Annons

Hållbarhet och konsumtion

Någon undrade om jag inte borde svara på Underbaraclaras arga Expressen-krönika om ”den nya miljömedvetenheten” som blivit statussymbol och där ”de rika” tycks tro att ännu ett köp av en dyr fåtölj i vegetabiliskt garvat Tärnsjöläder kommer rädda planeten? Men nej… Jag vill inte gå i polemik med Clara. Dels eftersom jag inte känner igen mig i hennes resonemang och därför inte känner mig särskilt träffad av texten, personligen. Dels eftersom jag faktiskt tyckte det var bra gjort av Clara att lyfta frågan i en av landets största dagstidningar, även om jag inte håller med i argumenteringen. Säga vad man säga vill om vad ”andra” gör för rätt och fel i miljöfrågan – jag tycker fortfarande att det är alldeles för många som inte tänker på den alls. Och det är verkligen inte bra. Debatten måste ta sig in i fikarummen och dyka upp runt middagsborden för att vi ska kunna skapa skillnad och det gör den nog bara om någon som Clara vågar sticka ut hakan och provocera lite. Så nej, jag vill inte gapa emot. Tvärtom vill jag applådera de diskussioner och reflektioner om hållbarhet och konsumtion som florerat på nätet de senaste dagarna – tack vare hennes text. Men givet pikarna i olika kommentarsfält behöver jag nog klargöra hur jag ser på vissa saker, för dem som tycks ha fått min syn på saken om bakfoten. 
Ja. Jag håller med om att konsumtionens miljöpåverkan måste minska om vi ska nå FN’s miljömål.
Nej. Det betyder inte att jag tror på köpstopp som den enda lösningen. 
 
Ja. Som ekonom är jag övertygad om att vi är beroende av fortsatta skatteintäkter för att vårt välfärdssystem och vårt gemensamma, övegripande hållbarhetsarbete inte ska kollapsa. 
Nej. Det betyder inte att jag tycker att ekonomisk tillväxt måste komma från miljöförstörande produktion. 
 
Ja. Utbud och efterfrågan på hållbara produkter behöver öka, både i Sverige och globalt. 
Nej. Det innebär inte att vi kan fortsätta shoppa utan eftertanke bara för att vi ”väljer ekologiskt”. 
 
Ja. Ekologiska varor är alldeles för dyra.  Ohållbara produkter är alldeles för billiga. 
Nej. Jag tror inte att prisnivåerna kommer lösa sig av sig självt. I alla fall inte tillräckligt snabbt. 
 
Ja. Vi har bråttom om vi ska nå FN’s klimatmål innan 2050, om vi vill undvika naturkatastrofer. 
Nej. Jag gillar inte statliga regleringar i vanliga fall, men här är jag övertygad om att politikerna måste kliva in och snabba på processen. Inte minst genom att subventionera de bättre valen och göra det dyrare för företag att producera saker som är dåliga för miljön och för vår hälsa.

Att köpa billigt är ibland väldigt dyrt och att äga är faktiskt inte den enda lösningen. Åtminstone inte sett ur ett helhetsperspektiv. Men, jag tror att den negativa effekten av de köpbeslut vi fattar idag är alldeles för långt ifrån oss konsumenter som står vid hyllkanten och väljer. Därför tycker jag inte att man kan lägga hela ansvaret på vår gemensamma framtid – hos den enskilda individen. Jag tycker däremot att prissättningen på de varor och tjänster som finns på marknaden mycket tydligare borde spegla de samhällskostnader som ohållbara produkter och tjänster faktiskt för med sig. Kanske borde vi rent av ha två prislappar. En som visar vad varan/tjänsten kostar för oss konsumenter här och nu, och en som visar vad den kostar för jorden. Allt vi konsumerar påverkar ju miljön under hela livscykeln. Vid tillverkning, användning, återbruk, materialåtervinning, omhändertagande av avfall och transporter. Men det perspektivet har vi alldeles för sällan med oss när vi ”shoppar loss” och unnar oss. Och det ÄR inte helt lätt att bedöma. Men det kanske skulle bli mycket enklare för alla, oavsett plånbok och samhällsklass, om vi redan i affären kunde se och utvärdera sakernas verkliga pris och kostnad på ett tydligare sätt? 

 
Filmtips till dig som vill fundera ett varv till: 
 
Sist men inte minst skulle jag vilja tipsa om en aktuell paneldebatt med två av mina egna förebilder inom det här ämnet. Både sett till varumärken, tänk och personligheter. Mia Grankvist från Houdini och Ellen Dixdotter från Filippa K. Hatten av för er. Vi i inredningsbranschen har mycket att lära från detta tänk!

Kategorier:

Kommentarer

 • Emelie skriver:

  Grymt bra svar tycker jag! Om jag ser till mig själv så finns det inte alltid ett alternativ inom räckhåll som är mer hållbart. I en liten stad har vi mycket mat och dryck som är närproducerat och många gånger också ekologiskt men möbler? Inredning?Vill jag ha något mer förfinat än grovhyvlade plank är jag utlämnad till affärerna utbud, och det har då inte valts med naturen i åtanke alla gånger!

 • Martin skriver:

  Äntligen. Äntligen briljerar du med din kunskap! Precis den
  här Frida vill jag läsa mer av. Så fantastiskt bra skrivet. Huvud som är på spikar och hattar som är av. Inlägg som detta gör dig till bäst. Strålande! Tack!

 • Sarah skriver:

  Som vanligt alldeles lysande Frida!
  /Sarah

 • Nellie skriver:

  Bra att ämnet blir belyst! Jobbar i inredningsbutik och vi letar alltid efter produkter/märken som "håller måttet". Människor är noga med vad dom stoppar i sig för mat, men verkar inte bry sig om gifterna man dagligen har mot kroppens största organ – huden, i form av kläder/bäddtextil/soffa. Alla borde se The True Cost, en dokumentär på Netflix, en eye-opener verkligen!

 • Pernilla skriver:

  Kloka ord. Heja Frida!

 • Lina skriver:

  Bra "svarat" Frida. Jag håller inte med dig (helt) i din analys och tycker att du duckar lite för påståendet att du kanske rentav själv är med och driver på normen som Clara pratar om, men gillar verkligen att du tog dig tid att skriva ner dina tankar kring det här. Jag gillar också att Claras inlägg gav ringar på vattnet i form av ditt inlägg och flera andras inlägg för precis som du skriver så måste dessa ämnen upp till ytan om något ska hända.

 • Helena B skriver:

  Så bra inlägg Frida!

 • Annica Långvall skriver:

  Håller med om att de ohållbara produkterna är för billiga – någonstans betalar vi ett pris, förr eller senare. Det behöver också bli tydligare för konsumenten. Men åtminstone när det gäller mat och flera andra produkter så finns det redan märkningar som kan hjälpa oss att hitta mer hållbara produkter, (typ MSC, Fairtrade). Det är ett ansvar som i alldeles för stor grad ligger på individen. Det tragiska är ju när myndigheter och större företag av olika slag, där man har all möjlighet att utnyttja den kompetens som finns för att göra bra val, inte gör hållbara val. Jag tror också att det bidrar till en hopplöshetskänsla när stora företag och organisationer har ett ohållbart arbetssätt – varför ska jag som privatperson bry mig om att källsortera, när Konsum kastar tusen plåtkonserver i brännbart varje dag? Allas ansvar… Bra att diskussionen väcks.

 • Hanna skriver:

  Jag tycker att Claras artikel överlag var bra, men den tog tyvärr generaliserandet till en helt ny nivå. Jag menar, är det bara gamla farbröder som mekar med bilar och mormödrar som lagar kläder, medan de ensamstående mammorna tar rätt på alla matrester?! Och bilden på det uppdelade samhället, med "vi och dom"-tänket gör mig faktiskt nedslagen. Självklart finns det ett korn av sanning i det hon skriver, men det är verkligen trist att dra alla över en kam och helt döma ut människor baserat på deras inkomst. Hur som helst så var det bra att detta ämne kom upp på bordet. Det behövs verkligen!

 • Anonym skriver:

  Clara skriver att fattiga "skammas" men snacka om
  att hon idiotförklarar de rika / folk som bor i stan / de som inte gör dom henne osv Vi måste sluta tänka vi mot dom i miljöfrågan och acceptera att alla varken kan eller vill leva sina liv likadant.

 • Patricia skriver:

  Hatten av för ditt briljanta inlägg och att du är stark och klok nog att inte agera/reagera som allt för många gör i denna internet värld, nämligen skrika, gapa och köra du-har-fel-jag-har-rätt-du-är-en-idiot stilen. Som sagt, hatten av.

 • Helena skriver:

  Bra skrivet,Frida!! Du får oss att tänka och ändra våra beteender till det bättre!!
  Ditt blogginlägg kom precis i rätt tid då vi ska göra om sonens rum. Du har tidigare fått in mitt tänk på miljö-bättre soffor. Men nu gäller det säng till sonen… Har du tips på säng som är bättre utan massa gifter men inte får/kan kosta 1 miljon?

 • Erik skriver:

  Hej.
  Bra skrivet men på något sätt bör nog konsumtionen minska i fall vi vill minska miljöpåfrestningarna.

 • Helena skriver:

  Håller verkligen med Hanna ovan. Jag tycker det påminner lite om debatten mellan vad som får räknas som "finkultur" och inte… Eller att skådisar som inte kommer från en arbetarbakgrund kan inte vara "riktiga" skådisar för de kan ju omöjligen ha kämpat lika väl…Snacka om att bygga upp ett "vi och dom"-samhälle där bara miljömedvetenhet från arbetarklassen (vilka nu det är…) räknas. Trams!

 • Lina skriver:

  Till Helena: Det finns tex bovetemadrasser som funkar bra i barnsängar (och vuxensängar också såklart). Passar bra både i en begagnad ram eller en ny sängstomme.
  Kolla https://bovete.se

 • Ulrika skriver:

  Jag kan känna att Clara kastar sten i glashus med sin krönika. När hon köpte sin Svanenmärkta soffa från Norrgavel skriver hon i blogginlägget "jag hoppas och tror att den kommer vara lika fin om trettio år." Alltså samma "investerings-resonemang" som hon nu kritiserar. Läs inlägget här https://underbaraclaras.se/2015/09/29/att-spara-och-langta/

 • Upplandskullan skriver:

  Två prislappar!? Vilken utmärkt idé! Och att ohållbara prylar är alldeles för billiga – bra sagt!

 • Karl skriver:

  Boom! Du är fan kung Frida.

 • K skriver:

  Du svarar med sån värdighet. Även på kritiska kommentarer svarar du med ödmjukhet och respekt istället för att bara ryta ifrån. Det gillar jag!

 • attinreda.se skriver:

  Så bra skrivet Frida! Det finns så mycket och säga om vår konsumtion och hur de billiga material som idag används i produktioner påverkar vår miljö och vår hälsa. Personligen tror jag inte på att skuldbelägga någon utan snarare på att sprida kunskapen så att alla kan göra sina medvetna val. Tack för en superbra blogg!

 • Janne skriver:

  Bra skrivet Frida.

 • Kim skriver:

  Så himla bra att det här tas upp! Jag har själv tänkt på mycket av det så många gånger.

 • Adina skriver:

  Hej Frida och tack för en himla bra blogg och inspirationskälla!
  Jag var på din föreläsning i Malmö förra måndagen och jag kan inte annat säga än att den var fantastisk! Tack för allt!
  Om jag nu däremot kan ge lite kritik så måste det vara bilden på bloggar som har olika inredningsstilar verkar vara lite ouppdaterad och kanske någonting att kolla över tills nästa gång? Jag har inte hunnit kolla in alla bloggarna än, men bland annat bloggen 20 kvadrat har enligt vad jag kan se, inte publicerat någonting på mer än 2½ år och den ligger under trender, svårt att följa trender om man inte längre är aktiv med det man gör? Men ja, det är bara den lilla saken jag tänkte på nu när jag började gå igenom dina bloggtips!

 • Anna skriver:

  Svar ??Josefin Hååg har flyttat sin blogg 20 kvadrat till Residence och strök väl nyligen sitt gamla bloggnamn när hon flyttade till en ny lägenhet men hon uppdaterar fortfarande, Frida skrev ju om hennes bord senast i söndags ?

 • Anna Stenberg skriver:

  Kolla på Möbelbruket. Det är ett projekt som ligger nära textilindustrin nivå. Jag re:designar möbler för Möbelbruket älskar detta smarta initiativ! http://www.mobelbruket.se

 • Carina skriver:

  Förstår inte att du skriver att du inte känner igen dig i hennes beskrivning tycker att hon träffa rätt även jag har norrgavel möbler tex men jag inser ju att alla har inte råd att köpa tänka hållbart vi som kan nog upplevas som snobberi hennes krönika är tänkvärd

  • Trendenser skriver:

   Jag har designmöbler hemma, jag älskar Norrgavels filosofi och jag gör vad jag kan för att handla mer ekologiskt, flyga mindre, välja de mer miljövänliga alternativen om jag kan osv men jag ser inte ner på dem som inte gör det och jag skammar aldrig någon som avstår – oavsett varför. Så nej – jag känner inte alls igen mig i det elitistiska självgoda förhävandet hos dem som äger designklassiker eller dyra kläder som hon beskriver. Det får stå för dig isåfall och jag kan bara beklaga om det är den bild du fått av mig. Då kan du inte känna mig särskilt väl.

 • Carina skriver:

  Oj oj va du tar iii jag menade inget illa bara att man kan bli lite blind jag tror alla behöver en tankeställare lätt att bli hemmablind men det gäller inte dej förstår jag nej vi känner inte vandra men jag tycker mycket om din blogg

 • helena skriver:

  Hej,
  En snabb tanke bara (eftersom jag själv jobbar med hållbarhet) så är FN’s mål satta till 2030- så nu blev det vips ännu mer bråttom 😉

 • Annie skriver:

  Fantastiskt inlägg!! <3 Så himla klockrent skrivet.

 • Trendenser skriver:

  Hej! Kul att du gillade föredraget. Josefin bytte nyligen namn på sin blogg när hon flyttade till en ny lägenhet som inte längre var 20 kvm men hon är fortfarande en av de trendkänsligaste bloggarna med koll på sin stil. Här hittar du hennes blogg 🙂 https://josefinhaag.residencemagazine.se/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.