Annons

Läsarfråga: Hur stor duk behöver man?

I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (min tid finansieras med hjälp av annonslänkar i inlägget, dock inte detta). Har du kört fast med inredningen ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 

———————————-
Fråga: Jag undrar hur stor duk man behöver när man ska duka till 6 personer? Hur ska man tänka för att det ska bli rätt mått och lagom mycket tyg runtom? Tycker det är jättefint med stora linnedukar som släpar i golvet men när man har gäster är det så opraktiskt. Hur långt fall ska man beräkna på sidorna? Mvh Sara
———————————
Hur lång ska duken vara?
Längden på duken beror dels på bordets format och mått, dels på hur många gäster du planerar för. Man brukar räkna att man behöver en bordsyta om ca 60-65cm x 40 cm per sittande gäst. Det måttet baseras inte på stolens bredd utan på avståndet mellan armbågarna på en vuxen person. När du vet bordets längd kan du sedan räkna ut dukens. Hoppas denna översikt med cirkamått över vanliga duklängder kan hjälpa när du letar i butik.

Hur långt nedhäng ska man ha på duken från bordsskivan?

Det är helt och hållet en smaksak, men strax ovanför knät när man sitter ner brukar vara bekvämt så vill du ha den där – räkna med ca 20-30 cm på varje sida. Det innebär bordets bredd + ett tillägg på ca 40-60 cm. De flesta dukar säljs dock i en standardbredd på 145 cm. Vill du täcka hela bordets sidor bör du vara medveten om att duken kommer landa i gästernas knä när de sitter ner – men då är det bordets höjd över golvet som ska läggas till bordets längd och bredd.
Kuriosa om dukar och servetter
 • Varje tallriksyta om ca 60-65 cm för varje gäst kallas kuvert på dukningsspråk
 • Enkla middagar kan ha pappersduk, formella bör ha textilduk enligt vett och etikett.
 • Att duka utan duk kan se snyggt ut, men det är opraktiskt i stora sällskap. Dukens syfte är nämligen inte enbart estetisk utan dämpar också ljudet från skramlade bestick och tallrikar.
 • Servetten placeras till vänster eller mitt på tallriken.
 • Pappersservetter fungerar till enklare bjudningar.
 • Servettringen är från den tid då man behöll sin servett hela veckan. Ringen var då märkt med symboler eller personnamn.

Kommentarer

 • Johanna skriver:

  Bra inlägg!
  Jag förstår dock inte bilden riktigt. Är centimeterna som anges längd/diameter på duken eller storleken som krävs på bordet?

 • Trendenser skriver:

  Johanna: det är standardmåttet på duken / duklängden som avses.

 • Ulla-Britt Hede skriver:

  Kan tipsa om att köpa vändbara överkast,gärna på rea.Jättebra till dukning för större bord.Jöp gärna två i samma färg.
  Dukade långbord för 16 pers med fina överkast från Zara!De quiltade är bara att torka av med litet ljummet vatten o
  diskmedel så går även rödvinsfläckar birt!

 • Karoline skriver:

  Viktigaste av allt, dukfilt.

 • Linda skriver:

  Något man ytterligare måste ta med i beräkningarna när man ska köpa linne/halvlinne är krympmånen! De krymper minst 5% på bredden och 7-10% på längden (beroende på hur tätt vävd den är). Ett exempel blir en 2m lång duk som efter tvätt hamnar kring 1,8m istället. Så första gången man använder sin duk så SKA den vara för lång OCH släpa i knät. Dvs om man inte tvättar den innan användning.

 • Rosie skriver:

  Hej! Mitt bord är 260*95, räcker en duk som är 300*130 eller är det i snålaste laget?????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.