Annons

Sponsrat inlägg: Frågor om vår kamin

I samarbete med Contura har jag ju utlovat en FAQ med svar på era funderingar om hur vi gick tillväga när vi ”frimurade” en kamin i vardagsrummet. Eftersom några frågor varit återkommande har jag samlat dem under några rubriker. Före och efterbilder på projektet kan du hitta HÄR

Frågor: Pris och material

Vad kostade hela paketet inkl arbetskraft att mura, putsa och måla, material och kassett. (bortse från bygget av väggen/kortsidan ni gjorde under trappen).
Tack på förhand. Eva

Svar: Vi anlitade professionella hantverkare från Elda-butiken i Kungsbacka som installerade en vinklad Contura i40 med omramning och silikatskivor. Deras arbetskostnad plus materialet för omramningen, varmluftsgaller, skorsten, kassetten och putsbruk och golvglas landade på totalt 99 930 kr inkl moms exkl ROT-avdrag. Bygglovet kostade 1500 kr och besiktningen av sotaren gick på 2500 kr inkl moms.   
 
Frågor: Målning av murbruk / puts
Jag undrar om spisen är murad eller byggd med fuskskivor? Om det är skivor, vilken färg har ni målat med? Vi har byggt en liknande och vet inte hur vi ska behandla skivorna. // Blir väggen ovanför kassetten sotig? Vilken färg kommer ni att måla eldstaden i?
Daniel och Lina
 
Svar: Den är murad med silikatskivor, duk och putsbruk. Vi har inte målat ytan/putsen ännu utan kommer göra det när vi har bytt golvet i vardagsrummet men vad jag har förstått rekommenderas silikatfärg eftersom den andas. Än så länge kan vi inte se att eldstaden blivit minsta lilla sotig på utsidan. Tanken är att den fortsatt ska vara vit när den målats. 
 
Frågor: Golvskydd 
Vad blev det för golvskydd? // Måste man ha det? // Vi behöver fixa golvskydd till befintliga öppna spisar i vårt nya hus. Hur är det lagt, ovanpå parketten eller nedfräst? Tack!
Lina och Karolina
 
Svar: Det finns en regel att man måste ha ett gnistskydd framför eldstaden, hur stort det ska vara varierar lite på vilken kamin man har och hur den är utformad men ett grundtips är att ta i litet i överkant eftersom det skyddar omgivande golv när man ska ladda i och ur veden, rengöra kaminen från aska osv. Vi ska byta parkettgolv i huset efter nyår och har därför lagt en glasskiva ovanpå det gamla golvet så länge (för att kunna använda eldstaden under hösten). Golvskyddet finns att måttbeställa från glasmästare eller direkt från Contura beroende på vilken modell du väljer och vårt kostade 3500 kr inkl moms. När den nya parketten är på plats kommer vi att lägga en Öländsk kalksten / hors framför spisen direkt på betonggolvet för att få ner det på samma nivå som parkettgolvet (och för att ta upp kalkstenen som är ett återkommande material vi har på alla fönsterbänkar och golvet i vår hall). Det kostade 2700 kr inkl frakt från Naturstenskompaniet. Jag är dock inte helt nöjd med färgen på den golvskiva vi fick, därför vet jag inte om jag vill rekommendera just denna vidare – men att köpa natursten är alltid en chansning och färgskiftningar är en risk man får ta. Bockad plåt är också ett alternativ man kan välja. 

Frågor: Tips för att ta bort sot från glaset?
Vi har en precis likadan kamin från Contura instämmer – bästa investeringen! – och vi har eldat i den en hel del under hösten. Men det är ett himlans torkande på insidan av glaset det blir ju sotigt varje gång. Har du några tips? // Hur tar du bort sotet från glaset. Har du något bra knep? Gärna miljövänligt. 
Anna / Johanna

Svar: Det är viktigt att man använder bra / ren ved för att minska sotet. Man ska aldrig elda tryckimpregnerat trä eller spillved som behandlats med ex färg, lack eller bets. Vi eldar uteslutande med björkträ och Conturas Clean Burning System håller glasen rena och sotfria länge, men man kommer inte undan att glaset svärtas lite efter ett tags användning. Mitt bästa tips för att göra rent spisglaset på ett miljövänligt sätt är att använda en bit fuktat hushållspapper som man duttar i kall aska. Gnugga upp och torka av. Glaset blir skinande rent utan kemikalier!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se  
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Contura

Kommentarer

 • Josefin skriver:

  Jag har spanat in Öländsk kalksten/hors och tycker den såg fin ut. Va va de som gjorde att du inte blev nöjd med färgen?
  Superfin kamin, eldstad ligger på min önskelista 🙂

 • Anna skriver:

  Vilken skillnad före och efter! ??

 • Cathrin skriver:

  Såå snyggt! Jag är nyfiken på hur ni löser barnsäkerheten. Kommer flytta in i ett hus med kamin till våren och har funderat på hur man ska tänka där. Trist att ha ett stort staket runt eller att bara elda sent på kvällen. Inte så lätt att tygla en ettåring som är högt och lågt med full gas hela tiden. 😉

 • Charlotta Skoog skriver:

  Hej, var kommer eldredskapen i från? Mvh Charlotta Skoog

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.