Annons

Stylingknep: Tredjedelsregeln

Jag har förstått att mitt blogginlägg om 60/30/10-regeln var uppskattat, så jag tänkte bjuda på ett annat inredningsknep som är ett bra tankeverktyg för att få till rätt proportioner när man står inför ett inköps- eller stylingbeslut. Nämligen Tredjedelsregeln! Den kallas även för den ”gudomliga balansen” och har använts i alla tider av såväl konstnärer som arkitekter och fotografer. Hur det funkar? Superenkelt förklarat: Genom att man delar in objekt och ytor i tredjedelar istället för 50/50 så kan man snabbt fatta beslut som skapar balans och harmoni för ögat – utan att veta de exakta måtten. Några exempel:

Tredjedelsregeln och 2/3:

– Att övermöblera rum är ett av de vanligaste ”felen” vi gör när vi inreder. En bra riktlinje är att möblermanget som mest ska täcka 2/3-delar av den totala golvytan i ett rum. 
– När du ska välja soffa satsa på den som motsvarar ca 2/3 av längden på väggen den ska stå framför.
– Det optimala måttet på ett soffbord är 2/3 av den totala bredden på din soffa. 
– När du ska hänga tavlor och funderar på hur högt de ska sitta är 2/3 upp från golvet (eller 1/3 ner från taket) en bra utgångspunkt för mittlinjerna på tavlorna eller den totala tavelväggens yta. 
– Tavlor bakom en säng / soffa bör tillsammans täcka 2/3-delar av den totala bredden på möbeln framför. 
– Om du vill ha översikt och möjlighet att ”bläddra” mellan plaggen i din garderob eller walk in closet ska du inte fylla stängerna mer än 2/3!


Tredjedelsregeln och 1/3: 
– En matta under en soffa, ett matbord eller en säng ska helst vara 1/3-del större än möblemanget. 
– En bra storlek på en lampskärm är 1/3 av lampans totala höjd.
– En murad eldstad ska helst utgöra 1/3-del av väggytan på lång eller kortsidan av ett rum. 
– En bra riktlinje för bredden på en gardinlängd är att den ska motsvara 1/3-del av den totala fönsterytan för att skapa harmoni och balans för ögat. Häng den gärna en bit ut så den inte skymmer ljusinsläppet. 
– När du arrangerar blommor ska vasen bara utgöra 1/3 av höjden på arrangemanget. Ett ”bekymmer” många haft med den stora Dagg-vasen från Svenskt Tenn. Den är ju inte gjord för små tulpanbuketter utan långa kvistar. 

 

Har ni fler bra exempel på tredjedelsregeln för inredare att dela med er av?

Kategorier:

Kommentarer

 • Intressant! Det är alltid tacksamt att tänka kring proportioner. Och ja, här hemma ståtar Daggvasen med körsbärskvistar i detta nu. Jag tycker nog att den är som allra vackrast just så. Det tar fram det skulpturala i vasen. Och vem blir inte glad av körsbärsblommor i denna grå januari.

 • Lena skriver:

  Bra tips! Läste någonstans att sängbord ska vara 1/3 av sängens storlek (stämmer kanske inte på dubbelsäng men då kanske man får lägga ihop båda sängborden tillsammans)?

 • Anonym skriver:

  Åh vad fint! denna ska jag visa min man, vi hade en diskussion av storlek på möbler häromdagen 😀

 • Pia skriver:

  Kul med höjd blommor vas. Sitter och tittar på min vas Äng från Klong den är ju lite speciellt har de stora modellen och där är det tvärtom 2/3 vas 1 /3 blommor nu stora nejlikor. Antagligen att alla regler har undantag som kan fungera. 🙂

 • Anonym skriver:

  Pia om det hade varit 50/50 hade det varit ett undantag ??

 • Det gyllene snittet och att skapa balans är spännande ämnen. Och visst stämmer det. Jag har en hög savoy-vas och där bör vasen vara två tredjedelar och buketter sticka upp en tredjedel. Daggvasen är volymmässigt stor och då behövs något som blir dess motvikt – motsvarar volymen

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *