Annons

Läsarfråga: Vad är funkis?

I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (ibland finansieras dessa inlägg med reklamlänkar, obs dock inte detta då det enbart innehåller fakta och länkar till merläsning – inga köplänkar). Har du kört fast med inredningen ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] ———————————-

Fråga: Jag uppskattade ditt förklarande inlägg om fenomenet Kinfolk och lärde mig jättemycket av det. Skulle på samma vis vilja be om en förklaring av ”Funkis”. Det nämns ofta i förbifarten, men jag vet inte så mycket om det mer än att det är vanlig benämning på minimalistiska hus. Kan du inte göra ett ”Funkis for dummies”? Mvh Eva
———————————-

Svar: Funkis” är en förkortning på Funktionalism, en banbrytande stil inom arkitektur, stadsbyggnadskonst och formgivning som växte fram på 1920 och 1930-talet. De rena och avskalade formerna var en motreaktion mot den ornamenterade och överdekorerade stil som hade dominerat innan. 
Funkis – ordets betydelse
Namnet Funktionalism springer ur tidsidealet ”Form follows function”. Formgivarens huvuduppgift var att designa problemlösning, inte enbart prydnad. Självklart för många idag, men tidigare hade formgivarna fokuserat mycket mer på utsmyckningen och utseendet än det praktiska och funktionella.

Husens form och kataktärsdrag
Karaktäristiskt för ”Funkis” är att husen har kubliknande former med ljusa putsfasader eller tunn stående locklistpanel samt böjda balkongpartier och platta / flacka tak. Det är också vanligt med runda fönster, både på fasader och ytterdörrar.
Husen har ofta långa fönsterband, stora rutor utan spröjs och fönsterpartier som sträcker sig runt hörn för att ge extra stort ljusinsläpp. Husets placering på tomten planerades också noga för maximalt ljusinsläpp under dagen. 

Funktionalismen påverkade inte bara villor utan också lägenhetsbyggnader. För att få in mycket ljus som möjligt blev det nya idealet att bygga så kallade smalhus, det vill säga hus som bara var åtta till tio meter djupa. De kallades även ”hygienhus” eftersom de hade badrum i lägenheten, centralvärme och sopnedkast liksom tvättstuga och torkrum i källaren. Det tänker man kanske inte på idag (när allt renoverats till modern standard) men Sekelskiftesfastigheterna saknade ju sådana faciliteter när de byggdes..

Ideal och värderingar
Frisk luft och närheten till grönområden värdesattes också högt under Funktionalismens framväxt, därför byggdes husen med stor hänsyn till den kringliggande naturen. Man månade om att spara berg, träd och övrig växtlighet. Funkishus står därför ofta på en naturtomt med en mjuk övergång mellan den privata tomten och allmänningen. 

Politiskt projekt för kvinnornas frigörelse
Bakom Funktionalismens framväxt låg inte bara ett modernt och nytänkande stilideal utan också ett
 socialpolitiskt perspektiv. Kvinnan var på väg ut i arbetslivet och hade inte längre tid att sköta hushållet på heltid. De enkla, raka formerna var viktiga för att göra bostäderna lättstädade. Av samma anledning valde man även lättskötta och underhållsfria byggmaterial som puts, koppar och natursten.

Stockholmsutställningen 1930
I Sverige fick funktionalismen ett ordentligt genombrott i samband med Stockholmsutställningen som arrangerades av Svenska Slöjdföreningen (nuvarande Svensk Form) och Stockholm stad den 16 maj -29 september 1930. Utställningen hade nära 4 miljoner besökare och Gunnar Asplund var chefsarkitekt. 

Ledande arkitekter
I Europa var Le Corbusier, Walter Gropius och Mies van der Rohe ledande. I Norden var det Gunnar Asplund, Sven Markelius, Alvar Aalto och doldisen Ingrid Wallberg. Hon gjorde praktik hos Le Corbusier på 30-talet och var sedan den första kvinnan i Sverige som startade egen arkitektbyrå. Hennes hus står i Örgryte, Göteborg.

Nyfunkis?
Nya, modernt tillverkade hus som ritats i funktionalismens stilideal kallas ofta för ”Nyfunkis”. De återfinns både som fristående villor och mindre radhusområden. Desa byggnader har ofta liknande kubistiska former, hörnfönster, spröjslösa rutor och fönsterbrädor i kalksten – precis som sina äldre stilföregångare. 

Läs mer på nätet:

– Byggahus / Funkishusets kännetecken
– Hemnet / 30-talets byggnadsstil
– Stadshem / Funkis i Göteborg 
Ingrid Wallberg

Kommentarer

 • Josefin skriver:

  Jättebra sammanfattat! Hälsning från en arkitekt boende i ett funkishus 🙂

 • Lovisa skriver:

  Intressant och bra information! Det känns som att funkis är en uppåtgående trend?

 • Anonym skriver:

  Det är intressant att vår generations kvinnor dekorerar ihjäl oss. Vi som också ska göra karriär, vara duktiga på att träna och ha hälsan, laga mat från grunden och dessutom renovera gamla hus…. inte så funkis. Man var klokare när enmancipationen var i sin linda tydligen.

 • Ola skriver:

  Superintressant!

 • Anonym skriver:

  Snälla nån gång då du inte kommer på nåt att blogga om så kan du väl tipsa om nån fin beige väggfärg? Googlar och googlar men hittar verkligen inte nån bra kod. Blir lätt att det ser gult, solblekt eller ”kartong”it ut…
  Tack för superbra blogg! 🙂

 • Cissela skriver:

  Svar till Anonym
  Beckers har en fin kod som heter B 567 Ängsull. Den är lagom beige som inte blir för gul. Testa en färgsättningsburk! Lycka till!

 • Maja skriver:

  Tusen tack för den fina sammanfattningen, detta har jag funderat över många gånger och nu fick jag allt serverat på silverfat!

 • Linnea skriver:

  @ anonym
  Jontun har på sin blogg inlägg om hur olika grå beige toner ändras beroende på ljus, vad du har för golv i rummet och andra färger. Har lärt mig mycket där.
  https://www.ladyinspirationsblogg.se/kulorerna-grabeigegreige/
  https://www.ladyinspirationsblogg.se/guide-till-ratt-vaggfarg/

 • Helena Lyth skriver:

  Åh älskade funkis! Jag bor i ett funkishus i ett område som är k-märkt och är Nordeuropas största funkishusområde. 500+ funkiskåkar som är alla lika men olika. De byggdes ett och ett till skillnad från nu när man bygger nytt och man bygger flera hus samtidigt och då efter samma ritning.
  Så glad för att vårt hus är så välbevarat från 1940 med originaldetaljer och vi har renoverat upp med tanke på original som vårt badrum tex som är helt i funkisstil med grönt kakel bl.a. Och att just leva i funktionellt hem ut i varje kvadrat centimeter är perfekt för barnfamiljer!
  Kul om funkis kommer upp på tapeten mer så att säga.
  Byggfabriken är fantastisk för oss funkisfantaster 🙂
  Kram!

 • Karina skriver:

  ÄLSKAR sånt här där man lär sig något nytt! 🙂

 • Lena skriver:

  Har alltid gillat funkis och efter din sammanfattning som känner jag nästan att jag ”är” funkis. Ljus, friskluft, avskalat, tillgång till natur, tillgång till ett jämställt liv. Inte mycket som saknas. Tack för att du bidrog med ett begrepp jag kommer använda när jag ska pitcha mig själv framöver. ?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.