Annons

Lookalikes: Wegners Bull Chair PP518

När jag fick syn på Jotex nyhet Nattavaara via deras Instagramkonto drog jag direkt paraleller med Wegners klassiska Bullhorn Chair, PP518. Hans J. Wegner designade denna modell 1961 och PP Møbler återupptog produktionen 1991. Det som är typiskt för PP518 är armstödets form, benens rundning över sitsen och de svängda benen. Och det är ju karaktärsdrag som även Nattavaara begåvats med. Inte utan att man undrar om någon låtit sig inspireras. Eller vad säger ni om de här? Lika som bär? 
Bild 1: Wegners klassiska Bullhorn Chair, modell PP518, pris ca 35 000 DK
Bild 2: Jotex nyhet Nattavaara, pris 1699 kr

Kategorier:

Kommentarer

 • Maria skriver:

  Bra tips! Riktigt snyggt alternativ! ??

 • Ellendellen skriver:

  Känns som hela Jotex sortiment består av billiga kopior..

 • Emelie skriver:

  Men gud, att de inte skäms?!

 • fina skriver:

  Absolut liak som bär! Skulle tro att Jotex handlat in dem från fabrik som gör reproduktioner.

 • Lina skriver:

  Lika, men känns nästan som om alla kopierar/inspireras av designklassiker numera…

 • Lena skriver:

  Ingen som höjer ögonbryn ang. priset? 35 000 dk? På riktigt?

 • Anna skriver:

  Jo de var i det närmaste identiska men reagerar faktiskt mer över priset på PP518. Jag menar, vill man ha 6 stolar får man alltså casha upp närmare 280000 svenska kr, vem gör det??

 • Sandra skriver:

  Jättefin! Bra tips till oss som inte råkar ha typ 50 000 kr över.

 • Isabell skriver:

  Oj, vad lika de där var! Helt galen prisskillnad! Men fina, båda två! 🙂

 • Anonym skriver:

  och vilken tur det för inte fanken har då jag närmre 300000 att lägga på stolar knappt ens kopia priset.

 • Maja skriver:

  Kanske dags för en ny kategori som berättar historien bakom olika designklassiker, förklarar hur de produceras och vad som skiljer i kvalité mot kopior. Det skulle vara superintressant! En blir ju väldigt nyfiken på hur mycket av det galna priset på orginalstolen som beror på kvalité och hur mycket som är ren vinst "bara för att man".

 • Anna skriver:

  Hur kan originalstolen vara så dyr när wegners y-stol kostar typ 7500:- st

 • Ja det är trist med alla snarlika kopior som görs av både möbler och inredningsprylar, och även om detta inte rör sig om ett plagiat rakt av som somliga "piratskojarföretag" , "företag som börjar på V" osv har roat sig med så är det tråkigt och förstörande för hela möbelindustrin.
  Desto roligare är det att de flesta europeiska länder nu skärper lagstiftningen ganska rejält när det gäller försäljning, införsel osv av designkopior och det ska man även som slutkonsument känna till, inte minst om man vill sälja en designkopia vidare.
  Bra ämne som behöver tas upp och jag håller med Maja om att det är fler som behöver lära sig den verkliga skillnaden, vilken designprocess som ligger bakom (år av arbete) materialval, hantverk osv.
  Inredningshjälpen/Anette

 • Lisa S skriver:

  Galet snygg stol, dvs originalet! Men hutlöst dyrt! Kopian ser snygg ut på bild men misstänker att den ser billig o "B-ig" ut i verkligheten! Hälsningar från rivieran! Lisa S

 • Malin skriver:

  Ja, ja, hantverk är coolt och viktigt att hålla vid liv.
  Men på allvar. De här posterna avslöjar ett svindlande i-landsproblem.
  Designade möbler (och dessutom äkta) är på inget sätt någon rättighet som behöver försvaras.
  De här inläggen engagerar bara för att de är så smaklösa. Det ger vissa människor möjlighet att se ner på de stackare som ännu inte har förstått varför designen måste skyddas och klassmarkörerna måste hållas rena. Och de som orkar uttrycka det helt befängda med att köpa en stol för 1700 kronor kommer svador om att man är lite dum och inte fattar att hantverket är fantastiskt och att det är en intellektuell artefakt en köper om en har 35 0000 kr till övers.
  Fy. Och ja, jag skulle kunna hålla mig från att läsa. Men jag tänker inte hålla mig från att peka på klassamhället där det visar sitt fula tryne och säga att det är helt tokigt att vissa köper stolar för 35 000 samtidigt som vissa inte har råd med stolar!

 • Anna skriver:

  TACK Malin för att du sätter ord på också mina åsikter och tankar.

 • Lena skriver:

  Tack Malin, precis så!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.