Annons

Mina bästa poddtips

Jag var ingen ”early adopter” av poddar. Det tog ett bra tag innan jag fastnade för formatet och hittade passande tillfällen att lyssna – men nu när jag kommit in i det använder jag ofta poddar som vardagsmuta mot mig själv. Om jag ska göra något jag tycker är lite tråkigt och som inte kräver så mycket tankekraft (typ städa rekvisitaförrådet, sortera kvitton, handla mat eller hämta paket… eller hacka tusenmiljarder grönsaker till fish tacos) så blir det mycket roligare med ett bra poddavsnitt i öronen. Dessutom kan man slå två flugor i en smäll då man ofta lär sig något nytt samtidigt som man får det tråkiga gjort. Ja, beroende på vad man väljer att lyssna på förstås. Jag är fortfarande ingen storkonsument av sk ”pratpoddar” men jag gillar intervjuer och ämnesfokuserade serier. Här har ni mina bästa podströmmar just nu, utan inbördes rangordning. Länk till lyssning hittar du om du klickar på namnet/rubriken för varje podd!
 
Företag / entreprenörskap:
 
Framgångsresor
Det görs inte längre några nya avsnitt av Ola Ahlvarssons intervjuserie för Norwegian, men arkivet ligger kvar och ni som inte lyssnat igenom dem har en veritabel örongodispåse av inspiration att se fram emot. Jag återvänder ofta till vissa avsnitt när jag behöver peppa mig själv eller påminna mig om något bra. 
 
Förnuft & Känsla 
Denna podd produceras av Dagens Industri och består av intervjuer med landets mest inspirerande företagsledare. Har funnits en tid men en relativt ny upptäckt för mig, så jag har många avsnitt kvar att lyssna igenom under mina barnvagnspromenader i vår. 
 
Businesspodden
Sveriges största entreprenörspodd. Josef Fallesen och Mikael Arndt samlar Sveriges främsta entreprenörer för att bedöma tre nya bolagspitchar i varje avsnitt. Lite burkigt ljud ibland, men underhållande lyssning om du liksom jag är intresserad av hur framgångsrika entreprenörer tänker och resonerar. 
 
KNTNT Radio
De stora reklamtidningarna Resumé och Dagens Media har ju gjort många försök till poddar om ”content marketing” men jag tycker att KNTNT Radio slår dem med hästlängder. Bästa podden om du vill nörda in dig i frågor som rör marknadsföring och reklam i sociala medier. Jag har lärt mig otroligt mycket av deras intervjuer både inom juridik och teknik. En liten brasklapp bara, vissa avsnitt kräver sin koncentration.
 
Mode / Inredning:
 
Säker stil 
Ebba Kleberg Von Sydow och Emilia De Poret blev ju utsedda till årets influencers på senaste ELLE-galan så jag gissar att deras modepodd inte behöver någon presentation vid det här laget. Jag gillar hela konceptet ”Säker Stil” och hur de väver ihop konkreta tips och råd med mer personliga inslag och anekdoter från sin bransch. 
 
Stil i P1
Susanne Ljungs program Stil i P1 är väl kanske inte att betrakta som en podd, i dess rätta bemärkelse – men eftersom jag tycker det är så bra och det saknar konkurrens inom inredning / design så tar jag med det ändå. Programmet behandlar mode betraktat genom ekonomi, psykologi och samtidshistoria med förgreningar i konst- och litteraturhistorien. Oerhört allmänbildande och bra. Och avsnittsarkivet är enormt!
 
Summit
Det finns inte så många poddar om inredning, design och arkitektur ännu (de flesta är i sin linda alternativt har lagt ned) men Summit är riktigt bra – om man orkar lyssna på engelska. Missa inte avsnittet med Ilse Crawford, vet att många av er gillar henne!
 
Ja, det var mina favoriter. Men nu är jag nyfiken. Vilka poddar lyssnar du på regelbundet? Skriv gärna ner din topplista i kommentarsfältet. Det vore så spännande att få veta lite mer om vad ni som läser Trendenser gillar i poddväg och vad som gör att ni fastnar för en sådan – eller inte. I’m all ears, som det brukar heta. 

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa M skriver:

  Trettio plus trevar, gillar mixen mellan deras anekdoter, jobbprat och livet med barn.

 • A skriver:

  Jag älskar arkitekturpodden Staden och Stockholms Unviersitets Bildningspodden. Bland Sveriges Radios program är det Meny och Söndagsintervjun jag lyssnar på i Podcaster. På nyhetssidan står The Economist stark.

 • Linda B skriver:

  Jag har testat ex Fredagspodden Hannah Amanda occh liknande men inte fastnat så är glad för nya uppslag. Tycker generellt att många poddar handlar om mediemänniskor och deras liv i Stockholm och det är jag helt ointresserad av.

 • Sarah skriver:

  Jag gillar också Säker Stil och Stil i SR! Gillar att det är lättsmält allmänbildning ??och att Ebba/Emilia får en att känna att man hänger med i deras bransch.

 • Anna skriver:

  Framgångspodden är ??

 • Lisa skriver:

  Att resa-podden – personligt om resor.
  Gillar också Träningspodden.

 • Lina skriver:

  PT-Fias podd är super

 • Ulrika skriver:

  Tack för nya tips! Framgångsresor hade jag glömt av, den får jag ta upp igen.
  Själv lyssnar jag på underbara Clara, och de mer fackligt inriktade barnvagnspromenader och kära barn. Älsk på sådan klokskap, kunskap och intresse som finns i "fackpoddar".

 • Minimalisterna skriver:

  Jag tycker Bloggbusiness eller numera We are Influencers är jättebra, och så Träningspodden med Lofsan och Jessica Almenäs i öronen vid varje träningspass. 🙂
  Har har vi skrivit om poddarna vi gärna lyssnar på:
  https://minimalisterna.se/vad-laser-och-lyssnar-fru-minimalist-pa/

 • Martina skriver:

  Style by´s beautypodd, Under huden med Kakan, Säker stil, Fredagspodden 🙂

 • Sandra skriver:

  Jag är inte jätteförtjust i de flesta poddformat som går ut på att Stockholmare eller Göteborgare sitter och svamlar om nåt de uppenbaarligen inte vet mer om än vad man själv gör. Det fnissas och tramsas och är dåligt ljud, låter precis som de låtsasradioprogram man själv gjorde i mellanstadiet, men då var vi åtminstone ironiska med formatet. Så gillar egentligen bara "dokumentära" poddar, typ P3 dokumentär, Stil eller Kropp och själ. Men ger gärna dina tips en chans dock, inspiration kan finnas överallt. Jaha, så gammal har jag blivit. Jag fnissar hellre själv än lyssnar på nån som gör det 🙂

 • Johanna skriver:

  Älskar poddar! Här är några jag lyssnar på:
  – P3 morgonpasset
  – Framgångspodden
  – Diverse författarpoddar som "Skriv en bestseller", "författarpodden", "Deckarpodden"
  – Alex & Sigge
  – Värvet
  – Economista
  – Feminvest
  Mycket blandad kompott 🙂

 • Felicia skriver:

  Jag lyssnar på en massa poddar, bland annat Lilla drevet, Under huden, En varg söker sin podd, TSKNAS, Girlspodden, Stil, Gradvall, Alex och Sigge samt Fredagspodden.

 • Sandra skriver:

  Tack för tips om Summit! Den hade jag missat. Jag tycker väldigt mycket om Staden, Mellan Raderna, Stil och Medierna i P1 och återkommer gång på gång till Moa Gammels intervjupodcast Genier.

 • Elle skriver:

  Penntricket!

 • Johanna skriver:

  Träningspodden vid löprundor eller power walks ger bra och lättsam inspiration.
  Hälsosnack med Lotta och Viktoria är mycket bra gjord pod inom temat hälsa, där de intervjuar olika kunniga, forskare, författare odyl på olika hälsokopplade ämnesområden. Perfekt när man viker tvätt odyl.

 • Monnah skriver:

  Favoriterna är Modern Love (på engelska) och Att Resa!

 • Linn Somers skriver:

  Klassikern "This American Life", världens största men också världens bästa. Personliga historier om människor i USA.
  Har även fastnat för nya podden By Royal Appointment, för dom som gillar kungligheter. Den är på engelska men har en svensk programledare.

 • Susanna skriver:

  Stiljournalen underbar kombo av snobb & layed backmed Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck. Det gör inte saken sämre att Filip har en underbar skånsk

 • Lina skriver:

  Förlossningspodden är den enda podden jag verkligen fastnat för. Emma är så jäkla bra på att lyfta fram det stora i att vänta och föda barn. Och så gillar jag att det mest är "vanliga" människor och inte så många (nästan inga) kändisar.

 • Lina skriver:

  Jo förresten. Kom på att jag lyssnar på P3 dokumentär och gamla avsnitt av sommar-/vinterpratarna också. Har fått tips om BBC inside science också men inte hunnit lyssna än.

 • Hanna skriver:

  Jag kan starkt rekommendera Karriärpodden med Eva Ekedahl. Hon Intervjuar starka kvinnliga ledare. Det är mycket peppande och spännande att lyssna på våra framgångsrika kvinnor vi var i landet!

 • Resfredag/Annika skriver:

  Förutom Att resa-podden (JA, jag är partisk – jag är en av grundarna! 🙂 lyssnar jag på Träningspodden, Styrkebyrån samt Blankens Swanberg. Värvet är också favorit som jag lyssnar på i omgångar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.