Annons

Stylingtips: Hur dämpar man akustiken i nyproduktion / öppen planlösning

Många som flyttar till nyproducerade lägenheter och bostäder med öppen planlösning upplever att de inte får till akustiken i sina hem. Hårda ytskikt i kombination med få begränsningsytor ger ljudvibrationerna fritt spelrum och skapar en utmanande ljudmiljö. Men det finns några inredningsknep att ta till som dämpar buller och efterklangstider.
 
Textilier
Mjuka textilier absorberar diskant. Använd gardiner, kuddar, plädar, bordsdukar, draperier, textila bonader tyg på spännram osv för att trolla bort störande ljud. Ju tyngre tyget är desto bättre effekt brukar det ge. Tänk ull, sammet och textiler med hög trådtäthet. Inred gärna med sk. hotellgardiner hängda från golv till tak. Om du väljer dubbelspåriga takskenor kan du ha ett tunt tyg som silar ljus och fungerar som insynskydd och ett tjockare tyg som blockerar dagsljus. För bästa effekt ska gardinerna hänga minst 10 cm ut från väggen. Desto mer veck det är på en gardin, desto mer dämpar den.
 
Bokhyllor
Böcker och fyllda bokhyllor sägs vara bra ljuddämpare tack vare materialet och sin oregelbundna form som får ljudvågorna att brytas istället för att studsa vidare. Bokhylleväggar och/eller lägre bokhyllor som rumsavdelare bromsar upp ljudflödet i en öppen planlösning. 
 
Stoppade möbler
Soffor, fåtöljer, fotpallar och andra stoppade möbler hjälper till att dämpa basljud. Klädda möbler med ryggstöd skapar också ljudbarriärer i öppna planlösningar så tänk på hur du placerar ut möblerna. Kanske två soffor mitt emot varandra, en bit in i rummet kan vara ett inredningsalternativ istället för en större soffa upptryckt mot en vägg. 
 
Mattor
Stora mjuka ryamattor men också heltäckningsmattor kan vara bra ljudabsorbenter att ta till i exempelvis sovrum och lekrum / barnrum med hopplös akustik. Mattor dämpar också stegljud från en hård parkett.
 
Tapeter
En tapetserad vägg sägs dämpa ljudet lite bättre än en målad. Välj gärna pappers- eller textiltapeter. Ju mer struktur det är på ytan desto bättre effekt. 
 
Växter
Gröna växter med stora blad hjälper till att ”isolera” och bromsa ljudet innan det når stora hårda glaspartier som ex. fönster. Hörn är också ett bidragande problem för en dålig ljudmiljö så inred inte bara med krukväxter i fönsterpartier utan använd också större ”inomhusträd” och slingrande klätterväxter i rummets vrår.
 
Undvik hårda material och möbler
Förstärk inte en dålig akustik genom att välja hårda möbler, stora lampskärmar i plåt, vitrinskåp med glasdörrar, bordsskivor i betong eller glas och andra problemskapare. Tänk strategiskt när du köper all lös inredning till en nyproducerad bostad och försök få in så många ljudabsorberande material som möjligt.

Kategorier:

Kommentarer

 • Emma T skriver:

  Hittar man en riktigt fin matta kan ju den få vara ett stort konstverk på en vägg också. Fin ljuddämpning som kan väga upp de stora fönstren som ofta är i nya hus.

 • Lena B. skriver:

  Så bra tips! Hade inte tänkt på det här med bokhyllor ??

 • Kicki skriver:

  MYCKET användbart inlägg, tack. Ha en riktigt fin dag.

 • Johanna skriver:

  Skulle verkligen vilja se bildexempel på detta. Bor i nybyggt hus och finner det väldigt svårt att få in både tapeter och gardiner… har golvfönster på hela nedervåningen och stora låga fönster på övervåningen som går ända in i hörnen… så svårt att få till! Hjälp?!

 • Eva skriver:

  Jättebra inlägg! Mer sånt här!!

 • Robert skriver:

  Sjukt bra inlägg! *applåder*

 • Erika skriver:

  Jag häftade fast tyg på undersidan mitt köksbord i en lägenhet med ekande kök, tillsammans med gardiner hjälpte det hyfsat. Funkar ju inte på alla köksbord (här syntes det inte alls), men på vissa. Bra knep att ta till när man inte får in mer "tyg" i ett rum.

 • Estela skriver:

  Tyckte jätte mycket om detta inlägg, tack så mycket Frida. ❤️

 • Clara skriver:

  Intressant inlägg, har själv googlat jättemycket om detta! Man kan även fästa mattor under bordsskivor har jag hört! Svårast med dessa öppna planlösningar med högt tak är när man dessutom har snedtak. Hur gör man med gardiner, någon som har tips?

 • Anders Larsson skriver:

  Kul inlägg!
  Jag har länge funderat på hur jag ska få ut just det här budskapet.
  Jag äger en firma tillsammans med en akustiker som åtgärdar just såna här problem i hemmiljö, offentlig miljö, osv.
  Släng ett öga vid tillfälle, vi skulle jättegärna ställa upp på ett snack om hur man gör, mer exakt, både på ingenjörsspråk och svenska.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.