Annons

Sponsrat inlägg: Lunch på Ostindiefararen

Idag har en av mina barndomsdrömmar gått i uppfyllelse. Jag har nämligen fått stiga ombord på Ostindiefararen Götheborg, tack vare mitt samarbete med Rörstrand. Ett helt fantastiskt båtbygge för en historieintresserad person som mig och inte minst en viktig pusselbit i mitt designintresse (som faktiskt har följt med mig ända sedan barnsben). Mina föräldrar har nämligen samlat på just Ostindia-servisen åt mig sedan jag var en liten flicka. Jag minns storheten i att mamma lät mig välja vilket porslin jag ville börja samla på och jag har varit fascinerad av storyn bakom mönstret ända sedan jag först läste om den i dåvarande Duka-butiken uppe i Umeå. De karaktäristiska blommorna och blå bladen är ju inspirerade från en porslinsskärva som bärgats från havets botten efter att Ostindiefararen hade förlist 1745. Idag bjöd Rörstrand på lunch för att fira sitt 290-årsjubileum och uppmärksamma lanseringen av nya delar i Ostindia Floris. Vi var ett utvalt gäng som fick avnjuta en kulinarisk resa signerad Sjömagasinet i Göteborg, som serverades inne i skeppet – på de nya servisdelarna som ni kan se på bilderna i det här inlägget. Vill ni hänga med mig bakom kulisserna så har jag klippt ihop en liten film också. Stort tack till Rörstrand och Trendgruppen för en minnesvärd upplevelse!

Ostindiefararen Götheborg är världens största oceanklassade segelskepp, byggt i trä.
Här är några av de originalskärvor som inspirerat till servisen Ostindia och Ostindia Floris. 
Jag hade bland annat Fanny (Trettiosjukvm), Emma Fischer (Emmahos) och Pernilla (Piazzan) till bordet. Och vi hade en del gemensamma intressen visade det sig. Tack för himla trevlig sällskap!
Här ser ni nyheterna i Ostindia Floris, som är en del av Ostindiafamiljen som kom till inför servisens 80-årsjubileum 2012. Serveringsskålen och den djupa tallriken är nya för i år. 
På den tiden det begav sig var te en viktig handelsvara från Asien och självklart finns det delar i Ostindia som är lämpade även för denna dryck. Vill du se mer av vad vi hade för oss idag hittar du en film nedan!


Foto: Alice J 
Video: Frida Ramstedt 

* Inlägget presenteras i samarbete med Rörstrand

Kommentarer

 • Karin Sköldberg skriver:

  Vilken härlig dag det blev! tack för fina bilder och kul att ses!

 • Maria skriver:

  Mysigt! Besökte båten vid ett besök för ett antal år sedan nu, då den byggdes. När jag senare träffade mitt livs kärlek visade det sig att han hjälpt till med snickeriarbeten på Ostindiefararen. Den är ett härligt inslag i hamnen och en kär vy från promenadstråken runtom. Bäst är den när seglen hissas förstås. Har lite av servisen du visar upp men samlar inte, även fast jag blev lite smått inspirerad nu ☺

 • Åh vad trist att jag missade detta, hade varit en upplevelse och kul att träffs er alla men man kan inte vars överallt tyvärr.
  Nu känns det trots allt som om jag fick vars med på ett hörn, fina bilder och video!
  Kram
  Anette

 • Villa Grön skriver:

  Vad roligt! Har samlat på Ostindia sedan studenten för hmmm många år sedan. Superfint och klassiskt

 • PIAZZAN skriver:

  Varm tack själv för gårdagen Frida !
  Kram

 • Vackra bilder från ett fint event. Det är så tråkigt att Rörstrands produktion numera har flyttat utomlands. Det är inte riktigt detsamma när man köper Ostindia-delar och man får kartonger där det inte står Made in Sweden på. Jag minns tiden i Lidköping, dit jag åkte flera gånger på fabriksbesök. Det känns tråkigt att antalet porslinsfabriker i Sverige numera är så få.

 • Så himla härligt det ser ut, kul att se!:)
  Kramkram

 • Annie skriver:

  Åh, så kul 😀 Jag kommer att ärva Ostindia av min farmor, som har hela men de gamla mönstren då 🙂 Älskar också historia och inredning! Sjukt kul ju!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.