv till gardin är en smaksak men tar tyget i golvet hänger den inte snyggt. Har du ingen symaskin kan du fålla färdiga gardinlängder med hjälp av strykjärnet och sk. fållfix (en tejpliknande remsa som fäster vid uppvärmning). Ca 10 cm uppvik ger ett stadigare avslut och snyggare fall. 
 
Tyngdband
Syr man in ett tyngdband i gardinens bottenkanal blir gardinen stabilare  och fladdrar inte i vinden lika lätt. Tyngdbandet passar därför bra till tunna gardiner som står i drag och lätt blir flygiga. Tyngdband kan också användas för att släta ut längderna.
 Exempel: Räkor och glid-på-snöre 
 
Exempel: Tvåfingerkrok 
 

Exempel: Fyrfingerkrok / Franska veck
 

Kategorier:

Kommentarer

  • Emelie Ekman skriver:

    Bra beskrivet som alltid! Jag gjorde en liten gudie med egna bilder i vintras. Den kanske kan hjälpa!
    https://34kvadrat.metromode.se/2017/12/15/diy-gardiner-pa-en-skena-i-taket/

  • Sofia skriver:

    Vilken utmärkt guide! Ett ytterligare tips om man vill gardiner för mörkläggning är att montera två gardinskenor lite omlott (istället för en skena) så att det inte riskerar att bli en glipa mellan våderna. Det är inte lika snyggt som en skena men man är SÅ glad för det när det är direkt solsken kl 4 på morgonen…

  • Lovisa skriver:

    Superbra guide! Tack!

  • Olivia skriver:

    Bra guide!
    Mitt bästa gardinknep är att kolla på loppis efter gardinkrokar. Finns oftast massor!

  • Lena skriver:

    Hej! Vilken fin guide! Om du eller dina läsare behöver något av det du nämner och/eller sömnad är ni välkomna till västsveriges största tyg/gardinaffär med priser långt under stadspriserna! /Lena, Fritsla Tyglager

  • Elin skriver:

    Hej! Tusen tack för en utmärkt guide 🙂 Jag köpte 10 meter flexi skenor i färdiga paket från Kirsch (50% rea!) för några år sedan, din guide har gjort att jag nu fått tummen ur och vet vad jag ska göra hela helgen. Tack!
    Lena: jag har fina barndoms minnen från Fritsla tyglager, åkte dit med min farmor flera gånger <3

  • Hanna L skriver:

    WOW! Fantastiskt välbeskrivet och innehållsrikt inlägg om detta gissel med gardinupphängning! Komplett!

  • Linnea Larsson skriver:

    Mycket bra inlägg! Har saknat detta!

  • Lina skriver:

    Toppen! Mitt tips till skenor i taket är de små nätta, och extremt billiga skenor du hittar pä Stoff & Stil. Hela mitt hus har dessa och Jag är så nöjd!

  • Carin skriver:

    Hur gör man snyggast med längd på skenan om man har ett 115*125cm fönster, vanligt med smal fönsterbräda och 2,40 i i takhöjd? Vill bara ha gardin på ena sidan. Tänker mig att man antingen ska låta den vara halva eller 2/3 av fönstret då den är helt utdragen. Ska skenan gå över hela fönstret? De är ju inte supersnygga. Tacksam för tips!

  • LiseLotte skriver:

    Hittade hit när jag sökte på lösa glid.
    Om gardinerna inte glider lätt utan trögt, har du något tips då? Kirsch-stång med lösa glid har jag. 200×250 cm skena. Gardinen är en tunn 290×290 och tjockare 290×290. Båda går lika trögt. Och det har varsin skena, alltså dubbelskena.

    • Jessica skriver:

      Frågade precis på Hemtex och har man låga fingerkrokar så glider det dåligt. Tar man istället höga så syns skenan men glider bättre

  • Elli skriver:

    Kämpat, sökt info, frpgat i butiken. Slitit mitt hår! Men gardinerna lyckaded jag inte få snyggt hängda. Så hittade jag den här sidan! Taack!! Kanonbra instruktioner!!

  • Eva skriver:

    Hej om man har blommbräda o ädå vill ha skena i taket hur lång i frånvägen ska jag sätta skenan

  • Christina Roxhag skriver:

    Super bra tips! Men hur gör jag om jag vill ha gardiner i öljetter. Har takskena, ska jag behöva sätta upp vanliga väggfästen också?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.