Annons

Om målsättningar och värdet av att skriva en shitlist

Det är tidig lördag morgon och jag är äntligen hemma igen efter en lång vecka på resande fot. Jag vaknade först i familjen så jag smög ner till ett knäpptyst kök, bryggde en kopp te och passade på att… reflektera lite över saker jag retar mig på. Konstigt? Nej inte alls. Jag tycker ofta man hör entreprenörer tala om vikten av att ha tydliga femårsplaner och att man ska skriva ner sina drömmar och visioner på papper. Det är såklart bra. Men vet vill ni ha ett ärligt livsråd/karriärtips från mig? Jag brukar faktiskt göra precis det motsatta också. Jag har alltid en aktiv shitlist som jag fyller med saker jag stör mig på. Att regelbundet tydliggöra det som skaver och att faktiskt våga sätta ord på sådant jag vill förändra i mitt liv eller företagande har visat sig minst lika effektivt för mig som att stapla prestationsmål på rad. Som bonus skalar jag ju successivt bort sådant som stjäl energi, så det är en dubbel fröjd att kunna stryka och bocka av saker därifrån. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Kategorier:

Kommentarer

 • Bra där!! Veckans bästa tips. Ska genast göra en egen lista med vad som skaver och börja bocka av. Fin dag till dig nu.
  Och tusen tack för senast.
  Kristin

 • Mia skriver:

  Amen. Det var det bästa tipset jag hört på länge. Fast svårt när man ofta är ekonomiskt beroende som egenföretagande av just sånt/sådana som äter upp ens energi. Hur gör du? Skriv gärna mer konkreta tips. Ofta är det kanske ett sätt att vara på som kan bidra till en förändring, som att vara tydligare och mer strukturerad tidigt i en process. Sätta ramar. Låter det flummigt?
  Vill prata mer om det här, jättebra att du tog upp det. Du ligger alltid ett steg före.
  Kram Mia

 • Carin skriver:

  Men Frida, vilken cliffhanger! Jag blir ju jätte nyfiken på v-a-d du har gjort, och framförallt vad som var svårt att sätta ord på. Har du oljat en knarrande dörr eller sagt upp en annonsör? Eller båda? Håller med Mia, bjud gärna på konkreta tips!

 • Emma skriver:

  Vilken smart ide!

 • Anna skriver:

  Varför måste du veta Fridas shit för att skriva din egen Carin? Det hjälper väl inte dig det är ju bara snaskigt nyfiket.

 • Vilket bra tips. Jag är överhuvudtaget dålig på både hit- och shitlist, bär det i huvudet istället. Det blir nog mer konkret och tydligt när man skriver ned det
  Trevlig lördag
  Anncha

 • Vilket bra tips. Jag är överhuvudtaget dålig på både hit- och shitlist, bär det i huvudet istället. Det blir nog mer konkret och tydligt när man skriver ned det
  Trevlig lördag
  Anncha

 • Johann skriver:

  Frida, jag älskar dig blogg nu! Det känns som att deb har blivit så mycket personligare de senaste månaderna nät vi fått följa med på tankarna innan, under och efter renoveringar och andra viktiga beslut. Även såna här inlägg är toppen. Tummen upp från mig!

 • Alexandra skriver:

  Hade varit väldigt intressant att få veta vad du definierar som "sånt som stör" och hur du lyckas fokusera på att ändra det. Ja, gärna ett intressant exempel. Är det t ex för snäva tidsramar? Att allting kommer på en gång, att du aldrig hinner med en viss sorts pappersarbete och att det sedan blir "kris", att du omigen blir ombedd att arbeta gratis för den är en chans att "synas" (händer säkert inte dig längre, men mg som konstnär hela tiden)

 • Johanna Forsberg skriver:

  Klockrent! Börjar skriva en idag!

 • Linnea skriver:

  Det ska jag göra direkt imorgon, tack för tipset

 • Sandra Nicole skriver:

  Grymt bra tips Frida! Du är en riktig girlboss-förebild så att få höra såna här tips är guld värda för en nystartad egenföretagare som mig. Har lätt för att skriva ned många och stora mål men det blir lite tomt efter ett tag. Utvärdering och shitlists är nog precis vad jag behöver i motvikt. Tack! <3

 • Fridah skriver:

  Intressant, det ska jag också göra. Varifrån kommer skrivboken? 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.