Annons

Önskelista januari 2018

Det har blåst upp till ”snöstorm” över Västkusten (nåja, allt är relativt) och jag har precis kommit in efter att ha skottat och burit ved. Det beror förmodligen på att jag är Norrlänning i exil men känslan när jag hade stampat av mig snön från skorna, staplat in en rejäl laddning björkved i torkfacket och tänt upp en brasa var faktiskt den bästa på länge. Kanske blir det lite vinter i januari ändå? Nu sitter jag i soffan med datorn i knät och knåpar på en ny önskelista. Laddar för födelsedagsfirande längre fram i vår och här är några saker jag skulle bli glad över – förutom mer snö förstås! 
1.) Jag sprang på Huttelihuts fina mössor via  danskan Laura Lawaetz . De är tydligen prisbelönta för sina ekologiska material, har en produktion som stöttar kvinnor i Bolivia och kontrollerade pälsdetaljer från Europa. Gah. Vågar man lita på det? Mössorna är ju så himmelens fina men min moraliska kompass vobblar lite. Gillar de helgrå… och de helbruna både för barn och vuxna.
2.) Inget nyårsdietande här. Önskar mig en brödrost i födelsedagspresent. 
3.) Och ett toastrack. Hotellfrukost hemma på helgerna, ja tack. 
4.) Den klassiska Lotusblomman (designad år 1929) från Svenskt tenn.
5.) Med David Enokssons nya ljussläckare från Svenskt tenn
6.) En lyxig nattkräm som sägs göra underverk. Jag är supernyfiken i torra vintertider som dessa. Någon som testat? Är den bra eller är det bara blogggbåg?
7.) Sist men inte minst har jag fastnat för danska Sommelieren Rikke Mallings egna glas som man kan dricka ur på Restaurang Barr i Köpenhamn. Så fina!

Kategorier:

Kommentarer

 • Lovisa skriver:

  Superfina glas, verkligen! ?

 • Carina skriver:

  Superfina glas vet du i vilket land de är tillverkade då jag tycker det är ganska viktigt

 • Jette Riis skriver:

  Hej
  Tak for at skrive min favoritblogg.
  Apropos cremer. Tjek danske Rudolph care. Fantastiske produkter. Miljømærkede, allergitestede, parfumefri osv. Jeg har inden andel i det. Bare glad for produkterne. Gennemtænkte produkter med ømhed og omsorg. Tjek deres IG samt iværksætter Andrea Rudolph. Hun fik testet sit blod for skadelige stoffer, da hun var gravid, pg efter ar have set resultatet startede hun Rudolph Care.

 • Kristina skriver:

  Carina!
  Nu blir jag jättenyfiken! Vad spelar det för roll i vilket land de är tillverkade? Försöker vara medveten kring tillverkningsprocesser, miljö osv men det här har jag missat helt…
  Har du nån bra sida där jag kan läsa på?
  Förstår såklart om du inte har tid/lust att svara men gör att försök. ?
  Vänliga hälsningar,
  Kristina

 • Carina skriver:

  Hej Kristina jag tycker att vi ska värna om de svenska glasbruk som finns KVAR i detta fall Danska blir så trött på Tex svensk design som tillverkas i Kina Tex svenskt tenn hortuskruka är tillverkad i Rejmyre köpte nu en kruka som Aino Allto har designat den är tillverkad i Finland hade den varit tillverkad i Kina hade jag hoppat den

 • Petra skriver:

  Usch för päls 🙁 det finns INGEN pälshantering som
  är etisk.

 • Frida skriver:

  Petra: Men om det är "spill-päls" från djur som avlivats för livsmedelsindustrin. Är det bättre att slänga den då än att ta vara på den och göra något vackert? Alla äter ju inte vegetariskt även om jag och många med mig försöker – så viss päls kommer ju isåfall slängas så länge djur avlivas för att bli mat under kontrollerade former. Jag vet inte själv hur jag står i detta, är oerhört kluven – därav obeslutsam.

 • Emma T skriver:

  Så glad att snö står på din önskelista! Det är ju inte ovanligt att du faktiskt får det som står med på listan så nu ökar ju chansen även för mig att det blir lite snö… 😉

 • Kristina skriver:

  Carina!
  Tack för svar. ⭐️

 • Mathilda skriver:

  Frida: håller med dig om tanken med "spill". Jag personligen kan inte se att det är värre, rent etiskt, att ta hand om spillpäls vid livsmedelhantering än att äta köttet. Sen är en fråga, för mig, hur skinnet sen rent miljömässigt behandlats. Men vad jag funderar på i just detta fallet är vad det är för päls?? Vad äter vi som möjligen har sån päls? Eller är pälsen också från alpackor? Isåfall är det ganska fundersamt om det är ok. Har svårt att se att man äter alpacka i någon större utsträckning och om man använder trötta gamla djur som ändå avlivas så undrar jag om tillgången verkligen är så stor att man bara avlivar gamla, sjuk o trötta djur. Om vi tänker att det kanske är get så äter man ju generellt det mer iaf men frågan är återigen angående mängd. Sen kan man undra vilken behandling skinnet genomgått för att bli en tofs? Är det vegetabiliskt garvat? Många frågor…Jag tycker det är bra att du iaf reflekterar kring detta för det gör att andra också kommer tänka en extra gång. Förhoppningsvis leder till att man har en ståndpunkt och kan stå för det. Kanske bara vid detta specifika köp, men ändå!

 • Sofia skriver:

  Jag har brödrosten och är supernöjd. Enda nackdelen är dock att den svarta timer-vreden låter en hel del när brödet rostas. Annars är den super!

 • ingela lundwall skriver:

  Hej!
  Testa gärna härliga norrländska hudvårdsprodukterna Tistel av min vän Eva Lena Rylander. Stylist/frisör på Gokväll bla. Svensktillverkade eko produkter. Finns på insta, fb, tistelavevalena.se för mer info. Kanske nått till födelsedagslistan:)

 • Sandra skriver:

  Tack till Mathilda för en välformulerad och genomtänkt kommentar. Du sätter ord på det jag omedvetet känner om äkta päls. Jag har bestämt mig för att det är nej till all päls, för min del, eftersom det finns för många frågetecken.

 • Lotta skriver:

  Bra att du tar upp tveksamheter kring päls! Det finns exempel på fuskpäls som visat sig vara äkta för äkta är billigare. Tofsen på mössan kan inte vara en restprodukt från livsmedelsindustrin! Det ser ut som raccon (tvättbjörn) eller hund. Båda dessa är exempel på djur som flås levande i Asien för att bli en tofs på en mössa. Även pälskragen på Canada Goosejackorna innebär stort lidande då djuren fångas via trappning och djuren kan sitta fast med sin tass i fällan flera dygn.
  Det finns inget moraliskt sätt att föda upp djur för päls på. Varken i EU eller resten av världen. I EU är det tillåtet att föda upp små rävvalpar på grovmaskigt gallergolv som deras små tassar inte klarar av och sedan avliva dom på otroligt grymma sätt (genom el i båda kroppsöppningarna). Att pälsen kommer från EU innebär inte att det är ok! Googla "fur industry asia" och du kommer att se grymheter man inte tror är sant.
  Snälla Frida – gör INTE reklam för päls! Följ din moraliska kompass!
  https://www.peta.org/features/nine-shocking-fur-facts/

 • Karin skriver:

  Bra att fler engagerar sig i frågan om päls. Håller fullständigt med i att det finns inget etiskt sätt att få fram en päls-tofs (eller annan päls) på. Snälla Frida, gör inte reklam för päls. Det är en enorm tortyr bakom framställningen av päls och där djuren levnadsförhållanden är fruktansvärda.
  Likt Lotta vill jag uppmana dig till att läsa på mer i den frågan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.