Annons

Lookalikes: ”Pilastermodell”

Ekonomer brukar ju prata om faran med ”varumärkedegenerering” dvs när något blir så känt att man använder det som benämning på alla liknande varor oavsett varumärke (ex. Termos, Jacuzzi, Melittafilter osv.) Men frågan är om man inte skulle kunna börja använda ett liknande begrepp för den ”designdegenerering” som det skamlösa kopierandet skapar i vår bransch. Eller vad sägs när Rusta refererar en lookalike till John Kandells genialiska men sönderkopierade hylla ”Pilaster” från 1989 som en ”vägghylla i Pilastermodell”. Hmpf. Vad säger ni om de här? Lika som bär? 
Bild 1: Källemo Pilaster (205 cm) 5900 kr
Bild 2: Rustas bokhylla (180 cm) i ”Pilastermodell”, 199 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Ninni skriver:

  Ja, Frida Du har så rätt!
  Så tråkigt…men sant…detta kopierande, jag har sett så många produkter som kan publiceras här under Din rubrik.
  Jag vägrar gynna plagiatörerna!
  Kram Ninni.

 • Ja de är nästan på pricken lika iallafall på bild men misstänker att man märker skillnad när det gäller materialval, finish och detaljprecison om man jämför dem båda live.
  Vill minnas att det inte är första gången som vi ser en kopia av Källemo’s populära hylla, tyvärr.
  Önskar Dig en härlig helg!
  Inredningshjälpen/Anette

 • Tove skriver:

  Bra observation, tycker jag. Visst borde det vara på tal om degenerering på samma villkor som för varumärken, om tolkningen är just detta uttryck som snarare efterliknar Källemos tolkning av en pilaster, än ordets egentliga innebörd: "från (mur)yta utskjutande pelare" (SAOL) eller "en svagt utskjutande väggpelare som är kolonnmässigt formad med bas och kapitäl" (wiki).

 • Lisa s skriver:

  Hej Frida! Har själv en äkta pilaster efter vår käre far. Kommer ihåg när han hade köpt den o jag tyckte den var ordentligt ful, men sen efter några år började jag tycka om den o nu är den en av mina käraste ägodelar! Mkt pga att det var pappas, såklart, och den sitter (efter en flytt) på samma ställe som han (de) hade den. Inga kopior kommer ens i närheten! Kram Lisa S o trevlig helg

 • Johanna skriver:

  Hej! Absolut en kopia och jag brukar alltid hålla med dig om look-alikes men det enda jag ifrågasätter denna gång är hur en sådan hylla kan kosta 5900 kr??? Prisskillnaden på dessa två är ju enorm?!

 • Anonym skriver:

  Här håller jag med Johanna. Jag tycker inte heller om lookalikes men priset på en sån hylla….

 • Anja skriver:

  Jag tycker att man får luta sig mot immaterialrätten här. Plagieras produkter med gällande skydd är det fel, men när detta gått ut är det svårt att säga att det är fel att skapa en liknande produkt till ett lägre pris. Annars borde man av samma anledning aldrig köpa generika, utan endast originalläkemedel – oavsett kostnad.

 • Sara skriver:

  Hur vet man om den produkten du tar upp som originalet är den första sådan hylla någonsin(i detta fall), och vad inspirerade den skaparen till just den produkten. Vad är det som skapar ett original? Vem bestämmer vad som är original?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.