Annons

Sponsrat inlägg: Frimurad eldstad från Contura

Som ni vet har vi hållit på med ett kaminbygge i vardagsrummet under maj månad. Nu kan jag äntligen visa resultatet i samarbete med Contura och berätta mer om vilken kamininsats vi till slut valde. Eftersom vi bor i ett nybyggt litet hus (2007) så ville jag att eldstaden skulle smälta in både i storlek och form. Och framförallt ersätta den tråkiga trappan som tidigare utgjorde det första och största intrycket i vardagsrummet. Om ni vill läsa om vi gjorde för att bygga in trappen hittar ni ett inlägg om det HÄR
Mitt moodboard och mina tankar har ni ju sett skymta tidigare men det här är ett projekt som jag skissat på i över ett år innan jag kunnat bestämma mig för alla detaljer, så det kanske kan behövas en påminnelse. Och nedan ser ni en bild på hur det såg ut i innan bygget satte igång. 
Första steget var att bygga en vägg eftersom jag ville att kaminen skulle frimuras i ett hörn. Valet av insats föll på Conturas i40 som passade bäst med våra mått samt de krav jag hade på lucköppningens funktioner (exempelvis att glaset både kan skjutas uppåt och öppnas helt vid rengöring ). För mig var det också väldigt viktigt att man skulle kunna se elden från två håll genom glaset. Annars tycker jag inte man får samma känsla för det tredimensionella. Det ska också tilläggas att det här samarbetet kom till i slutskedet, när jag redan hade bestämt mig för vilken slags insats och leverantör vi skulle gå för. 

Och såhär blev resultatet! Nu återstår bara att bestämma sig för golvskyddet (lutar mot kalksten) och slipa/olja/vaxa parketten samt möblera. Själva kasetten kostar 26 900 kr och jag betalade ca 56 000 kr för installationen och skorstenen (det varierar ju lite beroende på husets förutsättningar, tak och höjdkrav) som genomfördes av Elda-butiken här i Kungsbacka. Har du frågor eller funderingar så svarar jag gärna på allt ni kan tänkas fundera över och tänkte sammanställa en FAQ med olika beslutspunkter jag själv stött på längs vägen (ventilgallret till exempel) men passa på att ställa era frågor i kommentarsfältet så svarar jag på dem i ett annat inlägg! Så fort vi fått golvskyddet på plats och haft en slutbesiktning kan vi börja elda. Hurra! 


*inlägget presenteras i samarbete med Contura

Kommentarer

 • By Emma - Emma skriver:

  Så himla fint och vilken otrolig skillnad!

 • Sara skriver:

  Wow vilken skillnad!! Man kan inte tro att det är samma rum/trappa 😀 Älskar idén!

 • Lena skriver:

  Åh värmen idag! Kamin det sista jag tänker på men kanske snart då är det ingen kö för att få hjälp ?

 • Hannah skriver:

  Tips på hantverkare/snickare som byggde väggen till trappen?

 • Anna Gammer skriver:

  Jättefint! Jag är väldigt intresserad av ditt nästa steg gällande parketten. Jag har en liknande här hemma som jag skulle vilja fixa till. Jag tycker ofta att du får till det så "på pricken" som jag vill ha så jag väntar med spänning på vad du väljer att göra. Tack för att du delar med dig av så mycket bra här på bloggen.

 • Sarah skriver:

  Guuuud så fint!

 • Sofia skriver:

  Vilken förändring! Fantastisk förvandling av en ganska tråkig trapp.

 • Linnea skriver:

  Det blir riktigt fint! Men jag är fruktansvärt nyfiken på vad du tänker dig med parketten! Mörkt/ljust? Olja? Olja+lack? Olja+vax?

 • Anonym skriver:

  Hej. Tack för dagligt kvällsnöje att läsa din blogg. Otroligt snyggt! Murades kaminen med typ lättbetongstenar eld? Misstänker att tegel blir för tungt och kräver fundament. Vad kostade hela paketet inkl arbetskraft att mura, putsa och måla, material och kassett. (bortse från väggen). Tack på förhand. Eva

 • Therese skriver:

  Wow – läckert!! Vilken skillnad det gör alltså.
  Vi gjorde en liknande lösning hemma förra året. Jag är SÅ nöjd. Vi anlitade Åkersberga vedspisar som jag varmt kan rekommendera.
  Ha en fin dag.
  Therese

 • Kristina skriver:

  Tack för att du bjuder på verkligheten. Galet inspirerande att se vilken skillnad man kan få till!

 • Hanna skriver:

  Snyggt! Vi har med planer på en liknande installation så en FAQ hade varit toppen. Alla detaljer kring material osv mottages tacksamt. Som hur murades det upp med vilket material, gips,reglar,underlag och ventilationsgaller är välkommet de vi kikat på är inte särskilt snygga.
  Tack för din inspiration Frida!!

 • Contura skriver:

  Riktigt snyggt!

 • Patrik skriver:

  Asså HERREGUD va jag ÄLSKAR ved! =) Min mammas man ska bygga in en i väggen i höst så jag ska ta och länka till det här inlägget direkt!

 • Fredrik skriver:

  Snyggt. Vi körde hyvlad kalksten från Slite inte den slipade. Den hyvlade får en matt skön ljus färg.

 • Deia skriver:

  Väldigt fint!
  Jag undrar om spisen är murad eller byggd med fuskskivor?
  Om det är skivor – vad för sortsfärg har ni målat med? Vi har byggt en liknande och vet inte hur vi ska behandla skivorna…..

 • Linda skriver:

  Snyggt!! Ha, ha .. Ja gallren var inte många att välja på.

 • Lina skriver:

  Fint, undrar vad du tänkt med ekparketten? Har mattlackad ek i nytt hus och ångrar att jag inte valde vitsåpad ek el liknande.

 • Linda Lundmark skriver:

  Vi slipade och hårdvaxoljade golvet (matt) i kulören "Terra". magiskt snyggt och inte minst praktiskt då hårdvaxoljan är grymt tålig. Osmos har massor av kulörer och bra kvalitet. Fantastiskt vilken skillnad det blev från de tråkiga, gulaktiga ekparketten. 🙂

 • Lina skriver:

  Har inte sett något inlägg med svar på frågorna så jag passar på att slänga in några till:
  Vad blev det för golvskydd?
  Blir väggen ovanför kaminen inte sotig när väggen är så vit?
  Hur har ni gjort själv väggen? Är den uppbyggd med skivor (sika-skivor…?)? Har ni sedan putsat väggen eller satt duk och målat? Hur får man jämna skarvar? Själv har vi precis skickat in bygganmälan för just en Contura i40 och funderar nu på vedfack, vägg och golv då svar vore helt fantastiskt bra hjälp. Stort tack Frida än en gång för en fantastisk blogg.

 • Pelle skriver:

  Hur djup blev hela konstruktionen?

 • Erica skriver:

  Hej! Jag scannar nätet på inspiration och svar på alla frågor gällande kamin i moderna snitt. Är väldigt sugen på att läsa sin faq. Är den pågång? Är väldigt nyfiken!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.