Annons

Stylingknep: Alla rum behöver en krock eller chock

Jag får ofta frågan om det inte finns något universalrecept man kan ta till för att lyckas med sin inredning. Oavsett vilken stil man gillar. Jag önskar att jag hade ett enkelt svar där, men tänker att det ju är lite samma som med matlagning – att proportioner och kryddor måste anpassas till huvudingredienserna. Och de kan ju variera. Det finns dock en rolig ramsa som kanske kan hjälpa (om inte hela så åtminstone en bra bit på vägen) för att undvika känslan av ett platt och livlöst eller förväntat och förutsägbart hem.
Testa att rabbla en parafras på den här klassiska bröllopsseden nästa gång du står inför ett rum som ”har allt” men ändå saknar det där ”lilla extra”:
 
”Something old, something new,
something borrowed, something blue
and a six pence in her shoe……”
 
som översatt till inredning skulle kunna lyda
 
”Något nytt, något nött,
något ärvt, 
något kärvt,
något fått, 
något sått
…och en krock eller chock!” 
 
Den ramsan brukar funka bra för mig som mental checklista när jag går igenom en kunds hem, rum för rum. Varje ”perfekt” inredningslösning behöver nämligen ett par utropstecken och motpoler för att få karaktär och hemkänsla. Nybyggda hus med nya möbler mår ofta bra av att man plockar in någon detalj från förra seklet och gamla sekelskifteslägenheter som är inredda i en äldre stil kan behöva rockas till med något nyproducerat för att inte kännas som en sida ur en historiebok. Något ärvt från familjen bidrar med kontinuitet och personlighet. Något kärvt som i ”oregelbundet” eller ”handgjort” behövs ofta för att bryta alla rena och slätstrukna linjer i modern inredning (eller för att skaka av museikänslan i en konservativ stil). ”Något sått” som i grönskande växter och klorofyll behövs verkligen i alla rum och ja faktiskt… även en stilkrock likaså. Känns ditt hem lite tråkigt eller förväntat, förutsägbart eller fotriktigt. Våga bryta av med en oväntad, elegant eller varför inte extravagant detalj som pricken över i:et!

Kategorier:

Kommentarer

  • Pia skriver:

    Och glöm inte något rött, mörkrosa i varje rum som Ernst säger.

  • Huvudet på spiken och en väldigt fyndig svensk tolkning på det gamla ordstävet!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.