Annons

Finns det gifter i din soffa?

Igår var jag i Växjö Konserthus och föreläste för Skanska om ”hållbar och hälsosam” inredning inför 250 åhörare. Det är inte några underhållande föredrag att riva av. Tvärtom brukar det bli ganska deppig stämning i publiken eftersom jag pratar om tråkig information som åhörarna inte känt till sedan tidigare – men det känns desto viktigare att sprida budskapet just därför. Många verkar ha missat kopplingen mellan ”hälsofarliga” och ”miljöfarliga” produkter. Framförallt inom inredning.
 
Det går ju lite hand i hand. Det som inte är bra för miljön vid produktion och deponering är sällan särskilt bra för oss konsumenter medan vi använder grejorna. Och jag tror att just hälsoaspekten är en viktig drivkraft för att vi ska komma framåt i diskussionen och ta action i de här frågorna. Att ”rädda världen” tycks inte bita som argument på tillräckligt många, men att rädda sig själva och sin familj från skadliga ämnen verkar desto fler vara intresserade av. Och kolla på livsmedelsindustrin. Där är de allra flesta av oss måna om att köpa giftfria och ekologiska bananer. Där läser vi innehållsförteckningar, handlar närproducerat när det går, undviker halvfabrikat och aktar oss för E-ämnen – och jag tror inte att det alltid beror på att vi tänker på naturen i första hand utan för att vi är oroliga för vad de här konstiga ämnena gör med våra kroppar under vår livstid. Jag tycker inte det borde vara annorlunda med vårt tänkande kring inredning, målarfärg och de onödiga kemikalier vi omger oss med i hemmet. Det dåliga i dem är ju inte bara skadligt för jorden utan påverkar även oss människor, via luften vi andas (många möbler emitterar kemikalier till inomhusluften under lång tid) eller så kommer vi i kontakt med kemikalierna via vårt största organ huden (via exempelvis möbeltextilier, kuddfodral, plädar, sängkläder, badlakan etc).
 
Skumplaster är en stor källa till vissa kemikaliehalter som finns i inomhusmiljön, eftersom deras yta är stor, materialet är poröst och det handlar om stora volymer, säger Peter Haglund som är professor i miljökemi vid Umeå universitet. Läs mer HÄR
 
Och många soffor innehåller ju just skumplast. Eller bromerande flamskyddsmedel, antimögelmedel, ftalater och perfluorerande ämnen. I importerade textilier och spånplattor kan det också finnas kemikalier som inte är godkända i Sverige, men som har missats längs vägen i distributörsledet. Men vad kan man då göra och hur ska man agera? Ställ frågor till butiken eller leverantören när du ska köpa en soffa. Vad innehåller stoppningen egentligen och hur är klädseln behandlad? Efterfråga ordentlig information och visa att det finns en efterfrågan på hållbara och miljövänliga alternativ. Och var kritisk mot dig själv. Är priset eller designen på soffan viktigare än de kemikalier den innehåller och viktigast av allt – om leverantören inte kan svara på dina jobbiga frågor – vill du verkligen ha soffan ändå?
 
5 tips till dig som vill undvika onödiga kemikalier och gifter i din soffa!
 
1. Köp en soffa som enligt tillverkaren inte har behandlats med flamskyddsmedel

2. Undvik fyllning av skumgummi eller skumplast/kallskum/polyeter/polyuretan eller polyester. 

3. Leta efter en soffa med fyllning av naturmaterial – det kan vara ull, bomull, certifierat dun, fjäder, kokosfiber, tagel, gummerat tagel, naturlatex etc. Dessa material innehåller högst sannolikt inte flamskyddsmedel. Norrgavel är outstanding inom detta, men prisnivån gör märket svårtillgängligt för många. Även Ire Möbel har en Svanenmärkt soffa (formgiven av Emma Olbers) Ire ReJoin.

4. Köp en soffa eller dagbädd i trä utan fyllning – den kan du sedan komplettera med egna utvalda madrasser, kuddar och filtar i naturmaterial. Här kan du själv styra över soffans innehåll och låta kreativiteten flöda.

5. Ett alternativ kan också vara att tvätta överdragen på din soffa flera gånger för att bli av med oönskade ämnen. Dessvärre kommer då dessa giftiga ämnen riskera att spridas ut till våra vattendrag, vilket är fallet med de flamskyddsmedel som sätter sig på våra kläder. 


Källa: Magnus Kähler, Kemikaliepappan

Läs mer: 
Så giftig är din soffa
Vanliga tillsatser i möbeltextilier
Så kan du undvika flamskyddsmedel i soffan 
Kemikalieinspektionen – material i inomhusmiljön

Kategorier:

Kommentarer

  • Dina skriver:

    Hej Frida! Är inte flamskyddsmedel där av en anledning? Vad händer med brandrisken om man skulle ta bort det?
    Ofta brukar inredningsjournalister ange vintage och second hand som ett miljömedvetet alternativ till nytt, men det kan vara betydligt farligare ämnen i dessa föremål eftersom miljölagstiftning är en relativt ny historia.

  • Anna skriver:

    Så bra att du tar upp detta och belyser. Tänker även på madrasser i barnens sängar, samt mattor som de sitter och leker på. Känns verkligen inte bra i magen. Tänk om IKEA kunde gå i bräschen så att före hade råd att handla en miljövänlig soffa utan hälsofarliga kemikalier.

  • Axel skriver:

    Hellre en giftig soffa än stoppad med dun.

  • Johanna skriver:

    Hej, går själv i soffköpstankar men förutom de två soffmärkena du nämner ovan (som är i en väldigt svårtillgänglig prisklass) verkar det helt omöjligt att undvika stoppning av kallskum el andra polyeter. Finns der någron som har tips på andra märken?

  • Hannah skriver:

    Så intressant! Hade ärligt talat ingen aning om detta.?

  • Maria skriver:

    Vad jag förstått så har IKEA soffor utan flamskyddsmedel etc. De är förutom de märkena som nämns ett ganska så bra alternativ jämfört med majoriteten.

  • Anonym skriver:

    Önskar att IKEA kunde ta fram en bra natursoffa till samma rimliga pris som deras natursängar…

  • Thinkorganic.se skriver:

    Vad bra du tar upp detta. Viktigt ämne som många behöver få upplysning om. Tack!

  • Ulrika skriver:

    Bra jobbat! Vi letar just nu efter en normal stor säng (madrass alt resårbotten) till vår son. Hur ska vi tänka? Jag vet inte i vilken ända vi ska börja.

  • Anna skriver:

    Tips på en riktigt bra blogg på det här temat. Så viktigt ämne att diskutera och informera om ??
    https://toxicolour.wordpress.com

  • Josefine skriver:

    Norrgavel är pålitliga som redan nämnt men inte för alla ur prissynpunkt. Jag jobbade själv många år för just IKEA och vet från insidan att de jobbar stenhårt med att hitta alternativ. Men det är jättesvårt. Ofta har "värstingmaterialen" enormt hög hållfasthet. Dock så är IKEAs policy att som miniminivå följa de hårdaste kemikaliekraven som finns på de marknader de verkar. Tex PVC o bromerade flamsyddsmedel är förbjudet att anv där. Material som ännu är vanligt förekommande inom hemelektronik och inredningsprylar i övrigt på svenska marknaden. Fråga, fråga, fråga och ifrågasätta som konsument och stå över köp när osäker – är enda sättet att driva på förändring i branschen!

  • Lisa skriver:

    Fantastiskt bra av dig att ta upp detta viktiga ämne. Har precis börjat giftminimera vårat hem och ju mer jag läser på i ämnet desto mer förvånad blir jag. Jag hade ingen aning om att vi omges av så mycket gifter som vi gör. Så tumme upp för att du tar upp ämnet!

  • Lina skriver:

    Att skriva "onödiga kemikalier" är lite märkligt eftersom kemikalierna finns där av en anledning. Eftersom företag vill tjäna pengar lägger de alltså inte till saker som är onödiga eftersom detta kostar dem pengar. Men jag antar att du menar "potentiellt hälsofarliga kemikalier".
    Många flamskyddsmedel som finns är förbjudna att använda i textilier i EU sedan 2007 (källa: https://miljo-utveckling.se/forbud-mot-bromerade-flamskyddsmedel/)
    Till Ulrika: Hos kemikalieinspektionen finns mer fakta. Det bästa tipset för att inte bli rädd (eller ofrivilligt utveckla Chemophobia) är dock att fråga i butiken vilka ämnen varan innehåller eftersom de enligt lag måste kunna svara på detta (källa: https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/din-ratt-att-fa-information).

  • Frida skriver:

    Lina: jag lyssnade på en föreläsning av Kemikalieinspektionen som upplyste oss om hur många kemikalier det är som är potentiellt hälsofarliga trots att lagstiftningen släpar lite ännu så att de inte är svartlistade ännu. Och visst finns det både ekonomiska incitament för företag att välja bort det mest hälsosamma och hållbara sättet att producera en vara eftersom det ofta är mångfalt dyrare än det som ger bäst marginal.

  • Lina skriver:

    Kommentarfunktionen här verkar vara lite ur balans. Jag skrev ett långt svar och orkar inte skriva om det. Men så känner jag att jag vill att du ska veta att jag såg att du svarade mig så nu skriver jag något här ändå.
    Varför skriver du då fortfarande "onödiga kemikalier"? Men den retoriken får du det att låta som att företagen strösslar på med olika ämnen som de egentligen inte behöver använda när de ändå fyller ett syfte.
    Jag tycker inte att det är rimligt att skamma de som väljer att köpa möbler av företag som följer svensk lagstiftning. Många konsumenter vet heller helt enkelt inte vad de ska fråga efter, eller kanske inte har tillräckligt på benen för att kunna utvärdera svaren de får.
    Det finns inte ett enda sätt som ger DET mest hälsosamma och hållbara sättet att producera en vara på. Allt handlar om vad du jämför med.
    Jag förstår att det måste vara svårt för dig som skriver om inredning som grundar sig i konsumtion att förhålla dig till hållbara val och jag tycker att det är beundransvärt att du engagerar dig i frågan. Men. Jag anser fortfarande att du sprider en orealistisk kemikalierädsla bland dina läsare och det är det jag vänder mig emot.

  • Kristina skriver:

    Kemikalielagstiftningen är inte uppdaterad så att luta sig mot att något är lagligt idag känns som att lita på en lag som skrevs innan internet uppfanns och det finns inga långtidsstudier på kombinationen av många nya ämnen som används för att ersätta traditionella dyrare material så jag tycker inte det är fel av Frida att lyfta frågan. Hon bedriver väl ingen skräckpropaganda för att hon medvetandegör detta? Jag har läst långt mycket värre texter (böcker dessutom) som går in på otäcka case och följdsjukdomar och fortplantningsproblem och konstaterade fakta om kemikalier som är fullt lagliga men som i höga doser kan vara skadliga. Det är ju uppenbarligen många som aldrig ens funderat över rubriken så det är väl jättebra att någon vågar ta ton och ställa frågor som det sen är upp till var och en att ta ställning till.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.