Annons

Lookalikes: Stäpphöna

Jag var tvungen att titta flera gånger på Linums ”nyhet”  Stromboli när en läsare skickade en bild till mig via Instagram. Ser det inte ut som att någon har försökt måla av Emma Von Brömsens klassiska mönster Stäpphöna med ögonbindel? Kuddarna såldes tidigare av Svenskt tenn och mönstret har varit föremål för en hel del publicitet inte minst eftersom Emma utsågs till Årets stjärnskott 2016. Mönstersuccén finns i flera färger – även på natur/linnefärgad botten. Vad säger du om det här? Lika som bär? 
Bild 1: Emma Von Brömsens kudde Stäpphöna, pris 995 kr
Bild 2: Linums kudde Stromboli, pris 599 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Ninni skriver:

  Ja nog är det en likhet i mönsterstilen.
  En reaktion som kommer till mig direkt…nu är det Linum och inte Mio, Ellos, Rusta eller någon annan lågpriskedja…utan Linum, där känner jag ”hur tänkte dom”. Inte för att den tanken sänds till copycatsen, men Linum???
  Ninni

 • Nadja skriver:

  Nä inte lika alls tycker jag! Linums mönster föreställer väl inte ens ett djur? Bara svart/vitt i färgerna som överensstämmer.

 • Anonym skriver:

  Linum borde ha bättre koll än att göra något snarlikt ett svenskt succémönster. Avsiktligt eller ej pinsamt oavsett.

 • Li skriver:

  Tycker inte mönstret var särskilt likt.

 • Nini Tjäder skriver:

  Men, de är väl inte lika? På den ena finns en stäpphöna. Det finns det inte i den andra. Namnet Stromboli är en ö i italien med en av italiens 3 aktiva vulkaner. Är inte det här en bild av ön kanske?

 • Linnea skriver:

  Mycket likt. Mycket av mönster är ju en efterapning även om mönsterbiöden inte är en direkt kopia. Små duytar varvat med korta grövre streck och några längre snirklar. Vid en närmare granskning är ju inte mönstret helt likt men på håll kan man ju lätt ta den ena kudden för den andra. Bra spanat!

 • M skriver:

  Alltså detta faller inom ramen för sånt som jag absolut inte tolkar som härm. Brömsen har iaf härmat konstnärer från förr som målade djur just så där. Tycker att det här var långsökt. Uppskattar dock ditt arbete för att lyfta fram härm och värna designers rätt till sina verk. Men undrar lite: Har du själv utbildning i design och erfarenhet? Det är så i alla kreativa skrån att mycket liknar annat. Utan att någon härmat. Jag jobbade för längesen på reklambyrå och ofta fick rubriker skrotas pga att nån redan hade gjort dem. Det var enkelt att googla på (svårare med färg, form och foto). Jag är regissör och har väldigt höga krav på att mina verk är just mina. Ändå har det hänt fler än en gång att nån släppt en liknande story samtidigt eller strax efter mig (utan möjlighet till att ha hunnit härma). Tror det är viktigt att ha det här med att många kommer få samma idé i åtanke. Vi människor må ha förmåga till stor kreativitet men några av oss kommer tänka och associera lite lika ibland. I just detta fall tror jag det inte ganska om härm. Och gör det det så är det som sagt snarare både Brömsen och den andra som härmar gamla månare/etsningar 😉

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.