Annons

Lookalikes: Collage Chair Stool

Designgtrion Fronts hyllade Collage Chair för Gemla som lanserades 2013 har en karaktäristiskt rygg av nätat Tärnsjöläder. Träet kommer från certifierade skogsbruk, lädret är vegetabiliskt garvat och den oljade ytbehandlingen innehåller inga kemikalier. Bauhaus liknande stol är gjuten i plastmaterialet propylen som gjorts beständig med tillsatser. Prislappen må vara lägre på lookaliken, men det hade varit intressant att se hur mycket dyrare kllmatkostnad den har. Vad säger du om de här, lika som bär? 
Bild 1: Gemla Collage chair 12 600 kr
Bild 2: Bauhaus stol Emma, pris 699 kr 

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa s skriver:

  Nja. Väldigt ful om jag får säga vad jag tycker! För att inte säga fult gjort o fult mot miljön! Kram Lisa S

 • Johanna skriver:

  Tycker det är så bra när du lyfter fram klimataspekten i dina inlägg!

 • Cecilia skriver:

  Ursäkta det långa svaret men det här var ett ovanligt dåligt exempel.
  För det första har stolarna helt olika användningsområden – ingen människa köper väl fyra Collage för att ställa på uteplatsen hela sommaren?
  För det andra, även om båda har flätad rygg är plaststolen en egen design: tätare flätmönster, annan kurva på ryggstödet, annan anslutning mellan ben och sits, annan vinkel på benen, annan skålning på sitsen. Gemlastolen är superfin, men plaststolen är faktiskt också bra formgivning och inte någon uppenbar kopia på en designplaststol, vad jag kan se. Jag letade lite på nätet och lyckades inte hitta tillverkaren men stolen går att köpa hos företag som vänder sig till kontor och restauranger i Filippinerna, Nederländerna, Spanien och USA. Så det är knappast Bauhaus som har spanat in Collage och gett någon i uppdrag att rita en billig plastkopia . . . Vem vet, det kanske är formgivarna av Collage som har sett den någonstans ute i världen och blivit inspirerade att göra en ursvensk version?
  För det tredje: de lättköpta men dåligt underbyggda miljöpoängerna. Om du inte orkar jämföra klimatkostnaden på allvar är det slarvigt att insinuera att plaststolen så självklart är en mycket större miljöbov. Att skogsbruket är certifierat har inget att göra med hur mycket energi som går åt för att ta fram råvaran. Skogsmaskiner och lastbilar gör väl av med en massa diesel? Sågverk förbrukar väl enorma mängder el? Lädret kommer ju från kor, och de brukar väl av miljövänner utses till förfärliga miljöbovar? Men du syftade kanske bara på att trä och läder är biologiskt nedbrytbara, och visst, det är ju inte plasten i den här stolen. Men miljöaspekten är väl mer än så?

 • Kristina skriver:

  Cecilia – jag håller med om att miljöaspekterna är dåligt underbyggda här. Man bör vara försiktig med att alltid sätta likhetstecken mellan plast och dåligt för miljön. Det är så mycket mer som spelar in i en livscykelanalys än bara plast mot trä. Man bör också vara försiktig med att tro att vegetabiliskt alltid är bäst. Det finns tillfällen där metoder med naturliga ämnen kräver fler tillsatser vilket i slutändan gör processen mindre miljövänlig.

 • Anonym skriver:

  Hur lång tid tar det för UV-beständig plast att förmultna? 200 år? Vad händer med det då? Bryts ner till mikropartiklar som blandar sig i ekosystemet.
  Vad händer med trä och läder? Det blir jord. Ingår i kretsloppet väl?

 • Benny skriver:

  Fakta är:
  Att kopiera design är ett brott mot upphovsrätten mot den formgivare som gjort originalet. Företag som arbetar tätt med formgivare investerar dessutom mängder med pengsr för att producera nytt, unikt och spännade.
  Butiker/Företag som säljer kopior åker snålskjuts på detta arbete.
  Konsumenter som köper kopiorna bidrar självklart till att problemet fortsätter.
  Plaststolen är helt klart en kopia även om den är tillverkad i plast. Producenten har till och med kopierat omviket av läder i ryggen.
  Bra Frida att du gör oss uppmärksamma på plagiatörerna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.