Annons

Inredningstips: 60/30/10-regeln

När jag föreläser om inredningstips och stylingknep är det sällan publiken brukar ha hört talas om tumregeln 60/30/10 + s. Så jag tänkte passa på att lyfta den här i bloggen. Kanske är det något som kan vara till hjälp för dig som har svårt att få ihop färgsättningen i ditt hem? Knepet går nämligen ut på att man ska dela upp rummet i olika stora block och färgsätta i rätt proportioner. Ett tankemodell som brukar vara väldigt bra att ta till om man kört fast. Istället för att bara slänga in några kulörta detaljer på måfå, som sedan sticker i ögonen och ”poppar” utan att man förstår varför. 

Man kan jämföra det med fördelningen av färger på en kostymklädd person: 

60% av en kostym utgörs av färgen på kavaj/ byxor/väst
30% av en kostym utgörs av färgen på skjortan
10% av en kostym utgörs av färgen på slipsen och bröstnäsduken

Bildkälla: David Gandy / Creative Commons

Samma formula kan översättas till inredning

60% av ett rums färger utgörs av väggar/ tak och golv
30% av ett rums färger utgörs av möbler och mattor
10% av ett rums färger består av inredningsdetaljer såsom soffkuddar, konst, gardiner etc 

Enligt den principen kan man dela upp sin tänkta färgsättning på detta vis

60% av rummet bör bestå av en huvudfärg (som används på stora ytor som väggar, tak och golv)
30% av rummet bör inredas med en sekundär färg (som används på ex. soffa, matta, fåtölj, bord etc)
10% av rummet bör kryddas med 1-2 accentfärger (som används på ex. kuddar, gardiner, plädar etc)

+ S står för att en liten svart detalj behövs för att förstärka de valda kulörerna, som en prick över i:et.
Svärtan hjälper till att framhäva de kulörer du valt. Testa själv så får du se. 

Bild: JM/Hitta Hem Foto: Kristofer Johnsson Styling: Anna Mårselius
Och man behöver inte gilla kontrastrika färger för att ha användning av tankemodellen – det går utmärkt att använda formulan även på monokroma inredningar men då symboliserar procentsatserna istället olika nyanser av samma kulör för att skapa liv och en skön balans i rummet. Låt oss kolla på två exempel! 
Även om man inte är en färgstark person kan man alltså ha nytta av den här tumregeln. För genom att välja olika nyanser av en färgskala eller genom att addera naturmaterial och trä i olika toner skapar man ett helt annat djup i ett rum än om man går för 100% vitt. Dagens tips! 
Bild: Fantastic Frank Foto: Kristofer Johnsson Styling: Josefin Hååg
 
 

Vill du lära dig mer om 60/30/10 + S hittar du bra artiklar här: 

Colour Theory 101

60 / 30 / 10 colour rule, how to use it and how to break it

Suitable colour scheme
Kreativa lådan – Colour Clues

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna M skriver:

  Gillar dina tankar så mkt! Har inte överhuvudtaget satt ner detta per analys för att allt ofta springer på i ett tempo som lämnar allt annat att önska än analys, men kanske kan det vara sant. För mig är det alltid bara känslas hela vägen igenom när jag jobbar men kanske finns det en kod inom den. På ett sätt hoppas jag att det inte gör det utan att hjärtat/känslan styr men vem vet?! Jag hoppas dock innerligt att vägen till inredning alltid ska vara en känsla, att mottagaren ska känna något och det behöver absolut inte vara samma för alla. The more the merrier, smaken är som baken, mångfald, personlighet, inga rätt och fel, dyrt inte nödvändigtvis bättre än billigare osv. Ok – kanske spann loss lite här men har tänkt så mycket på just normen på senaste och hur jag är så trött på hur kunder, jag själv, omvärlden och vi som står för någon form av inredningsbudskap och kanske då vill sätta en mall på allt och ja, då kom allt detta….Menar inte att du har fel, men kanske för rätt. Ska tänka på detta. Tack för att du drar igång just – tankar. Ax

 • Anna R skriver:

  Jag tänker att det här är en jättebra tumregel för oss som inte har känslan i oss. TACK för tipset! Jobbar man som stylist kanske det kommer lika naturligt som en konstnär som målar tavlor utan förlaga eller musiker som har bra gehör men för mig behövs verktyg och tankemodeller för att få hjälp att komma vidare. Älskar dessa inlägg! Keep em comin’ ??????????

 • Dina skriver:

  Jätteintressant! Hur tycker du att man ska kategorisera golv? I nybyggen är det oftast standardparkett eller eget tillval, men sällan helt vitt. Hör det då till 30%-gruppen? Eller ska det grupperas med färger i samma luminans om inte nyans?

 • Sara skriver:

  Storgillar! Pedagogiskt och tänkvärt. Läser gärna fler inlägg i en sådan här kategori ?

 • Anna skriver:

  Mycket intressant inlägg! Tack för en bra blogg!

 • Anna M skriver:

  Ånej, när man väl ger sig in in i allt. Lite väl snabbt tydligen. Låt mig förtydliga, menar såklart att erfarenheten och kunskapen såklart har betydelse och underlättar till 100% t ex för just mig i beslut som dessa – jag jobbar ju med detta dagligen, men vill försöka avdramatisera rätt och fel trots att jag vet att jag bidrar till mallen. Och liksom de flesta yrken önskar jag att det fanns mer tanke till reflektion men att det kan vara svårt att få till när allt snurrar på i 240. Vill bara att alla ni där ute, som älskar inredning, inte ska tänka så mkt på vad som är rätt och fel. Puh!, over and out.

 • Sanna skriver:

  Hejsan! Jag förstår att man ska ta detta som ganska bred tolkning vad gäller 60-30-10 men jag tycker det låter väldigt svårt att få ihop det? Det skulle ju se jättetråkigt ut med samma färg på väggar som soffa och/eller matta? eller bara om soffa och mattan var prick samma färg, låter inte alls snyggt?

 • Hannah skriver:

  Vilket intressant inlägg! ??

 • Anna skriver:

  Jag tycker det har var en jatte bra guide att ga efter. Nar jag last detta sa gick jag runt i mitt eget hus och jag tycker nog att de rum jag trivs bast i ar de rum som jag omedvetet foljt den har principen at minstande pa ett ungefar. Just det dar med det svarta i varje rum tycker jag kanns bra. Det kanns bra att vila ogonen pa det i varje rum. Tack for hjalpen!

 • Hanna skriver:

  Vilket bra inlägg!!

 • Emelie skriver:

  Grymt bra tips när man inte får till det riktigt! (Som vanligt hos dig) Underbara inspirations bilder med♥♥

 • Minimalisterna skriver:

  Verkligen bra tips och smart sätt att tänka! Alltid lättare med någon form av "modell" eller enkelt beräkningssätt att hänga upp det på.
  Påminner om 80/20-regeln eller Paretoprincipen som den också kallas. Det vill säga att 20 procent av orsakerna står för 80 procent av verkan. Som minimalister försöker vi eliminera de onödiga 80 procenten och fokusera på de avgörande 20 procenten. Till exempel identifiera och eliminera större delen av garderoben som i stort sett aldrig används, eller identifiera och eliminera större delen av åtaganden som varken för oss framåt karriär- eller utvecklingsmässigt. 🙂

 • Johanna skriver:

  Hej Frida! Tack för bra tips om hur man kan tänka vid färgsättning. Jag och min sambo står just inför det nu, när vi bygger nytt hus i Varberg tillsammans med etikhus.se/fyrstrandsbyn. Vi har en öppen yta på 55m2 som rymmer kök,tv-rum och matplats och vi har så svårt att veta hur vi ska få ihop det utan att det skall kännas stelt eller för den delen spretigt. Det kommer bli ett vitt kök, vi hade gärna valt grått, men är lite för fega. Sedan blir det ett vitlaserat ljust ask golv och vi funderar ju på vita väggar, men det kanske blir jätte sterilt då. Har du fler tips du kan ge som i detta fallet vore jag super tacksam.
  Tack för en alltid lika inspirerande och välfylld blogg med härligt och blandat innehåll.
  MVH Johanna

 • Michaela Borg skriver:

  Mycket bra blogg !

 • Anneli skriver:

  Tack! Äntligen vet jag vad jag ska gå efter. Vilket underbart badrum i blått där bland länkarna.

 • Julia skriver:

  Hur tänker du kring parkettgolv i ek då? Våra har en rätt så gul ton. I vilken procentsats skulle du placera dem?
  Vore trevligt med lite tips kring hur man ska tänka, tror att det är rätt många som har liknande typ av golv.

 • Lisa skriver:

  Hej Frida, tack för en inspirerande och innehållsrik blogg!
  Jag vill hylla det här inlägget för att det är så informativt – roligt att få lära sig lite "knep" ju! De konkreta tipsen gör att man kan koka ner inspirationsflödet till något mer användbart. Så en inrednings-tokig amatör som jag, kan applicera detta.
  Bra jobbat!??

 • Susanne skriver:

  Tack för en underbar blogg och för ett superbra och informativt inlägg som äntligen gett mig svar på varför jag föredrar vissa inredningar framför andra!!! 🙂
  Har några funderingar kring hur strikt man behöver vara för att ändå få till en inredning som känns sammanhållen och lugn… Jag har vita väggar, tak och soffa samt vitt marmorbord i vardagsrummet (60), golv i naturfärgad ek (30) samt grå matta, gardiner och kuddar (10). Jag har även några lampor i vitt med mässingsdetaljer samt konst i olika färger men med rosa/cerise som dominerande ton och gröna/rosa krukväxter och snittblommor. Blir detta två färger för mycket (vitt, grått, natur, mässing, rosa och grönt)? Kan man "fuska" och räkna mässing som en variant av samma färg som golvet? Tacksam för svar!

 • Alice Hartikka skriver:

  Hej, hittade detta inlägg först nu och tycker att det är toppen. Om man har mörka färger och svart som en av 60-30-10 färg, ska man då ha något vitt i rummet för att framhäva det mörka?
  Tacksam för svar, och tack för att du förgyller alla mina drömmar om framtida boende. Kram

 • Julia skriver:

  Hej!
  Det finns flera superintressanta frågor bland kommentarerna till detta inlägg.
  Jag antar att du har svarat direkt till frågeställarna, men skulle du kunna tänka dig att publicera svaren här (eller i ett nytt inlägg), så att vi som har samma funderingar också kan se dem?
  Håller tummarna! 🙂
  Och stort grattis till bebben – så underbart med en liten!
  Hälsningar
  Julia

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.