Annons

NY-HETS FLÖDET

Varför var du inte på Elle-galan i måndags? Jag såg dig inte på pressfrukosten imorse? Kommer du ut till möbelmässan idag? Det är Stockholm Design Week och min mobil ligger på sängbordet och blinkar av sms från branschkollegor medan jag (som i vanliga fall alltid brukar vara på plats) ligger kvar hemma under duntäcket, med en feberfrossig treåring på armen. Ibland gör sig livet påmint och slår ut schemat så jag åker faktiskt inte upp förrän imorgon. Och kommer förmodligen inte hinna ut till mässområdet alls i år på grund av andra uppdrag. Ingen fara med det såklart. Men där har ni förklaringen, om ni undrar varför det varit tyst på bloggen de senaste dagarna. 

Jag tänker inte glamourisera VAB eller påstå att Peppa The Pigs Themesong på repeat (Tre. Dagar. I. Sträck.) gör en vuxen människa gott – men jag måste ändå tillstå att det finns det något befriande i att underordna sig omständigheterna ibland. Jag tror man får det man behöver och just nu har jag faktiskt inget emot att skrota runt i pyjamas istället för att springa runt på pressvisningar. Det har tvärtom varit ganska nyttigt för mig att byta perspektiv och betrakta designveckan utifrån istället. För när jag inte är mitt uppe i nyhetsflödet själv, så kan jag plötsligt se det lite mer för vad det har blivit på senare år. Ett ny-hets-flöde utan dess like. 

Bilderna som rasslar förbi på Instagram gör det med sådan hastighet att jag inte hinner urskilja vem som postat vad längre. Men det är omöjligt att undgå budskapet. Knappt har den grå väggfärgen torkat i de svenska hemmen förrän vi uppmanas måla om till beige. Linne är så 2016 och sammet är det nya stora. Tillrättalagd inredning är ett skällsord, unikat är det nya modebegreppet och tråkig är det värsta man kan bli påkommen med att vara. Ändå ser jag ju samma soffor, glasbord, piedestaler och lampor överallt. Vad är det vi håller på med? Stockholm hade, för bara några veckor sedan, sämre luft än Peking. Ett isberg större än Gotland är på väg att bryta sig loss från Antarktis. Och jordklotet är nära att förvandlas till vår fiende istället för vår vän tack vare alla utsläpp. Jag tittar på treåringen som ligger på min arm och undrar vad han kommer tycka om mitt jobb som ”influencer” när han växer upp. Kommer jag kunna se honom i ögonen? Vad kommer han tänka om att jag var en del av den sista generationen på jorden som hade en valmöjlighet. Som faktiskt kunde bromsa och förändra den negativa klimatutvecklingen. Men som var lite för upptagen med att jaga nyheter och likes på Internet för att göra något vettigt åt saken? 

Kategorier:

Kommentarer

 • U skriver:

  Ja, exakt så!

 • Pia skriver:

  Tänk vad bra att vi ibland stannar upp och tittar med nya ögon, fundera över vad som verkligen betyder något i livet………

 • Pethra (etc). skriver:

  Ja! Exakt så! Det här är anledningen till varför jag inte kommer att börja blogga igen. Kraschade ju i hjärnblödning (och efterföljande rehabilitering) dagarna efter jag kom hem från Stockholm Design Week 2013 och har omvärderat och funderat många varv sedan dess. Jag vill stå utanför hetsen och allt det du nu skriver om. Inte bidra till den.

 • Malin skriver:

  Klok som få, Frida! Håller med dig till fullo. Faktiskt en av anledningarna till att jag slutade blogga. Kände inte att jag ville bidra till att sprida habegär, ängslighet och missnöje över det vi har. Att alltid vilja något annat, trots ett fint (viktigt?) och fullt funktionellt hem.
  Tycker dock att du, husligheter och ett par till lyckas hålla en fin balans på det hela.
  Krya på lillkillen!

 • Johanna skriver:

  Gud så bra att du kommit till den insikten Frida! Eftersom du är en stor påverkare var denna insikt VIKTIG. Enormt viktig faktiskt. Tacka att din son råkade bli sjuk just nu, annars hade du ju stått där som alla andra, postat inlägg och strött på den redan hetsiga inrednings- och konsumtionsvärld vi lever i. hade han blivit sjuk en vecka senare hade du knappast kommit till insikt, eller hur? 🙂 Hoppas han kryar på sig snabbt nu, håller så med om att det inte är särskilt glamouröst att Vabba, men så skönt att man kan det i alla fall. Precis som du skriver mellan raderna, är barnen och framtiden viktigare än alla jobb i världen <3

 • Anna skriver:

  Mkt viktig text, nästan antydan till ett manifest. Ska bli spännande att se om det utvecklas till något mer, jag vet att JAG behöver bli påmind och påverkad att sluta försöka göra mig själv lycklig av konsumtion.

 • 17doors skriver:

  Nämen, nu satte du ord på mina känslor & tankar. Ligger också nerbäddad hemma, och det känns bara hetsigt att se samma bilder i flödena, och tänkte precis att det var skönt att ligga här och få lite distans…
  Krya!

 • Kristin skriver:

  Vill trycka hjärta flera gånger om på det här inlägget!

 • Lisa skriver:

  Imponerande!! Bra att du lyfter detta!!

 • Lisa skriver:

  Imponerande!! Bra att du lyfter detta!!

 • Klolka ord Frida, jag försöker urskilja något som känns nytt, något som jag inte sett förut samtidigt som jag samtalar med en designer om hans nya modulsoffa som är "något nytt" och går att bygga precis i hur många olika moduler man vill, och?? tänker jag, på vilket sätt är detta en nyhet?
  Kram Anettte

 • Majja skriver:

  Jag hade ett växande konto på instagram när jag plötsligt insåg att jag kommer att missa att leva här och nu med mina barn om jag inte stänger ner detta. Sagt och gjort. Nu fokuserar jag på att leva mer hållbart och det känns så himla mycket bättre. Inga nya inköp så länge det inte verkligen BEHÖVS, och nej, jag behöver inga extra vackra sängkläder eller kuddfodral. Jag har tagit bort alla inredningskonton som tidigare dök upp i mitt flöde, som alltid gav ett habegär. Och allt har känts så mycket mer sunt på sistone. Som du säger, vi måste ta hand om planeten också.

 • Helena skriver:

  Det mest insiktsfulla jag läst på internet på länge! Tack för dom orden!
  Intressant hur den moderna människan har blivit… Minst en utlandssemester varje år och ny fräsch inredning till varje säsong har börjat ses som en mänsklig rättighet av många. "Klart man måste få unna sig lite också!" Och så går samma människa och köper ekologiska geléhallon och känner sig som en fin människa som räddar världen. Snacka om att sila mygg och svälja kameler…

 • Magdalena skriver:

  Du är så klok, Frida! Känner lite detsamma. Jag och min kollega har efter flera år i modebranschen börjar ge oss in i inredningsbranschen, men känner som du och skrev också ett inlägg om just det i morse. Läs gärna vår blogg 🙂

 • Josefin skriver:

  Jättekloka ord Frida! Jag har också funderat mycket på detta, är jätteintresserad av inredning, färg och form för att jag är en estet som tilltalas av vackra saker men har helt vänt från att för några år sedan bry mig om vad som är inne den här säsongen ( veckan nu verkar det som?!) till att i min takt bygga upp mitt och min familjs hem till ett hållbart, vackert sådant som vi trivs i och som fungerar för det liv vi vill leva. Följer fortfarande en del bloggar och flera instagramkonton och tar själv bilder som jag och andra kan inspireras av men stänger också av helt ibland och det är mycket befriande!

 • Birgitta skriver:

  Bra inlägg! Efter en dag i Göteborg kan jag tänka, vad mycket saker det finns, behövs verkligen allt detta?
  Jag som står helt utanför inredningsbranchen men tycker det är roligt att läsa inredningsbloggar, kan sakna mångfalden i inredningen. Det är mycket gråa väggar, hajade tom till när jag såg ett sovrum som var målat i ljusblått! Jag som är utanför detta försöker hitta min egen stil, och läser olika sorters bloggar med olika stil för att bli inspirerad. För det är ju roligt att få se bilder och bli inspirerad, sluta inte med det! Jag har dock gett upp att vara"inne". Det faller redan på huset vi bor i-en 40-talsvilla med små fönsrer, några sådana finns inte i inredningsflödet. Målar jag gråa väggar följer jag strömmen och är då fel ute, målar jag orange väggar är jag också ute för det är inte modernt, eller så är jag inne för att jag gått mot strömmen. Så det gäller att hitta sin egen stil, och då verkar jag faktiskt vara inne, så länge jag inte har porslinsskatter på väggarna, för då är jag ute, eller inne??
  Sedan är det kanske inte konstigt att folk hör av sig när du är borta från sociala medier någon dag iom att du uppdaterar så frekvent (vilket jag är tacksam för, så kul att läsa!). Särskilt nu när du är gravid, jag som inte ens känner dig blir orolig när du inte uppdaterar.
  Tack för bra läsning!

 • Jag tror att vi är många som känner igen oss i en allmän trend-trötthet. Det är väl en trend om någon :)?! It-pryar och hot, hot, hot som var jargongen en gång i tiden känns otroligt förlegat. Och det som klassas som unikt och i frontlinjen känns ganska snabbt vant för ögat med bilders spridning på sociala media. Var är vi på väg istället? En intressant fråga. Jag hoppas i vanlig ordning på en vilja till reflektion, att det skrivna ordet kan få en uppdaterad status i vår bildcentrerade värld och att fler söker en egen väg i sitt uttryck.

 • Karin skriver:

  Som nybliven husägare surfar jag runt bland inredningsbloggarna och konstaterar att 99% av allt innehåll handlar om produkter, oftast inredningsdetaljer. Jag vill se material, färger, miljöer! Jag får ångest av all konsumtion! Och att naturmaterial lyfts fram som ett rättfärdigande för ökad konsumtion, utan att man reflekterar över att den där läderremmen (som bara är en fin detalj) varit huden på ett djur eller att bomullspläden förbrukat massor med vatten och kemikalier under framställningen.

 • Marja skriver:

  Så klokt. Tycker det finns så mycket illavarslande tecken i tiden just nu så det är svårt att veta vad man ska göra. Men att värna om miljö och människors rättigheter mer än vilken inredningspryl som är mest inne är i alla fall rätt spår, känns det som.

 • Anonym skriver:

  Amen to that.

 • Hanna skriver:

  Word sister,Ditt bästa inlägg hittills! Jag tror att man visst kan ha ett härligt hem och gilla inredning utan att köpa allt nytt. Kolla bara Norrfrid! Underbart inspirerande hem med tanke på miljö bakom.
  Hejja dig!

 • Hanna skriver:

  Word sister,Ditt bästa inlägg hittills! Jag tror att man visst kan ha ett härligt hem och gilla inredning utan att köpa allt nytt. Kolla bara Norrfrid! Underbart inspirerande hem med tanke på miljö bakom.
  Hejja dig!

 • Helena skriver:

  Underbart klokt och ärligt inlägg – heja!!! Jag kom på mig själv häromdagen när jag såg en fin linnekudde att "nej, det är ju på väg ut nu, kan jag ju inte köpa!" Ganska sorgligt.
  Och jag märker att jag påverkas snabbt av trender, tyckte sammetskuddar var vrålfula tills för någon månad sedan. Nu plötsligt är jag helt inne på dem och vill ha. Men faktiskt har jag sagt nej till mig själv – jag BEHÖVER inte nya kuddar. De vi har är jättefina även om de har ganska många år på nacken. Bättre att jag gräver fram några gamla och/eller roterar kuddarna för förnyelse.

 • åsa skriver:

  Exakt, precis som jag känner…trots att jag inte ligger nedbäddad valde jag att helt avstå…det blir bara FÖR MYCKET.
  Heja DIG!

 • Anonym skriver:

  Jag vill bara gråta när jag tittar på klippet i Nyhetsmorgon som du länkar till. Jag förstår inte heller hur vi kan tycka att vi har rätt att åka utomlands på weekends, dra till Thailand på semester eller byta soffor vart och vartannat år. Vår generation har tappat det.

 • Tina skriver:

  Hej Frida!
  Först, hoppas att lillkillen snart mår bättre! Det är inte så kul att se Petra Gris flera gånger om och flera dagar i rad. Och andra sidan finns det något fint, moderligt, naturligt och stärkande att få vara just en närvarande mamma till sina sjuka barn. När våra tvillingar var yngre (3,5 år nu) så kunde det vara minst sagt hektiskt i stunder när bägge var sjuka. Däremot kände jag mig stolt att jag satte ALLT ANNAT ÅT SIDAN för att bara vara just det dom behöver där och då, en närvarande och kärleksfull mamma (pappor går också självklart bra)!!
  En annan sak jag också skulle vilja säga, håller helt med om allt det du skriver med nyhetsflödet från diverse mässor! Allt går i en rasande fart! Det är inte längre "fint" att ha "vanliga" möbler, en utdaterad färgnyans på väggarna eller avsaknad av diverse måste-ha-statement-prylar. Jag var vår representant på vår allra första Formex som var nu i januari. Kände att det var oerhört svårt att nå ut med vårt budskap och vår profil bland medier och bloggmänniskor. Kanske hade vi fel plats? Kanske har vi dåliga produkter? Kanske stack det i ögonen för somliga att jag av och till satte mig ner på min medtagna stol för att vila fötterna? OBS! Har ej sådan ekonomi att jag kunde ha trevliga människor med mig i montern för att bland annat sträcka på benen, äta lunch eller gå på toa. Nåja. Hela mässan var på det stora hela helt ok, träffade många fina och trevliga människor men det kändes också som att det redan var uppbokat innan mässtart vilka nya designers som skulle besökas. Synd kan jag tycka, både som privatperson och ägare av vårt företag. Chansen gick mig lite förbi att åtminstone få berätta om vår filosofi, hur vi tillverkar, försöker bidra till hållbarhet osv. Kanske bättre lycka nästa gång, om det blir en nästa gång.
  Gillar hur som helst hur och vad du skriver! Mycket!
  Tack också snällaste du för att du svarade med ett trevligt och fint mail till oss efter vår pressrelease! Du såg oss och det kändes stort!
  Avslutningsvis… Lycka till, hoppas på liknande inlägg i framtiden och massa krya på!!

 • Tina skriver:

  OBS! Igen. Vet att grisen heter Greta Gris men vår dotter kallar henne för Petra så då har det blivit så här hemma att vi också säger det! 😉

 • Carina skriver:

  Jätte bra skrivit men leva upp till en sådan text är inte lätt för de som har en ganska bra ekonomi tycker de läggs ut önskelistor de köps möbler inredning fina kläder på de flesta bloggar men idag finns det ungefär 1miljon svenskar som inte har 10000 på ett spar konto så de lever nog upp till texten

 • Eva skriver:

  Det här är det bästa med din blogg. Du kör inte bara på i gamla vanor utan ifrågasätter och reflekterar trots att det är "din" bransch som hamnar i skottgluggen ibland. Jag blir galen när jag hör om folk som slänger ut allt de har i vardagsrummet och köper nytt eftersom de anser att inredning var daterad. Att vuxna människor på riktigt är så ängsliga och inte klarar av att följa sitt eget tycke och smak. Hur som helst, tack för ännu ett givande inlägg.

 • Emilie skriver:

  Så himla bra och skönt att du lyfter de här frågorna Frida! Heja!

 • culkner skriver:

  Välskriver och genomtänkt precis som vanligt – You nailed it! Hoppas får heja på er i morgon!

 • Marie Ramse skriver:

  Tack för ett bra och tänkvärt inlägg. Vi måste alla ta vårt ansvar och handla därefter. Hoppas förkylningen är på bättringsvägen.

 • Hannah skriver:

  Jag ligger själv här i febrig säng med en liten pojke.
  Han sover och sover och sover och bland sängkläderna
  ligger inredningsmagasin jag köpte på ren rutin.
  De ligger där helt orörda, trots de långa stunderna jag
  kunde just bara bläddrat. Istället har jag dragit bort gardinen
  och tittat på ljuset över havet tills allt blev vad som måste
  vara meditativt; färger och ljus flöt ihop i stillhet {i mig alltså}.
  för en gångs skull har jag druckit upp kaffet medan det var
  varmt. och så har jag läst det här..
  .. det lämnar mig mer berörd och mer, hur ska jag säga..
  nära mig själv, – än något magasin, någon produkt, någon
  butik, eller någon instagram bild gjort på mycket, mycket
  länge. Tack för att Du la’ Dig lite i skottgluggen och skrev
  ner det här. Tack för känslan som ligger kvar i bröstet,
  – just för att den skaver lite och verkligen tål att både fundera
  över och ta med sig {mig}..!
  Orden är slitna i kanterna de med,
  men det här är så bra, så fint, så hoppingivande.
  På riktigt.
  Tack..

 • Petra S skriver:

  Amen! Sjukt bra skrivet!?

 • Johanna G skriver:

  TACK, Frida! Det är just denna hets och jagandet utav det perfekta som får mig att gång på gång bli så trött på inredningsmiljön och att tvivla på mig själv och att faktiskt inte ens våga försöka just för att det är en sådan hets att vara först, bäst o störst. Det handlar inte om att hjälpa människor till ett bättre liv (även om illusionen är den) utan man mår dåligt istället och man vet knappt varför. Tack för att du kör din väg. Kram!

 • Annika skriver:

  Tack Frida! Jag sitter här med en alldeles nybakad, två dagar gammal, flicka på min arm och med känslorna högt och lågt, och kände nu lite hopp om livet. I en tid när man vaknar till Omni-uppdateringar om Trumps senaste galenskaper och själv ligger på BB och följer budgivningar på Hemnet som på tre timmar drar iväg tre-fyra miljoner behövde jag läsa din text. Så sant och så självklart. Tack och mina varmaste lyckönskningar till dig med det nya lilla livet i magen.

 • Linn skriver:

  Brukar inte kommentera — men det här kändes viktigt. Världen är proppfull av prylar, prylar, prylar (av alla slag såklart, inte bara inredning), mer än vad vi någonsin kommer behöva. Hela världen skulle behöva ett köpstopp — NU.
  Och amen till dig däruppe som påpekade att de "snygga läderdetaljerna" är döda djur, som dog för att vi skulle få en jäkla läderrem på köksskåpet (?!). Djur är inte inredningsdetaljer.

 • Anonym skriver:

  Fast nu tror jag ni tar i. Läder är ju en restprodukt från köttindustrin så jag tror inre beslagföreragen dödar ett par extra kossor för att göra handtag. PROBLEMET ÄR ATTT VI ÄTER KÖTT!!

 • Linda skriver:

  Tack Frida för att du tar ställning och sprider dina åsikter! Du sätter verkligen ord på det jag känner. Är tacksam för att just du lyfter dessa frågor!

 • Karin skriver:

  Numera frågar jag mig alltid "VILL HA eller BEHÖVER?" när jag funderar på att köpa något. Det är väldigt sällan jag behöver något har jag märkt. Tyvärr svarar jag fel på frågan ibland!

 • Cecilia skriver:

  HJÄRTA många många gånger på det här inlägget! Du satte ord på vad jag tänker ock känner. Stort TACK

 • Maria skriver:

  Viktigt och bra skrivet. Bästa inlägget, du är en mycket klarsynt kvinna med både mod och värme!

 • Amanda skriver:

  Som vanligt klok! Men du skriver ju ganska ofta om genomtänkta 3 månaders och hållbara val – du gör redan skillnad i det ämnet! Många läser din blogg och du når problemskapande konsumenter med ditt budskap. Själv inspireras jag gärna utan att för den skull behöva ändra hemmet därefter.
  Din son kommer vara stolt, med rätta.

 • Frida, du är ju en av de få stora inredningsbloggarna (Husligheter är en annan) som på återkommande basis skriver om ämnet. Så snälla, sluta inte vara en av de viktigaste influencers branschen har. Och med det inlägget du just gjorde kommer du alltid kunna se din son i ögonen.

 • Katarina skriver:

  Tack Frida vilket bra inlägg! Tummen upp för dig! Fortsätt så och om vi alla hjälps åt finns det hopp.

 • Cilla skriver:

  Bästa inlägget ever!!
  Din blogg är numera den enda jag läser då jag mår dåligt av allt köp och släng och bytande i många andra bloggar. Jag tänker ofta vilka signaler vi sänder till våra barn och förstör jorden i allt snabbare takt.
  Jag tror och hoppas fler har tröttnat och satsar på hållbar inredning. Det är alltid roligt att ha fint omkring sig och det måste vi kunna hitta ett sätt för ändå utan ständigt köpande av nytt. Fortsätt blogga och influera på ditt kloka sätt! Ta hand om familjen!

 • Catrin skriver:

  Så himla bra skrivet!! Tummen upp på den och krya på er!

 • Kim skriver:

  Ingen av oss kommer förmodligen kunna se våra barn i ögonen och säga att vi gjorde vårt yttersta. Tyvärr. Det krävs ett helt nytt förhållningssätt till konsumtion, resande, mat, ja typ allt. Väldigt få är beredda att göra det som krävs.

 • I ärlighetens namn Frida… är det inte dags att göra något annat ett tag? Ta det på rätt sätt nu – jag tycker om att läsa din blogg men tittar mest på bilderna och slökollar. Är inte så inredningsintrsserad men din blogg ligger av någon anledning under The Guardian i min bokmärkeslistan. Så jag hamnar här ibland. Men jag kan ju inte undgå att märka att det blir fler och fler inlägg av typen ovan. Själv var jag inne i IT-svängen och drabbades av typ samma känslor som du verkar ha. Jag sadlade om och blev polis. Mycket befriande. Ganska drastiskt kanske och den stora typen av förändring kanske inte är för alla. Men… var inte rädd för att byta bana. Man får alltid nytta av sina erfarenheter på nästa ställe. Ta en månad eller två och pausa allt och känn efter i magen. Rekommenderas.

 • Lisa skriver:

  Brukar aldrig kommentera, men kände verkligen att jag ville ge dig credd och visa uppskattning för denna typ av inlägg! TACK för en så bra blogg! Har exakt samma känsla av att ha tittat i mitt instagramflöde denna vecka, och ifrågasätter dagligen branschen jag gett mig in i. MEN jag känner också en gnutta hopp i allt detta. Jag själv har kommit långt i min inställning till konsumtion de senaste åren (även om jag av många kan uppfattas som lite väl synisk och ifrågasättande), och jag hoppas och tror att jag är en av många. Delningsekonomi och ökad en konsumtion av tjänster istället för varor tror jag är något vi bara kommer att få se mer av!

 • Liw skriver:

  Tack Frida för detta inlägg. Tack för att du belyser något oerhört viktigt och tack för att du faktiskt påminner dina läsare (mig) om vikten av detta. Jag avslutar mitt surfande för kvällen med hopp om mänskligheten.

 • Anna skriver:

  Sluta för Guds skull inte blogga (och BLI INTE POLIS!!) branschen behöver sådana som dig! Du kanske inte alls har tappat det utan hittat DET!

 • Thilda skriver:

  TACK! Tack. Tack. Tack. Du är viktig och jag blir så glad att du använder ditt jobb som influencer på rätt sätt. Du har en bra balans i din blogg, heja dig!

 • Birgitta J skriver:

  Din blogg är den enda j tycker är intressant att följa! Varför? Jo, du är äkta, modig, har bra smak och väldigt klok! Man måste skilja på att vara intresserad av inredning och hur man sen förhåller sig till det man ser! Där får man välja väg, bra hållbar design som håller i generationer eller massproducerade guldananas mm producerade i Kina. Vi som följer dig Frida, uppskattar din goda smak och att du lyfter fram bra och hållbar design! De flesta människor har inte resurser att vare sig måla om eller byta soffor jämt, men det innebär ju inte att det är ointressant att se nya produkter som tas fram! Sen måste man förstå att det finns branscher som ligger bakom och hela tiden vill trycka fram nya färger mm för att få oss människor att vilja konsumera. Så det viktiga är att det finns sådana som du, som påminner om att det viktigaste är det verkliga livet med nära och kära. Kram till dig Frida som vågar vara äkta och sann!

 • Karolina skriver:

  Så himla bra skrivet!

 • Formgivare skriver:

  Inte för att vara sån men vi formgivare har länge undrat och förvånats över hur ni bloggare helt har tagit över nyhetsflödet och krävt, i en brabsch där förändring sv naturliga skäl sker långsamt och gradvist, ständiga nyheter och ständiga förändringar.

 • Louise skriver:

  Tänkvärt! Att, om så bara för en stund, få vara en del av den så åtrådda inredningseliten har blivit viktigare än förståndet och moralen. Vad gör man liksom inte för att bli omtyckt..?

 • Daniel Norin skriver:

  Tänkte bara nämna att din instagram ikon leder inte funkar utan man kommer till en annan sida 🙁

 • Helena skriver:

  Ja denna spridning och hets har förundrat mig länge nu och jag undrar över vad jag själv kan göra. På ett sätt är det lätt för mig: har helt enkelt inte råd att följa trender! Det kräver ist att jag får vara kreativ och hitta det jag tycker är vackert på annat sätt/andra ställen.
  Senaste hetsen som förundrar mig: Tacciia-lampan! Helt plötsligt tycker ALLAbloggare och instagrammare att DEN är den snyggaste lampan som finns. Fascinerande!!!!!

 • Jenny skriver:

  Bästa inlägget jag läst! Varför inte fokusera ännu mer på återvinning av möbler etc i dina inlägg? fokusera på hemma hos-reportage med hem som sakta växt fram med flertalet gamöa välanvända möbler? Jag tror att det är stylisterna, Med Lotta A i spetsen som driver värsta hetsen. Vi glömmer ju lätt att det är just stylat, inte på riktigt. Vore kul att se riktiga hem med en blandning av nytt och gammalt. Och utan grå eller greige trendväggar.

 • Sandra skriver:

  Så rätt Frida! Skäms lite att säga att jag gillar/är intresserad av inredning. Tycker dock det finns många stora bloggare som har en egen stil o kör på hållbart. Dina val verkar också vara hållbara o långsiktiga, du tänker efter när du inhandlar o verkar inte alltid bara köra på "senaste" trendigaste.
  Jag tycker inredning ska ta tid, jag har bytt/gjort mig av med 3 möbler sen 3 bostäder tillbaka o tycker att jag har ett fantastiskt hem. Försöker handla secondhand eller hållbara möbler o undviker så gott det går trender.
  Ser på tok för många som kastar allt o köper helt nytt när de byter bostad samt komponerar färdiga tavelväggar med helt nya tavlor. Ett exempel på att konsten har noll betydelse utan bara ska se snyggt ut. Personligheten saknas när saker inte hängt med o samlats på med åren.
  Man ser så snabbt hur folk vänder i sina hem i plötsligt är det marmor, mässing o sammet som man hade tyckt var helt tacky för några år sen. Sen plötsligt när lågpriskedjor tex ÖB rusta osv börjar sälja samma grejer i mässing så ser man att det är över o snart kommer nästa era…
  Men nu ser jag en trend i att tänka som du. Så länge det leder till nått positivt o inte bara är en övergående trend så får man vara tacksam.

 • Lena B skriver:

  Så skönt att läsa lite kritik och reflektion emellanåt. Modigt av dig. Väldigt modigt. Inte minst eftersom du vågar lämna din fråga obesvarad. Man måste inte ha svar på allt. Det är spännande att följa din process lika mycket som när du serverar lösningar för oss läsare. Saknar en debatt i branschen överlag. Det känns som om magasinen som är minst lika pådrivande som bloggarna i nyhetsstress och trendskapande och kommers aldrig lyfter frågorna mer än i att detta är en ny eko trend och såhär stylar du den.
  Jag vill läsa mer om dina tankar. Du skriver väldigt bra och jag är uppenbarligen inte ensam om att gilla dina texter. Kanske något att satsa mer på framöver?

 • Marie skriver:

  Jag slås av att det är så många som tycker att det är befriande att du skriver detta. Det är tankar som jag haft under en längre tid nu, men om vi är så många som känner såhär, hur kommer det sig att det inte blir någon förändring snabbare? Vi måste gå till handling! Jag tycker det är toppen att du skriver detta men har du möjlighet att agera på det? Jag tror det var detta Underbara Clara skrev om för ett tag sedan, att inredningsbloggarna ofta får det till att vi ska konsumera oss till hållbarhet, men det måste ju vara så att vi måste sluta konsumera för att nå hållbarhet. Skaffa nytt endast när det gamla inte längre fungerar och när vi väl köper nytt, ändå köpa gammalt och saker som kommer att hålla en halv evighet. Det är svårt, men jag tror vi måste börja ställa om, även inredningsbloggsvärlden och modevärlden osv.

 • Petty skriver:

  Du har ju rätt men jag önskar att jag inte läst detta inlägg idag för nu sitter jag ensam i skolkorridoren och väntar på att min kille ska komma ut från sitt seminarium medan världens ångestklump växer i mitt bröst och jag skulle kunna börja gråta vilken sekund som helst. Till vilken nytta vore det?
  Det här är anledningen till att jag försöker hålla mig till att läsa Tramsfrans, Petra Tungården och snabbklickar igenom några "modebloggar" utan att läsa texten. Jag kollar heller inte nyheter. Någonsin. Jag är en hemsk människa, men jag orkar inte sluta blunda.

 • Stina skriver:

  Mycket prat om detta i veckan. Times they are a changing, det är tydligt. Men vet du, mitt i flödet har informationsmätta jag ändå klickat in hos dig några gånger. Och jag har saknat dina krispiga bilder och skarpa iakttagelser från mässan. Kvalitet och genuinitet är vad som kommer att vinna i längden, och jag hejar på dig. Krya på lillkillen, vi får väl se var vi ses härnäst 🙂 Kram!

 • emelie skriver:

  Fantastiskt!

 • charlotte Ryding skriver:

  Tack Frida för otroligt kloka och VIKTIGA ord!!! Vi är kanske den sista generationen som kan göra något åt den här planeten, precis som du skriver!! Vi måste stanna upp och fundera lite. Tänka hållbarhet och sluta konsumera i den takt vi gör just nu.
  Tack!
  Kram Charlotte

 • Alexandra skriver:

  Tack Frida för att du skriver det här!
  Det är med förundran jag ser på flödet av nyheter och små pryttlar som är i ropet ena veckan för att sedan vara borta nästa vecka samtidigt som företag och mässor mm svänger sig med ord som hålbarhet och sustainability.
  Jag är konstnär och bryr mig om att ha det estetiskt och praktiskt omkring mig, så inredning är intressant. Men det kan göras på så många flera sätt än att köpa nytt (som du ju vet). Du som har en så stor läsekrets – kanske kan du allt mer fokusera på inte bara hur man gör hållbara nyinköp, utan hur man kan göra om befintliga eller gamla möbler, hur man bara genom att möblera om med det man har kan få en spännande förändring, möbelbyten med vänner, ny väggfärg, att investera i konstverk (såklart!) som man har för livet … Inte behöver du göra allt detta själv, utan kanske hitta samarbetspartnerrs och göra inpirationsbesök. Du fotar och skriver så bra – och skulle kunna göra en skillnad.

 • Sara skriver:

  Bra skrivet fortsätt sprid

 • Carina skriver:

  Jag håller med Marie som skriver att detta va underbara klara tog upp i sin krönika Jag tycker att det måste finnas ett flöde av nyheter de skapar jobb osv men denna hets är inte rimlig

 • Anneli skriver:

  Själv skulle jag vilja tacka för alla fina underbara saker och grejer jag får se i inredningstidningar och på bloggar. Alla ni som designar, stylar, inreder och gör sig. Tack. Ni har fått mig att se världen på ett sätt jag aldrig skulle klarat av på egen hand. Det är en befrielse att få se något utanför sina egna referensramar. Tack.
  En annan tanke är: För vem ska vi rädda världen? Det hade ju varit trevligt om alla fått uppleva allt det fantastiska vi vill rädda. Det tråkiga i kråksången är när vi sitter häruppe i nord och börjar reagera på grund av våra egna barn och inte andras som bor och arbetar på bland annat soptippar. Där det saknas rent vatten. Vad tycker dom om oss, nu idag.

 • Tyckte verkligen om den här sortens inlägg. Tack för reflektion – viktig! Det är coolt att du som når ut på detta sätt tar dig an dessa frågor. Heja dig!

 • Anonym skriver:

  Vilket bra inlägg! Många pratar om att det hälsohetsas men jag tycker det är mer stressande med alla dessa perfekta hem och konsumtion.

 • Pernilla skriver:

  Tack. Spot on.

 • Men jisses, så klockrena ord och så tankeväckande text. Jag önskar att jag kunde säga: Nej, absolut inte.
  Men riktigt så känns det inte i hjärtat just nu.

 • Madeleine skriver:

  Din känsla förstår jag precis då jag har upplevt den själv. Första gången var jag 14 år och de högg ner en skog i närheten för att bygga ett köpcentrum. Mådde så illa av det då jag varit där så mycket och räven jag såg så ofta försvann, gamla vackra granar med. Och det har jag sett om och om igen, attt naturen inte får vara utan de krossas under vår mänskliga konsumtuon. Jah utbildad mig till miljövetare för att göra någon nytta av mitt liv och jag fick där lära mig hur dkupt ner i skiten vi som människot är. Hur sårbara vi är. Jag är rädd. Speciellt efter Arktis då det har varit våran försäkring och den håller vi på att förlora. Efter mycket övervägande kom jag fram till att det inte är teknologiska framsteg och ekologiska produkter som kommer lösa våra problem utan att göra avkall på bekvämligheter. Jag har valt bort mikro tex, kör slut på mina kläder innan de kasseras och begränsat mitt köttintag till ett minimum. Äter bara ekologiskt, har inga mjölkprodukter alls hemma, plastminimerar och försöker åka tåg och har inte skaffat körkort för att undvika bilåkning. Har grön el men håller stenkoll på elräkningen. Har kolonilott där jag odlar egen potatis. Gamla svenska sorter som bättre klarar sjukdomar och ökar vår biologiska mångfald. Finns saker som gör mycket men som är ganska litet. Tar ett steg i taget, och testar ens obekvämlighetsnivå lite mer för varje gång.

 • Mika skriver:

  Antalet likes på detta inlägg i jämförelse med de inlägg som bloggen handlar om är talande för insikten…

 • Mika skriver:

  Bra inlägg är det jag vill säga med ovan! 🙂

 • K skriver:

  Så bra!

 • Minimalisterna skriver:

  Jättebra skrivet, kloka ord och bra att du lyfter ämnet. Som vi skrev på Instagram här om veckan:
  Kan du se dina barn i ögonen och säga att du kände till att vår konsumtion var en av de största anledningarna till klimatförändringarna, men ändå fortsatte konsumera som om du inget visste? Det är våra egna barn som får betala priset för att vi lever som om det inte fanns någon morgondag.

 • Katharina skriver:

  Jag fastnar lite för meningen på slutet, där du undrar om dina barn kommer skylla på "vår generation".
  Jag tycker inte du ska frånsäga dg just det individuella ansvar DU har för miljön. Detta är inte enbart ett problem för en anonym generation som du bara händelsevis har varit född in i. DU har som jobb att få folk att konsumera mer och mer och mer. Att vara influencer, hur mycket miljövänligt man än bloggar om, går ju ut på att skapa ett behov hos läsare att konsumera mera. Att vi ska känna varje gång vi går in på din blogg att vi behöver köpa mer.
  Jag tycker bloggare är urdåliga på att ta ansvar för sina egna roller i miljöförstöringen. Att köpa miljövänligt är inte en lösning, att sluta ägna hela din tid till att uppmuntra folk till att konsumera onödiga saker är lösningen.
  Att vara influencer inom mode eller inredning är att vara en av de värsta miljöbovarna på jorden, oavsett hur mycket du bloggar om komplexa frågor..

 • Julia Lundmark skriver:

  Till Petty:
  Tycker det låter som att du skulle behöva prata med någon om din ångest, om du inte redan gör det. Du är inte en hemsk människa, det låter som att du sätter för stor tyngd på dig själv.
  Ta hand om dig!

 • ingela Lundwall skriver:

  Hej! Jag har nu varit på möbelmässan i två dagar. Gått rad upp och rad ner bland montrarna. Ingenstans såg jag ett företag som frontade med hållbarhet och återbruk, eko och miljötänk. Kanske missade jag någon? så rätta mig om jag har fel. Däremot så visade en del företag hantverket bakom möblerna vilket var bra. Jag saknade verkligen miljöfokus. Tycker det är lite bättre på den fronten på formex. Såg dock inga föreläsningar så dom vet jag inget om. Detta var bara en tanke som slog mig att om dom är miljömedvetna så visades det ej.Man kan undra varför… mvh Ingela

 • Bra skrivet Frida. Det är bra att vi som jobbar med inredning verkligen försöker förändra konsumtionen till hållbara val. Alla kan vi göra nåt för att hjälpa till. Återbruk är ju såklart det bästa och det finns ju så många företag som jobbar med det idag som man kan lyfta fram.

 • Sanna skriver:

  Skönt insiktsfullt av någon som arbetar i den världen. Men det verkar ju inte göra någon skillnad då jag med jämna mellanrum läser sådana "kloka inlägg" som efterföljs av hejarop.
  Nothing’s changed…

 • Natalie skriver:

  Så bra skrivet!

 • Sara skriver:

  Hurra och tack för att du som såpass stor influencer vågar ta upp detta! Efterlyser mer mer mer inlägg på (alla) inredningsbloggar om det här. Inte bara ”jag köper kvalité och ekologisk bomull” som försvarstal för att fortsätta konsumera. Utan verkligen att våga ta i frågan på riktigt. <3!!!

 • Linda Breitholtz skriver:

  Så himla bra skrivit!

 • Trendenser skriver:

  Fast då missförstår du ju texten. Jag skriver ju exakt det i meningarna innan, att jag undrar vad min son kommer att tycka om mig och mitt jobb som influencer just givet ditt resonemang. Läste du inte det? Sen håller jag inte med dig om att influencer-rollen enbart handlar om konsumtion. Jag kan ju använda min makt till att förändra beteenden också, och till att lyfta viktiga frågor – som den här. Eller tycker du det är bättre att jag släcker ner plattformen helt och överlämnar inflytandet till de bloggare som fortsatt bara vill prata konsumtion?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.