Annons

Lookalikes: Glasvaser

Formgivaren Carina Seth Andersson har gått från klarhet till klarhet med sina populära vaser de senaste åren. Dagg för Svenskt Tenn blev ju genast en storsäljare, och ett lyft för hela industrin eftersom handblåst och arbetat svenskt glas fick ett uppsving. Det senare alstret för Skruf, Pallo och Pony vase, har gått samma lyckliga öde till mötes. Döm därför om min förvåning när Färg & Form skickade ut sin pressrelease för våren, med produkter framtagna i samarbete med Ernst Kirschteiger och denna bild uppenbarade sig. Men, är det bara jag? Är inte de här lika som bär? F’låt Ernst – jag gillar ju dig – men tar man av läderhalsbandet från din nyhet så kan man ju knappt se skillnad på vad som är vad. 
Bild 1: Carina Seth Anderssons vas Pallo, finns i två storlekar pris från 3000 kr
Bild 2: Nyhet, Ernst Kirschteiger för Färg & Form – lanseras våren 2017. 

Kategorier:

Kommentarer

 • Jag fick också pressutskicket och bloggade om dem igår men det var väldigt lite info om produkterna bifogat.
  Eftersom vasen är så lik Pallo så trodde jag att det var just den som använts bara som inspiration eller så, vet inte hur jag fick ihop det…
  Mycket likt, men å andra sidan så är väl kanske Pallo ganska likt en gigantisk ekollonvas?
  Kram Anette

 • Ninni skriver:

  Jo Frida, Du är inte ensam om att reagera på likheten.
  Jag reagerade direkt när jag såg vasen hos Anette, Inredningshjälpen igår i ett inlägg om hans nya produkter som kommer 2017.
  Det är ju inte första gången Ernst glatt kopierar heller.
  Hälsningar Ninni.

 • Skäret skriver:

  Men är formgivningen så speciell på denna vas? Känns inte så unik.. Och kanske Ernst kan ge ett bättre pris än maffiga 3000?
  Heja Ernst säger jag!

 • Nadja skriver:

  Ernst vas blir nog lättare att diska ur då den har vidare öppning. Har själv Pallo och vet dilemmat. Ernst vas var ju dessutom snyggare! Måste inköpas när den kommer ut! ?

 • Lisa skriver:

  Vaserna liknar varandra, dock tycker jag Ernst vas är finare med den vidare öppningen.

 • Klara skriver:

  Ja lika är dom men jag tror nog att glasvasen ska följa serien på hans övriga vaser, som alla har hög kant vid öppningen! Tycker den är jättefin och på hur många olika sätt kan man göra en glasvas? 🙂

 • Felicia skriver:

  Äsch. Bättre kan du Frida.. Dem är verkligen två olika typer av både karaktär och tack gode säkert prisklass!

  • Trendenser skriver:

   Skrufs modell kostar mer än maskintillverkat glas från Asien för att den är handblåst och tillverkad i Sverige. Jag har ingen aning om var Ernst kommer att kosta men jag tycker inte det är helt olika karaktär på dem. Det är ju exakt samma formspråk även om det diffar på någon centimeter i öppningen.

 • Marie skriver:

  Hejja Ernst !!! Dessutom följer denna hans övriga serie också dom med samma kant, och dom var väl före skruf?

 • Emma skriver:

  Pinsamt när en stor tv-personlighet i det tysta ger ett ok på att kopiera genom att lansera denna vas. Hoppas att de drar tillbaka den, otroligt lik originalet. Måste finnas några andra idéer i huvudet på en kreativ själ som Ernst än att stjäla Pallo?

 • Karoline skriver:

  Nu tror ju inte jag att Ernst är så speciellt kreativ eller skapande person. Det är nog hans team bakom som researchar pyssel och annat han gärna ger intrycket att kan själv hittar på. Det kan vi väl komma överens om?

 • Anna skriver:

  Varför ifrågasätts inte pallo-vasen då den är en förstorad ekollonvas?? Är det för att den är handblåst och tillverkad i Sverige?
  Tycker annars Ernst variant både är snyggare mer praktisk och säkerligen billigare också.

 • Sickan skriver:

  Pallo är en fin produkt, både till form och för den svenska industrin. Formmässigt tycker jag att parallellen till glaskolven typ laboratorieglas är väldigt tydlig och det kanske är en medveten flirt, vad vet jag.
  Att nu Ernst också plockar upp en variant av denna arketyp verkar ligga lite väl rätt i tiden. Det verkar ju inte vara så roligt att kopiera andra – eller ser man numera som formgivare (inte alla såklart) en egen nisch i att tjäna pengar på alla de som inte har råd med originalet.

 • Ankie skriver:

  Tycker Ernst vas också är snyggare med den vidare öppningen. Vet inte heller om man kan säga att han har snott designen, är ju inte den mest komplicerade, känns som en klassisk form.

 • hanna skriver:

  vet inte om du haft uppe lokkalikes på nagel-ljusstaken men kikade på den nu inför julklappsköp och dök på en kopia på designonline …
  https://www.designonline.se/Products/sek1/Home_Accessories/Candleholders/23698/Molecular+3+ljusstake&VariantId=01?gclid=CK3f0J6ggNECFUhfGQodNz8DgA

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.