Annons

Lookalikes: Kählers Hammershøi vs Mios Visby

Kählers klassiska Hammershøi-vaser som formgavs i början på 1900-talet av Sven Hammershøi är idag en del av det danska kulturarvet. För tre år sedan fick Hans-Christian Bauer i uppdrag att ta fram fler storlekar och glasyrer / färger på den klassiska formen vilket resulterat i en hel kollektion av artiklar som blivit riktiga storsäljare i glas- och porslinsbranschens fackhandel de senaste åren. Det gjorde mig därför inte förvånad att hitta två snarlika budgetvaser som säljs via en känd möbelkedja. Dessa heter Visby och har en lägre prislapp. Vad säger ni. Lika som bär? Eller är jag fel ute?
Bild 1: Kählers vas Hammershøi .Höjd 25 cm pris 699 kr / 12,5 cm 349 kr 
Bild 2: Mios vas Visby. Höjd 20 cm pris 149 kr  /12 cm pris 129 kr
 
För dem som ifrågasätter priset på Hammershøi länkar jag till en liten film jag hittade på Youtube där man tydligt kan se hur många steg av handpåläggning som krävs för att få fram finishen på dessa vaser som tillverkas i keramik. Visst är det vackert!

Kategorier:

Kommentarer

 • Anni skriver:

  Oj, oj vad likt!

 • Emelie skriver:

  Jag bojkottar Mio så långt det går sedan några år (kopior) tillbaka! Pinsamt för de som jobbar på det företaget!

 • Ninni skriver:

  Ja, inte har Du fel…det är så likt att jag sitter här och blir än mer förbannad på dessa som kopierar och i detta fall Mio som har det som en vana. Sorgligt sorgligt förbannat fult agerat av dem igen.
  Inte säger jag Mio min Mio…utan snarare Mio fan Mio. Ursäkta min svordom men det behövs som styrkeord ibland, tyvärr.
  Ninni

 • Karolina skriver:

  Att Mio inte skäms år efter år så är deras nyheter kopior!

 • Frida.L skriver:

  Nej, det här var inte bara likt. Det här är helt klart en otillåten kopia. Fruktansvärt dåligt Mio!

 • Anonym skriver:

  Det KAN ju vara så att Mio bara är återförsäljare ej tillverkare av vasen. Inte mindre illa för det såklart men en lite förmildrande omständighet. Alla företag som är så stora borde ha en designexpert på inköpsavdelningen som kan stoppa såna här blunders.

 • Oh! trist.
  Den där filmen alltså. Vi var och besökte Kähler’s historiska verkstad under vårt senaste besök i Danmark. Ångrar så att jag inte köpte en vacker tekanna med mig hem. Kika här om du vill se
  https://krickelin.elledecoration.se/semestertips-underbart-pa-falster-och-sydsjalland/
  Väl värt ett besök i sommar 🙂 Kram och ha en bra dag

 • Frida skriver:

  Oooooh vilken film! (extremt lika vaser ja!)

 • Carina skriver:

  Man blir mållös av fräckhet så lika

 • Angelica skriver:

  Man kan ju inspireras och göra snarlika produkter det är fine men att köra en kopia rakt över. Inte ok.
  Så trött på Mio och att dom aldrig kan ha ngt eget. Det känns helt själlöst och tråkigt att handla av dem tyvärr.

 • J skriver:

  Otroligt likt och otroligt frustrerande. Problemet ligger väl också i att man som privatperson med största sannolikhet inte ens vet om att man köper en kopia. Därför är det ju av yttersta vikt att företagen själva tar det ansvaret i gallringsprocessen.
  Vore intressant att höra hur de/ni som köper kopior eller look-a-likes resonerar. Min ståndpunkt är att det inte är någon mänsklig rättighet att köpa designprodukter. Vad tycker ni?

 • Li skriver:

  Vilken fin video. Spännade att se hur de gör. Usch på Mio! Bra du belyser detta Frida!

 • Felicia skriver:

  Mio alltså, blir bara värre för varje kollektionssläpp… så tråkigt!

 • Maria skriver:

  Inga kända internationella designers samarbetar med Mio. Konstigt? nej…
  Mio, ha Ikea som förebild! Vilka fantastiska kollektioner presenteras där varje år av välkända formgivare och till Ikea´s priser.
  Personligen går jag aldrig till Mio, tycker att de har tråkigt utbud, massa rea annonser i dagstidningar.

 • Mascha skriver:

  Helt klart likt. Det är så tråkigt när man ser företag som Mio göra så här. Men om Kählers hade designskyddat sin vas. Hade det gått att stämma Mio då kan man undra. Fast dom vet säkert hur man kringår sådant..

 • Marja skriver:

  Oj, ja här fanns ju ingen tvekan om att man kopierat rakt av. Men det är väl det Mio är känt för nuförtiden, kopiering av andras formgivning.

 • Camilla Raihle skriver:

  Vääldigt likt! Vacker film, tack för att du lade ut den.

 • Jag tycker att det så himla tråkigt och rent ut sagt hemskt att ett företag som Mio som bevisligen har muskler, får hållas med all den här "kopieringen" som de verkar ha satt i system.
  Vid påpekande om detta svarar de bara glatt att de tycker att det är härligt att inspireras av annan design….
  I stort sett de enda nyhetsutskick som kommer ifrån Mio är ju om hur bra det går för företaget med ökad omsättning och vinst år efter år.
  På bekostnad av vem undrar jag?
  Jag personligen skulle aldrig få för mig att stödja ett sådant företag, och jag tycker att fler borde visa sitt missnöje och bojkotta dem helt.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Majken skriver:

  Bojkotta ? Men snälla ! Tror du alla har råd att köpa vaser för 6000 uppåt för det är vad de flesta trendvaserna kostar. Är överlycklig att det finns val och lika fina sådana om man inte är söndersnobbad

 • Helene skriver:

  Man blir ledsen och arg! Någon beskrev Mio som själslöst, mycket bra beskrivning. Man känner ingen glädje när man besöker den affären!
  Jag skulle aldrig köpa en sådan kopia, det handlar inte om snobberi utan om respekt för hantverk och design! Antingen sparar jag till något jag verkligen vill ha eller också köper jag något billigt som har en egen design!
  Tack Frida för att du lyfter detta även om det är trist att det ska behövas!

 • T. Rött skriver:

  Jag tycker det är fruktansvärt att ni inte unnar mig en Lookalike. Har ju inte råd att köpa orginalet som formgivare slitit för att få igenom, lagt stora delar av sitt liv på att ta fram och som de här dyra företagen lagt massor med pengar på att marknadsföra. Det är en SJÄLVKLAR rättighet för mig att gå till profitören som producerar i inspirerade produkter med sämre finish i sämre material långt bort i Asien. God knows hur de kan ha så låga priser MEN DET ÄR MIN RÄTTIGHET som konsument i ett i-land att inte behöva ifrågasätta det utan bara se till min egen vinning.

 • A-K skriver:

  Ikeas Strind/Lammhults Chicago

 • Louise skriver:

  Jag hajade till när jag såg Ellos spegel Ella: https://www.ellos.se/ellos-home/spegel-ella/1024746-01
  tycker den påminner väldigt mkt om Gubi F.A.33 spegel L.
  Nästan samma mått också.. Men jag skulle inte ta det så långt och kalla det plagiat. Någon annat som uppmärksammat? 🙂

 • J skriver:

  Majken:
  Har du inte råd att köpa ett dyrt original så får du väl strunta i det? Finns massor med billig design att köpa. Märkligt resonemang.

 • Anita skriver:

  Här slutar jag att läsa Trendenser. Inredning är idag är som sagts tidigare en klassmarkör och konsumtionen och arrogansen står inte bara mig upp i halsen. Allt fler reagerar. De invigda får fortsätta att spegla sig, vi andra fortsätter med våra liv med Ikea, so

 • Anita skriver:

  Här slutar jag att läsa Trendenser. Inredning är idag är som sagts tidigare en klassmarkör och konsumtionen och arrogansen står inte bara mig upp i halsen. Allt fler reagerar. De invigda får fortsätta att spegla sig, vi andra fortsätter med våra liv med Ikea, so

 • Anita skriver:

  Forts, sidan krånglar ofta! ..soprumsfynd, Mio, Myrorna, ärvt och fått och litet halvt om halvt och tänk, det går alldeles utmärkt!

 • J skriver:

  Anita: Men det är ju inte det diskussionen gäller. Diskussionen handlar om att i det här fallet Mio finner det helt ok att göra en ren kopia av en annan formgivares verk. Köp gärna Ikea (som har massa grymma saker i egen design) eller motsvarande men respektera konsten och skapandet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.