Annons

Sponsrat inlägg: Min köksfilm del 2

I samarbete med Ballingslöv har jag låtit filma hela vår köksrenovering i en webb-TV-följetong, där jag bjuder på en inblick i hur våra tankar gick när vi skulle göra om ett slitet standardkök till en skräddarsydd lösning. I den första filmen fick ni se före-bilder och ta del av våra önskemål och behov. I den andra filmen som släpps idag får ni se lite mer av moodboardet och följa med mig till Ballingslövs butik där Mija Kinning hade ritat upp tre olika alternativ utifrån våra målsättningar: att satsa på en tidlös känsla, mer arbetsytor och rejält tåliga material / ytskikt. 
 
Eftersom både stommar och luckor var slitna kändes det inte som ett hållbart alternativ att lappa och laga på det gamla köket. Därför gav vi bort de delar som fortfarande gick att använda till en granne med liknande kökslayout, flyttade spisen till svärföräldrarnas lantställe, lämnade in vitvarorna på återvinningsbutiken och investerade i ett nytt svensktillverkat kvalitétskök som kommer hålla för lång tid framöver. 
Vi bor ju i ett vitt nyfunkisradhus. För mig kändes det viktigt att förhålla sig till husets karaktär i valet av luckor och design, men samtidigt mjuka upp alla strama och raka linjer med nordiska träslag och ”otrendiga” klassiska detaljer. Både jag och Niklas gillar stämningen på restaurangen Peder Oxe i Köpenhamn, så det nämnde vi som en inspiration till Mija. Och det är ett tips om du själv ska göra om. Titta inte bara på andra hus /lägenhetsmiljöer utan även på restauranger och hotell. 
 
Layoutmässigt ville vi:
– Göra köket luftigare genom att lätta upp antalet överskåp 
– Skapa mer bänkyta och ett bättre flöde när man är många som lagar mat samtigt 
– Förbättra ljussättningen med mer genomtänkt och dimbar belysning
 
Förslag 1

Förslag 2
 
Förslag 3 
 
 
I filmen nedan förklarar Mija sina tankar bakom varje skiss. 
På Ballingslövs hemsida kan också se renderade bilder på Mijas förslag. 
 
Vilket alternativ tror du vi valde? 

 
* Inlägget presenteras i samarbete med Ballingslöv

Kommentarer

 • Helena skriver:

  Jag hade i alla fall valt nr 3! Riktigt snyggt och känns mer harmoniskt än de andra mer uppbrutna överskåpen. Men hade varit kul att se det andra (mer verkliga) bilderna också – de kanske ger en annan känsla.
  Fint kommer det bli iaf – det är jag fullkomligt övertygad om 🙂

 • Helena skriver:

  Å precis när jag postat så ser jag länken till de andra bilderna – såklart *facepalm*
  Men står fast vid nr 3 – öppet och fint 🙂

 • Malin K skriver:

  Svårt val.. Jag skulle ta alternativ 2. Snyggt med lite öppen förvaring men opraktiskt. Tänker på oset från fläkten som ligger nära.

 • Johanna skriver:

  Sista förslaget dvs nr 3 Utan tvekan!

 • Helena (igen...) skriver:

  Frida – jag har en fråga kring det här med något som jag tycker är så fult i kök – microvågsugnar! Hur tänker ni där?
  Kommer ni köra inbyggd? Eller dölja den helt? Skulle vara bra med en smart lösning som döljer den helt, men där man inte behöver ha en stor kökslucka på vid gavel när man använder den…

 • Jojo skriver:

  På din bild från tidigare inlägg ser man att ni valt nr 3 🙂 (om ja ser rätt) Superfin lösning!

 • Sandra skriver:

  Känner att jag måste ifrågasätta lite, förlåt! Men varför kallar du ballingslöv för ett kvalitetskök? I jämförelse med vad? Tror du att det kommer hålla så mycket längre än ditt 10 åriga kök som ni rev ut?
  Nu tycker inte jag att du måste vara helig i allt du gör utan skriver detta mest till de läsare som tror att dina ord andras ord är lag.
  Finns det ens kvalitetskök idag? Majoriteten av de kända tillverkarna gör stommar av spån o luckor av mdf, gångjärn o beslag kommer ofta från samma tillverkare. Vill man ha ett bra kök på riktigt så är det nog platsbyggt i massivträ som gäller. Man kan hitta gamla platsbyggda kök med virrvarr-laminatskivor från 60talet, alltså 50år gamla i ett fint skick. Vad håller en laminatskiva idag? Antagligen inte ens 10 år som Fridas kök.
  Tycker endel företag går på hårt med marknadsföring och bloggare har blivit en viktig kanal. Här ballingslöv tex, lätt att tro att de faktiskt är mycket bättre än andra efter sådana här inlägg. Ritar själv bostäder och dessa tillhör standarden precis som säkert Fridas gamla kökstillverkare gjorde för 10 år sen.
  Samma sak gäller "hållbara" trivselhus som säkert fortfarande har polacker som bajsar i trädgården pga bristande arbetsmiljö (som en annan läsare skrev), men de har kommit på att "hållbart" är det nya o kan marknadsföras bra här.
  Men så är det, man måste pressa priserna för att överleva marknaden. Tycker bara inte om att saker skönmålas till nått de inte är.
  Förövrigt tycker jag inte frida måste vara rätt i allt o i jämförelse med många andra så tycker jag hon gör ett jättebra jobb ändå.

 • Carina skriver:

  Tycker att man måste ifrågasätta även om Frida eller några andra bloggare skriver du behöver inte skriva förlåt Sandra du skriver ju inget elakt tycker ditt inlägg va jättebra skrivit

 • Rebecca Pecci skriver:

  Åh, så kul! Jag väntar med spänning på att få se det färdiga resultatet. Mija är ju så fantastiskt begåvad så det kan ju inte bli annat än kanon det här.
  Kram

 • Martin skriver:

  Håller med personen ovan som ifrågasatte om Ballingslöv var ett kvalitetskök. Även det kommer vara ganska slitet efter tio år. Å andra sidan så blir de flesta kök i en barnfamilj förmodligen slitna på ett decennium. Hållbarhet för mig är därför hur väl köket klarar att renoveras efter detta. Är stommarna fortfarande bra? Kan luckorna målas om? Är måtten sådana att man kan byta ut de integrerade vitvarorna utan att ändra stommar? Kommer bänkskivorna fortsatt vara vackra och fräscha?
  Måste också fråga om kompositstenen. Naturligtvis har en granitskiva eller liknande väldigt stor miljöpåverkan när den bryts och fraktas, dock håller den "för evigt" (=tills någon tröttnar på den). Kompositsten är väl stenkross som blandas med oljebaserade ämnen? Det känns inte väl inte så hållbart eller kul att hantera livsmedel på? För några år sedan var det ju rabalder om att det läckte ut giftiga antibakteriella ämnen ur kompositskivor. Försökte hitta info om sammansättning och miljöpåverkan hos Ballingslöv utan resultat.

 • Marja skriver:

  Ingen gissning men blir säker superfint i slutändan.
  Himla intressant inlägg om kvalitetskök av Sandra och Martin. Det är väl precis som de skriver antingen är det platsbyggt i trä alternativt att se på uppfräschningsbarheten i ett "standardkök" som får ses som hållbart. Men det är ju en hållbarhetsaspekt även i att inte bygga för trendkänsligt så att man står ut med köket mer än 3-4 år. Själv tänkte jag andra gången vi skulle göra om ett kök (inte samma kök, då 🙂 ) att nu satsar vi på kvalitet minsann, inget Ikeakök. Men när jag jämförde Ikea med andra alternativ (i en "rimlig" prisklass) så såg jag absolut 0 skillnad i kvaliteten på stommar och luckor. Så det blev ett Ikeakök med mer påkostade material i bänkskivor etc.

 • rock skriver:

  hehe nummer tre såklart, vem orkar torka damm ovanpå skåp?

 • MiaMaria skriver:

  Men var är diskmaskinen?

 • Anna skriver:

  Hej Martin,
  Angående tankarna kring kompositsten och varumärket Silestone- som jag arbetar med dagligen.
  Miljö, hälsa och säkerhet är alltid i fokus i vårt forsknings- och utvecklingsarbete. Silestone har flera internationella certifikat från bl a NSF, Greenguard, ISO 14001 samt även Byggvarubedömningen och Sunda Hus i Sverige.
  Cosentino, som tillverkar och säljer Silestone, erbjuder 25 års garanti på Silestone till köksbänkar. Det är ett extremt tåligt material som håller länge.
  Silestone är en helt stängd, kompakt yta som är perfekt att hantera mat och baka på, certifierad för direktkontakt med livsmedel. Eftersom skivan är helt oporös är den också lättare att underhålla och minimerar behovet av starka rengöringsmedel på ytor där livsmedel hanteras.
  När materialet ska kasseras efter användning hanteras det precis som natursten på återvinningscentralen.
  Kontakta mig gärna direkt om du har fler frågor eller tankar kring materialet.
  [email protected]
  Vänligen,
  Anna på Cosentino

 • Caroline skriver:

  Spännande! Och inspirerande moodboard 🙂
  Vet du var dynan på bilden med tyg och skinn kommer ifrån?

 • Elin skriver:

  Jätte kul att följa dessa inlägg! Ser framemot de färdiga resultatet sen, jag vet inte vilket ni väljer, men min favorit är nr 3 tycker att den har bäst harmoni! 🙂
  Angående hållbarhet så tänker jag också att det är många aspekter att väga in, och här verkar ju Frida både tänka på hållbara material men även att det inte ska vara så trendkänsligt utan att stilen ska hålla sig i flera år. Sen har de ju även låtit delar som går att återanvända från sitt tidigare kök, just återanvändas, och det tycker jag ÄR hållbart tänk. Hållbart behöver ju inte betyda att det ska hålla för evigt. Gediget trä rakt igenom är ju mest hållbart självklart, i vårar hyresrättskök är det luckor i masonit och spåskivor håller sig inte fina och går inte att rusta upp, vilket får mig att vilja välja ett annat alternativ då jag har möjlighet. Men vi vet ju inte vad Frida har valt för luckor, däremot vet vi vad hon tänker på och att hon vill satsa på hållbarhet och kvalite och det tycker jag är inspirerande och jätte bra att hon lyfter, för det är väldigt viktigt! Så det vill jag lyfta! och heja fram! Tack för att du delar med dig Frida och tack för att du inspirerar och håller på dina värderingar!

 • Maria skriver:

  Hej, Jag undrar över matbordet och bänken som syns på bilderna i ditt collage i detta inlägg. Var kommer de ifrån? Design/märke?
  Hälsningar
  Maria

 • Sara skriver:

  Hoppas du valde trean <3 och inga beslag.. lättare att städa lol

 • Stina skriver:

  Röstar på nr 3!

 • Maria skriver:

  Så spännande att få följa denna köksresa. Jag håller tummarna att du valde nr 3. Hur mkt var du själv med och påverkade kökets utformning? Bara en nyfiken fråga – så inga negativa baktankar!

 • Trendenser skriver:

  Hej, bänken har jag köpt från Skagerak och dynan är specialbeställd/uppsydd av Tärnsjö läder.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.