Annons

Sponsored post: Vårt gnistskydd och golv

För ett par veckor sedan bad jag er läsare om råd kring hur vi skulle göra med gnistskyddet och golvet runt vår kamin. Med eller utan list i mötet mellan stenen och parketten löd frågan. Såhär blev resultatet. Vi börjar med en grå mjukfog. Spricker den på sikt, så kan vi ju alltid lägga på en list i efterhand – men det är ju svårare att göra det omvända resonerade jag. Till er som frågat om vilket golv vi valde så bestämde vi oss till slut för Kährs Cornwall. Helt transparent så är det ekonomiska upplägget att vi har fått en rabatt på parketten som jag förmånsbeskattas för i utbyte mot att jag i ett tydligt sponsormärkt inlägg berättar om varför vi valde just detta – så allt sköts enligt konstens alla regler. Det känns ändå viktigt att poängtera att samarbetetsupplägget med Kährs kom till först efter vi hade varit på byggmarknaderna och tittat på hundratals olika alternativ – så valet av detta golv är 110% vårt eget beslut. 
Kährs Cornwall är en svensk, svanenmärkt, FSC® och Fairtrade-märkt enstavsparkett i mattlackad ek med synliga kvistar. Det är ju en smaksak men många väljer bort kvisthål och räds färgen på ek som ju förändras lite med tiden, jag är lite tvärtemot och gillar när det finns liv och äkthet i ytan. Jag är mer rädd för att vitbehandla – då kan det lätt dra för mycket åt rosa eller grått och få känslan av en onaturlig ”hinna” om man har otur. 
Här kan ni se en tydligare närbild på mötet mellan gnistskyddet och parketten. Kalkstenen är en borstad Öländsk Gilberga Hors som vi köpt och betalat fullpris för från Naturstenskompaniet. När stenen kom störde jag mig först på färgen, men sett i sitt sammanhang så tycker jag att stenen balanserar upp tonerna i ekgolvet på ett fint sätt. Hoppas våra val kan inspirera och stort tack för alla tips jag fått från er läsare i detta!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Kährs 

Kommentarer

 • Angelica skriver:

  Snyggt! När vi la nytt golv i hela huset så valde vi också ett från Kärhs, enstavs med

 • Lottq skriver:

  Hur fungerar samarbete egentligen? Tar du kontakt med företagen efter att du valt ut de du vill ha? Känns som om vi läsare betalar hela ditt hem. Kul.

 • Anna K skriver:

  Vad förvånad jag blev av ditt golvval. Jag hade nog gissat på att du skulle välja ett oljat golv. Lackade golv gulnar alltid. Eken i sig kan åldras vackert men inte lacken. Det är anledningen till att tillsätta lite vitt i antingen lack eller infärgning. Om det drar åt grått så är det snyggare än gult – tycker jag. Vi valde Kährs Dew som är vitoljat och infärgat i vår nybyggda lägenhet. Nu efter drygt ett år har golvet mognat och det är ursnyggt. Det har mörknat men inte gulnat. Känslan av att gå barfota på ett oljat golv är underbar.

 • Josefina skriver:

  Lottq: hur kan det vara vi läsare som betalar deras hem när vi inte på nåt sätt betalar för att läsa bloggen? Konstigt resonemang.

 • Sarah skriver:

  Kort fråga, vilken bredd har gnistskyddet runt spisen? Tack på förhand!

 • Hannah skriver:

  Bry dig inte om missunnsamma läsare. Tack för all inspiration du bjuder på!

 • Camilla skriver:

  Kommer gå galant utan list, tror jag iaf 🙂
  Vi har aldrig haft det runt vår sten vid kakelugnarna och har haft lägenheten i snart 17 år! Det är fortfarande fint!

 • Bra val. Det ser jättesnyggt ut!
  Ha en fin kväll.

 • Fru K skriver:

  Vårt hus från -58 har inte heller någon list mellan sten och golv vid någon utav kakelugnarna. Och det verkar ju ha funkat utan att ni vara tvärsäker på att detta har legat här hela tiden sedan huset byggdes. Jag har faktiskt aldrig sett en variant med list. Men en fråga, ert gnistskydd ser betydligt smalare ut än vårt, antar att det finns något minimum mått som man bör ha. Vet du det?

 • Sarah skriver:

  Varierar inte gnistskyddens storlek beroende på eldstadens utformning? Moderna insatser med glas har väl en ram utanför glaset /stänkskydd medan öppna spisar från 50-talet som är helt öppna måste ha en skyddande gnistplåt som är lite längre? Tror 30 cm är riktmärket och det ser det ju ut att vara här.

 • Malin skriver:

  Hej Frida, varför störde du dig på färgen?

  • Trendenser skriver:

   Hej, den stämde inte med provbiten vi hade fått men kanske framförallt inte med kalkstenen vi har i andra rum. Men som sagt, väl på plats tycker jag det blev fint ändå. Till och med finare än det hade blivit om jag hade fått den färg jag hoppades på. Natursten är ju ett lotteri och ibland är det bra att det inte blir som man tänkt sigl 😉

 • Anna skriver:

  Så snyggt med fogen. Vi har en ganska liknande lösning, fast utan vinkel, med sten och ek FAST med metallist och jag avskyr den. Jag fick höra att det inte fanns något annat alternativ än list. Nu blir jag ännu mer ledsen än jag redan varit över vårt resultat när jag ser er fina lösning.

 • vita_margarita skriver:

  Så snyggt!
  Vi har haft vårt ekgolv i 30 och fortfarande snyggt.

 • Vad snyggt det blev utan list. Detta med materialmöten är alltid en utmaning och ofta är "less is more". Det går så mycket trender i detta med golv och har man som du mycket vitt, grått och naket trä så är det snyggt med ett varmt brunt golv som du valt. Önskar dig en trevlig söndag

 • Supersnyggt,det märks att du har öga för både detaljer och helheten.

 • Sandra skriver:

  Anna K. Ett pigmenterat golv åldras faktiskt heller inte fint. Känslan av olja är bättre än lack och man slipper slipa för att underhålla. Börjar man lägga i vitpigment som slits bort vid trösklar så man man inte underhålla golvet och det blir flammigt o fläckigt, då måste man ändå slipa bort pigmentet sen. Skulle faktiskt tro att ett lackat golv håller sig bättre än ett pigmenterat

 • Ser jättefint ut Frida, och antar att även känslan är skön med nytt och gediget golv tex när man går barfota på golvet.
  Kram Anette

 • Anna K skriver:

  Sandra. Jag har många års erfarenhet av både oljade och lackade golv. Känner inte igen det med flammigt och fläckar. Om man underhållstvättar det oljade golvet med linoljesåpa så blir det bara vackrare med åren. Obs! Kallt vatten och väl urvriden mopp/trasa. Ett lackat golv blir bara fulare och alla skavanker syns mer och mer. Ett åldrat, gulnat lackat ekgolv påminner mig om en husvagnsinredning ifrån 70-talet. Att gå barfota på det låter klisch, klisch och det känns plastigt. På ett oljat golv känner man värmen ifrån träet. Smaken är olika 🙂 men jag skulle aldrig lägga in ett lackat golv. Doften av ett nysåpat oljat golv är en känsla av hemtrevnad för mig.

 • tim skriver:

  Snyggt! Men borde inte stenskyddet vara bredare? Ser ut som att det är lite för smalt?

 • Sandra skriver:

  Anna K: jag har också erfarenhet av både lack, olja och hårdvaxoljat golv. Jag har inte sagt att oljat golv blir flammigt utan att pigment blir flammigt o håller dåligt. Logiskt att golv alltid slits ojämnt, mindre vid kanterna och mest vid trösklar. Då slits det "vitgrå" pigmentet bort o man kan inte punktlaga pigmentet för det är svårt att få jämt och likadant som det befintliga. Alltså försvinner ett viktigt syfte med att olja, att slippa slipa om golvet.
  Oljat golv håller bra om man underhåller rätt. Därför föredrar jag hårdvaxolja. Har dock bott i lägenhet från 40-talet med lackat golv som såg fint ut, gult javisst men lack håller faktiskt bra o är underhållsfritt. Nackdelen är dock att det förr eller senare måste slipas om. (Vilket tyvärr även pigmenterat oljat golv måste.)
  Sen vet jag vad du menar med klapprigt ljud. Upplever att nya lite billigare golv låter som laminat, som om man gick i klackskor även barfota. En annan nackdel är att lackat golv alltid känns kallare mot föttern.
  Alltså föredrar jag olja eller hårdvaxolja men instämmer inte om att pigmenterat o oljat golv håller bättre än lackat

 • Erica skriver:

  Vi har precis installerat en likvärdig murad spis i vårt vardagsrum och jag står nu inför valet men just gnistskydd. Vad kostade denna varianten som ni valt? Har kikat på deras hemsida men hittar inget. Vi har nog ungefär samma mått som ni.

 • Frida skriver:

  Hej,
  Jag står nu inför samma val och undrar hur fogen hållit sig hemma hos dig?

  Tack för alla dina kloka tankar som du fortsätter att dela med dig av!

  Med vänlig hälsning,
  Frida

 • Sara Ahlgren skriver:

  Hej, sitter med samma dilemma nu i samband med vårt nybygge. Kalksten som i vårt fall möter en vitvaxad furuparkett. Hatar lister, tycker detta är så snyggt, men ALLA avråder mig…
  Så nu undrar jag hur det gått med denna fog? Har den åldrats med värdighet? Vore så snällt om du har lust att uppdatera kring detta. Vore ju toppen om det har gått bra. Mvh/Sara (@villa_kyrkbacken)

 • Trendenser skriver:

  Hej, det är som sagt en smaksak. Jag tycker ek är fint som det är!

 • Trendenser skriver:

  Precis, 30 cm skydd från eldstaden är vad vi informerats om till denna modell men vågar inte svara på vad som gäller för andra fabrikat / märken.

 • Trendenser skriver:

  Tack snälla! 🙂

 • Trendenser skriver:

  Jag håller inte alls med om att den matta lack som vi valt känns så "klapprig" som du beskriver den, kanske skiljer det mellan olika varumärken och leverantörer och de nya ultramatta lackerna känns precis som att gå på ett oljat golv men med fördelen att man slipper olja om och underhålla ytan som man måste göra med de oljade alternativen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.