Annons

Läsarfråga: Hur kan man inreda fönsterbrädan?

Innehåller reklamlänkar till Ellos och Rum21
 

I bloggkategorin Läsarfrågan hjälper jag er att lösa inredningsproblem utan kostnad (min tid finansieras med hjälp av annonslänkar till de produkter jag föreslår). Skicka beskrivning + lågupplösta bilder på ditt rum till: [email protected] 

Fråga: Vi har kört fast med hur vi ska inreda sovrumsfönstret i vårt hus. Fönsterbrädan är lång och smal så det mesta man ställer dit ser litet och plottrigt ut. Fönstret har därför stått tomt sedan vi blev klara med vår renovering för två år sedan och det känns så trist. Behöver verkligen din hjälp! Hälsningar Maria
Svar: Moderna hus har ofta det här problemet –  stora fönsterpartier och grunda fönsterbrädor. Om det är en tröst så är du inte ensam med ditt bekymmer. Jag har fått väldigt många mail på samma tema så jag tar tillfället i akt att göra en liten miniguide!
Proportioner
Låt oss börja med en viktig grundprincip. Proportioner. Ju större fönster man har, desto större penseldrag måste man arbeta med. Utgå från rutans storlek när du väljer krukor / växter så att de inte upplevs för ”plottriga”. Tänk i ”tredjedelar” eller ”fjärdedelar” av fönstrets höjd, det brukar vara en bra tumregel. Och försök jobba dig över fönstrets mittlinje med grönskan. 
Placering 
Det blir sällan bra när man ställer likadana grejor på rad, med jämna mellanrum. Gruppera istället för att sprida ut och försök variera höjden och formerna. 
Lampor
Fönsterlampor är mysigt i sovrum. Om du väljer två behöver de nödvändigtvis inte vara likadana. Har man smala fönsterbrädor kan hängande lampor också vara ett alternativ. Dessa modeller tycker jag vore fina i Marias fönster. Block / Rum21 ocn Menu/Rum21 eller ett par Star Pendel/Rum21 (om det funkar med rullgardinerna). 

Växter

Vilka växter som passar beror på i vilket väderstreck rummet ligger i, men satsa på något med volym ex. MonsteraFilodendron eller Pillerfikus (eller Dr Westerlund).
Ljusstakar
För att skapa dynamik med konturer och höjdskillnader är ljusstakar tacksamma objekt. Gloria/Rum21 är populär av en anledning, men även klassiska Liljan/Rum21 och modulerna från Nagel/Rum21passar i grunda fönster eftersom man kan bygga i sidled.

Dekorationer

I raka hem med stora fönster är det också tacksamt att bryta upp det kantiga med udda former. Boktravar, skultpurer och vaser är bra byggstenar. Mimous handmålade burkar är fina både med och utan sina lock. Våga krydda med en gnutta galenskap! En apa?
Gardiner
I stort sett alla fönster mår bra av sidogardiner. Nu finns det redan rullgardiner i det här rummet men till er andra som mailat om fönsterfrågor: satsa på en U-skena och häng skira gardiner från golv till tak. Det blir genast mer ombonat!
 
Innehåller reklamlänkar till Ellos och Rum21

Kommentarer

 • Sarah skriver:

  Alltså dessa inlägg är grymma. Tack för att du är så generös med konkreta tips!

 • Cecilia skriver:

  Har du några tips på hur man kan piffa upp sin altan så den inte känns så kal och tråkig när man plockat in utemöblerna inför vintern? ?

 • Anonym skriver:

  Tack snälla för alla tips!

 • Emelie skriver:

  Helt klart en ny favorit blandkategorierna! Väldigt bra tips som känns möjliga att översätta till hemma ✨?

 • Hannah skriver:

  Superbra tips! TACk

 • Lizette skriver:

  Grymt verkligen! Du öppnade mina ögon, jag kommer ändra om i köksfönstret direkt!

 • Lizette skriver:

  Grymt verkligen! Du öppnade mina ögon, jag kommer ändra om i köksfönstret direkt!

 • Ja det är verkligen inte alltid det lättaste det där med fönster och fönsterbrädor.
  Våra fönster är original från 1906, jättevackra men över två meter höga så allt man ställer där ser futtigt ut….
  Jättebra tips, älskar keramiken från Mimou.
  Kram Anette

 • Johanna skriver:

  Så sjukt att jag läste detta en timme efter vi äntligen fått upp våra fönsterbrädor efter renoveringen. Tack för tipsen!

 • Anonym skriver:

  Älskar de här inläggen! Är mitt i en stor renoveringen och efter ett tag tar bara inspirationen slut. Då är det precis den här sortens inlägg som får igång den igen.

 • Kristin skriver:

  Så bra tips ???

 • Johanna skriver:

  Så många bra tips! 🙂

 • Sofia skriver:

  Ett tips om fönsterbrädan är för smal för en rimlig krukstorlek är designtorgets ’brickor’ som man fäster i själva fönsterbrädan, de är snygga också!

 • Hanna skriver:

  Så bra! Brukar spara alla dina fantastiska tips inför mitt framtida inredningsyrke 🙂
  Jag har också problem med stora fönster, mina är dessutom ca 40 cm från golvet. Hur får jag det att inte se så klumpigt ut med stora växter och lampor? Ska jag satsa på ljusa färger och nyanser i allting? Just nu har jag svart och guld då min övriga inredning går mycket i det…
  Tacksam för svar! ?

 • Josefine skriver:

  Bra tips

 • Anonym skriver:

  Vad generöst av dig att göra dessa inlägg. Riktigt bra tips. 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.