Annons

Stylingknep: Tredjedelsregeln

Jag har förstått att mitt blogginlägg om 60/30/10-regeln var uppskattat, så jag tänkte bjuda på ett annat inredningsknep som är ett bra tankeverktyg för att få till rätt proportioner när man står inför ett inköps- eller stylingbeslut. Nämligen Tredjedelsregeln! Den kallas även för den ”gudomliga balansen” och har använts i alla tider av såväl konstnärer som arkitekter och fotografer. Hur det funkar? Superenkelt förklarat: Genom att man delar in objekt och ytor i tredjedelar istället för 50/50 så kan man snabbt fatta beslut som skapar balans och harmoni för ögat – utan att veta de exakta måtten. Några exempel:

Tredjedelsregeln och 2/3:

– Att övermöblera rum är ett av de vanligaste ”felen” vi gör när vi inreder. En bra riktlinje är att möblermanget som mest ska täcka 2/3-delar av den totala golvytan i ett rum. 
– När du ska välja soffa satsa på den som motsvarar ca 2/3 av längden på väggen den ska stå framför.
– Det optimala måttet på ett soffbord är 2/3 av den totala bredden på din soffa. 
– När du ska hänga tavlor och funderar på hur högt de ska sitta är 2/3 upp från golvet (eller 1/3 ner från taket) en bra utgångspunkt för mittlinjerna på tavlorna eller den totala tavelväggens yta. 
– Tavlor bakom en säng / soffa bör tillsammans täcka 2/3-delar av den totala bredden på möbeln framför. 
– Om du vill ha översikt och möjlighet att ”bläddra” mellan plaggen i din garderob eller walk in closet ska du inte fylla stängerna mer än 2/3!


Tredjedelsregeln och 1/3: 
– En matta under en soffa, ett matbord eller en säng ska helst vara 1/3-del större än möblemanget. 
– En bra storlek på en lampskärm är 1/3 av lampans totala höjd.
– En murad eldstad ska helst utgöra 1/3-del av väggytan på lång eller kortsidan av ett rum. 
– En bra riktlinje för bredden på en gardinlängd är att den ska motsvara 1/3-del av den totala fönsterytan för att skapa harmoni och balans för ögat. Häng den gärna en bit ut så den inte skymmer ljusinsläppet. 
– När du arrangerar blommor ska vasen bara utgöra 1/3 av höjden på arrangemanget. Ett ”bekymmer” många haft med den stora Dagg-vasen från Svenskt Tenn. Den är ju inte gjord för små tulpanbuketter utan långa kvistar. 

 

Har ni fler bra exempel på tredjedelsregeln för inredare att dela med er av?

Kategorier:

Kommentarer

 • Intressant! Det är alltid tacksamt att tänka kring proportioner. Och ja, här hemma ståtar Daggvasen med körsbärskvistar i detta nu. Jag tycker nog att den är som allra vackrast just så. Det tar fram det skulpturala i vasen. Och vem blir inte glad av körsbärsblommor i denna grå januari.

 • Lena skriver:

  Bra tips! Läste någonstans att sängbord ska vara 1/3 av sängens storlek (stämmer kanske inte på dubbelsäng men då kanske man får lägga ihop båda sängborden tillsammans)?

 • Anonym skriver:

  Åh vad fint! denna ska jag visa min man, vi hade en diskussion av storlek på möbler häromdagen 😀

 • Pia skriver:

  Kul med höjd blommor vas. Sitter och tittar på min vas Äng från Klong den är ju lite speciellt har de stora modellen och där är det tvärtom 2/3 vas 1 /3 blommor nu stora nejlikor. Antagligen att alla regler har undantag som kan fungera. 🙂

 • Anonym skriver:

  Pia om det hade varit 50/50 hade det varit ett undantag ??

 • Det gyllene snittet och att skapa balans är spännande ämnen. Och visst stämmer det. Jag har en hög savoy-vas och där bör vasen vara två tredjedelar och buketter sticka upp en tredjedel. Daggvasen är volymmässigt stor och då behövs något som blir dess motvikt – motsvarar volymen

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.