Annons

#växtgardin

Jag har fått flera frågor om hur jag fäst min växtgardin (som skymtat på Instagram) på vår kaklade köksvägg. Tricket stavas vit eltejp. I alla fall om man inte vill spika i kakel och fönsterlister. Min svägerska som har jobbat i blomsterbutik (och kan lite mer om krukväxter än mig) hävdar bestämt att murgröna eller Cissus hade varit ett bättre val än en Silverranka till ett sånt här projekt då deras blad är lättare, men jag tycker att Silverrankan är så fin så jag tjuras och flyttar om tejpbitarna allt eftersom plantan växer och vill vidare. Har du en växtgardin hemma eller är du på väg att skaffa? Ta gärna en bild på instagram och tagga med #växtgardin så kan vi inspirera varandra. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Jasmine skriver:

  Ett tips Frida!
  Om du gör ringar av buntband runt stammen (Lite glesare än stammen/stjälken) som du sedan tejpar fast, behärskar plantan att växa sig vidare förbi dessa. En planta är ju levande. Bladen har sitt RNA och kommer metodiskt växa på ett sätt som gynnar dem. Dvs genom och förbi hålen.
  Du kommer inte behöva tejpa om. Gör bara dessa ringar och låt plantan få frodas på ett sätt som är mest "ekonomiskt" för den. Det kommer aldrig ta tvärstopp eftersom plantan fattar att den inte gynnas av att öppna ett blad mitt i en ring.

 • Rebecka skriver:

  Hej Frida!
  Jag är ute efter skomakarlampor – dina var jättefina. Vart har du köpt dem?
  Tack på förhand
  Med vänlig hälsning,
  Rebecka

 • Josefin skriver:

  Himlans fint, har också en sån blomma som jag ska försöka "hänga upp" 🙂
  Är det en hissgardin i fönstret? Vart kommer den ifrån?

 • Jag har försökt! Men den dör gång på gång och jag förstår inte riktigt vad jag gör fel. Är dock inte speciellt bra med växter, men just denna typ av växt dör jämt väldigt snabbt hemma hos mig.

 • Frida skriver:

  Rebecka: Tack! Jag har köpt dessa från Byggfabriken. De var inte lagervara så fick beställa upp dem från Malmö-butiken men kunde sedan betala och hämta ut dem i Göteborgsbutiken. Ett tips om de inte finns på orten där du bor – kolla saldot i andra städer.

 • Frida skriver:

  Jasmine: Vilken grym idé. Det ska jag genast testa idag. Köpte buntband till att fästa julbelysningen utomhus så jag har vita sådana hemma redan. TACK!

  • Anna Vesterberg Östlund skriver:

   Hej!
   Undrar vad du har för tankar kring matt eller blankt kakel i ett kök. Vi har matta vita släta luckor, virrvarr vit som bänkskiva och tänker kakel, 15×15 i halv förband. Tacksam för om du har några kloka synpunkter att ta hänsyn till i beslutet! Undrar också vad ni har för färg på fogen?
   /Anna

 • Frida skriver:

  Josefine: Det är en persienn i tyg som sitter i fönsterkasetten. Den installerades av de tidigare ägarna så vet tyvärr inte var den kommer från men tror Luxaflex har liknande.

 • Frida skriver:

  Fröken Minimalist: Så skumt, min växer så det knakar och jag kan inte skylla på att jag har bra hand med växter he he… så trodde den var lättskött. Men den kanske står i fel läge / väderstreck hos dig? Eller har du något annat intill som den inte tål? Eller är det kanske dragigt i fönstret där den står?

 • Linda skriver:

  Mycket snyggt med växtgardin! Jag undrar var du hittar alla dina fina krukor! Den till höger vet jag är en Bergspotter. Men den vänstra?

 • Frida skriver:

  Linda: Tack! Ska visa ditt meddelande för min man som tycker vi har alldeles för många krukor hemma he he…
  Den vänstra har jag köpt på Plantagen i Kungsbacka 🙂 Var några år sedan dock – men de hade (då) väldigt fina och lite slitna/patinerade ytskitkt på sina krukor.

 • Åsa Aabakken skriver:

  Jättefint Frida. Kul att se bilder från ditt hem.

 • Åsa Aabakken skriver:

  Härliga bilder! Jag vill se mer bilder från ditt fina hem. God fortsättning från Åsa♥️

 • Ellen skriver:

  Åh så fint du har det!

 • Jasmine skriver:

  Ja men varsågod! Vad roligt att hjälpa dig för en gångs skull när du ständigt förbättrar våra hem. Ett tips till. Buntband finns i grönt. Då syns de inte alls. 🙂

 • Amanda skriver:

  Jag kör porslinsblomma som växtgardin i köket! Haft i ca två år och på somrarna kommer vita små blommor som doftar ljuvligt! Växer snabbt.

 • Lina skriver:

  Hej Frida och så fint! Vilken sort har du på din fina fina Silverranka? Så vackra blad ❤️.
  Mvh Lina.

 • Therese skriver:

  Får vi låna denna fantastiska bild till vört flöde? Vi taggar dig såklart 🙂 vi säljer bergs potters krukor nämligen 🙂

 • Anna-Maria skriver:

  Så fort det blir lämpligt ljus så ska jag fota mina gardiner!

 • Nini Tjäder skriver:

  Nu har jag bidragit med 2 bilder från mina köksfönster med taggen #växtgardin. Min växtgardin består huvudsakligen av en gammal philodendron som slingrar sig över två fönster plus en doftranka som jag släppt fri från den båge den ursprungligen växte i.

 • Anna skriver:

  Är det en Dr Westerlund (eller fispelargon som vi säger) som skymtar? Om bilden är nytagen, HUR lyckas du hålla den grönskande nu under vintern. Min ser för ledsen ut.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.