Annons

Trend Alert: Pampasgräs

Sedan Emma uppmärksammade mig på storheten i gräsvippor har jag plötsligt sett dem dyka upp överallt. På pressvisningar, i mäklarstylingar, på Pinterest, i internationella bloggar och på instagramVogue bekräftar min tes med en liknande spaning. Pampasgräs och torkade kvistar låter som en trend till och med mina svarta fingrar klarar av. 
Foton/bildkällor: sfgirlbybay / Mary Lennox / Marie Keverdenius

Kategorier:

Kommentarer

 • Johanna skriver:

  Wow vilken häftig effekt!

 • Carina B skriver:

  Så otroligt, härligt och vackert!!!

 • Johanna skriver:

  Så pampigt! Tänk vad naturen erbjuder!
  Såg att någon annan frågat, men frågar nu igen eftersom jag tycker att svaret behöver utvecklas lite då redan flera av butiker som deltagit i dina adventsluckor levererar till norden.. Någon frågade varför man enbart kan delta från Sverige i dina tävlingar, du har ju läsare från hela norden! Känns lite trist att vi utrikessvenskar ska exkluderas helt.. om du förste hur jag tänker? Förstår att man inte kan begära att stora soffor ska skickar över hela atlanten, men en ljusstake till Danmark vore väl ändå rimligt?
  Sg att du svarade att det beror på vad företagen har för fraktavtal, och det förstår jag men både royaldesign och rum21 (room21) levererar ju till flertalet länder. Känns väldigt kallt att då bara utesluta läsare från utlandet helt även om de har fraktavtal till många länder. Förstår om inte alla företag har den möjligheten, men vore ju minst sagt fint att se att du väljer att prioritera att blanda så att läste från andra länder kunde delta i åtminstone några av tävlingarna…
  Dessutom undrar jag, som själv har föräldrar i Sverige varför formuleringen måste vara "bo i Sverige för att få delta", kan jag inte delta om vinsten skickas till en adress i Sverige även om jag själv inte bor där utan låter den levereras till min mor?
  Hoppas du förstår varför det här känns trist. Jag röstar å dig i alla tävlingar du blir nominerad i, men het plötsligt kan jag inte ta del av det lilla roliga som sker en gång per år för dina läsare utan exkluderas för att jag bor i fel land eller tillhör fel nationalitet…. Du väljer ju att göra så här. Finns det kanske en bättre lösning, så att du behandlar dina läsare på ett mer jämlikt sätt, åtminstone så långt det är möjligt?

  • Trendenser skriver:

   Hej, jag är jätteledsen för detta men det finns också olika lagar och regler för konsumenttävlingar i de olika länderna så därför har jag tvingats begränsa mig eftersom jag är mån om att göra rätt. Vet att flera andra bloggare som har adventskalendrar också följer denna princip så det är inget jag personligen vill göra (dvs utesluta) utan det har med flera olika regler och avtal / administration/tullavgifter samt lotterilagen/vinstskatt etc att göra. Superledsen för detta och jag är den första att ändra mig när det blir enklare att vara en bloggare som vill göra allt by the book. Har du en adress vi kan skicka till i Sverige får du gärna delta, där kan jag inte se att det ska vara något problem så länge du har svenskt personnr och isf betalar vinstskatten i Sverige. Kram!

 • Ida skriver:

  känns som en snittblomma med lång hållbarhet hahaha

 • Johanna skriver:

  Hej igen Frida!
  Tack för ditt snabba svar, jag förstår att det är ett dilemma men sett att du ändrar din regler för i år och att andra undrat. När du sedan svarade att företag har olika fraktsamarbeten med andra länder väntade jag bara att åtminstone stora företag som rum21 och royaldesign skulle vara för läsare från alla de länder de har fraktavtal med eftersom de annars leverera produkter till andra länderän Sverige.
  Jag förstår dilemmat men ifall du vill vara riktigt noga isåfall, vilket det verkar som, borde du ändra "ev. vinstskatt" till "Vingen är en skattepliktig inkomst (om vinsten är över 1300kr) och vinskatten betalas av vinnaren, och företaget som sponsorerar vinsten anmäler vinsten till skattemyndigheten" eftersom det är det enda alternativet som följer svensk lagstiftning.
  De länder som är med i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet har samma regler och vinster kan därför vinnas över rikets gränser helt problemfritt, så på det sättet vore det inte fel att låta alla läsare inom åtminstone detta området delta. Däremot följer det inte svensk lagstiftning om vinster ej meddelas skatteverket, samt att du bör ändra din text kring vinstskatt eftersom det inte är en eventuell vinstskatt. Alla vinter över 1300 kr är skattepliktiga och bör beskattas som inkomst.
  Hoppas du ändrar det här då, så ingen läsare behöver bli chockad då en vinstskatt på många tusen kronor ska betalas i efterhand. Och förhoppningsvis ändrar du så att utländska läsare kan vara med och tävla på samma villkor utan att exkluderas, åtminstone de som omfattas av samma regler som Sverige i och med Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
  Tänkte att jag kunde bena ut det hela, insåg att min frågeställning inte blev helt klar sist. Hoppas du får allt rätt tills nästa lucka! Det är absolut inte lätt, men kul att du åtminstone vill följa lagen. Massor av mer info finns på skatteverkets hemsida, men även genom en enkelt googling ser du att du har en del att ändra på, eller åtminstone enligt lag bör se över 🙂
  Ha en trevlig kväll! Kram

 • Eva skriver:

  Det kan ju också vara så att vi läsare borde vara glada och tacksamma för allt jobb Trendenser lägger ner på kalendern och respektera om hon inte vill ha olika regler och villkor på alla luckor. Kanske blir väldigt förvirrande och jobbigt om man inte läser det finstilta, tävlar på och sen blir sur i efterhand för att man ex bor i Norge. Bara en tanke…

 • Johanna skriver:

  Tack för förtydligande Frida, kände bara att det vore lite konstigt att följa vissa regler kring deltagandet (som inte ens är nödvändiga) men sen inte andra… misstänker att skatteverket kommer ligga hårt på bloggar (och sponsorerande företag för den delen) och deras tävlingar nu med tanke på hur stort det blivit med tävlingar och vinster i bloggar i synnerhet i juletid, och hiskeliga vinstsummor som skatteverket förlorar massvis med skatt på då det inte sköts rätt från bloggarens, vinnarens samt sponsorernas sida. De bör ju även betala arbetsgivaravgift för utdelning av priset. Görs det enligt gällande praxis och lagstiftning? De får ju enormt mycket reklam i och med tävlingen, så förhoppningsvis ser du till att de inte för skatteverket bakom ljuset och undviker avgifter de bör betala. Skulle ju inte se så bra om ut om en framgångsrik företagare som du nu blivit skulle få något sådant "på halsen".. Det är verkligen inte lätt att göra rätt, men det finns ju faktiskt tydliga regler idag för tävlingar på internet i jämförelse mot hur det såg ut för några år sedan.
  En soffa för närmare 20000 sek kan ju i värsta fall betyda mer än 50% i skatt om man är höginkomsttagare (alltså 10 000sek!!). Tror många skulle dra sig för att få hem vinster, särskilt som många "fattiga studenter! tävlar och ibland vinner.. stackars människa som får skattekrav från skatteverket när deklarationen ska göras.
  Skönt att du vill följa reglerna! Ha en fortsatt trevlig adventssöndag!
  Fast Eva, man kan ju inte blir sur om man struntat i att läsa reglerna? Eller hur? Då får man nog skylla sig själv eftersom man bara struntat i att läsa. Däremot känns det som en väldigt viktig sak att informera om när det kommer till vinstskatten som alltid ska betalas ifall vinster överstiger 1300kr. jag skulle absolut bli både ledsen och besviken om jag gått och vunnit en soffa för tjugotusen kronor och sedan blir kontaktad av skatteverket som vill ha tiotusen kronor i skatt för vinsten, då blir det ju sannerligen ingen gratis vinst! Mycket bra att vara informerad om innan, och det har ju faktiskt inte Frida gjort hittills då hon skrivit "ev. vinstskatt" fastän den inte är eventuell utan ett faktum.

 • Anna skriver:

  Om man inte har någon större inkomst under året ex om man är student på CSN eller pensionär så har man väl ett viss belopp på sig innan något blir skattepliktigt. Visst får man tjäna något basbelopp innan man ska börja betala skatt och då är väl uttrycket ”eventuell vinstskatt” helt ok? Jag tävlar ganska ofta i olika konsumenttävlingar i butiker och på nätet och det är en standardformulering alla har.

 • Johanna skriver:

  Jag är medveten om att det är en standardformulering, men standard eller att något är vanligt förekommande betyder ju inte att det är rätt eller i enlighet med lagen.
  Men okej, om man har tillräckligt låg eller ingen inkomst alls behöver man inte betala vinstskatten men den ska ju oberoende meddelas skatteverket och SYNAS på deklarationen och tagits i beaktande. Man kan inte strunta i den biten oavsett. Vinner man något i början av skatteåret kan det ju ha stor betydelse för hur mycket man ska betala för ett snuttjobb senare. Man kanske inte vid själva vinsttillfället behöver betala skatt, men dock senare beroende på övriga inkomster. Formuleringen bör således ändras för att inte vilseleda någon.

 • Martin skriver:

  Skummade som hastigast genom Svea Rikes Lag (tjock jävla bok btw) men hittade ingenting om att man tvunget MÅÅÅÅÅSTE tävla. Konstigt. Borde liksom vara en skyldighet.

 • Johnna skriver:

  Nej Martin, vilken lättnad för många. Pust, liksom!
  Tänkte mer på att Frida brukar vilja vara mån om sina läsare. Fast det står ju heller ingenstans att man måste vara. Dock skulle det ju klinga väldigt illa om det utreddes för skattebedrägeri, alltså inte direkt Trendens, men som mellanhand. Antar att hn vill att allt som kanaliseras i hennes blogg ska gå rätt till, enligt svensk lagstiftning.
  Jag har nämligen själv vunnit en tävling här medan jag bodde i Sverige (vinst över 1300sek) och det dök inte upp i deklarationen som det ska om allt gått rätt till från Trenders sponsorers sida. Trendens bidrar ju således till att bedrägerier kan ske. Jag undrade bara vad hon gör för att hålla koll så att detta inte sker systematiskt. Hon verkar ju ha en lan för det mesta. Misstänker att företagen Frida "får priser" till tävlingarna av begår stora skattebedrägerier.. men det var ju bara en tanke. Du Martin, du vet ju säker hur det ligger till? Kan du inte berätta?
  Frida sa ju själv att hon vill följa lagen, och eftersom hon kände sig osäker kanske det var snällt av mig att informera henne då eftersom jag tydligen kände till saken bättre än hon verkade göra?
  Att vara dryg som du var nyss hjälper ingen. Man kan ju faktiskt välja vad man kommenterar också. Finns ingen lag som säger att man behöver vara dryg mot en annans bloggläsare som du var heller. Suck alltså. Men Trendens AB är ju faktiskt ett stort bolag, inte Frida som privatperson som du verkar tänka, vore ju synd att få myndigheterna på halsen för en rätt lätt åtgärdad felaktighet. Kan tänka mig att många tidningar skulle älska att skriva om det. Hon vinner ju läsare, företagen får gratis reklam… och hon är medveten om att det sker bakom skattemyndigheternas rygg. Smaskens för vilken kvällsblaska som helst ju!
  /Mån trendenserläsare

 • Johanna skriver:

  Trendenser ska det ju givetvis stå, men tangentbordet och autocorrect lyder inte ser jag. Nå väl. Misstänker det är läsbart ändå.

 • Frida skriver:

  Johanna om det är fler frågor kring tävlingarna får du gärna maila mig istället så slipper det bli en lång tråd i ett inlägg som handlar om något annat. Tack för att du uppmärksammat mig på att din vinst ej redovisats till Skatteverket. När jag läste ARU-utbildningen fick jag lära mig att det var respektive vinnares ansvar att redovisa det som inkomst på sin deklarationsblankett men reglerna kanske har ändrats sedan dess så jag får uppdatera mig om det och kolla vad som gäller.

 • K skriver:

  Släpp det Johanna. Helt orimligt av dig.

 • Nathalie skriver:

  Har du någon aning om var man kan få tag i sådant torkat gräs?

 • Ann skriver:

  Jag är bara tacksam att jag som utlandssvensk slipper känna att jag BORDE knåpa ihop en bra motivering och delta i tävlingen.
  Däremot är jag ledsen att jag inte plockade alla pampasgräs utanför nedlagda bankkontoret INNAN frosten tog dem i vintras. De är verkligen "pampiga"!

 • Trendenser skriver:

  Tack för förtydligandet ang vinstvärdet. Det ska jag genast ändra. Att regler och förutsättningar för deltagande ändras från ett år till annat har att göra med att jag lär mig mer allteftersom och har självklart rätt att skriva vilka villkor jag vill för att kalendern ska vara görbar för dem som vill vara med och bidra till detta.
  Villkoren kring deltagande och Sverige kommer jag inte ändra nu. Det är något vi kommunicerat till alla sponsrande företag och det är för att följa majoritetens önskemål så det kan inte ändras nu men lovar att se över till nästa år – om annonsörerna går med på att göra avsteg.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.