Annons

Läsarfråga: Vad är Shaker?

I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (ibland finansieras dessa inlägg med reklamlänkar, obs dock inte detta då det enbart innehåller fakta och länkar till merläsning – inga köplänkar). Har du kört fast med inredningen ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 

———————————-
Fråga: Jag hör ofta ordet Shaker nämnas i olika inredningssammanhang, men vad betyder det? Är det en stil? Hälsningar Sofia
———————————-
Svar: Shaker används lite slarvigt i trendsammanhang just nu som benämning på många möbler och detaljer med en avskalad design, men begreppet har sitt ursprung i frikyrkorörelsen ”Shakers” och det finns en spännande bakgrund till denna designfilosofi.

 
Shaker – Namnets betydelse
Shaker var en religiös asketisk frikyrkorörelse som uppstod i England år 1716. Shakers namn kommer från engelskans shake (skaka) eftersom de kom in i skakningar under sina böner. 

Filosofi

Shakers drevs av två religiösa övertygelser: Dels att undergången var nära, dels att det var viktigt att ha ordning och reda fram till dess. Shaker-rörelsens filosofi kretsade kring tre begrepp: Ärlighet. Funktion. Enkelhet. Dessa ledord genomsyrade hela deras samhällen, inklusive deras design och möbeltillverkning. Allt som tillverkades skulle ha ett syfte, och dessutom vara en hyllning till Gud. Så för att göra sig själva och Gud nöjda så använde de bara de bästa materialen till sina möbler.
 

 
Kännetecken / design 
Shaker-rörelsen kallas ibland för ”de första minimalisterna”. Det som kännetecknar designen är enkelhet och funktion. Inget tillverkades i onödan. Var sak skulle också ha sin plats därför hade shakerhusen  alltid en knopplist i brösthöjd som gick runt hela rummet. Där hängde man upp allt från textilier till stolar för att kunna få golvet fritt vid rengöring men också för att kunna använda samma rum till många olika saker / behov. Shaker-designen saknade alla onödiga sirligheter och krusiduller. Ett skåp är ett skåp, dess skönhet ligger i funktionen, menade de. Onament ansågs onödigt, till och med syndigt.

Foto: Dezeen
 
Shaker-kök
Det rum som kanske mest förknippas med stilen och Shaker-rörelsens karaktäristika är köket. Här är några typiska detaljer i Shaker-köket;

– Platsbyggd känsla.
– Framdragna socklar.
– Öppna hyllor.
– Stapelgångjärn
– Djupa diskhoar.
– Rent, slipat trä (av lokala träslag ex. lönn, ceder, kastanj, björk och ek)
– Knopplist / redskapslist


Shaker-rörelsens uppfinningar används än idag
Förutom den särpräglade designen / stilen – visste du att rörelsen även ligger bakom flera ”uppfinningar” som fortfarande används i modern tid, bland annat: 
– Cirkelsågen
– Klädnypan
– Den vedeldade järnspisen
– Kvasten / sopborsten
– Spinnrocken
– Äppelurkärnaren
– Kondenserad mjölk
 
Medlemmarna dog ut… 
Eftersom shakers levde i celibat kunde rörelsen bara fortleva genom nyrekrytering. Det förekom att shakers adopterade föräldralösa barn, men det förbjöds 1960. Under 1900-talet var det färre och färre som anslöt sig. Idag finns  bara några enstaka shakers kvar. 2017 var de två till antalet, bosatta i Sabbathday Lake i Maine

…men idéerna lever vidare i dagens design
Shaker-estetiken lever dock kvar och många formgivare influeras fortfarande av dess estetik. Danska formgivaren Borge Mogensen och företag som Norrgavel  har tagit intryck av Shaker-rörelsens filosofi i sina design. Artilleriet The Kitchen har en liknande knopplist runt hela  sin butik och köksföretag som Kvänum och Skandinaviska Shakerkök håller traditionen vid liv. Om du tittar efter det så kan du se många fler exempel. 

Foto: Kvänums moderna tolkning av ett Shakerkök (notera knopplisten)
 
Läs mer: 
Shakerrörelsen Wikipedia
Britannica Shakers
– Vad är ett Shakerkök
Skandinaviska shakerkök
Dezeen om Shaker

Kommentarer

 • Ninni skriver:

  Fint genomarbetat intressant inlägg, Tack Frida ♥️.
  Kram Ninni.

 • Frida skriver:

  Vilket fint inlägg! Tack för Det!

 • Maja skriver:

  Tack! Jätteintressant.

 • Väldigt intressant! Tusen tack för detta inlägg, hade ingen aning om vad Shaker var 🙂
  Kul att du kikade förbi idag förresten 🙂 Fortsatt fin helg till er. kram k

 • Tack för ett intressant inlägg och inspirerande blogg 🙂

 • Jennifer skriver:

  Vad spännande! Vi har beställt ett shaker-kök från marbodal som kommer snart. Kul att förstå varför dom kallar det shaker och kunna sätta ett namn på en av de stilar jag dras mot. Tack!

 • Ellinor skriver:

  Wow vad intressant. Aldrig hört talas om och då är jag ändå religionslärare. Älskar det som uppenbarligen är shakerstilen. Så kul att få historien bakom. Tack!

 • Lovisa skriver:

  Vad intressant! Jag hade aldrig hört talas om fenomenet innan.

 • Emelie skriver:

  Så himla intressant! Inredningshistoria är jättespännande ✨

 • sophie skriver:

  kul att lära sig nåt nytt 🙂

 • Vilket bra inlägg, älskar delen om uppfinningarna, det hade jag ingen aning om! Kram och fin vecka till dig!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.