Annons

Veckans inredningsnyheter – v. 4 / 2018

Det har blivit söndag och dags att summera den gångna veckans nyheter från inredningsbranschen. Rekordmånga lanseringar och produkter, men allt överskuggas förstås av beskedet att Ingvar Kamprad somnade in igår.

En människa och ett livsverk vi för alltid kommer att minnas ❤ Ingvar Kamprad född 30 mars 1926 i Pjätteryd –  död 27 januari 2018 i Liatorp. 
Dux samarbetar med Lotta Agaton i en utställning på Scenkonstmuseet i Stockholm under Design Week, men den är även öppen för allmänheten 9-10 februari.
Lotta Agaton har också inlett samarbete med Pickyliving, som gör luckor till IKEAs köksstommar. Detta resulterade i ett kök och ett sideboard  av trä från danska Dinesen.
Kristina Dam Studio har visat sina SS18 nyheter  ”Sculptural Minimalism
Linneriet är en ny prenumerationsservice av nymanglade sängkläder levererade direkt till din dörr, grundat av Emma Olanders och Alexander Gusterman. Tvätten sker på Svanen-märkt tvätteri med allergitestade och doftfria tvättmedel.
Ire har haft pressvisning för ”Character Collection”. En serie fåtöljer/stolar designade av formgivarna Emma Olbers, Front, Broberg & Ridderstråle och Andreas Engevsik. 
Byredo har släppt en ny haussad rumsdoft och ett nytt doftljus.  

Ballingslöv har släppt en nya kulör på luckan Line i liggande ask. 

Danska Multiform har öppnat showroom och butik i Sickla Köpkvarter, Stockholm. 
Modeveckan Stockholm Fashion Week har passerat och Tôteme gjorde sin visning i samarbete med Bukowskis, med skulpturer av Eric Grate och Eva Lange.
Massproductions har släppt en ny stol, Chris Martins Rose Chair i skiktlimmat trä. 
Layered och Auktionsverket samarbetar under möbelmässan med gemensam utställning och pressvisning. Kollektionen Eclectic som blandas med antika föremål från Auktionsverket. Sneek peak ovan. 
Design letters har lanserat en ny serie fasadsiffror och bokstäver i aluminium, baserade på danska formgivaren Arne Jacobsens typsnitt. 
 
Notiser
– Emma Ohlson blir ny VD för Reijmyre Glasbruk
– Jörgen Bitzekis blir ny vd för Svenssons i Lammhult 
– Duni lanserar hållbar kollektion i samarbete med Bernadotte & Kylberg  

– Indiska stänger ett 20-tal butiker runt om i Sverige.
– Designersrevolts grundare får skärpt fängelsestraff

Veckans virala Hemnet-raket är en stökig (eller paprikatrick?) lägenhet som blev väldigt omdiskuterad och såldes i raketfart, av förklarliga skäl dock inte så bildskön så jag avrundar istället med formgivaren Jonas Wagells kök. Nyfiken på hur han bor? Du hittar alla Fredric Boukaris bilder hos Historiska hem
Foto: IKEA, Dux, Picky living, Kristina Dam, Linneriet, Ire, Byredo, Multiform, Toteme, Massproductions, Layered, Designletters, Fredric Boukari 

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Jag tycker att du ska ta bort länken till "mest omdiskuterade lägenheten". Det är ganska uppenbart att det är en person som i någon bemärkelse är utsatt (psykisk ohälsa, nedsatt pga ålderdom?) och bör lämnas i fred. Dessutom kan det finnas anhöriga. Sen fattar jag att det kanske är en passning till mäklarfirman, men någon bor/har bott i bostaden. Mvh PK-människa

 • Anonym skriver:

  Jag får intrycket av att Hemmetlägenheten stökats ned medvetet. Allt är ju nytt och fräsch (papper etc på golvet) och med tanke på all PR den fått känns det nästan genomskinligt som pr-trick?

 • Ja,denna veckan har onekligen bjudit på en blandad kompott av tråkiga, fina och glädjande nyheter, inte minst angående designkopiorna som vi behöver skärpt lagar kring.
  Kram Anette

 • A skriver:

  Oj, hjärta på Ingvar Kamprad? Han är väl inte en helt okontroversiell karaktär, varesig moraliskt eller hållbarhetsmässigt?

 • Sara skriver:

  Jag håller med om den omdiskuterade lägenheten. Det är någon som inte kan ta hand om sig som bott där. Exakt så ser lägenheter till en viss grupp av psykiskt sjuka ut, att någon skulle stylat den så tror jg inte på. En utsatt människas hem.

 • Anna skriver:

  Ang stökiga lägenheten, vad är paprikatrick..?

 • Therese skriver:

  Trodde först att det var ett PR-trick på lägenheten men sen om man tittar lite närmare i kök (fram på spis och diskbänk) och badrum (under tvättställ) så ser man vad smutsigt det är och det gör mig väldigt tveksam till att det är ett PR-trick.

 • Estela skriver:

  R.I.P Ingvar ❤️

 • Amanda skriver:

  Måste nog hålla med ”A” här..

 • Amanda skriver:

  Från expressen ”Kamprad i nazistparti – 1942
  Svenska säkerhetstjänsten upprättade en personakt om Ingvar Kamprad som 17-årig aktiv nazist, enligt Elisabeth Åsbrinks bok "Och i Wienerwald står träden kvar".
  Kamprad var medlem i nationalsocialistiska SSS, Svensk socialistisk samling, de så kallade Lindholmsnazisterna, och fascistiska i Nysvenska Rörelse dit han värvade medlemmar och donerade pengar.
  Engagemanget ska ha upphört någon gång på 1950-talet.”

 • Petra skriver:

  A och Amanda
  Fast nu är han avliden och det var länge sedan (70 år sedan). Tider, människor och värderingar förändras i takt med att man, och samhället, utvecklas, och Ikea jobbar ju aktivt för mångfald bland anställda etc, man får väl se det som hans sätt att göra rätt för sig. Ingen människa är eller har alltid varit perfekt och det du nämner är inget han på senare år varit stolt över. Han har bett om ursäkt och tagit avstånd, och aktivt jobbat mot det han en gång stod för, vad mer ska han göra? Tycker det känns så lågt att det i varje "hyllningsinslag" ska klämmas in vilken dålig människa han är, typ hurraa, Ikea blev bra för det har gynnat oss alla, men din person är inte värd att uppmärksammas i positiv bemärkelse. Säger inte att sådant bör undgå kritik bara för att det var längesedan, men det har funnits åratal att dra upp det till ytan och göra reportage om det, vilket även gjorts också, så verkligen smaklöst att blåsa upp det så stort i direkt samband med hans bortgång när det ej längre finns någon möjlighet för honom att bemöta kritiken.

 • Marja skriver:

  Petra m.fl. han hyllade Per Engdahl som en "stor människa" så sent som 2010. Tyder inte på att han tagit alltför stort avstånd från fascismen. Kamprad var en fantastisk entreprenör och har verkligen satt Sverige på världskartan. Håller dock med om att det är konstigt att "hjärta" honom med tanke på att han helt uppenbart hade även en hel del andra, mindre smickrande, sidor.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-avslojanden-om-kamprads-nazi-forflutna

 • Anonym skriver:

  Ni måste också tänka på att statliga medier MÅSTE klämma in lite kritik för att det inte ska bli en onyanserad hyllning till ett kommersiellt bolag med skattebetalarnas medel.
  Ingvar har gjort avbön för sina sympatier flera gånger om.

 • Ella M skriver:

  Låt Frida skriva vad hon vill, med ett hjärta eller inte.
  Det är många som tycker att det tråkigt att herr Kamprad inte finns längre, och många som kanske inte bryr sig på grund av all mas produceringen som kom på den tiden.
  Men alla människor har någonstans tänkt nån gång, att man ibland inte vill veta av vissa människor på grund av bakgrund eller värderingar eller till och med hur mycket pengar folk har på sitt bankkonto. Det är lättare att kritisera felen på andra istället för att förlåta, ge en ny chans eller lära sig av sina misstag. Ingen är perfekt i den här världen, men det kan bli mycket bättre om vi istället försöker att lära oss att se det positiva och lära oss från andras misstag. Må han vila i frid.
  Samhället är en gåta, ibland passar det att höja rösten och ibland är det många som låter mycket annat strunt också passera i det dolda. Allt ifrån miljö, design, sociala medvetande, integration, olika kulturer och nedvärderingen av andra och hur folk röstar och känner med allt. Alla har ju lov att skriva vad dem vill, men att säga åt en annan person hur den ska skriva för att man kanske inte håller med eller gillar personen, då blir det ju tråkigt att man inte ens får skriva eller utrycka sig som den vill i ens egen blogg.
  Tack Frida för veckans nyhets summering.

 • Amanda skriver:

  Vet inte om det är just vår uppgift att förlåta något alls – det är,väl snarare dem som farit illa av nazismen som han sponsrade i Sverige. Helt enkelt höll liv i…
  Med det sagt så är det en offentlig person vi pratar om, ett man som hyllas för sitt imperium, som säkert blev vettig med åren – jag känner honom inte.

 • Amanda skriver:

  Måste faktiskt tillägga att enbart ”hurrarop” för ett livsverk hade landat mer fel. Att kontra med långsinthet när det kommer till att stödja nazistiskt parti ekonomiskt känns sådär.

 • Svar till den andra Anna:
  För ett par år sedan lyckades en mäklare få asmycket publicitet genom att placera tjogtals paprikor på otippade ställen på lägenhetsbilderna, typ i badkaret och tvättmaskinen. Det blev såklart viralt för att det var så konstigt.

 • A skriver:

  Stort tack för tipset om Linneriet!!! ❤

 • mb skriver:

  Hej.
  Är första gången på flera år som jag är inne här och har bara scrollat lite snabbt, men fastnar på hyllningen till Kamprad. Så vet inte om du problematiserar någon annanstans, men känns viktigt ändå att.. reagera. Ofta när stora namn dör, är det som att befolkningen plötsligt tappar all förmåga att problematisera och kritisera. Jag har sett alldeles för mycket av det här hyllandet sen hans död, bland annat på svensk forms instagram där man speciellt pekade på hans varma värderingar. Jag vill att man gräver djupare än att titta på hur han var mot sin familj eller anställda, eller det faktum att han grundade sveriges främsta företag, jag vill att man kollar på nazistkopplingarna och att han aldrig riktigt tog avstånd från dem. Att han senast några år sedan uttryckte samma typ av åsikt.
  Med tanke på det politiska klimatet och det samhälle vi har är det så viktigt att vi kritiserar och problematiserar den här typen av direkt livsfarliga åsikter. Det räcker inte med att man är emot rasism, hatar kvinnoförakt, inte står ut med ableism. Man måste också kritisera de som man tidigare sett upp till eller folk i ens närhet, våga vara den jobbiga vid kaffemaskinen som säger emot när någon drar ett rasistiskt skämt och framförallt när något sånt här händer: inte blunda för det mörka förflutna och bara lyfta det fina, utan gräva djupare. Jag menar bara, ni som har så stort inflytande, att ni har sån stor makt att upplysa och förändra. Men istället har jag de senaste dagarna bara sett tecken på att man inte "gör sin läxa" utan bara sväljer den bild man fått serverad. Och jag tror alla vi både kan och borde göra bättre, för allt annat är farligt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.