Annons

Lyx för mig

Begreppet lyx presenteras ofta med guldkant, men kan ju också vara väldigt enkla saker. Doften av såpa från ett nyskurat golv. En renbäddad säng. Den svala känslan från trasmattor som legat ute på vädring i minusgrader. Det frasande ljudet när man lägger sig tillrätta mot skakade dunkuddar. Att få svepa en skön gosig pläd om kroppen när man känner sig lite frusen. Doften av fuktig jord från en krukväxt man nyss har planterat om eller det hemtrevliga ljudet när man hör någon (annan) stöka i köket medan man själv får ligga och vila i ett annat rum.

Sådant kostar inga stora koldioxidutsläpp, kräver ingen nykonsumtion men är ändå så himla njutbart.

Varför har vi låtit begreppet lyx gisslantas av sådant som egentligen är ganska ihåligt? Prål, glitter, överflöd och fejkad guldkant – när vi ju oftast har sådant vi verkligen mår bra av så mycket närmre inom räckhåll?

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Kategorier:

Kommentarer

 • Minimalisterna skriver:

  Håller verkligen med!
  Lägger till; smaken av morgonens första kopp te. Liksom smaken av kvällsteet när barnen somnat och tystnaden lägger sig i hemmet. 🙂 Och känslan i kroppen efter att ha tränat och rört på sig.

 • Amanda skriver:

  Så fint och vettigt skrivet! Håller helt med. Bara lyxen av egentid och tystnad, ett tänt ljus.

 • Alexandra skriver:

  Jag tycker verkligen om den här tanken och det är bra att bli påmind om att det enkla kanske oftast är det lyxiga!

 • Maja skriver:

  SÅ enig! Jag bäddar alltid rent när min man reser bort (vilket han gör varje vecka), sover några dagar på hans sida och kan sedan flytta över på min. Så får man njuta av lyxen x 2;) Han märker ingen skillnad.

 • Sarah skriver:

  TACK!!! Sätter ord på mina tankar pga orkar ej se mer guldpläterad skit, billiga sammetspuffar och lågrpriskrafs definieras som lyxigt unn i bloggvärlden.

 • Åsa Aabakken skriver:

  Precis så känner jag också ?♥️. Så himla fint skrivet Frida ✌️m.v.h Åsa

 • Josefina skriver:

  Vacker, bra och tänkvärt inlägg! Helt i min smak. Mer sånt här i bloggvärlden. Konsumtionen och därmed slöseri och slit-o-släng står mig upp i halsen.

 • Johanna skriver:

  Så sant! Nu ska jag lägga huvudet på min kudde som varken är nytvättad eller krispig men få lyssna på min lilla bebis andetag från spjälsängen. Ljuvlig lyx <3

 • Ekenäsliv skriver:

  Kloka ord! Lyx för mig är att ha den familj och de vänner jag har <3 De ger mig kraft och ork att kämpa emot cancern… För den som är sjuk har bara en önskan, den friske har ack så många.
  Så även om jag nu trots allt kan strössla livet med lite materiellt ögongodis, så är det just det. Att ha det fint omkring mig ger ro.
  Men lyx, ja det är ju att ha det bra, älska sina nära och kära och få vara frisk.

 • Mamman skriver:

  Men TACK!! Åå vad glad jag blev av att läsa detta! Är just nu såå trött på att bli matad av yta, materiella ting och skryt om ex dyra spa-weekends mm.
  För mig har det varit lyxigt att fått vara hemma i nästan 1,5 år med mina två tjejer. Nu har lillasyster blivit stor nog att börja på förskolan och även om det känns lite vemodigt att föräldraledigheten är slut så är det ju faktiskt lyxigt att få gå till jobbet, och tjejerna får möjlighet att utvecklas ihop med små vänner på förskolan.
  Lyx kan vara så små saker som ändå är de största.
  Vad vill jag säga med detta? Vet inte, men somnar med en härlig känsla i kroppen, till ljudet av en sovandes sambo och lillasyster och med vetskap om att storasyster i natt yrvaket kommer ropa ”mamma” och vilja bli hämtad för att sen sova vidare tätt ihop i vår säng – lyx att ha personer att älska!

 • Emilia skriver:

  Jag håller med, men vill man ha råd att unna sig lite extra kan man besöka min blogg.
  https://nodepositfreespins.blogg.se/

 • Sofia skriver:

  Jag längtar efter lyxen att kunna plocka in gröna kvistar och buketter från trädgården (även om det just nu känns ganska långt bort…)

 • charlotte skriver:

  Måste bara få fråga vilken lampa det är som står på sängbordet, ser så fin ut. Letar och letar men har ännu inte hittat ngn som är bra.
  Tacksam för svar!
  MVH
  Charlotte

 • Frida skriver:

  Hej Charlotte, det är en AJ-table lamp från Louis Poulsen. Denna har hängt med sen 2008, så har tio år på nacken, men känns fortfarande som ny. Liten brasklapp bara – om du ofta läser i sängen sittandes är den inte optimal. Jag ligger alltid på mage när jag läser böcker och då funkar det att rikta ljuset väldigt bra men om man vill kunna vrida ljuset för att läsa bekvämt sittandes skulle jag istället rekommendera en vägghängd sänglampa. Arne Jacobsen har gjort sådana också (vi har en sån i gästrummet) men kolla även in Norrgavels små puckformade lampor från Zlamp. Svensktillverkade och stuperfina med mjukt ljus.

 • Josefin skriver:

  Så bra skrivet! Håller verkligen med, jobbar själv på att skala av, stressa ner, vara i nuet och njuta av det lilla, tror det är helt rätt väg för samhället att gå.

 • Bettan skriver:

  Köpa, köpa, köpa! Ut med det ”gamla”! Ny matta, ny soffa, nya ljusstakar, ny vas! Och nya trasiga jeans! Angående det sistnämnda, haj jag oerhört svårt att förstå, att även vackra,tillsynes välbärgade, intelligenta kvinnor +40, +50 kan anamma dessa. Visst, jag förstår, att de är reklampelare, men ändå.
  Ena stunden skall vi vara rädda om miljön, nästa är det resor runt halva jordklotet flera gånger per år.
  Så skönt att kunna känna lycka i de små tingen i stället!

 • Sandra skriver:

  Så välformulerat! Tack för din eftertänksamhet i en värld av slit och släng! Själv unnade jag mig nyss lyxen att möblera om och hänga upp en tavla som samlade damm i förrådet. Mitt sovrum blev som nytt, utan en spenderad krona eller slit på miljön.

 • Lisa s skriver:

  Så himla himla sant!! Folk är, enligt mig, lite fel på det som strävar o strävar istället för att njuta av ”det lilla”. Själv är jag (dessvärre) sjukpensionär. Jag har inget flådigt arbete, ingen fin bil, men har turen o lyxen (tack vare mina älskade föräldrar o min bror) möjligheten att bo i ett underbart hus mitt i naturen. Lyx för mig är promenader med hundarna, helst på stranden där de går lösa, att krypa ner i rena lakan efter en dusch o att sitta i soffan o ha brasan igång! Allt i princip gratis! Klokt inlägg av dig, som vanligt. Kram Lisa S

 • Verena skriver:

  Så himla bra skrivet!

 • Eva skriver:

  Tack för inspo detta ska jag UNNA mig i helgen ❤️

 • Camilla skriver:

  Förstår så klart vad du menar 🙂
  MEN, kommer vara en sån där trist språkpolis och påpeka att innebörden av ordet lyx är faktiskt att något är exklusivt och få förunnat. När det är tillgängligt för den stora massan eller dylikt då är det inte längre lyx. Ordet vardagslyx är lika tokigt som att säga att något är jättelitet 🙂
  Tipsar om en bra pod i ämnet, Bildningspodden.
  Tror mer korrekt skulle vara vardagsnjutning eller så 🙂

 • Josefine skriver:

  TACK Frida för dina ifrågasättande, tankeväckande, kloka och miljöfrämjande inlägg. All heder till dig för att du använder din position till att försöka göra världen, dina medmänniskor och miljön lite bättre. Alltid med huvudet på spiken och fötterna på jorden. Jag instämmer till fullo. Det många av oss jagar idag gör oss snarare mer och mer olyckliga. Riktigt lycklig blir du när du ser vad du har och njuter där du är. Vi behöver inte så mycket egentligen. Ibland tror jag vi har det för bra. Inlägget du skrev om mobilbeteende tidigare är också högst aktuellt. Arbetar som läkare och ser en alltmer utbredd psykisk hälsa som ofta är relaterad till bl.a stress, sociala medier, status, för mycket valmöjligheter m.m. Lång diskussion kan föras men de inlägg du gör för debatten ett steg i rätt riktning. Imorgon, till barnens kalas, bifogar jag med inbjudan en lapp om att presenter om möjligt, och med fördel, gärna införskaffas på loppis, eller hittas hemifrån. Mitt bidrag under morgondagen. Ett steg i taget. Allt gott!

 • Anonym skriver:

  Håller med om att ordet lyx betyder olika för olika personer. Som för mig är det att kunna vara i stallet varje dag och vara med hästarna. Det är lyx för mig då jag blir avslappnad av det. 🙂

 • Hanna skriver:

  Verkligen bra inlägg, tack för det!

 • Fru B skriver:

  Så sant! Precis så är det. Det ger också en tillfredsställelse när man njuter av enkla saker.

 • Anonym skriver:

  å bra skrivet! Håller verkligen med

 • Anonym skriver:

  Så fint och sant. Håller med om varje ord.

 • Heléna skriver:

  För mig är lyx att kliva upp på morgonen när hela huset är superstädat och inte en grej är framme och diskbänken är tom, det händer typ aldrig men känslan är helt underbar, typ som julaftonsmorgon när man var liten..

 • Lars skriver:

  Kul att ta del av din blogg. Lyx är ett begrepp som sannerligen har ändrats över tid. Att endast uppskatta att ha det bra och finnas räcker inte idag. Att uppskatta det enkla tycker jag är viktigt. Lyx är att vakna frisk och ha dom omkring sig som man älskar, sedan ordnar sig allt:)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.