Annons

Hej från Höga kusten!

Den här sommaren försöker jag vara offline så mycket det bara går. Jag vet inte hur det är med er, men jag har i alla fall känt ett ovanligt stort behov av att få pausa från instagram och sociala medier under semestern i år. Inte bara för att det annars är en del av mitt jobb, utan för att jag vill få distans till hela fenomenet och ta ett break för att kunna ifrågasätta invanda mönster. Måste vi dela med oss så mycket av våra liv i sociala medier? Och måste vi nödvändigtvis göra det i realtid? Hela tiden? Och vad gör egentligen det här delningsbeteendet med vår upplevelse av nuet? När man lägger sin egen telefon i byrålådan under ett par veckor blir man väldigt varse om hur mycket tid den faktiskt tar och hur världsfrånvänd man blir att konstant vara uppkopplad mot andras liv och leverne. Det blir också tydligt hur många andra det är som inte har gjort samma sak. Som istället för att umgås sitter och stirrar ner i sina mobiler på restauranger, caféer, stränder, lekplatser och ja, även ute på gatan. Vi har ett Pokemonstop i vårt kvarter och aldrig tidigare har jag sett så många promenera förbi med nackarna böjda över sina Smartphones som nu. Det är galet.

Hursomhelst har jag inte varit så duktig på att uppdatera mitt instagramflöde på grund av min självpåtvingade uppkopplingsdetox de senaste veckorna, men här kommer ett gäng vykort i efterhand från vår resa längs Höga Kusten. En landsända som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet, både online och offline. Kanske ett semesteralternativ till nästa år? Otroligt vacker natur och ändå är det så många svenskar som aldrig varit där. Visste du att det är en del av vårt Världsarv

Här börjar Höga-Kusten-leden, vid foten av Sveriges motsvarighet till Golden-gate-bron.

Norrfällsviken är en 350 år gammal fiskeby där jag har spenderat många somrar i mitt liv. 

Sjöbodarna ligger som ett pärlband längs kusten, insprängda mellan barrdoftande tallskog och blankpolerade kullerstensfält. Det är så vackert att det nästan gör ont i ögonen. 
De senaste fyra åren har vi hyrt samma hus längst ut i Bryggbyn
Inga surdegsbagerier eller hipstercaféer i sikte (ännu) men desto mer historia att spana in… 

Och pittoreska promenadstråk mellan söta stugor, smala gränder och passager.  

Ett av mina mamma-mål. Att se Max leka vid bryggan på samma sätt jag själv gjorde som liten. 

En kopp kaffe bland fiskenät på tork? Jag tokgillar de himmelsblå trädgårdsstolarna. 

Obligatoriskt dopp i Storsands naturreservat med Ulvön / Mjältön som blågrå kullar i kulissen.
Foto: Frida Ramstedt, trendenser.se
 
 
Några av mina ”favoritbesökstips” vid Höga Kusten: 
Sågverkets Bed & Breakfast 
Skuleberget (linbana och rövarby)

Kommentarer

 • 17doors skriver:

  åh, vilka underbara bilder från Höga kusten, där även jag spenderade mina barndoms somrar, på båt dock. Fler borde upptäcka detta underbara ställe!
  Jag tänker lite som du i frågan om att registrera allt man gör på sociala medier och har helt kommit av mig. Väldigt skönt för hjärnan, och det har varit givande. Med det sagt, älskar jag att uppleva platser genom andra, som ger inspiration till nya resmål. Dubbelt det där.
  Hoppas din sommar har varit fin!
  Ulrika

 • Fru Blomma skriver:

  Verkligen vackra bilder. Jag tycker det låter väldigt klokt att ta en paus från sociala medier då du har semester. För mig är det nästan tvärt om.

 • Inez skriver:

  Så himla fina bilder!! 🙂

 • Anonym skriver:

  Forza Norrland ? ??

 • Nikita skriver:

  Hej fina du!
  Jag har precis startat en träningsblogg Isilife. Vill du kika in och kolla? Hade blivit superglad verkligen. Och ännu gladare om du ville slänga in en kommentar, och kanske säga vad du tycker, eller ge lite feedback?
  Puss på dig, Nikita
  http://www.nikitalindblad.isilife.se

 • Det är otroligt vackert i Ångermanland.

 • Ulrika skriver:

  Vi har besökt exakt de platserna under de senaste veckornas semester ; ätit lunch med utsikt över bron, bott på Norrfällsvikens Camping, badat på Storsand och besökt Mannaminne. Vi pratar redan om att åka upp igen nästa sommar och när kag skrev mitt inlägg om redan tidigare idag så längtade jag redan tillbaka.

 • Åh vilka härliga bilder Frida! Sådär långt upp i vårt avlånga land har jag bara varit vintertid, och det är ju något helt annat.
  Ser väldigt somrigt och skönt ut!
  Kram
  Anette

 • Ja, man är nästan bortskämd som bor här i Höga Kusten! 🙂
  Superfina bilder du tagit!

 • Jojo skriver:

  Ett annat besökstips är Rotsidan. Fantastisk ställe!

 • Så vackra bilden! Höga kusten var så vackert med höga berg och djupa dalar med sjöar – hoppas på att åka tillbaka så vi kan åka linbana upp för Skuleberget. Den korta vandringen vi gjorde i Skuleskogen var magisk, trolsk!
  Ja, mobildetox behövs verkligen för att koppla bort, jag testade t.ex. att inte ta med mobilen till stranden/poolen utan lämna den hemma – insikten hur sakta tiden går när man bara är i nuet.
  Så mycket tid att läsa böcker, om man väljer det istället för att slösurfa.
  Så fint när ens barn upplever ens egna sommarminnen.

 • Fru Minimalist skriver:

  Även vi var i dessa trakter för någon vecka sedan och njöt av värmen och de vackra vyerna. Det blir garanterat fler och längre besök kommande år. Synd att den svenska sommaren är så opålitlig. 🙂
  Gällande att koppla ner så har vi skrivit en lista med flera tips på hur du kan göra för att ta semester från skärmen:
  https://minimalisterna.se/semester-fran-skarmen/

 • Fru Minimalist skriver:

  Väldigt fina bilden på väldigt fina platser där även vi spenderat några dagar denna sommar!
  Några tips för att våga ta semester från mobilen:
  – Stäng av jobbmobilen, eller sätt den åtminstone på ljudlös och lägg bort i något skåp.
  – Sätt privata mobilen på ljudlös för att slippa att ständigt påminnas om den och bli avbruten i dina semesteraktiviteter.
  – Lämna datorn eller iPaden hemma när du reser bort en vecka eller två.
  – Ta bort appar som Facebook, Twitter, Instagram och andra sociala sidor du använder dig av. Eller lägg dem mer otillgängligt på mobilen så de inte syns så fort du kikar på skärmen.
  – Våga ta en promenad eller göra en utflykt utan att ta med dig mobilen.
  Fler tips finns i vårt blogginlägg "Semester från skärmen"
  https://minimalisterna.se/semester-fran-skarmen/

 • Alva skriver:

  Vart också där nu under sommaren. Reste från Västergötland till Norrland. Så otroligt vackert, och inte påtal om bron på natten. Otroligt vackert. Kram!

 • Melvin skriver:

  Det är otroligt vackert i Ångermanland.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.