Annons

Dagens kontor och en fråga

Välkomna hem till oss. Såhär ser det ut i vardagsrummet just nu. Kaos och uppbrutna golv. Vi hade ju först tänkt slipa och behandla den gulnade högblanka trestavsparketten som låg i huset när vi flyttade in, men eftersom kvalitén var så dålig och golvet var limmat (= sprack under vissa perioder av året) så blev det ingen långsiktigt hållbar lösning. Därför bestämde vi oss till slut för att riva ut det gamla för att lägga in ett nytt svanenmärkt trägolv istället. Fördelen med det är ju att man får en mer levande yta med naturliga skiftningar och kvisthål. Men nackdelen är precis densamma, dvs att alla bitar ser lite olika ut och att det finns en viss risk att man får ”störande” prickar på fel ställen. Eftersom jag förmodligen är norra Europas jobbigaste kund och inte vill komma hem till några oåterkalleliga överraskningar har jag kamperat på mitt hemmakontor idag medan hantverkarna jobbat på nedervåningen. Jag ska inte säga att jag har varit ett sådant 100%-igt kontrollfreak att jag godkänt golvet stav för stav, men jag har ändå hindrat några kvisthål från att hamna precis i siktlinjerna framför entrén och kaminen, inemellan telefonintervjuer och uppstartsplanering på distans. Tack snälla Ingemar och Göran för ert tålamod!
Lunchrasten spenderades sedan på en brädgård där jag valde ut lister, trösklar och kvartsstavar med millimieteromsorg. Fattar ju att alla förmodligen suckar bakom min rygg, men för mig sitter finishen i detaljerna och alla träbitar ser ju olika ut så jag vill inte lämna några val åt slumpen. Ett beslut har jag dock kvar, och det handlar om hur vi ska göra med gnistskyddet runt kaminen där kalkstenen kommer att möta ekgolvet? Ni som följer mig på Instagram och i LoR-appen har redan fått frågan. Ska vi satsa på en opraktisk men ack så snygg mjukfog i samma färg som stenen (till vänster nedan) med risk för framtida bekymmer om golvet rör sig och fogen sjunker/torrspricker eller ska vi göra övergången ”by the book” med rörelsemarginal och en tunn eklist som täcker glipan (se exempel till höger nedan)? Vad rekommenderar du? Har du erfarenhet av något av alternativen. I’m all ears. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Kategorier:

Kommentarer

 • Brysselkakan skriver:

  Haha! Här har du en till som nog gjort en och annan hantverkare tokig! Men jag brukar vara öppen med att jag är sådan och oftast blir det inte sura miner. Och självklart ska alla lister mm som köps in kollas. Av mig!
  Ang gnistskyddet så skulle jag gå på mjukfog men om ni kan kanske vänta ett tag till golvet torkat ihop i inomhusvärmen, lär ju gå lite fortare eftersom ni lägger in det på vintern. Och om ni ändå ångrar er är det ju bara att sätta dit listen istället. Men min erfarenhet av lister på parkettgolv är att de sitter dåligt då det är så lite att fästa i vare sig man limmar eller skruvar… Och det går utmärkt att mjukfoga om med tiden.

 • Josefin skriver:

  Snyggt! Vi har ett sånt materialmöte i vårt funkishus mellan vår originalparkett och originalmarmorn framför eldstaden och här är mötet sömlöst, glipan är inte större än mellan stavarna i parketten. Antar att ingen hantverkare vill göra så idag men hade helt klart kört på fog i så fall, du med ditt detalj-öga kommer reta dig på listen 🙂 lycka till!

 • Maria skriver:

  Känner igen grubblerierna från vårt förra hus. Trots flera hantverkare- och golvförsäljares oro för att ha en fog mellan sten och trä körde vi på det, och det har gått hur bra som helst! Det låg nog en 6-7 år innan vi flyttade, så det gick några årstidesskiftningar emellan också.
  Skulle fogen torka/sjunka, så går det ju att pilla bort och fylla på med ny fog också.
  Förutom att listen inte är speciellt snygg, kan du tänka dig hur många tår som kan slås i den? Kanske speciellt små barntår som precis har börjat gå… 😉
  Lycka till!

 • Lena skriver:

  Åh, igenkänning på detta. Hatar alla dessa nya beslut där estetik står mot funktion. Förnuftet säger en sak, ögat/känslan en annan. Ofta sitter det i ren tjurighet och bekvämlighet från hantverkarnas sida men ibland lönar det sig att lyssna på dem som har mer erfarenhet så man slipper dyrköpta misstag. List röstar jag!

 • Lena skriver:

  Åh, igenkänning på detta. Hatar alla dessa nya beslut där estetik står mot funktion. Förnuftet säger en sak, ögat/känslan en annan. Ofta sitter det i ren tjurighet och bekvämlighet från hantverkarnas sida men ibland lönar det sig att lyssna på dem som har mer erfarenhet så man slipper dyrköpta misstag. List röstar jag!

 • Josefin skriver:

  Hahaha, så kul läsning! Jag är exakt likadan, de är på millimetern de hänger. I allt. Önskar dock många gånger att jag inte var så som person, för man kan ju bli tokig på sig själv (…och ingen runt omkring en förstår sig på de där små störande detaljerna).
  Vi la själva in ett träggolv i våras och de va jag som skötte vilka plankor som skulle läggas ut vart 🙂 Nu väntar jag med spänning på kalkstenen vi beställt till vår hall. Huga så jobbigt spännande!

 • Johanna skriver:

  Fogen lät ju väldigt snyggt, men eftersom ni redan haft problem med sprickbildning under vissa delar av året med nuvarande golvet känns det som det finns en risk att det kommer vara rörelse även i det nya. Listen är nog ett säkrare alternativ.

 • Lotta skriver:

  SÅ fint det kommer bli!! Angående fog vs list tänker jag att (av egen erfarenhet) att det blir mycket "smul" och spill runt kaminen – och att det är svårt att sopa upp och torka när det sticker upp en list…om man inte dammsuger varje gång…vilket uppenbart inte är min melodi…;) Lycka till med valen – ska bli spännande att se resultatet.

 • Kajsa skriver:

  Vi körde mjukfog till vår kamin. Utan problem!

 • Eva Salén skriver:

  Vi la ett jättesnyggt Berg och Berg ekgolv, de sparade ut ca 40 cm för gnistskydd (i detta fall klinker), därefter lät vi det stå öppet med bara inlagda ej fogade klinker i 2 år (alldeles för länge)
  Torkade gjorde golvet men reste sig gjorde det också ca 4 cm från betonggolvet på en yta ca 30 cm direkt där golv och klinker skulle mötas.
  Vi ville inte ha en list eftersom det aldrig blir snyggt, tycker vi
  Problemet nu, var bara att ingen ville ta på sig jobbet eftersom vi har golvvärme under.
  Men när vi sedan gjorde uterummet så sa hantverkaren från Litauen att han fixar och det gjorde han. Spikade snett ner (ej i vattenledningarna under golvet) och gjorde en mjukfog. Blev snyggt och har inte rört sig på 1 år nu.

 • Josephine skriver:

  Du ska givetvis inte ha någon list! Som många redan har påpekat går det utmärkt att göra om en sådan om det skulle behövas. Ser väldigt fint ut!
  Josephine

 • Fog med en något bredare fog där parketten ligger tvärs kalkstenen, eftersom rörelsen är större på längden. Annars tror jag att det är en ypperlig tidpunkt att lägga in golvet. Gissar att det är som "torrast" om ett par månader och som mest utvidgat en varm, fuktig sommardag i augusti. Ett helt annat tips när man har anlag för perfektionism är att "hylla" hacken eller glödmärkena som ändå uppstår. Lycka till och stay cool

 • Har tyvärr inga bra tips när det gäller detta, har mestadels tampas med 100-åriga brädgolv på senare tid. De håller ju i evig tid verkar det som (tänk vad de kunde bygga för långsiktigt bruk förr i tiden jämfört med nu, blir såå imponerad när jag tittar på gamla byggnader) men själva kulören har jag haft svårt att komma fram till den rätta.
  Ska bli spännande att se det färdiga resultatet!
  Lycka till Frida!
  Kram Anette

 • Helena skriver:

  Vi har list och det har funkat bra! Jag hade samma funderingar men viktade mina cons och kom fram till att jag hade retat mig MER på en potentiellt sprucken fog än en kanske-inte-optimalestetisk list hahaha

 • Cecilia skriver:

  Inte om trägolvet rör sig, trägolvet kommer garanterat att röra sig och det kommer bli en liten spricka om fogen torkar. Men vad gör det? I nygjutna betongväggar gör man i vissa fall en sådan här sprickanvisning. Ett ställe där det är helt ok att materialet rör sig och spricker. Kör utan list!

 • Anonym skriver:

  List! Aska och damm fastnar lätt i mjukfogen.

 • Kristina skriver:

  Ingen list, ser fult ut och något man slår i tår eller dammsugare med.

 • sandra skriver:

  Vår förra lägenhet från 50-talet hade originalekparkett o kalksten framför den öppna spisen. Parketten var gerad, lagd som en ram runt kalkstenen. Där var en liten glipa men inget man tänkte på. Måste man verkligen lägga nått alls? Eller om du väljer mjukfogen o det skulle "skita sig", kan man väl lägga på listen i efterhand.
  Känner igen mig på beslutsångest över detaljer. Men alltså står du ut med en kvartsstav runt golvet? Då borde detta vara en bagatell eller?

 • Linn skriver:

  Til venster,mjukfog definitivt!

 • Frida skriver:

  Sandra: Tack för råd! Som svar på frågan kommer vi inte ha kvartsstav mer än vid vissa partier ex vid en dörrpost till uterummet 🙂

 • Hilda Anefur skriver:

  Hej, tack för bra blogg, ha dock ett problem. Jag behöver en väggklocka här hemma o har svårt att bestämma mig. Vore så glad om du inte kunde ha ett klock inlägg med olika klockfavoriter i olika prisklasser. En snygg klocka gör ju ändå lite skillnad i hemmet☺ tack på förhand!

 • sanna skriver:

  Bilden till VÄNSTER! 🙂 Ser stilrent ut!

 • Anonym skriver:

  Fog.talar av erfarenhet.ångrar själv dock att vi inte körde på parkett ända in och sen la en glasskiva ovanpå som gnistskydd. Detta hade gjort att man sluppit övergång fog eller lust.
  Lust ser ut som en efterhandskonstruktion oavsett var kvartsstav eller liknande sätts kan jag tycka…

 • Maria skriver:

  Fog! Mycket fin sten, vilken sorts kalksten är det?

 • Henrietta skriver:

  Skippa mjukfogen. Det enklaste mötet blir det vackraste. Kanske kan du också be golvläggarna fasa golvet lite grand, där materialen möts,så att glipan blir minimal? De har säkert ett bra förslag om du är villig betala de extra timmarna. Ett snyggt utfört materialmöte blir i alla händelser tusen gånger vackrare än någon "maskering". Listverk kan vara den bästa ursäkten för att slippa bry sig om finish. I andra länder jobbar man t ex utan sockel i mötet mellan vägg och golv, men det kräver förstås lite av dem som bygger väggarna och lägger golvet!

 • Frida skriver:

  Stort tack för alla tips och råd!

 • Ag skriver:

  Snyggare utan list men frågan är hur det håller, på lång sikt tror jag det är bättre med en list ändå. Spännande med fortsättningen/annagreta

 • Lina skriver:

  Jag säger "by the book". Om kunniga hantverkare rekommenderar en lösning skulle jag valt den alla gånger framför något som kanske ser bra ut på bild en kort tid men som långsiktigt blir en dålig lösning

 • Pella skriver:

  Utan list! Fogen kommer ta stryk osv… Men ni kan alltid sätta dit listen senare. Så mycket finare utan lister. Alltid! 🙂
  Spännande att se golvet sen! Även om betongplattan såg väldigt fin ut utan trägolv oxå! 😉 Heja!

 • åsa skriver:

  Jag rekommenderar ingenting, se till att passformen är super då behöver du inte ha något där.
  Så har vi själva här hemma trä-mot sten, absolut det snyggaste tycker jag:)
  Lycka till!

 • Josefin skriver:

  praktiskt är ju ofta fult men vi gjorde en lösning vid vår trappa som funkar bra även vid övergång från parkett till sten eller klinkers. Skickade en bild på ID till dig men vet inte om du kan ta emot meddelanden där. Lycka till med valet!

 • Josefin skriver:

  Hej!
  Håller med om att det är snyggast utan list. Kant – i – kant är finast och så lägger man en snygg tunn fog i stenens färg. Jag skickade bilder på vår sten + trä via insta om du vill kika 🙂 /Josefin

 • Emma skriver:

  Vart kommer kalkstenen ifrån? Vi är ute efter liknande till vårt kök!! Tack !!

 • Mia skriver:

  I vårt hus från 1938 finns varken list eller fog mellan sten och parkett. Måste du ha en fog….? Börja annars utan list! Skulle det visa sig att det inte fungerar kan ni ju alltid sätta dit den.

 • Chrisrina skriver:

  Mjukfog !!
  Kalkstenen är verkligen fin, men har du kollat Larvikit, en magmabergart som finns i Norge. Till den vita spisen …
  https://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Geologi_og_kartografi/Geokemi/larvikit.
  Ha det/Christina

 • Kajsa skriver:

  Jag hade definitivt gjort det ordentligt med listen. Vi hade en gammal kakelugn med sten och en sådan list runt i vårt 20-talshus och det var absolut inget man störde sig på. Och det fångade upp eventuellt spill från när man eldade som kom ut på stenen.

 • Emilia skriver:

  Så fint det blir!! Förstår precis nördandet i materialen, är ändå SÅ viktigt det blir rätt… när det kommer till listen så vet jag att mina föräldrar har en fin platt mönstrad mässingslist i övergången, jättefint och inget att slå tårna i 🙂

 • Linnea skriver:

  Jag tycker definitivt utan list. Tänk på hur det ser ut i gamla sekelskifteshus och -lägenheter vid kaminerna. De har inga lister (ingen mjukfog för den delen heller). Där ligger trägolv i nivå och direkt mot stenplattan/-orna. Ibland har det satt sig lite och är inte i exakt våg längre, men varför får saker inte åldras? Och apropå åldras, hur man gjorde förr osv – "by the book" är ju bara "by the book" just nu och uppenbarligen inte så man tidigare gjorde. Det finns mkt i den där boken nuförtiden som varken blir snyggt, är långsiktigt hållbart eller bra för miljön. Tro mig – jobbar som byggprojektledare och utveckling av bostäder.

 • Helene skriver:

  Har haft mjukfog i 15 år utan att den har torkat eller spruckit. Funkar finemang och snyggt är det också 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.