Annons

Lookalikes: Secto lamp

Finska Secto Designs vackra lampor i formpressad björk har fått sin karaktäristiska igenkänningsfaktor av de tunna linjerna som silar ljuset på ett alldeles speciellt sätt. Något som blivit formgivaren och Inredningsarkitekt Seppo Kohos signum. Döm därför om min förvåning när jag skådade denna hos Jysk. Ganska lika va?

Bild 1: Secto Octo pris från 7400 kr
Bild 2: Taklampan Ferdus från Jysk, pris 329 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna-Maria skriver:

  Långt ifrån lika snygg! ??

 • Louise skriver:

  Kopian är bara en fönsterlampa…alldeles för liten för att fylla rummet på samma sätt som Octo…

 • Anonym skriver:

  Jag ska börja kopiera saker och ändra yttermåtten för då gör det inget att det är en kopia? Fattar ej hur folk tänker. Som formgivare har man väl blivit lika rånad på sin idé oavsett storlek om formen är identisk??

 • Mycket lika helt klart och trist att kopieringsmaskinerna, tex Jysk, Mio osv får och kan hålla på som de gör och dessutom tjänar storkovan, ja miljard belopp på slutkonsumenternas okunskap.
  Inredningsbranschen i ett nötskal där småskaligt och exklusivt blir misshandlat av de stora aktörerna.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Emma skriver:

  Tråkigt med kopiering men samtidigt bra för den som inte har råd att köpa originalet.

 • Josefine skriver:

  ÄLSKAR att hitta schyssta look-alikes (men kan samtidigt tycka det är liiite fult gjort av dem om det är en ren kopia)!

 • Malin skriver:

  Kan ens Ellos designa något ecet? Dom är så pinsamma…

 • Anna skriver:

  Visst förstår jag frustrationen hos formgivaren som designat lampan och sen kommer kopiorna. Men jag kan tycka att man för lättvindigt nedvärderar någon som köper kopian. Om jag som konsument inte har råd att köpa lampan för x antal tusen utan får nöja mig med den för ett par hundra, har jag gjort fel då? Ska ansvaret ligga på mig som konsument eller kan man skapa snygg och schysst design som inte exkluderar kunder?

 • Anna skriver:

  Ja, det är fel att köpa kopior och plagiat. Det är ingen mänsklig rättighet att ha "rätt" sorts design. Sedan ligger förstås huvudansvaret på företaget som plagierar, inte hos konsumenten.

 • Hanna skriver:

  Om det är så svart eller vitt tänk så borde mina klädinköp från budgetkedjorna också vara fel. De stora modehusen ritar och designar, sätter trender och säljer dyrt varpå hm/Lindex/zara osv gör billiga "kopior" och säljer till de stora massorna..

 • Anonym skriver:

  Detta hobby-tyckande. Hört talas om upphovsrätt nägon? Fler fel gör inte ett rätt.

 • Känns inte alls jämförbara. Sectors lampor är 3gg så stor, inbyggt LED, väll designat, lampan tar plats i rummet. Ljuskällaren är "gömt" i lampan. Jysk är lite och mycket mindre bearbetat, glödlampan är synlig. "bättra" kopia har man sett.

 • Anders skriver:

  @Hanna Ja, att köpa klädeskopior från budgetkedjorna är också etiskt fel. Upp till dig om du vill stödja det eller inte.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.