Annons

Läsarfråga: Tips på ”ombonande” inredning

Innehåller reklamlänkar till Ellos, Indiska, Rum21, RoyalDesign

I bloggkategorin 
Läsarfrågan hjälper jag er att lösa inredningsproblem utan kostnad (min tid finansieras med hjälp av annonslänkar till de produkter jag föreslår). Har du kört fast hemma? Skicka beskrivning + bild på ditt rum till: [email protected] 
 
Fråga: Vi har just flyttat in i ett totalrenoverat hus vilket gör att hela hemmet känns väldigt nytt och fräscht (vita väggar, ljusa ekgolv) men jag har svårt att få till den genuina känslan då allt är så orört och lite opersonligt. Lägger man sedan på flera nya Ikea-möbler på det så förstärker det tyvärr den stela känslan. Jag är ingen loppisperson och har inte tålamod att hitta alternativ på Blocket. Jag inspireras av Johanna Bradford då jag alltid tycker att hon lyckas få det att se personligt ut, å andra sidan så bor hon ofta i äldre bostäder som redan har sin charm. Min fråga är: hur får jag till den genuina och ombonade känslan i ett nyrenoverat 70-talshus? / Julia
Svar: För att exemplifiera min tes har jag utgått från ett grundmöblerat sovrum med ljusa väggar och vita laminerade IKEA-möbler (foto: IKEA / Malm-serien).
 
1) Vita hem utan färgklickar är problematiska för de tvingar ögat att koncentrera sig på två andra huvudaspekter av en interiör: former och strukturer. Det i sin tur ställer högre krav på möblerna eftersom ögat automatiskt dras till deras konturer. IKEA har bra och prisvärda basprodukter, men ofta i en rak och kantig design med döda ytskikt, vilket kan bidra till en hård och opersonlig känsla.

2) Ett knep för att finta ögonen och skapa en mer ombonad inredning i raka och kantiga hus är att addera oväntade eyecatchers som tar över fokuset från det ”stela” grunduttrycket. En gnutta galenskap som kontrast till allt rationellt och praktiskt. En udda stol, mönstrade textilier och levande detaljer som ”luckrar upp” laminat och räta linjer. Eller så liknar man det vid kryddorna när man lagar mat. Några små smakförstärkare kan lyfta en hel rätt gjord på basingredienser.  

 
 
Alternativ 1 färg = blått: Vit takampa Ellos, litet fat Indiska, vägglampa LeKlint, pläd/överkast med tofsar från Indiska, doftgeranium Blomsterlandet, mönstrad förvaringslåda Indiska, kudde med tofsar Indiska, bäddset paisley-mönstrat Ellos, handtryckt kudde Ellos, prickig kudde Ellos blå kudde Ellos, trästol Borge Mogensen. 
 
– Även om du har svårt för färg. Välj ut EN kulör som du gillar (jag valde blått) och mixa och matcha den i olika mönster och nyanser på minst tre olika saker i rummet.
– Satsa på ett neutralt överkast med roliga detaljer och toppa med mönstrade kuddar.
– Addera något retro. Borge Mogensen och LeKlints klassiker finns i nyproduktion så du slipper leta på auktion.
Indiska har fått in många ”vintageliknande” detaljer om du inte gillar att gå på loppis. 
– Stoppa inte undan allt i lådor. Låt hemmet bära tecken på liv. Låt boken du läser ligga uppslagen på sängbordet och dina favoritsmycken ligga framme på ett fat.
– Rationalisera inte bort gardinerna. Var generös med tyger. Och mattor. Det dämpar akustiken i moderna hus.
– Glöm inte blommorna. Få saker skapar en så ombonad känsla som frodiga krukväxter. Doftgeranium eller Dr Westerlund är en tacksam och tålig sort som passar alla stilar. Fina både i fönstret, på en byrå eller vid sängbordet. 

Lycka till!

Alternativ 2 färger = blått + rosa: Bäddset Ellos, läs mer om Johannas vas HÄR, vit vägglampa LeKlint, pläd/överkast med tofsar från Indiska, kudde med tofsar Indiska, doftgeranium Blomsterlandet, mönstrad förvaringslåda  Indiska, ljusblå kudde Indiska, ljusrosa kudde Indiska, blå kudde Ellos, gungstol Borge Mogensen. 
 
Innehåller reklamlänkar till Ellos, Indiska, Rum21, RoyalDesign

Kommentarer

 • Emilia skriver:

  Bra inlägg! Jag har exakt samma problem, vi har dessutom en ful ek-trappa mitt i vardagsrummet också (bor i en hyresrätt och får inte måla den) och jag har SÅ svårt att få till myskänslan. Vi kan inte ha gardiner heller pga trappan och alltså.. ja, du fattar.

 • Eva skriver:

  Den här kategorin är bäst!!

 • Vilket bra inlägg!!

 • Vilket bra inlägg! Suger åt mig av dina tips, går att applicera hemma hos oss också, även om vi inte är i riktigt liknande situation!

 • Reformfurniture skriver:

  Det finns många butiker som har gjort jobbet med att hitta dom trendiga och kul prylarna på loppisar mm.
  För er som inte själva orkar eller hinner jaga retro och vintageinredning!
  Vi driver en av Skånes största Retrobutiker!
  Här har du mängder med personliga, udda inredningsprylar,möbler och lampor!
  Mvh Sandie på Reformfurniture, vi finns på Facebook och instagram!
  https://m.facebook.com/reformfurniturelund/

 • Ea skriver:

  Tack! Detta kom välbehövligt efter en visning i en nyproducerad lägenhet idag. Vi ska flytta från sekelskifte och har så svårt med dessa "tomma lådor" till lägenheter men nu förstår jag varför och hur vi kan jobba med det nya. Tack!

 • Ingrid skriver:

  Gungstolen är väl Wegner och inte Mogensen?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.