Annons

Stylingknep: Ta bort det visuella bruset

Att buller, störande läten och entonigt ljud i bakgrunden kan skava i öronen är det få som säger emot. Alla som någon gång har försökt somna med en surrande mygga i rummet vet precis vad jag menar. Det krävs inte mycket för att reta gallfeber på våra hörselgångar. Men att motsvarigheten, i termer av visuella intryck, skulle kunna störa våra ögon på samma sätt är det inte lika många som skriver under på. 
 
Man tänker kanske att man måste vara utpräglad minimalist eller anhängare av Feng Shui för att reta sig på sådant. Jag tror inte det. Oavsett om man gillar att ha mycket eller lite saker runtomkring sig kan det ju finnas grejor som triggar irritation. Var ärlig mot dig själv. Titta runt i rummet du befinner dig i just nu. Finns det något som stör ditt undermedvetna utan att du tänker på det? Nu menar jag inte självklarheter som stök och oreda, eller små avlastningshögar som uppstår i hemmet och på jobbet emellanåt. Utan en sak eller en färg eller en möbel som skaver i ditt sinne. 
 
När vi blir varse om ljud som stör oss tar vi ofta aktiv handling direkt. Vi skruvar ner volymen eller stänger av om vi kan. Vi ber dem som pratar lite för högt att dämpa sig och stänger igen dörren mot det som hörs för mycket. Men när det kommer till visuella störningsmoment kan vi låta dem bli kvar runt oss i evigheter – utan att vi gör något åt saken. Jag har ingen aning om det finns vetenskaplig grund för mitt påstående, men ta detta för vad det är. Ett knep som ofta funkar när jag stylar och hjälper till hemma hos kunder. Ställ dig själv frågan om det finns något som skaver och du kommer bli förvånad över hur skönt det känns när du tagit itu med ditt visuella brus. 
 

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa S skriver:

  Men SÅ intressant!! Håller med dig till 110 procent!! Ligger säkert mkt i det! Lisa S

 • Anneli skriver:

  Fråga en städerska om detta! Helt klart är det en negativ sak med jobbet. Alla som är kontorschefer eller dylikt borde gå kurs i inredning!

 • Aprilia skriver:

  Ja det stämmer så bra! Kan reta ihjäl mej på skrikiga färger i mitt hem. Eller om färger inte passar ihop. Eller när mannen ställt sin matlåda från biltema på bänkskivan i städade köket.

 • Mia skriver:

  Spot on, jag har länge retat mig på våra fula svarta hallpallar med sittdynor och förvaring under som jag sytt sittdynor til vid två olika tillfällen i, så de har tjänat sitt. Men efter 10 år får det vara nog, nu ska de bort. Vad ska jag ha istället? Vi har redan en lång bänk i hallen som man kan sitta och ta på sig skorna på. Så vad sägs om ett halvmåneformat bord? Såg ett idag på rean (säger ej var ;), jag slår till imorgon tack vare dig och denna input. Kram kram!

 • Anonym skriver:

  Svinbra tops!

 • Lina skriver:

  Jag jobbar med att ta fram underlag på infrastrukturprojekt som ligger till grund för Länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan. Nu handlar detta visserligen om stora områden utomhus där det ska byggas ny bro/väg/järnväg etc. Eftersom det finns mycket tydliga riktivärden för tex buller, luftföroreningar, ljusföroreningar, utsläpp till vatten osv är dessa delar ganska lätt att skriva om. Det är saker som kan kvantifieras och det finns krav att ljudnivån inte ska överstiga X dBA, partikelhalten inte ska vara mer än Y µg/m3 mm. Men sedan ska ju även landskapsfrågorna beskrivas. Och det här är inte lika lätt att bedöma, för här handlar det om människors upplevelser. Jag kan faktiskt gå och önska att vi anammade lite mer av den kinesiska läran om Feng Shui när vi bygger. Det verkar nämligen finnas en hel del riktlinjer att gå på där, istället för att gå på en landskapsarkitekts personliga åsikt om vad som är fint och fult.
  Okej, nu blir det himla långt det här, men vad jag försöker säga är att sådant som är mätbart är nästan alltid mycket enklare att hantera. Och jag gillar din tanke och är övertygad om att du inte är ensam om att tänka på det sättet. När du kommit på svaret kan du ju skriva en bok i ämnet. Obs – jag är faktiskt allvarlig nu. Tycker det hade varit väldigt hjälpsamt. En konkret bok med mätbara värden att förhålla sig till. Lätt som en plätt. Nä, inte riktigt men det vore bra 🙂

 • Amanda skriver:

  Det här är verkligen något jag kan skriva under på. Introvert och gått in i väggen – jag ser en märkbar skillnad på vad som gör mig trött snabbt. För mycket visuella intryck kan göra mig yr. Är det ostädat blir det svårt att koppla av. Harmoni är den ultimata lyxen och inredning påverkar så mycket av min hälsa.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.