Annons

3 x Hemmaprojekt

Medan halva Sverige tycks titta på VM-kvalet i fotboll denna kväll roar jag mig med att se över min långa åtgärdslista på ”hemmaprojekt” som jag skrev ner som inspiration till mig själv i början av året. Med två månader kvar av 2016 är det ju hög tid att åtgärda de sista punkterna om jag vill hinna med alla. Här är tre grejor jag hoppas kunna fatta beslut om ikväll. Du kanske sitter på bra tips kring nedan teman?

Bildkälla: Ballingslöv
 
1) Bättre badrumsförvaring
Vårt badrum på övervåningen är en enkel historia. Vitt kvadratiskt kakel och ljusgrå golv. Inget fel i det. Men tyvärr tyckte byggbolaget även att det där med en ”badrumskommod” var höjden av lyx. Så de struntade i den finessen. Resultatet? Det finns ingenstans att lägga hårfön, plattång, borstar, krämer och annat vardagsviktigt. Högt upp på årsönskelistan stod därför bättre badrumsförvaring och i veckan kom jag äntligen iväg till en butik för att kika på alternativ. Det kräver ju ingen renovering att installera en badrumskommod med nytt handfat. Bara att stänga av vattnet och skruva ihop (med behörig VVS-hjälp förstås). Det lutar åt Ballingslövs Lessmore i vitt, 80 cm bred (men med andra beslag än på bilden). 


Bildkälla: Doorstore.uk

2) Nya innerdörrar
Vi har två oerhört störande innerdörrar (en till toaletten och en till tvättstugan) som försetts med runda fönster?! Jag förstår inte. Jag har inget som helst behov av att kunna se in där när dörrarna är stängda. Att hänga av och sälja de gamla på Blocket är ju en smal sak att fixa men att komma till skott och beställa nya våtrumsdörrar har bara tagit sisådär… 11 månader. Ikväll ska det bli gjort. Tror det kommer göra stor skillnad för intrycket i hallen och köket, även ur ett visuellt perspektiv. Något viktigt man bör tänka på? 
 
Bildkälla: Trendenser.se / Herrljunga ledstångsfabrik, Sadelmakarna / SLL

3) Trappen / snyggare ledstång – ek eller läderlindad? 
En beställning som jag sannolikt inte kommer ro iland ikväll, men som jag ändå bör påbörja – due to långa leveranstider – är en ny ledstång till vår renoverade trappa. Det gick i stå när sättstegen väl var på plats. Till vänster ser ni vår nuvarande och till höger ser ni dem jag tvekar mellan. En rund i trä eller en lindad i naturfärgat tärnsjöläder. Vad tycker du? Tips och erfarenheter emottages tacksamt! 

Kategorier:

Kommentarer

 • Emeli skriver:

  Herrljunga ledstångsfabrik är fullblodsproffs, kan varmt rekommenderas! Vi är supernöjda med vårt inte helt enkla svängda räcke som se ut att vara i ett stycke. Skarvarna är obefintliga. Lycka till med ditt val!

 • Brysselkakan skriver:

  Angående tvättställ: Vi har kommod och tvättställ från Ballingslöv (tack varse en vinst hos dig) och vi valde handfatet Thin. Supersnyggt att se på men vattnet rinner av dåligt och ska man använda handfatet för att tvätta ansiktet och borsta tänderna varje kväll tex så blir det en hel del rengörande för vattnet rinner bort dåligt och det gör att smutsen stannar kvar.

 • Linn skriver:

  Jag tycker ek, hur kul är det med hud från döda djur som dekoration i en trappa? 😉

 • Håndløper i skinn er helt fantastisk! Har brukt dette i et par prosjekter, og det ble superfint! 🙂
  Ha en herlig helg!
  Vennlig hilsen Therese

 • Anna skriver:

  Läderinlindad ledstång helt klart, tar för sig lite mer utan att för den delen bli högljutt. Och dessutom blir det ju så snygg patina efter en tids användning.
  Kan gå i trapporna på Svenskt Tenn flera gånger för att spana på deras läderinlindade ledstänger haha 🙂

 • Lisa skriver:

  Superfina båda två men röstar på ledstångeb i trä av den enkla anledningen att den är så mycket lättare att hålla ren och därmed fräsch, inte minst eftersom du liksom jag delar hem med småtting.

 • Lisa skriver:

  Superfina båda två men röstar på ledstångeb i trä av den enkla anledningen att den är så mycket lättare att hålla ren och därmed fräsch, inte minst eftersom du liksom jag delar hem med småtting.

 • Ninni skriver:

  Hej Frida, är Du ute efter en tvättställskommod i 80 cm bredd, kolla Vedums sortiment. De har bla lådor fasade i överkant så inga beslag till handtag behövs. Samt bra avställningsyta, snyggt dolt avlopp i handfatet. Bra förvaring. Kommer tyvärr inte här och nu på namnet på den kommod jag tänker på.
  Kramar från Ninni.

 • Nini Tjäder skriver:

  Ledstång: en rund i trä. Av samma skäl som Lisa ovan säger.

 • Anna skriver:

  Älskar dessa inlägg ????

 • Catrin skriver:

  Vi har två badrum. I det ena är jag inte nöjd med handfatet, kvadratiskt och grunt. Dålig avrinning och plättlätt att skvätta. Om någon råkar ha strålen på för kraftigt, blir det till att torka på
  och i lådorna.
  I andra badrummet finns ett handfat "av mer klassisk snitt". Lite djupare, ovalare. Där behöver man inte tänka 😉 , bara använda handfatet som man vill. Jag ångrar lite att vi inte gjorde likadant i badrummen

 • Kicki skriver:

  Om det går så se till att du får eluttag i kommoden, ovärderligt! Och som tidigare skrivits, se till att handfatet har bra avrinning. Det blir verkligen ofräscht med torkad tvål och tandkräm.
  JÄTTEVIKTIGT vid val av innerdörrar är att de är massiva, för att ta bort ljudresonans.

 • Malin skriver:

  Jag tycker trä blir bättre fast egentligen tycker jag att en i stål skulle vara snyggast.

 • Anna skriver:

  Vi ska också ta tag i det där med att byta ledstång framåt våren, så om du väljer läderlindad får du MER än gärna följa upp det med en nytt inlägg. Tackar och bockar!

 • Hanna skriver:

  Flera har redan påpekat det men jag fyller gärna i för det är verkligen en aspekt att ta med. Grunda handfat eller handfat med lite lutning är snyggt men störande opraktiskt. Vi har runda handfat som är både grunda och har alldeles för dålig lutning. De blir smutsiga på nolltid och är såå tråkiga att rengöra. Här står byte av handfat ganska högt upp på listan med villhöver-prylar.

 • Anonym skriver:

  Åhh vilket roligt inlägg.
  Badrummet – vi har tvättställ och kommod från svenska Aspen. Gillar’r skarpt! det är bra förvaring under och inga problem med avrinning eller liknande i handfatet. Aderbys (comfort) i kungsbacka både säljer och installerar vilket underlättar om det blir ett reklamationsärende längre fram.
  Ledstången – Åhh så fint med läderkantat!! Om det är praktiskt eller ej kan jag absolut inte uttala mig om (även om jag anar att det lutar åt det ena hållet…). Men snyggast tycker jag att det är med läder.

 • Dajana skriver:

  Röstar på läderlindad! Har själva haft en sådan i nästan tio år, tycker inte att det är opraktiskt. Två barn senare ser den inte den minsta sliten ut.

 • Johanna skriver:

  Jag håller på räcket av läder! Det blir ju äggard med tiden och skapar en trevlig balans med levande material och patina ihop med i övrigt striktare modern inredning 🙂
  Trevlig helg!

 • Lisa S skriver:

  Wow så snyggt med läder !!! Kram Lisa S

 • Madde skriver:

  Det läderinlindade är riktigt snyggt! Vad gäller innerdörrar bytte vi ut våra släta ommålade till nya med en spegel. Vilket lyft! Det blev mer ljudisolerat då de nya är mycket tyngre och bättre finish. Vi beställde på nätet till bra pris på Doorly.se och kan varmt rekommendera dom.

 • Christina Dahlin skriver:

  Jag har nyss fått mina gamla gabondörrar åtgärdade. Utförande lika den Du har på bilden. Om jag skulle ha köpt nya så hade storleken inte passat i karmen. O då tillkommer snickare o förståss att se till att väggen är OK. Nu målade jag karmen och de som gjorde om dörrarna, hängde även upp dem och monterade dörrtrycket. Jag är supernöjd. Vem som gjorde det, jo, Inredningssnickarna i Kungälv. Eftersom de gör inredningar så kanske de även gör räcken. Lycka till

 • Anonym skriver:

  Den i ek, den i läder är snyggare mot en stentrappa.

 • A skriver:

  Spontant känns det som att en ledstång i ek skulle passa bättre hos er, men det är ju givetvis en smaksak.
  Ang. dörrarna så skulle jag se till så de inte släpper igenom ljud. Något man vill undvika både från toaletter och tvättstugor.. Mina föräldrar tänkte inte på detta när de byggde sitt sommarhus, och skvalande ljud från badrummet vill väl ingen höra.

 • KJ skriver:

  Du brukar tala om "hållbarhet" inom inredning så i detta fall ang. Ledstång känns ek som det självklara alternativet än att djur ska behöva sätta livet till för att bli en accessoar.

 • Hanna skriver:

  Håller med KJ!!! Att andra ska dö för att pryda din trappa är ju ganska ondskefullt om du frågar mig!!

 • Carin skriver:

  Kan tipsa om pelle di pelle i Kungsbacka som är grym på allt som har med läder att göra!

 • Camilla skriver:

  "Mano" från Kvik finns i 80cm. Jag kan varm rekommendera dessa! Har i samtliga 3 badrum. Säg till om du vill att jag skickar bilder!

 • t-anna skriver:

  Jag håller med en del ovanstående att djurprodukter är rätt onödiga, som sagt, det finns även andra aspekter, som hygien, att tänka på. Hur sjutton håller man läderlindat rent med småungar med kladdiga händer som håller i dem flera gånger per dag? Dessutom: det kommer så mycket läder och läderlindat just nu, jag är lite orolig att det känns otroligt daterat om ett par år, och du brukar ju föredra det klassiska som håller. Sen är ek så pass snyggt med.
  Handfat är svårt att köpa, det verkar vara ytterst få tillverkare som sätter användbarhet över snygg design.

 • Magdalena skriver:

  Efter 17 år i skinnbranschen vill jag bara tillägga till er som verkar tro att ett djur dödas för att bli till ledstång. Skinnen som används är en restprodukt från matindustrin som annars skulle blivit ett stort miljöavfall som inte nyttjades. Så länge vi äter kött kan vi lika gärna använda hudarna som blir över. Dessutom tänkte Frida använda skinn från Tärnsjö garveri som är UNIKT i sitt slag i världen ur garveri-process. Inget garveri håller den nivå ur ekologisk och miljövänlig aspekt som Tärnsjö gör så man kan välja detta skinn med gott samvete.

 • Anna-Maria skriver:

  Jag röstar nog för ledstång i trä, kan inte motivera det på annat vis än att det känns…bra. 😀 Lycka till i beslutsprocessen!

 • Kristina skriver:

  Kan du inte ha en vitt runt trappräcke?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.